Aanval is de beste verdediging

Mensen vertonen op vele momenten kuddegedrag. Het is vaak plezierig om er deel van uit te maken maar niet altijd. Beleggers vertonen dat gedrag ook. Op basis daarvan maken beurzen soms onverwachte en merkwaardige bewegingen. Veel beleggers kijken alleen met een korte termijn blik naar hun portefeuille. Vervolgens reageert men snel op de actualiteit of een compleet onvoorziene gebeurtenis zonder rekening te houden met het “grotere geheel”, zoals marktontwikkelingen, de stand van de economie, de geo-politieke situatie etc.
Neem bijvoorbeeld de Coronacrash in 2020; een totale ramp voor veel beleggers en ze verkochten voortijdig hun hele portefeuille voor “behoud van kapitaal”. Vervolgens werd afgewacht tot het einde van de pandemie in de hoop dat alles weer beter zou worden.
Maar, wachten tot de dingen “beter worden” werkt meestal slecht. Je bent meestal te laat waardoor het totale verlies nog groter wordt.

Bovenstaand plaatje laat zien dat het slechts drie maanden duurde voor de S&P 500, om al het verlies weer goed te maken. Veel beleggers, die in het begin de kudde volgden, leden nadien forse verliezen; onnodig wanneer ze gewoon geduld hadden gehad en op herstel hadden gewacht. Is dat makkelijk achteraf praten?
Niet als je je realiseert dat beurscrashes zich altijd weer herstellen. Het kan even duren, maar de lange beurshistorie van de S&P-500 laat zie dat het altijd weer goed komt.
En heb je ook nog eens dividendaandelen, dan weet je ook dat dividenden vrijwel altijd grotendeels gewoon doorlopen.

En het grote voordeel van income-beleggen, is dat er voortdurend nieuw geld binnenkomt om te beleggen. Een beurskrach zie je meestal niet aankomen, maar ervan profiteren kan wel, omdat dividendrendementen vaak extreem hoog worden, meestal tijdelijk.
Veel beleggers hebben bijvoorbeeld gedurende de Covid-crisis juist extra geïnvesteerd en daarmee dividendrendementen vastgezet tot ruim in de dubbele cijfers.
Dividend blijkt immers ook tijden crashes de grote constante. De kans op dividend dalingen bij een crash of beursdaling is uitermate laag, zo is ook bewezen gedurende de laatste vier hectische beursjaren. En de beurzen herstellen toch weer.
Altijd blijven beleggen dus; ook dan is aanval de beste verdediging.