5 tips voor hoog dividend-beleggers

Veel Nederlanders/Belgen vinden beleggen eigenlijk niet zo leuk, soms omdat men er zelf slechte ervaringen mee heeft of teleurgesteld is door te beleggen via een financiële instelling of vermogensbeheerder met hoge kosten en magere resultaten.
Toch denken velen dat beleggen verstandig kan zijn, maar dan zonder tussenkomst van andere partijen. Zelf doen dus, maar dan wel met kans op betere resultaten en je niet te hoeven verdiepen in (complexe) beleggingsstrategieën. Dan ligt dividend/passief-income beleggen voor de hand. Je ziet immers gelijk resultaat, omdat regulier dividend snel begint te stromen. Je investering begint gelijk te renderen. Wil je beleggen volgens deze aanpak, dan moet je het wel zelf doen! 

Alvast een paar tips:

1. Koopmoment is bepalend voor hoogte van dividendrendement
We hebben al vaak laten zien dat dividendrendement afhankelijk is van de koopdatum van een dividendaandeel. De formule die je als dividendbelegger moeten kennen is:

Div. rend. = jaardividend x 100/koers bij aankoop.

Dividendrendement is dus (sterk) afhankelijk van het koopmoment. Koop je een fonds op een koers van 20$ i.p.v. 25$, dan is je dividendrendement maar liefst 25% hoger (8% t.o.v. 10%). Het dividendrendement blijft vervolgens gelijk zolang je het fonds in bezit houdt! Kopen op een lage koers werkt enorm door op de langere termijn bij herbeleggen/rente op rente, etc. Bovendien is de kans groot dat de koers van een fonds op termijn weer gaat stijgen en je tevens koerswinst pakt. En dat is weer goed voor het Total Return (dividend + koerswinst) resultaat. Als hulpmiddel bij het juiste aankoopmoment van een dividendfonds kun je als vuistregel het 52 week gemiddelde gebruiken.

2. 52-weeks Average
Het is meestal verstandig om een dividendfonds te kopen onder de hoogste koers van het laatste jaar; dus niet op de top. Het 52-weeks average percentage kun je overal vinden. Koop je lager, dan is het dividendrendement hoger en Total Return mogelijk ook wanneer de koers weer gaat stijgen. Dat scheelt meestal procenten in je uiteindelijke Totaal-rendement van je investering.

3. Veel fondsen (spreiding)
Het rendement van een dividendportefeuille is sterk afhankelijk van de kwaliteit/veiligheid van de fondsen. Om de veiligheid optimaal te maken is het verstandig om (geleidelijk) toe te werken naar veel fondsen, ca 30-50. Beter minder investeren in veel fondsen, dan veel investeren in (te) weinig fondsen. Door diversifiëren van jouw portefeuille behaal je het rendement tegen een aanzienlijk lager risico.

4. Markt-timing werkt niet
Een veel gemaakte fout is dat beleggers, als de koersen dalen, vaak angstig worden. Wel te begrijpen, maar niet verstandig. Ze maken dan de fout om aankopen/investeringen uit te stellen, of erger nog, hun fondsen te verkopen op een (te) lage koers. Men denkt te kunnen wachten tot aandelenkoersen de bodem hebben bereikt, voordat men weer gaat kopen. Dat heet markttiming en is altijd een klassieke fout gebleken van minder ervaren (dividend) beleggers. Beursfluctuaties zijn van alle tijden, soms heftig zoals bij een crash.
Altijd zien we weer dat herstel optreedt. Het beste medicijn is te investeren op basis van DCA, d.w.z. op reguliere tijden/momenten. Dan middelt veel op termijn uit.
Zie ook de blogbijdrage Probeer niet om de markt te timen.

5. Doe het vooral zelf
Dividendbeleggen is niet moeilijk. Je kunt het zelf, zeker aan de hand van ons boek en de Voorbeeldportefeuille. Laat je dus vooral niet verleiden door ‘influencers’ die gouden bergen beloven en aanbieden voor jou automatisch te gaan hoogdividend-beleggen. Je verliest namelijk alle controle en veelal beschikken ze niet over de nodige vakkennis cq. de noodzakelijke vergunningen.

En wanneer je wilt toewerken naar een bepaalde spaar/pensioenpot, dan is de dividend calculator een mooi hulpmiddel.

Meer weten? Lees zeker ook deze blog.