Actueel 24 september 2022


2022, een moeilijke start maar het regent dividend

Tot nu toe is 2022 een van de meest turbulente jaren uit de wereldwijde beursgeschiedenis; dat geldt eveneens voor de Amerikaanse beurzen. De eerste helft van het jaar was zelfs de “slechtste eerste helft” in 50 jaar voor de S&P 500. Het is een jaar waarin werkelijk alles tegelijk tegen lijkt te zitten; super-inflatie, oorlog, energiecrisis, naweeën van een pandemie, renteverhogingen en recessieangst. We hebben het allemaal eerder gezien in de laatste decennia, maar nu komt alles tegelijkertijd.
Maar ook blijkt altijd weer dat beurzen vroeg of laat herstellen, zeker in de VS. Veel beleggers lijken te vrezen dat hun eventuele koersverliezen permanent zijn; ze raken in paniek, worden ongeduldig, verkopen. En dat is precies de reden waarom de meeste beleggers geld verliezen op de beurs.

Warren Buffet
The Stock Market is a device to transfer money from the impatient to the patient.

Beleggen voor inkomen; het regent dividenden!

Het is soms wel eens nuttig/aardig om een stapje terug te doen in het leven en een analyse te maken van wat jij belangrijk vindt. Dat is natuurlijk zeer persoonlijk, maar er zijn talloze zaken die kennelijk iedereen belangrijk vindt.
Hoewel we geen life-coach zijn, durven we wel te zeggen dat je de belangrijkste zaken in het leven niet online kunt bestellen. Dan hebben we het natuurlijk over geluk, gezondheid etc. Daar kunnen we zelf wel iets aan doen, maar vaak beperkt.

Dat neemt niet weg dat het voor de meeste mensen ook belangrijk is om in alle fases van het leven voldoende inkomen te hebben om “normaal” te kunnen leven. Iets wat juist in deze tijd extra actueel is. Nederland telt naar men zegt ruim een miljoen beleggers, waarvan het overgrote deel belegt voor koerswinst (of verlies).
Beleggen voor permanent inkomen blijft voor veel beleggers een onbekende methodiek, die zich juist in de onzekere tijden zoals nu van zijn beste kant laat zien. Het regent namelijk dividenden voor permanent inkomen.

Ben je een goede handelaar of een goede belegger?

Zoals gezegd, inkomen is voor veel mensen in alle levensfases belangrijk. Daarmee wordt je beleggingsportefeuille eigenlijk ook een soort verzekering voor de toekomst. Het is dan ook logisch en normaal om te blijven volgen hoe je beleggingen het doen. Juist in deze hectische tijden is dat soms minder plezierig, maar het hoort er wel bij. Financiële markten hebben nu eenmaal regelmatig periodes van hoge volatiliteit, gedreven door alles wat de wereldeconomie raakt. Je stelt je dan onvermijdelijk de vraag of je actie moet ondernemen op basis van koersschommelingen, of dat je je baseert op de winstcijfers van bedrijven.

Kies je voor het eerste, dan ben je waarschijnlijk een handelaar, misschien wel een hele goede. Kies je voor het tweede dan heb je kans om een goede belegger/investeerder te zijn/worden. En dat is onze keus.

Investeren voor passief inkomen

Onze benadering is om te werken aan groeiend passief inkomen. Veel mensen vinden investeren in dividendaandelen niet “cool” of zelfs saai, maar ze bieden wel een hoge mate van zekerheid ook op langere termijn waarbij we proberen om de markt niet te timen. Kopen op de bodem en verkopen op de top werkt meestal niet. Verder betekent dat:

 • Niet kijken naar ingewikkelde grafieken op talloze schermen, zoals bij technische analyses of stop-loss/limietorders etc.
 • Aandelen en fondsen kopen/selecteren van echte succevolle bedrijven die hun inkomsten en succes met ons delen in de vorm van (hoog) dividend.
 • Bijkopen wanneer de markten in mineur zijn (als het kan)

Soms, enigszins tot onze eigen verbazing, is de methodiek van dividendbeleggen nog stabieler dan je misschien zou verwachten.
Zelfs in de huidige turbulente afgelopen 2,5 jaar is de continuieit van het dividend niet aangetast, integendeel.
In de Corona-peridoe zijn sommige dividenden tijdelijk uit voorzorg verlaagd, maar hebben zich veelal daarna weer snel hersteld. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hun dividend juist verhoogd de laaste tijd.
Een goed gediversifieerde portefeuille produceert dus inkomsten in goede en slechte tijden. De afgelopen periode laat dat overduidelijk zien.
Het blijft daarom dividenden regenen.

De dividenduitkeringen in de VS stegen zelfs met met 10,4% tot een nieuw record van 141 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2022.
Een financiele instelling, die dit regelmating publiceert is Janus Henderson. Men laat zien dat de dividenden van bedrijven in de S&P 500 in deze periode zelfs stegen met 14%, een kwartaalrecord ondanks de mineur van de markten. Analisten voorspellen dat deze ontwikkeling zal doorzetten.

Conclusie: Het regent dividend maar alleen als je niet gokt

De geschiedenis laat zien dat mineur/bearmarkten altijd voorbij gaan. Het kan even duren, maar het gebeurt. Op de lange termijn is de economie als geheel namelijk de beste bron voor het verwerven van inkomen of welvaart. Uiteindelijk profiteren rustige beleggers daarvan op termijn. Zij die in paniek raken over de problemen van vandaag doen dat waarschijnlijk niet. De aandelenmarkt heeft altijd periodes gekend van grote onzekerheid; die kunnen zelfs aanvoelen als de nadering van “het einde van de wereld”. Elke keer herstelde de markt zich daarna en bereikte nieuwe hoogtepunten.
Zoals gezegd; gokken/handelen op basis van verwachte koerswinsten is voor veel mensen de manier waarop ze graag beleggen; dat is ook prima voor de financiële wereld, men verdient er fors aan.

Warren Buffet
Financiële instellingen verdienen het meeste geld wanneer mensen gokken in plaats van investeren.

Financiële instellingen gedijen namelijk bij onzekerheden, recessies, renteverandering en slechte vooruitzichten. Men gaat immers veel meer handelen. Maar niemand kan de toekomst/conjunctuur/economie en zeker niet de richting van aandelenmarkt voorspellen. Probeer het dan ook maar niet.
Concentreer je op succesvolle bedrijven die (al jarenlang) dividend betalen vanuit een gezonde cash-flow; zo redeneren wij ook m.b.t de Voorbeeldportefeuille. Kwaliteit en continuïteit staan voorop bij de selectie, alsmede een ruime spreiding in fondsen en fondstypen. Veel handelen is niet ons doel. Cashgeld via dividenden is dat wel, ook in deze bearmarkt.
Wij zijn beleggers, geen handelaren.

REIT’s, follow the leader?

Recent nam ik kennis van een e-bijeenkomst van Blackstone. Voor het geval je niet bekend bent met Blackstone; het is de grootste en meest succesvolle Private Equity-investeringsmaatschappijen ter wereld met bijna 1000 miljard dollar onder beheer. Ze beleggen op velerlei terreinen en hebben een fantastisch trackrecord met bovengemiddelde rendementen. Men gaf een toelichting op de beste investeringsmogelijkheden in de huidige turbulente markt, zoals zij dat zien.
Nu zijn we niet zo van “opinies volgen” omdat ze meestal (te) veel verschillen, maar hier maken we een uitzondering.
De toelichting was vooral interessant omdat het sterk gericht was op Real Estate Investment Trust (REIT). We hebben er een flink aantal in de Voorbeeldportefeuille, zowel gewone als preferente REIT-aandelen.
Blackstone vindt dat REIT’s tot de meest aantrekkelijke investeringsmogelijkheden van dit moment behoren. Zelfs gedurende de eerste zes maanden van dit turbulente jaar stegen hun REIT-fondsen met 9% tot 10%. Een sterk contrast met de algemene daling van 20-30% van de REIT-index.

Wij bezitten ook de nodige REIT’s die het goed doen, waaronder bijvoorbeeld VICI, de Lasvegas REIT met o. a Caesar Palace in bezit. VICI is tevens een dividendgroeifonds, en verhoogde het dividend recent met maar liefst 8%. Ook Arbor Realty Trust (ABR) en W.P. Carey (WPC) verhoogden het dividend opnieuw. Andere REIT’s moeten zich nog herstellen. Maar we weten dat REIT’s het altijd goed doen na een bearmarkt.

In tegenstelling tot wat menig belegger denkt, zijn stijgende rentes meestal geen groot probleem voor REIT’s. Toch zijn veel REIT’s in koers gedaald waardoor ze veelal te koop zijn als “koopje”. Maar wat beleggers lijken te hebben gemist, is dat het overgrote deel van de REIT’s er financieel zeer sterk voorstaan. Daarom zal de impact van stijgende rente beperkt zijn; inflatie is juist goed voor REIT’s. Het zijn immers doorgeefluiken voor huurinkomsten, die ze gewoon laten meestijgen en deels aan ons doorgeven.
Blackstone begrijpt dit als geen ander.

Conclusie

Blackstone is misschien wel de meest deskundige vastgoedbeleggingsgroep ter wereld en hun REIT-opinie doet ertoe:

 • REIT’s zijn nu goedkoop.
 • Ze profiteren van inflatie; huren groeien mee.
 • Koersen van gezonde bedrijven herstellen zich uiteindelijk altijd; dat geld historisch gezien zeker voor REIT’s

Veel REIT’s zijn ook groeidividend-fondsen.
De dividendrendementen van REIT’s zoals VICI, WPC en EPRT lijken laag (4-6%). Maar dat staat tegenover dat ze, als gevolg van continue dividendgroei, de koers mee omhoog trekken (dividend-magneet). Hierdoor komt de Total Return veelal boven de 10%/jaar uit gemiddeld. Dus, baseer je aankopen niet alleen op de hoogte van het dividend.

Inkomen, koerswinst of allebei?

Soms krijgen we vragen of reacties die we interessant en nuttig vinden om eens breder toe te lichten. Dit artikel gaat over zo’n vraag.

De vraag:
Als ik wil beleggen in een Amerikaanse index-ETF zoals de SPY, ben ik toch veel goedkoper uit en het is ook nog eens veiliger dan individuele aandelen. Klopt dat?

Vragen m.b.t. ETF’s krijgen we met regelmaat; daarom willen we er graag nogmaals op in gaan. We doen dit aan de hand van een concreet voorbeeld. Als basis nemen we de SPY-ETF, die de S&P-500 volgt als index van de 500 grootste bedrijven in de VS. De S&P-500 ontkomt natuurlijk ook niet aan de huidige beursmalaise, maar zal zich herstellen. Het is een kwestie van wanneer, niet van of. Een alternatief voor beleggen in de S&P-500 is beleggen via een Closed end Fund in dezelfde markt; waarom zou je dat doen?
Het antwoordt: de permanente inkomsten die je hiermee (extra) verkrijgt.

Beleggen in de Amerikaans economie: SPY of USA?

Stel je wilt breed beleggen in de Amerikaanse economie. Een van de mogelijkheden om dat te doen is via een ETF (indexfonds) dat de S&P-500 volgt; zeg de Amerikaanse AEX. Je kunt dan kiezen voor eerdergenoemde SPY-ETF. Maar je kunt het ook doen via een Closed end Fund dat een soortgelijke beleggingsportefeuille beheert met de grootste Amerikaanse bedrijven.
Zo’n CEF is bijvoorbeeld Liberty Allstar Equity Fund (USA). Wij kiezen altijd voor een CEF omdat ze talloze voordelen hebben t.o.v. een vergelijkbare ETF.

Een geheugensteuntje op basis van de Actueel van oktober 2021; ETF versus CEF:

Wanneer je het advies van de gemiddelde beleggingsadviseur volgt dan kun je het beste passief beleggen voor de lange termijn via een indexfonds. Zoals je weet beleg je dan in een index via een Exchange Trade Fund (ETF).
Het alternatief is dat je actief kunt beleggen en proberen de beursindex te verslaan maar dat is veel moeilijker, aldus de meeste adviseurs.
Dus luidt het advies meestal om een indexfonds (ETF) te kopen die bijvoorbeeld de AEX of S&P volgt. Dan hoef je weinig of niets te doen, anders dan afwachten.

Een dergelijk advies is een van de beste manieren om geld te laten liggen of zelfs te verliezen. Toch is zo’n advies gemeengoed omdat het makkelijk te geven is. Bovendien willen financiële instellingen, die ETF’s op de markt brengen, deze graag jou verkopen als een rustige belegging. Ze hebben er veel baat bij omdat het voor hun een eenvoudig product is zonder veel kosten, inspanning en management fees. De computer doet het werk.
De meeste ETF’s betalen weinig of geen dividend, dus de kans op stabiel hoog dividend is zeer klein. Zo betaalt de Amerikaanse S&P 500 ETF (VOO) slechts 1,3% dividend. Op voorhand kunnen we dus al zeggen dat beleggen via Closed end Funds (CEF) gemiddeld aanzienlijk beter rendeert dan belegen via ETF’s v.w.b. het dividend.
Dat geldt natuurlijk uitsluitend voor de VS omdat CEF’s niet bestaan in Nederland/Europa.

We kijken nog eens verder en zetten de belangrijkste verschillen tussen ETF en CEF op een rij:

 • Zoals gezegd bieden de meeste ETF’s nauwelijks of zeer laag dividend. Ze moeten het hoofdzakelijk hebben van vermogensgroei via koerswinst op termijn.
 • CEF’s bieden daarentegen altijd dividend/inkomen, daar zijn ze voor ontworpen. Koerswinst is meestal niet het primaire doel. Hoofdzakelijk het herinvesteren van dividend leidt hier tot vermogensgroei.
 • Een ETF is een onbemand fonds, computeralgoritmes doen het werk, dus lage kosten.
 • Een CEF is een fonds met ervaren beheer/management. Ze handelen continu en de kosten zijn daarom aanzienlijke hoger. Echter; dat merk je niet omdat ze tevoren van het resultaat worden afgetrokken.

Resumerend is het belangrijkste verschil dat je met een ETF geen significant (groeiend) inkomen verwerft op termijn t.o.v. een CEF.
De overeenkomst is dat je met beide toewerkt naar een vergroting van je vermogen.

Wat bekent dat in de praktijk?

Vergelijken we bijvoorbeeld de SPY-ETF met een CEF (zoals Liberty All-Star Equity Fund, USA).  USA heeft een hoge correlatie met de S&P 500.
Het dividendrendement van USA is gemiddeld 8-10%. Het dividendrendement van SPY gemiddeld ca 1,3-1,4%.
Laten we ze eens vergelijken over de laatste 10 jaar (peildatum 9 september 2022)

We kijken allereerst naar de groei van fondswaarde op basis van een investering van 10 K$ in 2012, 10 jaar terug. We zien dat beide fondsen nu ca 34.000$ opbrengen bij verkoop (peildatum 9 sept 2022).

SPY heeft dit resultaat hoofdzakelijk bereikt door koerswinst en nauwelijks door herinvesteren van (weinig) dividend. USA door (beperkte) koerswinst en herinvesteren van alle dividenden. Tot zover geen verschil dus.

Het grote verschil zie je in de tabel hieronder. Hier laten we ook het inkomen zien dat je verwerft wanneer je 10 K$ zou hebben geïnvesteerd in 2017 en 2012. Dus resp. 5 of 10 jaar geleden. Je ziet dat je met SPY nauwelijks inkomen genereert en met USA een fors inkomen verwerft.

GROEI VAN INKOMEN EN FONDSWAARDE
Liberty Allstar Equity Fund (USA) versus SPY
Peildata: 9 sept (2012, 2017, 2022)
Investering 10.000 $ op resp. 9 sept. 2012 en 2017

FondsKoop-datumAantal
Aandelen
ontvangen
o.b.v.
10 K$
Hoeveelheid
aandelen
nu o.b.v.
herbeleggen
Actueel
jaar-
dividend
Inkomen
nu/later
Huidige
fondswaarde
(=aantal
aandelen
nu in bezit x koers
USA9-9-2017174229080,78$2.268$18.787$
USA9-9-2012207951980,78$4.054$33.568$
SPY9-9-201740435,5$236$17.807$
SPY9-9-201269545,5$462$34.258$
 • Kolom 3: Deze laat zien hoeveel aandelen je toen zou hebben ontvangen.
 • Kolom 4: Het aantal aandelen dat je nu (9 sept 2022) zou hebben waneer je alle dividend consequent hebt herbelegd.
  Je ziet dat de hoeveelheid aandelen bij SPY ver achterblijft bij USA vanwege het lage dividend; herbeleggen is hier niet lonend.
 • Kolom 5: Hier zie je het huidige jaardividend/aandeel (USA 0.78$ en SPY 5.50$).
 • Kolom 6: Hier vind je jouw huidige (permanente) inkomen (hoeveelheid aandelen nu x huidige jaardividend).
 • Kolom7: Hier vind je de opbrengst wanneer je je aandelen nu zou verkopen (fondswaarde).

Bij SPY is het inkomen te verwaarlozen (na 10 jaar slechts 462 $/jaar), bij USA is dat 4.054 $/jaar, bijna en factor 10 hoger.

Conclusie

Veel beleggers gaan automatisch voor index-beleggen, veelal gedreven door de marketing van financiële instellingen, die hier fors aan verdienen. Het alternatief, beleggen via CEF’s kennen velen niet, zeker in Europa. Met beide beleg je breed in de Amerikaanse top-bedrijven en heb je na 5 of 10 jaar hetzelfde resultaat v.w.b. de fondswaarde. Maar met een CEF bouw je daarnaast aan een mooi permanent inkomen.
Toename van inkomen en waardestijging van je aandelen gaan hier hand in hand; daar doen we de voor.

Opmerking
Het is in de praktijk lastig om Amerikaanse ETF’s te kopen via Nederlandse Brokers.

Beleggen in Energie?

We krijgen ook regelmatig de vraag waarom we geen energiefondsen opnemen in de Voorbeeldportefeuille. Juist in deze tijd verdient de energiesector geld als water.
Zoals je misschien nog weet hadden we in het verleden wel Amerikaanse energiefondsen in portefeuille met name de zogenaamde Master Limited Partnerships (MLP’s). MLP’s zijn grotendeels verantwoordelijk voor de Amerikaanse energievoorziening v.w.b. de energie-infrastructuur (opslag, transport etc.). We hebben destijds afscheid moeten nemen van dit soort fondsen gezien de complexe afhandeling bij de diverse brokers en de hoge bronbelasting van 30%.

Natuurlijk kunnen we rechtstreeks beleggen in aandelen van energiemaatschappijen zoals Shell, Exxon etc. Maar we hebben geleerd dat energiefondsen meestal zeer volatiel zijn en moeilijk voorspelbaar v.w.b. koersontwikkeling en dividendstabiliteit. Niet geschikt voor inkomen-beleggers dus.
Maar er zijn wel mogelijkheden om indirect in de energiemarkt te beleggen en die wel geschikt zijn voor inkomen-beleggers. Dat werkt via aandelen van aan energie gerelateerde bedrijven zoals zeescheepvaartbedrijven, die grondstoffen vervoeren en opslaan zoals olie en gas.

Prefs in de scheepvaart

Maar ook aandelen van zeescheepvaart-maatschappijen kunnen volatiel zijn. Daarom beleggen we nooit in “gewone aandelen” van dergelijk firma’s maar alleen in preferente aandelen (prefs). Die bieden aanzienlijk meer zekerheid en dividend-stabiliteit, zeker voor inkomensbeleggers.
Dat geldt ook voor zeescheepvaartbedrijven in de olie,- en gassector. We hebben al geruime tijd prefs van olie/gas bedrijven in de Voorbeeldportefeuille zoals Tsakos Energy Navigation (TNP-E) en Gaslog (GLOG-A) maar ook van andere zeescheepvaart-bedrijven.

Nog even ter herinnering:

 • Prefs betalen altijd een vast dividend in cash.
 • Het dividend op prefs moet altijd met voorrang worden betaald t.o.v. dividend op gewone aandelen.
 • Prefs kunnen, na de zogenaamde call-date, van de beurs worden gehaald (hoeft niet). Je krijgt dan 25 $ per aandeel retour.
 • Het is daarom altijd verstandig om een pref te kopen op of onder 25 $/aandeel.
 • Bovenstaande geldt ook voor Babybonds; daar is de uitkering rente; daarom betaal je 0% bronbelasting (bij prefs 15%).

Wat zijn de energie/scheepvaart fondsen in de VBP?

Tsakos Energy Navigation
De pref is TNP-E. Tsakos biedt maritieme transportdiensten aan oliemaatschappijen en raffinaderijen zoals Exxon, British Petroleum etc. De vloot omvat ca 60 conventionele tankers, drie LNG-schepen. Tsakos behoort tot de top 10 olie/gas tankermaatschappijen in de wereld.

Gaslog
De pref is GLOG-A. Gaslog exploiteert hoofdzakelijk vloeibaar aardgas (LNG) schepen. Klanten zijn de de grote internationale energiebedrijven. De vloot omvat ca 40 LNG-schepen. Het bedrijf werd opgericht in 2003 en is gevestigd in Griekenland.

Costamare
De pref is CMRE-E. Costamare is een van ‘s werelds grootste rederijen van containerschepen. Het bedrijf opereert al meer dan 40 jaar in de internationale scheepvaartindustrie en bezit een vloot van 70 containerschepen.

Global Ship Lease  
De pref is GSL-B. Global Ship Lease exploiteert containerschepen van verschillende afmetingen via containerrederijen. Men bezit ruim 40 middelgrote en kleinere containerschepen. Het bedrijf is gevestigd in Londen.

NuStar Logistics
NSS is een babybond. NuStar is geen zeescheepvaart-bedrijf maar wel een zogenaamde Energy-Midstream company, d.w.z. dat men zich bezighoudt met transport en opslag van energie zoals olie en gas.

Conclusie

De Voorbeeldportefeuille heeft dus een behoorlijke energie-component. Weliswaar beleggen we niet rechtstreeks in energie (gerelateerde) bedrijven maar via prefs en/of babybonds. Een stuk rustiger met mooie cash-dividenden.

DCA en Euro/Dollar

De euro nu ongeveer evenveel waard als de dollar, pariteit heet dat. Rente-aanpassingen van Centrale Banken zoals ECB en FED zijn hier de belangrijkste oorzaak van. Voor ons, als Europese dividendbeleggers in de VS heeft dat voor en nadelen.
De waarde van dollardividend is vrijwel gelijk in euro’s. Ontvangen dividend nu herbeleggen is aantrekkelijk. Euro’s omzetten in Dollars is wat minder aantrekkelijk dan voorheen.
We hebben eerder geschreven over Dollar Cost Averaging (DCA). Je belegt periodiek en niet alles tegelijk. Dat geeft op termijn het beste resultaat en is ook rustiger m.b.t de euro/dollar verhouding.

Citaat Actueel febr. 2022
Dollar-Cost Averaging is een beleggingsstrategie waarbij een belegger toewerkt naar een spaarsom door zijn beleggingsbedragen periodiek te spreiden met als doel om de invloed van beurs-volatiliteit te beperken. Deze strategie geeft een hoop rust; pogingen om de markt te timen en aandelen tegen de beste prijzen te kopen/verkopen zijn dan niet opportuun.
Concreet betekent dat dus systematisch beleggen met gelijke bedragen, gespreid over regelmatige (bijvoorbeeld maandelijks) intervallen, ongeacht de prijs. Hierdoor worden hoge en lage koersen uitgemiddeld. Voor Europese beleggers geldt dat eveneens voor het euro/dollar risico.

De DCA-benadering is nu voor de meeste mensen extra actueel v.w.b. de huidige beurs en euro/dollar schommelingen.
De totale euro waarde van je beleggingsportefeuille heeft er waarschijnlijk van geprofiteerd doordat je in het verleden bij een hogere euro hebt gekocht. Dat is all-in the game bij beleggen in de VS.

De energierekening deels betalen van je dividend?

We schreven recent een publieke blog over het betalen van je energierekening met dividend. De blog is bedoeld voor mensen met spaargeld op het idee te brengen om het spaargeld aan te wenden om te beleggen in HD-fondsen zonder in te teren. We kregen veel positieve reacties op deze suggestie. Het hele artikel lees je hier.

Persoonlijk Consult?

Het aantal persoonlijke consulten met een van onze ambassadors of de auteur van het boek neemt gestaag toe en we merken dat het “beleggers voor inkomen” aanzienlijk sneller helpt met op gang komen. Zo’n consult is digitaal of, nu er geen Corona-maatregelen meer zijn, op jouw locatie. Ook wanneer je een van onze specialisten zou willen uitnodigen voor een groepsbijeenkomst, zoals bijvoorbeeld een beleggingsclub, is dat mogelijk. Wil jij ook zo’n consult, laat het ons weten via de website.

Het nieuwe boek is er! En een nieuwe starters-training!

‘Permanent inkomen met Amerikaanse hoogdividend-aandelen’ is de titel van het nieuwe boek dat Reith | Hendriks & partners deze week heeft uitgebracht. Het is de volledig geactualiseerde opvolger van de eerder uitgebracht bestseller ‘Beter beleggen dan de bank’. De uitvoering is luxer en er zijn enige extra hoofdstukken toegevoegd. Ook doet de nieuwe titel meer recht aan deze beleggings-methodiek. Het boek beschrijft een eenvoudig alternatief voor sparen en beleggen bij je bank en is verkrijgbaar via deze website of via de reguliere boekhandel.

Wanneer niet-abonnees het boek bestellen via onze website, worden de kosten van het boek terugbetaald bij het afsluiten van een AIP of EIP- jaarabonnement voor 31 december 2022. Misschien een tip voor jouw relaties?

Nieuw: Workshop Starters

Velen realiseren zich dat inflatie en hogere rentes hun spaargeld snel in waarde doet dalen. Daarom overwegen ze te gaan beleggen maar hoe? Beleggen voor inkomen is dan aantrekkelijk maar je moet het wel enigszins in de vingers krijgen. Het is niet moeilijk, maar je kunt je rendement aanzienlijk verhogen wanneer je alle tips en tricks kent.
Wij krijgen regelmatig de vraag waarom we uitsluitend een Workshop-gevorderden in ons programma hebben terwijl er toch veel nieuwe Income-beleggers zijn, die eerste de basis van deze methodiek willen leren begrijpen.
Daarom starten we dit najaar met de Workshop-starters. Deze nieuwe workshop vindt eveneens in Woerden plaats en is bedoeld voor diegenen die overwegen te starten met “beleggen voor inkomen” of zij die er net mee zijn begonnen en die hun kennis verder willen verdiepen. De kosten heb je zo terugverdiend.

Je leert onder andere:

 • Wat is dividend?
 • Waarom is dividend essentieel voor het rendement bij beleggen?
 • Hoe begin ik met “beleggen voor inkomen”?
 • Welk plan is voor mij het meest geschikt. En hoe gebruik ik de Voorbeeldportefeuille?
 • Hoe maak ik optimaal gebruik van mijn broker-account (met live demo/voorbeelden)
 • Hoe maak ik optimaal gebruik van beursfluctuaties en diverse fondstypen.
 • Hoe maak ik zelf een plan voor (extra) inkomen?
 • Waar let ik op bij de opbouw van mijn portefeuille?
 • Wat zijn de risico’s?

Voor de workshops wordt een dagdeel (4 uur) uitgetrokken. Dat biedt de mogelijkheid in een beperkt gezelschap uitgebreid in te gaan op de materie. Zie verder bij Academy.

Vragen van lezers en reacties op forum

Wij ontvangen regelmatig (lezers)vragen onder meer naar aanleiding van Webinars. Ook veel forum-reacties zijn noemenswaardig. Hierbij enige voorbeelden die mogelijk voor eenieder nuttig zijn.

Vraag van Adrie:
In het recente verleden is een naam genoemd van een programma om je dividendportefeuille te monitoren en dat een duidelijk overzicht geeft van de dividendstromen. Welk programma is dat?

Antwoord:
We nemen aan dat je DiviDragon bedoelt.
Zie artikel in de Actueel van juni 2021.
DiviDragon: bijhouden van een dividendportefeuille

Vraag van Petra:
Ik zie dat het dividendrendement op de lijst van ASG lager is dan mijn berekening op basis van de laatste kwartaaldividend-uitkering (maal 4).
Hoe zit dat precies?

Antwoord:
Sommige CEF’s, zoals beide Liberty Fondsen (ASG en USA), hebben een zogenaamde Managed Distribution Policy (MDP). Dat betekent dat ze het dividend elk kwartaal aanpassen aan hun eigen prestaties. Daarom is het jaardividend in de Voorbeeldportefeuille gebaseerd op het gemiddelde van voorgaande jaren. Het grote voordeel van een MDP is dat de kans op onverwachte dividendverlagingen klein is.
Veel andere CEF’s werken met een vast dividend elke maand of kwartaal.
Daar bestaat de kans dat men het dividend wel plotseling kan verlagen (ook verhogen trouwens).

Videos

Voor veel van onze abonnees zal het inmiddels bekende kost zijn. Maar voor nieuwkomers, en als je aan een relatie wil uitleggen hoe jij belegt, zijn er video’s beschikbaar.
Onlangs heeft Fred Hendriks opnieuw een Masterclass bij broker Lynx gegeven over alle ins- en outs van hoogdividend-beleggen in de VS. Die is hier in zijn geheel te bekijken.

De Voorbeeldportefeuille

We hebben ditmaal geen fondsen toegevoegd maar wel een fonds verwijderd.
Grotendeels pas op de plaats dus. We zien dat van alle fondsen in de Voorbeeldportefeuille het dividend gewoon doorloopt, ondanks alle crises waar we mee te maken hebben; de dividendrendementen blijven gemiddeld hoog en veel dividenden stijgen zelfs.
De Voorbeeldportefeuille bestaat uit kwalitatief goede bedrijven, die tegen een stootje kunnen. We moeten wachten op koersherstel en intussen het dividend zijn werk laten doen. Het devies blijft risico spreiden door toe te werken naar veel fondsen in je eigen portefeuille. En, beleg op basis van DCA en zo mogelijk wat extra als je wilt profiteren van de hoge dividenden van dit moment.

IRM verwijderd
We hebben IRM als datacenter REIT in juli 2018 opgenomen in de Voorbeeldportefeuille. Het fonds heeft sindsdien buitengewoon goed gepresteerd met een forse koerswinst en stabiel dividend. Het bedrijf is zeer gezond en de transitie van document-opslagbedrijf naar eveneens een datacenter-REIT verloopt voorspoedig. Wanneer je in 2018 in IRM was gestapt, had je een rendement gehad van ca 85% (koerswinst plus herbeleggen van dividend).

Waarom dan nu toch verwijderen?

Door de forse koersstijging is het aandeel overgewaardeerd, volgens talloze analisten. De groeivooruitzichten nemen af en er zijn enorme kapitaalinvesteringen nodig om de datacenter-activiteiten verder uit te bouwen, terwijl geld duurder wordt. Hierdoor lijkt de kans op een verdere stijging voorlopig beperkt en kan zelfs de huidige overwaardering contraproductief gaan werken. Daar komt nog iets bij.

In de VS is het verplicht, als management van een bedrijf, om de koop of verkoop van eigen (prive)aandelen van het bedrijf te publiceren. Wanneer zogenaamde insiders aandelen van het eigen bedrijf kopen is dat een goed teken. Men heeft vertrouwen in de toekomst.
Bij IRM zien we de laatste tijd het omgekeerde. Insiders verkopen hun aandelen, dat betekent minder vertrouwen in de toekomst.
Het fonds lijkt nu minder koopwaardig en we willen uitsluitend koopwaardige fondsen in de Voorbeeldportefeuille. Vooral daarom verwijderen wij het fonds nu uit de portefeuille.

Wanneer je IRM in bezit hebt moet je zelf afwegen of je tot verkoop overgaat of dat je blijft zitten. IRM blijft een mooi bedrijf maar in de nabije toekomst lijkt de groei af te nemen. Vooralsnog lijken aantrekkelijker alternatieven beschikbaar.

Arbor Realty Trust (ABR) verhoogt opnieuw dividend
De REIT ABR blijft een van onze favorieten. Het bedrijf draait geweldig en men heeft voor de negende keer op rij het dividend verhoogd tot 0.39$ per aandeel. ABR is een van de weinige fondsen met een hoog dividend en is tegelijk een duidelijk groeidividend-aandeel.

Saratoga Investment Corp (SAR) verhoogt dividend
SAR is een Business Development Corporation (BDC).
Men heeft recent het dividend verhoogt met 2% tot 0.54$.

VICI Properties (VICI) verhoogt dividend
VICI Properties, de hotel/casino REIT, verhoogt het dividend van 0.36 naar 0.39$ een toenamen van 8.3%.

Capital Southwest CSWC) verhoogt dividend
Vorige maand konden we al een dividendverhoging melden; nu wederom. Het dividend wordt met 4% verhoogd van 0.50$ naar 0,52$.

Dividendaanpassing Liberty-fondsen
Beide Liberty Fondsen (ASG en USA) hebben een zogenaamde Managed Distribution Policy (MDP). Dat betekent dat ze het dividend elk kwartaal aanpassen aan hun eigen prestaties. Daarom is het jaardividend in de Voorbeeldportefeuille gebaseerd op het gemiddelde van voorgaande jaren. Het grote voordeel van een MDP is dat de kans op onverwachte dividendverlagingen klein is. Veel andere CEF’s werken met een vast dividend elke maand of kwartaal. Daar bestaat de kans dat men het dividend wel plotseling kan verlagen (ook verhogen trouwens).Het blijft dus lastig om het jaardividend van beide fondsen helemaal te voorspellen. Toch lijkt het jaardividend van beide fondsen dit jaar lager uit te vallen dan in voorgaande jaren.Daarom stellen we het jaardividend uit voorzorg naar beneden bij.
ASG wordt (voorlopig) 0.60$ en USA wordt 0.78$.

Academy

Wil je je kennis over hoogdividend-beleggen verder vergroten, dan kun je weer deelnemen aan klassikale workshops in Woerden.

Hoogdividendbeleggen voor gevorderden | zaterdag 26 november 2022
Deze workshop is vooral bedoeld voor diegenen die al enige ervaring hebben met hoogdividend-beleggen en die hun kennis verder willen verdiepen.

Hoogdividendbeleggen voor starters | zaterdag 22 oktober 2022
Deze workshops is bedoeld voor starters of voor hen die dit overwegen (nog enkele plaatsen beschikbaar)

In de Academy vind je alle workshops, trainingen, webinars, consult-mogelijkheden etc. en andere events in de komende tijd. Ook een coaching/consulting afspraak met een van onze ambassadors kun je hier aanvragen; de ervaring leert dat een dergelijk consult in korte tijd een sterke bijdrage levert aan jouw kennis.