Actueel 24 november 2022

Dividendbeleggen lijkt op tuinieren

Wanneer je van tuinieren houdt dan weet je het. Planten en planten, ze reageren allemaal anders op het weer, de jaargetijden en natuurlijk de verzorging. De meeste mensen zullen daarom meerdere planten in hun (moes)tuin hebben. Je wilt er immers het hele jaar van kunnen genieten en oogsten; dat betekent dat je een ruime groen-collectie moet hebben.

Een vergelijking met een beleggingsportefeuille ligt voor de hand. Heb je (te) weinig fondsen in je portefeuille, dan is het risico hoger dat je schade oploopt. Daarom nogmaals het advies om veel fondsen in je portefeuille op te nemen of er geleidelijk aan naar toe te werken. Dan denken we aan tenminste 30-40 fondsen en misschien nog wel meer.
Bij ca. 40 fondsen mag er wel eens één onderuit gaan, al of niet tijdelijk. Maar dan is de impact op je portefeuille als geheel zeer beperkt, dus:

Tip:
Investeer weinig per fonds, maar werk eerst toe naar veel fondsen. De dividenden komen toch wel binnen.

Weinig per fonds betekent voor iedereen iets anders. Wanneer je rekening houdt met transactiekosten van ca. 4 euro, moet je denken aan minimaal enige honderden dollars per fonds als initiële investering. Gebruik ook (deels) je dividend om verder te investeren in meer verschillende fondsen. Je hoeft natuurlijk niet steeds in hetzelfde fonds te (her)beleggen.

Hoe bouw je je portefeuille op?

Je kunt natuurlijk geleidelijk toewerken naar meer/veel fondsen op basis van je eigen gevoel. Welke fondsen en fondstypen liggen mij het beste? Daarnaast kan de levensfase waarin je je bevindt van invloed zijn op de keuze van je fondsen. Wat bedoelen we daarmee?

Zoals je weet is de Voorbeeldportefeuille verdeeld in een Conservative en een Advanced gedeelte. De Conservative-portefeuille bevat hoofdzakelijk zogenaamde vastrentende waarden (VRW). Dat zijn effecten (aandelen of obligaties) die altijd een vaste $-uitkering betalen. In ons geval zijn dat de preferente aandelen en de babybonds. Daarvan is het dividend/rente immers elke maand/kwartaal hetzelfde dollar-bedrag. Daarnaast vind je er een aantal Closed end Funds (CEF) die in dergelijke VRW-waarden beleggen of in andere veilige markten zoals nutsbedrijven. Bij CEF’s is overigens het dividend niet vast.
Je behaalt in normale tijden geen spectaculaire koerswinsten in “Conservative”. Het gaat hier hoofdzakelijk om permanente (vaste) inkomsten. De zogenaamde Annual Average Total Return (AATR: gemiddelde jaarlijkse opbrengt over x jaar) van een fonds bestaat hier hoofdzakelijk uit (herbeleggen) van dividendinkomsten en nauwelijks uit koerswinst.

Opmerking:
Juist in deze tijd kun je echter ook koerswinsten verwachten wanneer prefs en babybonds onder de 25$ noteren. Bij aflossing krijg je immers 25$ terug.

De Advanced-portefeuille bevat met name Real Estate Investment Trusts (REIT), Business Development Corporations (BDC) en aandelen-CEF’s. Deze fondstypen zijn gemiddeld volatieler, maar bieden tegelijkertijd op termijn kans op koerswinst naast (hoog) dividend. Daarom zie je hier dat de Total Return meestal bestaat uit (soms forse) koerswinst, dividend en herbeleggen van dividend.

Hoe kun je hier mee omgaan als Income -belegger?
Zoals gezegd is het verstandig om geleidelijk aan toe te werken naar ca. 30-40 fondsen. Geleidelijk, omdat je dan koersfluctuaties dempt en uitschieters zowel naar boven als naar beneden neutraliseert in de tijd en dat geldt eveneens voor het euro/dollar-risico. Dat heet beleggen volgens het DCA-principe (Dollar Coster Averaging), waarover we al eerder schreven. Koop daarbij nooit een fonds op het hoogtepunt van de koers van de laatste 52 weken.
Het opbouwen van een gespreide dividendportefeuille kan tijd kosten; zo’n één a twee jaar is niet vreemd. Tot zo ver niets nieuws maar…

Welke fondsen en fondstypen kies ik bij de opbouw van mijn portefeuille?
Die vraag krijgen we veel. Kies ik hoofdzakelijk voor laag, midden of hoog risico-fondsen, of een mix? En welke mix dan uit Conservative versus Advanced?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vragen. Toch kunnen we je wel wat suggesties en ideeën geven.
Wanneer je op jongere leeftijd begint met income-beleggen, kun je gewoon een doorsnee van de Voorbeeldportefeuille gaan opbouwen. Dan zul je zien dat je inkomen gestaag groeit en tevens de waarde van je portefeuille, zeker wanneer je ook alle dividenden herbelegt. Je kunt er zelfs voor kiezen om meer fondsen uit Advanced op te nemen t.o.v. fondsen uit Conservative, zeg in verhouding 70/30. Dit omdat fondsen uit Advanced op termijn ook meer koerswinst kunnen genereren en daarmee een hogere AATR.

Op middelbare leeftijd zou je al wat meer kunnen opschuiven en naar een andere verdeling op basis van 50/50 en natuurlijk (deels) blijven herbeleggen.

Op latere leeftijd is het zaak om jouw portefeuillewaarde zoveel mogelijk intact te houden en ook jouw (pensioen) inkomstenstroom. Minder risico nemen dus. Dan is het wenselijk om meer nadruk te leggen op VRW-fondsen zoals prefs en babybonds. Misschien ga je dan je inkomsten grotendeels gebruiken om (deels) van te leven. Altijd een beetje blijven herinvesteren is wel verstandig vanwege inflatie.

Over onze eigen portefeuille

Veel mensen vragen ons ook regelmatig hoe wij zelf omgaan met de opbouw c.q. onderhoud van onze eigen portefeuilles. Op hoofdlijnen kan ik zeggen dat ik alle fondsen uit de Voorbeeldportefeuille in bezit heb uit oogpunt van risico-spreiding, maar niet allemaal met dezelfde waarde/hoeveelheid.
Zelf bezit ik ca. 50 fondsen waarvan het grootste deel, qua waarde, zit in de VRW-fondsen uit de Conservative-portefeuille, met name in prefs en babybonds. De voordelen zijn bekend:

  • Betrouwbaar inkomen
    Dividend en rentebetalingen gaan altijd vóór gewoon dividend, dus veiliger
  • Lagere volatiliteit
  • Behoud van kapitaal
    De liquidatie/aflossingswaarde voor de meeste preferente fondsen en babybonds (meestal $ 25) ligt vast wamneer het fonds wordt afgelost na de calldate.
  • Lagere noodzaak om te handelen of van fonds te veranderen
    De zekerheid van inkomsten gaat boven kans op koerswinsten

Daarnaast heb ik zelf een extra voorkeur voor groei-dividend REIT’s en Business Development Corporations (BDC), daarover straks meer.

Luie belegger

Dividendbeleggers zijn luie beleggers, zo wordt gezegd en daar zit misschien wel een kern van waarheid in. Zelf voel ik er weinig voor om mijn portefeuille dagelijks te moeten controleren of muteren. Af en toe aanpassen is oké, maar de portefeuille moet wat mij betreft zijn werk doen en dat is permanent betrouwbaar inkomen genereren. Daartoe heb je wel gedegen bedrijven en fondsen nodig die tegen een stootje kunnen om het dividend te kunnen blijven betalen. We proberen de Voorbeeldportefeuille op deze wijze samen te stellen, waardoor je niet steeds gedwongen bent om je portefeuille te volgen, d.w.z. je bekijkt/controleert een en ander alleen als dat nodig is. Op deze manier hoef je ook niet het dagelijks economisch/beleggingsnieuws te volgen.

Een dividend-portefeuille zal grotendeels meebewegen met het algemene beurssentiment, maar de dividenden blijven stromen. En dat is het verschil!

De meeste beleggers proberen altijd vermogens/koerswinst na te jagen. Maar wanneer je een deel van je dividend zeker wilt stellen, bijvoorbeeld als pensioen, dan zijn prefs en babybonds het overwegen meer dan waard. Voor het betalen van rekeningen is cash nodig. Aandelen verkopen in mindere tijden is minder prettig. Bij fixed-income aandelen/fondsen kun je dit vermijden. Je geeft koerswinst op in ruil voor betrouwbaar inkomen; ook fijn in tijden van hoge inflatie.

Opmerking:
Overigens is het woord “vastrentend” niet altijd op zijn plaats. Zo zijn er preferente aandelen en babybonds waarbij de vaste uitkering op een bepaald moment variabel wordt; de zogenaamde Fixed to Floating (F2F) prefs/bonds. Deze bieden kans op een (aanzienlijk) hoger inkomen wanneer de calldate voorbij is en ze niet van de beurs worden gehaald. Je krijgt dan te maken met dividend o.b.v. een nieuw (kwartaal)percentage; vaak hoger dan de rente intussen is gestegen. Wij hebben alle F2F-fondsen uit de Voorbeeldportefeuille in bezit om daarop mee te liften en inflatie te compenseren. Daarover straks meer.

Business Development Corporations, die moet je ook hebben

We hebben een deel van onze portefeuille in BDC’s, zo’n 15%. Zoals je weet worden de meeste bedrijven gestart door mensen met een goed idee of die een gat in de markt zien. Ook wil men vaak (technische) innovaties verder ontwikkelen en commercialiseren. In elk geval is er bijna altijd (extra) geld nodig om zo’n bedrijf op te starten of door te starten. Dan komt durfkapitaal in beeld; dat geldt zeker in de VS.
In de VS bestaan om deze reden de zogenaamde Business Development Corporations (BDC), die ook wel “de kleine banken” worden genoemd.

BDC’s financieren de op/doorstart-fase, vaak met back-up van bestaande grote financiële instellingen. De BDC-constructie maakt het mogelijk dat ook gewone Amerikanen en particuliere investeerders (zoals wij) deel kunnen nemen in nieuwe/startende en vaak zeer innovatieve bedrijven. Voordien was dat alleen voorbehouden aan vermogenden. BDC’s spelen een vitale rol in de Amerikaanse economie. De BDC-sector presteert sinds maart 2020 (veel) beter dan de S&P 500. Waarom?

  • Omdat de Amerikaanse economie ze altijd nodig heeft.
  • De echt grootbanken nauwelijks in deze markt zitten.
  • Ze hun leningen/financiering altijd doen op basis van indexering.
    Bij stijgende rentes gaan hun rente-percentages evenredig mee omhoog!

Het komt niet zo vaak voor dat bij één fondstype alle dividenden ongeveer in dezelfde periode worden verhoogd of dat er extra dividend wordt betaald. Toch is dat nu wel het geval bij onze BDC’s. Zoals je kunt zien hebben we 5 BDC’s in portefeuille en allemaal hebben ze het dividend dit jaar een of twee keer verhoogd en/of speciaal (extra) dividend betaald/aangekondigd.
BDC’s hebben baat bij de huidige marktomstandigheden van hogere rente en inflatie (zie verder bij De Voorbeelportefeuille).

Groeidividend
Tot slot heb ik zo’n 15% belegt in groeidividend-fondsen; veelal REIT’s met “echte” onroerend goed-bezittingen. Dergelijke REIT’s breiden het aantal bezittingen steeds verder uit. Nieuw onroerend goed wordt aangekocht, waardoor de asset-waarde van de REIT blijft stijgen en daarmee op termijn ook de beurskoers.
De continuïteit van het dividend is vrijwel gewaarborgd; het zijn vaak fondsen om nooit te verkopen zoals men zegt. Voorbeelden zijn WPC en VICI.

Conclusie
Met bovengenoemde fondstypen oogsten we (de meest zekere) dividenden.
Vastrentende waarden vormen de basis van mijn portefeuille. Ze geven de meeste stabiliteit van mijn inkomen. Via BDC’s krijg ik toegang tot groei-bedrijven in de Amerikaanse economie. Met groeidividend bouw ik verder aan een vastgoedportefeuille, eveneens in groeiende bedrijven.
Daarnaast heb ik natuurlijk ook een aantal Closed en Funds, vooral in markten waar in ik geloof. Al met al blijft het samenstellen van een dividendportefeuille een zeer persoonlijke zaak. Misschien dat mijn overwegingen je daarbij een beetje kunnen helpen.

‘Permanent inkomen met Amerikaanse hoogdividend-aandelen’ is de titel van het nieuwe boek dat Reith | Hendriks & partners deze zomer heeft uitgebracht. Het is de volledig geactualiseerde opvolger van de eerder uitgebracht bestseller ‘Beter beleggen dan de bank’. De uitvoering is luxer en er zijn enige extra hoofdstukken toegevoegd. Ook doet de nieuwe titel meer recht aan deze beleggings-methodiek. Het boek beschrijft een eenvoudig alternatief voor sparen en beleggen bij je bank en is verkrijgbaar via deze website of via de boekhandel.

Workshop Starters, de tweede komt er aan

Wij krijgen regelmatig de vraag waarom we uitsluitend een Workshop-gevorderden in ons programma hebben, terwijl er toch veel nieuwe Income-beleggers zijn die eerste de basis van deze methodiek willen leren begrijpen.
Daarom is er nu ook een Workshop-starters ontwikkeld; de eerste heeft zeer recent plaatsgevonden in een geanimeerde setting. De tweede is 14 januari 2023. De workshop is bedoeld voor diegenen die overwegen te starten met beleggen voor inkomen of zij die er net mee zijn begonnen en die hun kennis verder willen verdiepen. De kosten heb je zo terugverdiend. Ook deze workshop heeft plaats in Woerden.
Voor de workshop wordt een dagdeel (4 uur) uitgetrokken. Dat biedt de mogelijkheid in een beperkt gezelschap uitgebreid in te gaan op de materie. Zie verder bij Academy.

Vragen van lezers en reacties op forum

Wij ontvangen regelmatig (lezers)vragen onder meer naar aanleiding van Webinars. Ook veel forum-reacties zijn noemenswaardig. Hierbij enige voorbeelden die mogelijk voor eenieder nuttig zijn.

Vraag van Wilma:
Al enige tijd heb ik een beleggingsrekening bij SAXO (voorheen bij Binck), Lynx en Mexem. Graag zou ik aparte rekeningen bij Lynx en Mexem openen op naam van mijn BV. Dit lijkt alleen mogelijk voor zogenaamde professionele beleggers. Weet u wellicht een andere oplossing/route?

Antwoord
Ik weet niet of je hebt meegekregen dat we heel veel over het SAXO/Binck drama hebben geschreven en dat de meeste dividendbeleggers daar nu weg zijn. Het openen van een BV-rekening bij andere brokers is inderdaad steeds moeilijker geworden. Zelf heb ik al heel lang een BV-rekening bij Lynx, maar dat gaat niet meer. Bij Mexem gaat het nog wel.

Vraag van Heather:
Mijn vraag is eigenlijk meer een opmerking. Ik ben zelf een jaar geleden gestart met HD-beleggen. Precies op het verkeerde moment dus! Meest de EIP-Voorbeeldportefeuille gevolgd. Gemiddeld koersverlies ruim 8% (dd.12 nov.) met individuele uitschieters tot -23%. Maar inmiddels hebben de uitgekeerde dividenden de pijn aanzienlijk verzacht waardoor de portefeuille op minder dan 3% verlies staat. Kom daar maar eens om bij “regulier” beleggen. Mijn conclusie: HD-beleggen werkt echt!

Cashcow kiest SAXO als de beste Broker, hoe bestaat het?

In april van dit jaar schreven we al over onze grote verbazing dat SAXO genomineerd was voor de “beste broker-award”; een initiatief van Cashcow Awards en Cash magazine.

Citaat:
Wat schets onze verbazing dat SAXO is genomineerd als een van de winnaars. En dat nog wel in het segment van de innovatie-prijs. Hoe bestaat het, na alle problemen die de transitie van Binck naar SAXO voor velen hebben opgeleverd en die zelfs nu nog niet voorbij zijn. Een compleet vastgelopen migratie met een helpdesk die tot op de dag van vandaag weken nodig heeft om een vraag/klacht te beantwoorden. Een situatie waarvan velen zich zelfs afvragen of de financiële toezichthouder in Nederland niet zouden moet ingrijpen.
(redactie: dit laatste is inmiddels gaande).

We hebben Cashcow er toen op gewezen dat SAXO de slechts presterende broker van Nederland was volgens Trustpilot met een score van “zeer slecht” (60%) We kregen geen reactie.
Inmiddels is de situatie verder verslechterd. Maar liefst 89% beoordeeld SAXO nu als “slecht”. Toch ontving SAXO recent de Award als beste Nederlandse broker tijdens de beleggersfair van 4 november 2022 in Amsterdam. We hebben SAXO wederom geconfronteerd met de resultaten van Trustpilot.
De nietszeggende standaard reactie zie je hieronder. Ook de organisatie van de beleggersfair zou zich moeten beraden vinden wij. Zo zet je immers beleggers volkomen op het verkeerde been. En dat is echt niet fair!

Video’s

Voor veel van onze abonnees zal het inmiddels bekende kost zijn. Maar voor nieuwkomers, en als je aan een relatie wil uitleggen hoe jij belegt, zijn er video’s beschikbaar.
Onlangs heeft Fred Hendriks opnieuw een Masterclass bij broker Lynx gegeven over alle ins- en outs van hoogdividend-beleggen in de VS. Die is hier in zijn geheel te bekijken.

De Voorbeeldportefeuille

De Voorbeeldportefeuille is geheel stabiel v.w.b. de continuïteit van het dividend. Wel zijn er twee fondsen waarvan het dividend is verlaagd te weten EXG en CGI, beide Closed end Funds. Daar staat tegenover dat veel fondsen hun dividend hebben verhoogd, met name BDC’s. Het is gebruikelijk dat je in deze eindejaar/kerstperiode voor positieve verrassingen kan komen te staan v.w.b. dividendverhogingen of extra dividend. Deels heeft dat te maken met het voldoen aan regelgeving (zoals het verplicht betalen van 90% van de winst aan de aandeelhouders van RIC-fondsen zoals CEF’s, BDC’s en REIT’s).
Maar er kunnen ook anderen redenen zijn, zoals dat het bedrijf gewoon goed draait. Je kunt moeilijk voorspellen wie/wanneer extra dividend gaat uitkeren. Zo verwacht de markt bijvoorbeeld een extra dividenduitkering van PDI (Pimco fonds). De CEF die we ditmaal toevoegen aan de Voorbeeldportefeuille heeft eveneens een “enorm” extra dividend aangekondigd, waar je nog van kunt profiteren. Laten we verder maar afwachten wat de kerst ons misschien nog meer gaat brengen.

BDC’s doen aan kerstmis
Zoals hiervoor al toegelicht doen BDC’s het meestal (extra) goed in tijden van inflatie. Alle BDC’s in de Voorbeeldportefeuille hebben dit jaar (tot recent) hun dividend verhoogd en/of extra dividenden aangekondigd. Laten we ze eens op een rij zetten.

Saratoga Investment Corp (SAR)
SAR is een BDC met het hoofkantoor in New York. Het bedrijf investeert vooral in de lucht en ruimtevaart, de mobiliteitsmarkt en in bedrijven met (nieuwe) “consumer-products” en diensten.
Eerder dit jaar werd het dividend verhoogd met 2% tot 0,54$/aandeel. Recent heeft men het dividend opnieuw verhoogd met maar liefst 26% tot 0,68$/aandeel. Of dit een eenmalig extra (eindejaar/kerst) dividend is, is (nog) niet duidelijk.

Main Street Capital (MAIN)
MAIN richt zich als BDC op het verstrekken van financiering aan middelgrote bedrijven met een omzet tussen de 10 en 150 miljoen dollar. MAIN staat bekend om de hoge kwaliteit van het management. Het bedrijf is gevestigd in Houston, Texas. Men heeft recent het dividend verhoogd naar $ 0,225 per maand; een stijging van 2,3%. Ook een extra kerst-dividend komt er aan van 0,10$/aandeel.

Capital South West (CSWC)
CSWC richt zich op de middelmarkt maar spreekt zich ook duidelijk uit over waarin men niet investeert zoals de olie-, en gassector. CSWC is eveneens gevestigd in Texas.
Over CSWC hebben we veelvuldig geschreven als een van de best presterende fondsen in de Voorbeeldportefeuille met een “jaarlijks return” van 25%/jaar in de afgelopen 10 jaar!
CSWC heeft eerder dit jaar het kwartaaldividend al verhoogd naar 0,50$/aandeel. Recent heeft men dat opnieuw gedaan met 4% naar 0,52$/aandeel per kwartaal.
Ook is een extra eindejaar-dividend toegekend van 0,05$/aandeel. Hiermee komt het komende kwartaaldividend op 0,57$.

Ares Capital (ARCC)
Ares Capital is de grootste BDC van de VS, gevestigd in Los Angeles; de “blue chip of the sector” met een portefeuillewaarde van bijna 12 miljard dollar, verspreid over meer dan 300 ondernemingen. ARCC investeert vooral in bedrijven in de zakelijke dienstverlening, consumentenproducten, gezondheidszorg-producten en ICT-diensten.
Recent heeft men het dividend verhoogd met ca. 12% van 0,43$ tot 0,48$/kwartaal. Ook hier wordt een extra kerstdividend betaald van 0,03$/aandeel.

TriplePoint Venture Growth (TPVG)
TPVG is een BDC gericht op Tech/life-science start-ups met een prima staat van dienst m.b.t. het rendement voor aandeelhouders. TPVG behoort tot Triple Point Capital; een van de grootste in durfkapitaal-investeerders ter wereld. Bekende voorbeelden van succesvolle investeringen zijn o.a. RING, Facebook, Segway en Youtube. Veelal zijn dergelijke bedrijven inmiddels uitgegroeid tot multinationals of overgenomen.
TPVG heeft recent het dividend verhoogd van 0,36$ naar 0,37$/kwartaal.

Prefs: een vast dividend maar soms variabel
We zeiden het al hiervoor: preferente aandelen (en babybonds) zijn een prima manier om te beleggen voor een vast hoog dividend(rendement) met een lagere koersgevoeligheid. Het dividend is immers altijd hetzelfde, maar zoals hiervoor al uitgelegd, toch niet altijd, namelijk niet voor de zogenaamde Fixed to Floating (F2F) prefs en ook voor sommige babybonds, waarom?

Veel prefs (en babybonds) worden op/na de calldate niet afgelost. Sommigen gaan automatisch over op een variabel maand/kwartaal dividenduitkering. Dit variabele dividend wordt meestal bepaald o.b.v. een vooraf vastgesteld rentepercentage plus de VS-liborrente van dat moment. Dit zijn de zogenaamde F2F prefs/bonds.

Bij stijgende rente kunnen F2F prefs & bonds nog beter gaan renderen, als ze tenminste niet worden afgelost op of kort na de calldate (kolom 4 in de Voorbeeldportefeuille).

De liborrente is de rente tussen de banken en stijgt natuurlijk ook fors de laatste tijd. Na de calldate worden dergelijke prefs vaak nog aantrekkelijker bij een stijgende rente. De Voorbeeldportefeuille bevat een aantal van deze F2F-prefs.

Een voorbeeld
AGNCO is een (F2F) preferent REIT-aandeel. Deze pref mag van de beurs worden gehaald in oktober 2024, tot die tijd ontvang je 0,40$ vast dividend per kwartaal.
Na oktober 2024 wordt, indien de pref niet wordt teruggehaald, een variabel kwartaal-dividend betaald van 5% plus de 3 maands-liborrente van dat moment.
Op dit moment is de 3 maands-libor ca. 4,6%, aanzienlijk hoger dan voorheen. De uitkering wordt elk kwartaal herzien op basis van de dan geldende liborrente + 5% (over 25$, de nominale waarde).

Stel, AGNCO zou vandaag overgaan van een vast dividend naar een variabel dividend. Het kwartaaldividend wordt dan 5% plus de 3maands-liborrente in dit kwartaal van 4,6%. Het kwartaaldividend wordt dan 9,6% x 25$/4 = 0,60$.
Dat is 50% meer dan nu (0,40$), maar varieert dan dus per kwartaal.
En… als je dan ook nog in staat bent om het aandeel te kopen voor een koers (ver) onder de 25$, boek je ook nog een koerswinst wanneer de pref wordt afgelost. Voor AGNCO betaal je nu immers ca. 21$ en bij eventuele aflossing krijg je 25$ terug.

We hebben op dit moment de volgende F2F’s (Fixed to Floating-rate) Prefs & Babybonds in portefeuille.

  • AGNC Investment Corp (AGNCO)
    Wordt floating in oktober 2024
    Dividend word 5% + liborrente
  • Arbor Realty Trust, Series F (ABR-F)
    Wordt floating in oktober 2026
    Dividend wordt 6,25% + liborrente
  • Cherry Hill Mortgage Investment (CHMI-B)
    Wordt floating in april 2024
    Dividend wordt 6,3% + liborrente
  • Chimera Investment Corp (CIM-D)
    Wordt floating in maart 2024
    Dividend wordt 5,4% + liborrente
  • Tsakos Energy Navigation Pref-E (TNP-E)
    Wordt floating in mei 2027
    Dividend wordt 6,8% + liborrente
  • New York Mortgage Trust (NYMTM)
    Wordt floating in januari 2025
    Dividend wordt 6,43% + liborrente
  • NuStar (NSS babybond)
    Floating sinds 2018
    Dividend is 6,73% + liborrente

Conclusie
De kans dat de liborrente nog verder stijgt is groot in de komende tijd. Dan wordt het kwartaaldividend van F2F-prefs nog hoger, maar verschilt per kwartaal. Er blijft natuurlijk altijd een kans dat een fonds op een bepaald moment, of exact na de call-date, van de beurs wordt gehaald. Maar zoals je weet geschiedt dat meestal niet onmiddellijk. Het kan zelfs jaren duren. Ook kan de rente weer gaan dalen natuurlijk.
Veel prefs zijn nu (te) ver in koers zijn gedaald vanwege algemene rente-angst. Velen (ook in de VS) beseffen niet dat je er ook je voordeel mee kunt doen.

Verwijderd uit de Voorbeeldportefeuille

Calamos Global Total Return (CGO)
We hebben tot nu toe slechts twee fondsenin de Voorbeeldportefeuille waarvan het dividend is verlaagd. Een daarvan is CGO met bijna 20%.
CGO is een CEF, die wereldwijd belegt in aandelen. Als gevolg van de malaise op de beurzen moeten sommige CEF’s , al of niet tijdelijk, een deel van hun bezittingen/aandelen verkopen om het dividend te kunnen blijven betalen. Dat heet Return of Capital (ROC). Zo ook CGO.
Ondanks dat betaalt CGO nog steeds een riant dividend. Maar de markt taxeert dat opnieuw een dividenddaling kan plaatsvinden, wanneer de situatie niet verbetert. Daar komt bij dat CGO een relatief klein fonds is, waar we overigens wel jarenlang plezier van hebben gehad. Je hoeft CGO zelf niet onmiddellijk te verkopen, maar voor nieuwkomers is het minder aantrekkelijk. Wij verwijderen het fond wel en maken plaats voor een stabielere CEF in de huidige marktomstandigheden.

Toegevoegd aan de Voorbeeldportefeuille
 

Cohen & Steers REIT and Preferred Income Fund (RNP)
We voegen een fonds toe van de Amerikaanse vermogensbeheerder Cohen en Steers. Een van hun andere fondsen hebben we al lang in de Voorbeeldportefeuille, te weten RQI.
We voegen juist dit fonds toe omdat het hoofdzakelijk belegt in preferente aandelen en REIT’s met onroerend goed bezittingen en Groei-dividend REIT’s. De verdeling tussen prefs en REIT’s is ongeveer 50/50. Beide fondstypen bieden grote kansen in de huidige markt zoals we hiervoor beschreven, alsmede in de Actueels van de laatste maanden. De prefs van RNP zijn voornamelijk afkomstig van banken, verzekeraars, nuts/infrastructuur bedrijven en midstream firma’s. RNP biedt daarmee ruime diversificatie.
Het reguliere maanddividend is 0,136$. RNP heeft nog nooit een betaling overgeslagen in de laatste 10 jaar en het dividend nooit verlaagd. Het huidige dividendrendement is ca. 8% (exclusief het speciale kerst-dividend).

Special dividend, ook hier!
RNP heeft recent ook nog een extra dividend aangekondigd van maar liefst $1.0714/share; dat is 7 keer zoveel als het reguliere maand-dividend. Wanneer je het aandeel in bezit hebt voor 7 december 2022 (ex-dividenddate) kom je ervoor in aanmerking. Betaling vindt plaatst op 15 december 2022.

Academy

Wil je je kennis over hoogdividend-beleggen verder vergroten, dan kun je weer deelnemen aan klassikale workshops in Woerden.

Hoogdividendbeleggen voor starters | 14 januari 2023
Deze workshops is bedoeld voor starters of voor hen die overwegen te beginnen met HD-beleggen.

En voor iedereen – starter of gevorderde – bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid een persoonlijk consult aan te vragen. Dat kan via een Consult-online of een Consult-on-site met Fred Hendriks of een van onze ambassadors. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden.

In de Academy vind je alle workshops, trainingen, webinars, consult-mogelijkheden etc. en andere events op een rij.