Actueel 24 maart 2021

Beter presteren dan de S&P 494, hoe doe je dat?

Opnieuw hebben we de afgelopen tijd de beurzen zien stijgen. Hoe lang kan dit nog doorgaan kun je je afvragen. Ook de waarde van jouw portefeuille is waarschijnlijk aanzienlijk toegenomen na de dip van maart 2020 en dat mag ook wel. Het (bij)kopen van fondsen in de afgelopen tijd is lucratief gebleken, zeker omdat velen ook hoger dan gemiddelde dividenden hebben kunnen “vastzetten”.

Zoals in eerdere aflevering van “Actueel” beschreven, voorzien we voor (de rest van) 2021 een verder herstel van de beurzen, maar misschien zijn ze daar al te ver op vooruit gelopen? Beleggers kijken immers altijd vooruit en daar hebben we mogelijk al van geprofiteerd. Maar we kunnen nog verder profiteren met sommige fondstypen; daarover straks meer.

De beurshausse wordt vanzelfsprekend gestimuleerd door het fors opendraaien van de geldkraan in de VS met ongekende stimuleringsmaatregelen. Toch zijn er ook andere aandachtspunten waar we niet omheen kunnen, zoals misschien de renteontwikkeling?

Maar eerst dit. Gaat het wel zo goed als het lijkt? Wanneer je in 2020 belegd zou zijn geweest in de Amerikaanse S&P 500, bijvoorbeeld via een indextracker, hoe is het je dan vergaan? De S&P is de Amerikaanse AEX zullen we maar zeggen. In 2020 zou je ogenschijnlijk ruim 18% rendement hebben behaald. Dat is vrijwel allemaal koerswinst. Zoals we ook tijdens het recente kwartaalwebinar hebben laten zien, is dit plaatje enorm vertekend door de zogenaamde FAAAM Fondsen. (Facebook, Amazon, Apple, Alphabet/Google, Microsoft) en Netflix. Deze zes fondsen stegen met bijna 50% en trekken de S&P mee omhoog.
Wanneer je deze 6 fondsen niet meerekent, is het rendement op de S&P 494 slecht 4%. Zou je dan wederom niet beter af zijn met cash uit gewone hoogdividend fondsen? Wij denken van wel.

De 500 fondsen die deel uit maken van de S&P, keren gemiddeld slechts 1,5% dividend uit. Daaronder bevinden zich ook de zogenaamde “dividend aristocrats”, je weet wel, die bedrijven die elk jaar hun dividend verhogen, maar waarbij het dividendrendement ook altijd tussen 1 en 3% blijft steken. Van dividendbeleggen op basis van de 500 grootste Amerikaanse fondsen moet je het dus niet hebben, behalve wanneer je een (hele) lange adem hebt. Dan kun je veel beter op een ander wijze gaan beleggen in S&P fondsen bijvoorbeeld via Closed end Funds (CEF). Dan is je dividendrendement al snel 3-4 keer hoger met daarnaast nog een kans op koerswinst van de CEF zelf. Vaak zul je dan op een totaal gemiddeld rendement uitkomen van 6-12 % per jaar en ook nog eens op een rustige manier. Het overwegen waard toch?

Zijn er nog aantrekkelijke Prefs en Babybonds te vinden?

Het antwoord is: jazeker, maar…
Ondanks de recente (lichte) rentestijging in de VS blijft deze in verhouding zeer laag en dat lijkt voorlopig wel zo te blijven. Dit maakt het momenteel lastiger om aantrekkelijke “vastrentende fondsen” te vinden zoals preferente aandelen en babybonds. De meeste prefs en babybonds hebben, na de dalingen van afgelopen jaar, intussen hun nominale waarde van (meestal) 25$ weer bereikt of staan zelfs hoger. Konden we enige maanden geleden dergelijke fondsen nog kopen voor bedragen die aanzienlijk onder de 25$ lagen, en dus met hogere dividenden, dat gaat helaas niet meer zo makkelijk. Prefs en babybonds worden meer en meer afgelost (wanneer de call-date voorbij is) en vervangen door “papieren” met een lagere rente. Aan de ander kant is het voor Nederlanders ook geen ramp, omdat we immers alle dividenden netto ontvangen zonder bronbelasting. Helaas geldt dat niet voor Belgen. Daarom kunnen we nog steeds een aanzienlijk hoger nettorendement behalen t.o.v. de bankrente.

Hebben we daarnaast nog andere opties met het oog op de lage rente?
Zeker, we kunnen ook aandelen/fondsen kopen met misschien wat minder (hoog)dividend maar wel met een redelijke kans op extra koerswinst. Dus een hoge gemiddelde jaarlijkse opbrengst op basis van dividend + koerswinst + herbeleggen. Dat heet AATR (Average Annual Total Return). Het dividend doet zijn werk en wij wachten intussen de koersstijging gewoon af wanneer we de juiste keuzes maken. De gouden regel blijft immers:

Dividend, dividend-groei en herbeleggen van dividend zijn de belangrijkste drijvende krachten achter het rendement op aandelen.

En dat geldt zeker wanneer we dat doen via de 6 HD-fondstypen in de voorbeeldportefeuille met dividendrendement tussen 6 en 12%.
We spraken de laatste tijd regelmatig over de mogelijkheden van hoge(re) AATR bij CEF’s zoals HQH, USA en BST. Maar, met het oog op de lage rente, kunnen we in dit verband ook een ander fondstype verder onder de loep nemen. Dat zijn de Business Development Corporations (BDC); op dit moment zeker het overwegen waard.

Beleggen in BDC’s, wat zijn de kansen?

Naar aanleiding van het recente webinar/kwartaaloverzicht voor abonnees hebben we nieuwe vragen gekregen over het beleggen in fondsen van het type Business Development Corporation, met het oog op de kansen in 2021. Ook in de Actueel van februari 2021 hebben we aandacht besteed aan BDC’s, waarvan vele aan een inhaalrace zijn begonnen.

Analisten in de VS zijn ervan overtuigd dat veel BDC’s op dit moment koopwaardig zijn met hoge dividendrendementen tot wel 10% en aanzienlijke kans op extra koerswinst. Echte “AATR-kanshebbers” dus.

Zo is het in februari toegevoegde Newtek (NEWT) intussen al met 15% in koers gestegen.

Wat kan beleggen in BDC’s betekenen?
Een Business Development Corporation is in feite een financiële instelling die investeert in kleine en middelgrote bedrijven en soms ook in “bedrijven met problemen”. Een BDC helpt kleine en middelgrote ondernemingen om verder te groeien in de beginfase van hun ontwikkeling. Ook noodlijdende bedrijven kunnen via een BDC weer een gezonde financiële basis te krijgen. BDC’s worden daarom ook wel “kleine banken” genoemd. Ze zijn voor de Amerikaanse economie van levensbelang omdat veel nieuwe bedrijven via BDC’s zijn (door)gestart.
BDC’s zijn een volkomen onbekend fenomeen in Nederland. Vraag het een financieel specialist in Nederland/België en hij zal je het antwoord vrijwel zeker schuldig blijven; misschien zelfs daarom afraden. Maar dat geldt helaas ook voor bijna alle andere typen HD-fondsen uit de voorbeelportefeuille. BDC’s zijn uitsluitend in de VS beschikbaar.

BDC’s, een “brede” belegging
BDC’s beleggen in portefeuilles van honderden leningen in een groot aantal (markt)sectoren en fungeren daarom effectief als beleggingsfondsen van leningen. Ares Capital Corp. bijvoorbeeld (ARCC in de voorbeeldportefeuille) is de grootste BDC in de VS, en belegt in een portefeuille van ca 350 bedrijven; dus breed gediversifieerd in vele sectoren/industrieën. Dat gaat via vastrentende leningen/bonds/prefs of via aandelenpaticipaties.
Als gevolg hiervan krijgen beleggers, die aandelen van een BDC’s zoals ARCC kopen, onmiddellijk toegang tot een breed scala aan vastrentende investeringen in allerlei sectoren van de economie. Het zelf opbouwen van een vergelijkbare vastrentende portefeuille zou heel lang duren en niet zo eenvoudig zijn.

Goedkope “leverage”
BDC’s hebben nog een voordeel ten opzichte van direct investeren in schuldpapieren zoals (baby)bonds, preferente aandelen of anderszins. Ze kunnen extreem goedkoop geld lenen en gebruiken dat gestructureerd om hefboomwerking te creëren; leverage dus. Dat is voor een gemiddelde belegger niet weggelegd. Hiermee kan een BDC aanzienlijk meer rendement maken ook voor aandeelhouders zoals wij.
Ook het eventueel terugkopen van eigen aandelen komt regelmatig voor bij BDC’s, waardoor bestaande aandeelhouders meer dividend ontvangen.

Laag kopen en hoger verkopen
BDC’s worden verhandeld op de gewone aandelenbeurzen in de VS en dat is ook uniek t.o.v. Europa; hier kennen we dergelijke fondsen niet. Beleggers kunnen dus op een aantal manieren profiteren van BDC’s:

 • BDC’s bezitten grote hoeveelheden vastrentende waarden in de vorm van investeringen in hun (bedrijf) participaties.
 • De BDC-aandelen zelf kunnen stijgen en dalen op de beurs.
 • BDC’s zijn dagelijks verhandelbaar.

BDC’s kunnen soms meer dan gemiddeld in koers fluctueren waardoor mooie instapmomenten ontstaan. Vaak kun je een BDC kopen tegen een lagere prijs dan de reële waarde van de bezittingen (Net Asset Value/NAV). Waar hebben we dat meer gezien? Bij CEF’s bijvoorbeeld. Daarmee krijg je in feite een bonuskorting op alle bezittingen/assets van de BDC.

Onderstaand zie je bijvoorbeeld de “Total Return” van ARCC t.o.v. de S&P 500 over de afgelopen 10-15 jaar. ARCC is de duidelijke winnaar met 612% versus 372%.

Professioneel beheer
Een ander groot voordeel van beleggen in BDC’s ten opzichte van direct beleggen in obligaties en preferente aandelen is, dat BDC-portefeuilles professioneel worden beheerd. BDC’s hebben hooggekwalificeerde experts/materiedeskundigen, die diepgaande analyses uitvoeren alvorens te investeren om de kans op succes te maximaliseren. Sommige BDC’s zijn zelfs “beroemd” om de hoge slagingskans van hun investeringen zoals bijvoorbeeld MainStreet Capital (MAIN). Ook hier zien we de waarde van professionele managementteams (evenals bij CEF’s).

Ruime toegang tot kennis
Veel BDC’s worden beheerd of zijn verbonden met grote wereldwijd opererende vermogensbeheerders zoals Ares Management (ARES), Brookfield Asset Management (BAM) en BlackRock (BLK). Ze kunnen daardoor profiteren van de enorme hoeveelheid kennis, informatie en contacten van deze bedrijven. Dat is erg nuttig bij het maken van de juiste investeringsbeslissingen.

Controle
BDC’s investeren meestal in kleinere ondernemingen; dat betekent dat ze breed kunnen diversifiëren tussen bedrijven en sectoren.
Maar ook hebben BDC’s volledig inzicht in de financiële situatie van de bedrijven waarin ze investeren. Vaak hebben ze zelfs een plaats in het dagelijks bestuur van een onderneming. BDC’s kunnen op deze wijze extra veiligheid en kennis inbrengen om het bedrijf verder succesvol maken.

Bescherming tegen stijgende rente
BDC’s beleggen/participeren bijna volledig op basis van zwevende rentepercentages. Dat betekent dat rente-veranderingen weinig invloed hebben op beleggingen van BDC’s. Een eventuele rentestijging in de toekomst is dus niet zo’n issue.

Conclusie
BDC’s zijn zeker geen risico-vrije belegging. Toch zijn de resultaten van BDC’s op langere termijn bovengemiddeld op basis van “AATR”. Ook voor 2021 verwacht wij dat deze trend zich voorzet. We hebben op dit moment 6 “mooie” BDC’s in portefeuille. Toch gaan we een van de BDC vervangen.

BDC’s in voorbeeldportefeuille

Het is bij BDC’s dus altijd aantrekkelijk om niet alleen het dividendrendement te bekijken, maar ook te kijken naar de resultaten op basis van AATR (Average Annual Total Return). BDC’s hebben immers de neiging om redelijk volatiel te zijn op de kortere termijn maar op de langere termijn juist een hoge AATR op te leveren. We hebben hieronder de AATR-resultaten over de laatste 10 jaar van alle BDC’s in de voorbeeldportefeuille, nog eens op een rij gezet op basis van herinvesteren van dividend.

 • Ares Capital: 10,95%
 • Capital Southwest: 17,9%
 • Newtek Business Services Corp: 21,8%
 • Horizon Technology Finance: 9,9%
 • Saratoga Investment Corp: 11,8%
 • PennantPark Investment: 4,8%

Hieronder zie je enige AATR-voorbeelden waaronder PNNT

Zoals je ziet, een prima plaatjes met als tegenvaller PennantPark Investment. Daarom gaan we PNNT vervangen door, volgens vele analisten in de VS, een van de best gemanagede BDC’s te weten Mainstreet Capital (MAIN).


Vragen van Lezers

Wij ontvangen regelmatig (lezers)vragen onder meer naar aanleiding van webinars. Hierbij enige voorbeelden die mogelijk voor eenieder nuttig zijn
Overigens, heb je zelf een vraag dan zijn er twee mogelijkheden. Plaats hem in het Forum (zie verderop) of gebruik het formulier op de Contactpagina (eerst inloggen). Dus stel de vraag nooit via bv. een reply op een nieuwsbrief o.i.d. Want dan ben je er niet zeker van dat wij de vraag onder ogen krijgen.

Vraag van Jan:
Ik ben sinds kort abonnee op het Easyplan. Ik heb o.a. Tekla Healthcare gekocht. Ik wil nu het aantal posten uitbreiden om over 2 jaar een contante uitkering voor mijn pensioen te realiseren. Omdat ik wel al geruime tijd beleg, maar geen expert ben, heb ik alle fondsen die in de voorbeeldportefeuille staan doorgestuurd naar mijn beleggingsadviseur.

Hier komt zijn reactie:
Hij heeft alle fondsen bekeken en kan er kort over zijn. Op het Blackrock Science & Technology Fund na voldoet geen der fondsen. Veel te volatiel, geen toegevoegde waarde en slecht verhandelbaar. De rode draad in de afgelopen 3 tot 5 jaar is “zware underperformance”. Wat moet ik hier mee?
Gaarne Uw mening.

Antwoord
Hallo Jan,
Helaas moet ik opnieuw constateren dat vrijwel geen enkele beleggingsadviseur en vermogensbeheerder in Nederland kennis heeft van de Amerikaanse methodiek van Hoogdividendbeleggen. Dat hebben we al zo vaak gezien en is juist de redenen waarom we het boek hebben uitgebracht. Daarnaast zijn de meeste financieel adviseurs niet blij wanneer je zelf gaat beleggen i.p.v. via/bij hun organisatie; ik weet niet of dat hier ook meespeelt.
Veel abonnees maken inmiddels gebruik van onze diensten en hebben de knop omgezet van “beleggen voor koerswinst naar beleggen voor inkomen”.
Het gebrek aan kennis van veel “specialisten” betreft ondermeer de (6) verschillen HD-Fondstypen, die in Nederland niet eens bestaan.

De EIP-portefeuille bestaat uitsluitend uit 1 fondstype te weten Closed end Funds; ook voor vrijwel alle Nederlandse “specialisten” onbekend helaas. Dat geldt ook voor het feit dat je ze vaak met een discount kunt kopen (t.o.v. waarde van de bezittingen) en ze daardoor ook hogere veiligheid bieden.
Je ziet dat vermogensbeheerder en adviseurs in Nederland conservatief blijven en nauwelijks openstaan voor andere methodieken zoals beleggen voor inkomen. Toch hebben al we veel adviseurs over de streep getrokken, nadat ze zich er daadwerkelijk in hebben verdiept.

Je speekt bijvoorbeeld over Tekla (HQH).
Dit plaatje laat zien dat je met wel/niet herbeleggen van je dividend een rendement zou hebben gehaald van resp. 12,3% of 15,1% per jaar over de afgelopen 10 jaar. Dat is deels koerswinst maar komt grotendeels voort uit dividend en herbeleggen. Bovendien heb je intussen het aantal aandelen vermeerdert van 745 naar 1800 bij herbeleggen!

Bij Liberty All-Star Equity Fund (USA) is dit percentage 12,5% en bij Advent Claymore (AVK) 7% per jaar (met herbeleggen). Je ziet deze percentages terug voor alle fondsen in de kolom “10 jaar Gemiddeld Totaal Rendement” in de EIP-portefeuille.

Zoals je weet kom ik zelf niet uit de financiële wereld, ik beleg al vele jaren rustig op deze wijze tot volle tevredenheid. Ik heb ook alle fondsen in bezit. Je kunt bovendien elke CEF elke minuut van de dag verhandelen. Mijn suggestie is dat je jouw adviseur vraagt om zich eens verder te verdiepen in de materie door bijvoorbeeld een van onze webinars te volgen.

Antwoord Jan

Zeer bedankt voor de snelle en uitvoerige reactie. Zijn advies is voor mij niet bevredigend en heb ook de indruk dat hij niet weet waar hij over praat!!! Ik zal hem adviseren eens naar je te luisteren. Ik geef hem door dat ik zo niets aan zijn advies heb. Wel heb ik voor mezelf al beslist dat ik doorga met het opbouwen van een portefeuille voor een toekomstige uitkering over 2 jaar.

Vraag van Marc:

Beste Fred,
Ik volg jouw HD-aandelen inmiddels met groot enthousiasme al een aantal maanden. Ik heb een rekening bij Lynx en daar koop ik de US hoogdividend-aandelen uiteraard in dollars en staan mijn posities ook in dollars. Mijn totaalportefeuille en cash staan in euro’s en als ik cash toevoeg aan mijn rekening is dit ook in euro’s.
Nu hoorde ik dat ik een negatieve positie in dollars heb, waar ik rente over betaal. Ik heb namelijk geen dollars (alleen euro’s) en dat ik daarom in de min ga met dollars en dus rente betaal.
Lynx zegt nu dat ik eerst euro’s naar dollars had moeten converteren. Als je dat niet doet betaal je rente over je negatieve dollarsaldo.
Ik had het idee dat jij op de training had gezegd, dat dit bij Lynx automatisch wordt omgerekend, en dat er geen rente over hoeft te worden betaald. En hoe zit dit bij Mexem, want ook daar heb ik inmiddels een rekening geopend?

Antwoord

Hallo Marc,
Als je bij Lynx euro’s stort kun je wel gelijk “automatisch” Amerikaanse fondsen kopen in dollars. Maar je gaat dan wel rente betalen over de roodstand op je dollarrekening, dat klopt. Het verschil met Binckbank is dat je daar eerst daadwerkelijk je euro’s naar dollars moet converteren, anders kun je sowieso geen aankopen doen in dollars.
Ik ben met je eens dat een en ander bij Lynx tevoren minder duidelijk wordt gemaakt. Daarom zullen we er in de volgende nieuwsbrief nog een keer aandacht aan besteden.
Ik weet niet hoe het bij MEXEM zit, ik heb daar geen account. Ik kan me wel voorstellen dat het identiek is aan Lynx, omdat beide gebruik maken van het platform van Interactieve Brokers.

Forum wint aan populariteit

Sinds de start van ons forum zien we een groei van het gebruik. Inmiddels is al een 15-tal onderwerpen geopend waarover abonnees hun zegje kunnen doen.
Onderwerp zoals groen-beleggen, broker-zaken, nieuwe aankopen, US-belastingen, bronbelasting etc. zijn hier voorbeelden van. Ook recente onderwerpen zoals “nieuwe aankopen”, “Lynx en/of Mexem”, “porfolio-trackers” zijn lezenswaardig. Kijk gerust eens mee of snijd zelf een nieuw onderwerp aan. Twee (of meer) weten altijd meer dan één.

Video’s op YouTube

Fred Hendriks heeft recent een podcast gemaakt samen met Harm van Wijk, oprichter van Beleggen.com met inmiddels bijna 40.000 leden. Je kunt deze podcast ook bekijken via YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=9S45q78HEyE

Wil je (nog eens) weten wat “beleggen voor (passief) inkomen” inhoudt en hoe je dat moet doen? Bekijk dan ook eens onze video op YouTube. En misschien heb je familie, kennissen of relaties in je omgeving die ook geïnteresseerd zouden kunnen zijn in de methodiek van hoogdividend-beleggen? Dan is het is het bekijken/ doorsturen van deze link een eerste stap.
https://youtu.be/dRxKztbmxQc

Ook de opname van het recente Binck-webinar is nog altijd te zien. Peter Siks nodigde Fred Hendriks uit om te vertellen over de mogelijkheden van hoogdividend-beleggen. Siks is behalve beleggingstrainer ook auteur van het bekende boek ‘Beleggen voor Dummies’. Hij weet precies wat beginnende en gevorderde beleggers bezighoudt en speelde daar tijdens het webinar perfect op in blijkens de vele positieve reacties. Daarom deel ik hier graag de link naar de opname van het webinar. 
Klik hier en ga er eens rustig voor zitten zou ik zeggen.

De Voorbeeldportefeuille

De voorbeeldportefeuille lijkt op dit moment stabiel, alle dividend worden betaald en er is op dit moment geen reden om grote wijzigingen aan te brengen.
Wel gaan we een fonds verwijderen (PNNT) en een nieuwe BDC toevoegen (MAIN). Ook nemen we een nieuwe Pref op in de portefeuille.

Portefeuille wijzigingen

Verwijderd bij Advanced

PennantPark Investment (PNNT)
We zijn al een tijdje minder overtuigd van deze BDC en dat zie je ook terug in de analisten-rapporten in de VS en de resultaten.
PNNT is zeker geen klein bedrijf en heeft een belegd vermogen van meerder biljoenen dollars. Niettemin zien de meeste analisten in de VS PNNT niet meer als een van de betere BDC’s. Zo vindt men ondermeer de managementkosten te hoog. Daarnaast trekt PNNT regelmatig nieuw kapitaal aan door nieuwe schulden te maken. Ook het steeds onverwacht uitgeven van nieuwe aandelen wordt niet altijd in dank afgenomen; dat gaat immers ten koste van de waarde van het bedrijf. Bovendien heeft PNNT een aanzienlijk deel van haar investeringen in de oliesector; niet de meest stabiele markt tegenwoordig. Ofschoon het dividendrendement er “aan de buitenkant” goed uitziet hebben wij niet meer het volle vertrouwen in PNNT. PNNT heeft wel een groot deel van het koersverlies als gevolg van de coronacrises goed gemaakt. Niettemin bedraagt de “AATR” slechts 4,7% over de afgelopen 10 jaar en dat is toch een mager resultaat in verhouding tot vele ander BDC’s. Dit ondanks het huidige dividendrendement van ruim 8%.
We verwijderen PNNT daarom uit de voorbeeldportefeuille.

Voor de goede orde; het eventueel verwijderen van PNNT uit je eigen portefeuille is vanzelfsprekend jouw eigen beslissing.

Verwijderd bij Conservative

B Riley Financial 7.5% BB  (RILYZ) wordt per 31 maart 2021 afgelost.
Je ontvangt 25$ per aandeel automatisch op je brokerrekening.
Voor onze Belgische abonnees is het wel even opletten! Belgische Babybond-bezitters betalen in zo’n geval de zogenaamde roerende voorheffing van 30%. D.w.z. dat dan slechts 17,50 euro/aandeel wordt uitgekeerd.
Zij kunnen beter deze Babybond verkopen voordat deze wordt afgelost op 31 maart a.s.

Toegevoegd bij Advanced

Mainstreet Capital (MAIN)
Main is terug van weggeweest. In het verleden hebben we MAIN al eens in de voorbeeldportefeuille gehad. We hebben er toen afscheid van genomen vanwege een positieve reden, namelijk een (te) sterk gestegen koers en, als gevolg daarvan, een (te) laag dividendrendement met name voor instappers en (bij)kopers. Daar is de voorbeeldportefeuille immers voor bedoeld! We hebben toen de koerswinst verzilverd. Nu laten we MAIN graag terugkeren in de voorbeeldportefeuille. Waarom? Helaas is het dividendrendement ook nu, als gevolg van de recente koerstijging, enigszins aan de lage kant t.o.v. onze “standaard” met ca 6,4%. Maar onder de huidige marktomstandigheden is dat prima omdat we ook uitgaan van een aanzienlijk hogere AATR (Gemiddelde Jaarlijkse totaal opbrengst) in de nabije toekomst, waar MAIN het patent op lijkt te hebben.

MAIN is een Business Develoment Corporation (BDC), die zich voornamelijk richt op het verstrekken van financiering aan middelgrote bedrijven met een omzet tussen de 10 en 150 miljoen dollar. MAIN staat bekend om haar uitstekende managementteam en wordt bovendien intern gemanaged. Dit blijkt vaak een pluspunt t.o.v. extern bestuurde BDC’s. Intern beheerde BDC’s hebben bovendien lagere bedrijfskosten, dus een hoger rendement voor beleggers. Het dividendrendement van 6,7% wordt volledig gedekt door de inkomsten. Ook tijdens deze pandemie-periode heeft MAIN de resultaten op peil weten te houden; het dividend is ongewijzigd gebeleven. De jaarlijkse gemiddelde opbrengst over de laatste 10 jaar bedraagt 15,73 %. We kunnen niet in de toekomst kijken maar hebben er vertrouwen in dat MAIN op dezelde voet doorgaat in de komende jaren; het dividend wordt maandelijks betaald.

Toegevoegd bij Advanced

Fortress Biotech, Inc. 9.375% (FBIOP)
De meeste preferente aandelen worden uitgegeven door bedrijven in sectoren met een stabiele cashflow zoals banken, nutsbedrijven en de REIT-sector. Prefs in de tech-wereld zie je niet zo veel. Fortress Biotech is een innovatief bedrijf dat zich richt op het verwerven, ontwikkelen en commercialiseren van veelbelovende (bio)farmaceutische producten en medicijnen.
Het bedrijf behoort al enige jaren tot de snelst groeiende Tech-bedrijven in de VS. Recent is Fortress voor de tweede keer door Deloitte op de zogenaamde Deloitte ‘s Technology Fast 500 lijst geplaats; dit keer als nummer 135. Dit is een jaarlijkse ranglijst van de snelst groeiende Amerikaanse bedrijven in de technologie-, media-, telecom-, lifesciences- en energie-tech sector.
Aanleiding is mede de omzetgroei van Fortress met ruim 800% van 2016 tot 2019. Fortress heeft een sterke samenwerking met tal van branchegenoten waaronder AstraZeneca en onderzoeksinstellingen.

Omzet Fortress

De Pref van Fortress (FBIOP) is er een voor de liefhebbers met enig durf. Daar staat tegenover dat er op dit moment geen echte risico’s zichtbaar zijn. Het dividendrendement is ca 10%, geheel netto. Bovendien kun je nog rekenen op koerswinst omdat FBIOP nu noteert rond 23$ en de nominale waarde (bij terugtrekken) 25$ is. Het dividend wordt betaald per kwartaal en de first call-date is september 2022. Er is geen verplichting om FBIOP in 2022 van de beurs te halen, het is een optie. Fortress is voor ca. 35% in hadden van het management en dat is positief voor de veiligheid. Al met al durven wij deze pref op te nemen in de Advanced portefeuille maar wel met risico-categorie “hoog”.

Overige portefeuille zaken en weetjes

BlackRock Science & Technology Trust (BST)
BST doet het buitengewoon goed als Closed end Fund. Recent heeft BST het dividend verhoogd met ruim 20%. Dat zie je niet zo vaak van 0,18$ naar 0,22$/aandeel. Hiermee komt het dividendrendement op ca. 5%. Maar zoals we eerder hebben laten zien is het gemiddelde jaarlijkse rendement van BST (dividend + koerswinst + herbeleggen) maar liefs ca. 25% per jaar sinds de oprichting ruim 6 jaar geleden. Daar doen we het ook voor.

Liberty All-Star Equity Fund (USA), het weten waard
We hebben recent uitgebreid over CEF’s geschreven; hun eigenschappen, voordelen, organisatievorm etc.
Daarbij komt ook steeds naar voren dat kwaliteit en reputatie van het managementteam een van de belangrijkste selectiecriteria is voor opname in de voorbeeldportefeuille. Dat weten de managers van een CEF natuurlijk ook, vandaar dat sommige CEF-besturen hierop met succes inspelen. Dat geldt zeker voor “Liberty All-Star Equity Fund” (USA), dat al bestaat sinds 1986. Er zij twee opvallende kenmerken bij USA te weten:

 • Men “garandeert” 10% van NAV als dividend te betalen.
  NAV (Net Asset Value) is de (beurs)waarde van alle CEF-effecten/bezittingen. De NAV van USA is gemiddeld met 6,6 % per jaar gegroeid in de laatste 20 jaar.
 • Op vallend is ook dat het managementteam van USA bestaat uit 5 personen plus een toezichthouder, die onafhankelijk opereert van de fondsmanagers. Elke fondsmanager heeft zijn eigen specialisatie m.b.t tot groei-, en waarde aandelen.

Deze aanpak maakt USA tot een van de best presterende CEF’s op de markt al gedurende een lange reeks van jaren met een dividendrendement van ca 9-10 % gemiddeld. Dat je het maar weet.

Newtek Business Services (NEWT)
Newtek heeft aangekondigd het dividend dit jaar te verhogen met ca. 20%. De verwachting is dat het dividend dit jaar zal uitkomen tussen 2,40$ en 2,90$.

Saratoga Investment (SAR)
Saratoga Investment verhoogt het dividend van 0,42$ naar 0,.43$, een toenamen van 2,4%.

Tip?


National Retail Properties (NNN)
We spreken de laatste tijd veel over (AATR) Average Annual Total Return. Dat wil zeggen dat we niet alleen kijken naar het dividendrendement maar ook naar de potentie voor koerswinst op de middellange termijn. Die kans is het grootst bij ondernemingen die op zichzelf gezond, zijn maar die mede als gevolg van de corona-crisis, nog niet geheel zijn hersteld v.w.b. de koers. Wanneer we kijken naar REIT’s zien we dat vele zijn hersteld, maar nog niet allemaal. Een van deze REIT’s is National Retail Properties (NNN).

NNN heeft het woord “Retail” in de naam en is daarom uit de gratie geweest sinds de start van Corona, maar dat verandert nu snel. NNN is niet een typische “shopping-Reit” en bezit geen winkelcentra.
NNN bezit wel veel service-georiënteerd onroerend goed zoals de bekende TACO-Bell restaurants en Seven/Eleven, de (mij goed bekende) dag en nacht supermarkten met langlopende huurcontracten met standaard indexering.
NNN’s cashflow is dus prima en dat vertaalt zich naar jaarlijkse dividendverhogingen ondanks corona, al 32 jaar op rij! De koers van NNN is achtergebleven en een ruime stijging is te verwachten in de komende tijd, op weg naar het oude niveau. Intussen heb je 5% dividendrendement. Misschien iets voor jouw portefeuille?