Actueel 25 april 2022


Beleggen in een onrustige wereld

We leven de laatste jaren in een buitengewoon onrustige wereld met covid, oorlog, rentestijging en hoge inflatie. Het kiezen van de juiste beleggingsstrategie is dan ook voor velen geen eenvoudig opgaaf.

Tijdens het recente Kwartaalupdate-webinar hebben we opnieuw laten zien dat dividendbeleggen in de VS eigenlijk een van de meest stabiele beleggingsvormen blijft. Juist in deze tijd is het ontvangen van continu stabiel dividend als (extra) inkomen prettig en nodig. Beleggen in de economie als geheel via goed renderende bedrijven, dat is de basis; zeker als deze bedrijven ook nog eens stabiel dividend uitkeren. Natuurlijk kun je in deze onrustige tijd ook proberen je slag te slaan op basis van fluctuerende prijzen van bijvoorbeeld grondstoffen, energie en crypto ’s. Je moet er dan wel flink mee bezig blijven en snelle beslissingen willen/durven nemen. Dat is niet onze stijl. Wij blijven liever goed slapen en een permanente inkomsten stroom genereren op basis van dividend.

De VS, hoe gaat het daar?

De VS herstelt zich snel van de Covid-pandemie. Onlangs werd de grootste daling van de werkloosheid ooit gemeld naar 3,6%; bijna het niveau van vóór de pandemie. De lonen zijn gemiddeld hoger geworden en nieuwe banen liggen voor het oprapen, maar dit is tevens het grootste probleem waarmee de Amerikaanse economie momenteel worstelt. Er zijn gewoon te weinig werknemers, net als bij ons. Ondanks alle problemen van de afgelopen jaren (zelfs van de afgelopen decennia) blijf de Amerikaanse economie het meest toonaangevend en leidend in de wereld. “Never bet against America” zoals Warren Buffett het zei.


Het betekent ook dat Amerikaanse bedrijven in een hoog tempo willen groeien wanneer dat mogelijk is. Vanzelfsprekend zijn er zorgen bij beleggers over de hoge inflatie en de rentestijgingen zoals die door de Fed (Amerikaanse Centrale Bank) worden doorgevoerd. Maar vergeet niet dat de economie nooit perfect, stabiel en voorspelbaar is. Toch blijven de consumentenuitgaven op niveau en is de schuldpositie van de gemiddelde Amerikaan relatief laag. Kansen voor beleggers dus, maar waar precies?

De Midden-markt

Als hoogdividend-belegger beleggen we veelal in de Amerikaanse “midden-markt”. Dat wil zeggen dat de bedrijven en fondsen, waarin wij beleggen, meestal niet tot de top-100 ondernemingen in de VS behoren. Wij beleggen hoofdzakelijk in de Amerikaanse “midden-markt”, waar zich ondermeer de meeste REIT’s en BDC’s bevinden.
Overigens; via CEF’s (Closed end Funds) beleggen we wel degelijk indirect ook in de grote Amerikaanse ondernemingen. We ontvangen op deze wijze een aanzienlijk hoger dividend dan wanneer we rechtstreeks in de grootste Amerikaanse ondernemingen zouden beleggen, soms wel 3-4 keer meer.
Maar de meeste lucratieve kansen voor beleggers bevinden zich nu eenmaal in de midden-markt; de meeste beleggers gaan daaraan voorbij omdat men deze enorme markt van duizenden bedrijven onvoldoende kent.

Het middenmarkt-segment in de VS wordt gevormd door bedrijven met een jaarlijks omzet van ca. 10 miljoen tot 1 miljard dollar. Bij ons zouden we dan spreken van grote ondernemingen.
De Amerikaanse midden-markt genereert bijna één-derde van het bruto nationaal product en de werkgelegenheid in de particuliere sector. Het zou de op vier na grootste wereldeconomie zijn, als je dit apart zou bezien.
Het overgrote deel van de (redelijk) dividendbetalende bedrijven bevindt zich in de midden-markt. Dat geldt ook veel fondsen/bedrijven uit de Voorbeeldportefeuille (de REIT’s en BDC’s).

Natuurlijk kunnen we er ook als dividendbelegger niet om heen, dat het een onrustige wereld is. Dat betekent tevens dat velen zich afvragen welke beslissingen/fondsen etc. gekozen moeten worden om alle onzekerheden zoals inflatie, renteverhogingen e.d. te pareren. Een bijna onmogelijke opgaaf, niemand is immers helderziend.
Toch blijven we erg optimistisch over de Amerikaanse economie. Juist in onrustige tijden bestaan daar ruime mogelijkheden om ontvangen dividenden aantrekkelijk te herinvesteren tegen hoge(re) dividendrendementen. Dat kan alleen als je inkomensbelegger bent. Je profiteert van regelmatige terugkerende dividendinkomsten en je hoeft geen aandelen te verkopen om inkomsten te krijgen. En ook hoef je niet acuut te verkopen wanneer er via de (social) media panieksignalen op je af komen. Of de beurs nu rood of groen kleurt, jouw inkomen komt gewoon binnen en/of groeit zelfs elke maand door herbeleggen en/of via dividendgroei fondsen (zie verder).

Dividendbeleggen is op zichzelf al een methodiek om inflatie te bestrijden/compenseren. Toch kunnen we wel enigszins inspelen op een aantal zaken zoals renteverhogingen en inflatie. Je kunt overwegen om enige aanpassingen aan te brengen in je portefeuille. Dat kan bijvoorbeeld door (wat meer) te investeren in dividendgroei-fondsen zoals sommige REIT’s en in degelijke preferente aandelen met een vast dividend. We hebben hier al op ingespeeld tijdens het laatste kwartaalupdate-webinar; nu nog wat meer hierover.

Groei-dividend in onzekere tijden

Zoals gezegd; in de huidig tijd kun je overwegen om een deel van je portefeuille nog verder te stabiliseren door het (extra) toevoegen van preferente aandelen, maar ook van enige dividendgroei-fondsen. Dat zijn immers degelijke bedrijven, omdat ze de financiële mogelijkheden hebben om het dividend periodiek te verhogen op basis van de groei van omzet en winst. Extra safety dus. Je ziet dat in de VS de belangstelling voor dividendgroei-fondsen sterk toeneemt, mede uit angst voor een recessie. Veel Amerikanen geven er zelfs de voorkeur aan, zeker als men wat jonger is. Wij bewandelen graag de middenweg en gaan voor een combinatie van gewone (hoog)dividend-fondsen en dividendgroei-fondsen.

Zoals je misschien al weet bieden dividendgroei-fondsen meestal nog een ander voordeel namelijk de werking van de zogenaamde “dividend-magneet”. Bij fondsen, die regelmatig hun dividend verhogen, zie je meestal dat, vroeg of laat, de koers meestijgt, de dividend-magneet. Dat is ook de reden dat het dividendrendement bij aankoop altijd op ongeveer hetzelfde niveau blijft. Maar heb je zo’n fonds eenmaal in jouw eigen portefeuille, dan stijgt jouw dividend regelmatig.

Voorbeeld
Stel je hebt 5 jaar geleden 100 aandelen gekocht van Fonds A. Fonds A kostte toen 20 dollar/aandeel, je betaalde 2.000$.
Het dividendrendement bij aankoop was 5%.
Jouw dividendinkomsten starten met 100 $/jaar

Nu, 5 jaar later, heb je deze 100 aandelen nog steeds in bezit. Intussen heeft Fonds A het dividend elk jaar verhoogd met enige procenten per jaar. Op dit moment betaalt men jou 140 $/jaar dividend i.p.v. 100 $.

Maar als gevolg hiervan is eveneens de koers van fonds A gestegen; deze is nu 25 dollar. Dat betekent dat je ook nog een flinke koerswinst hebt. De dividend-magneet heeft gewerkt. Resultaat:
Koerswinst en een (steeds) hoger dividend op de aandelen die je 5 jaar geleden hebt gekocht. Zo werkt het bij (de juiste) dividendgroei-fondsen. En.. je kunt natuurlijk altijd aandelen bijkopen van je ontvangen dividend. Dan gaat het nog sneller.


Bij dividendgroei-fondsen is het dividendrendement bij aankoop meestal tussen 4 en 6%, soms hoger. Dat lijkt laag, maar door de groei van het dividend op de aandelen die je in bezit hebt, gaat dat steeds verder omhoog.

Conclusie
Het kan heel verstandig zijn om ook eens naar fondsen te kijken die op het eerste gezicht een wat lager dividendrendement hebben, maar waarbij regelmatige dividendverhogingen “gewoon” zijn. Dit leidt veelal op langere termijn tot een hoge gemiddelde “Total Annual Return” (dividend plus koerswinst en herbeleggen), vaak in dubbele cijfers. Hoger dus dan uitsluitend de dividendinkomsten zelf.
Je weet tevoren nooit helemaal zeker of en wanneer men het dividend verhoogt. De meeste echte dividendgroei-fondsen laten een patroon zien, waarbij met grote regelmaat het dividend (op aandelen in jouw bezit) wordt verhoogd. Ze zijn dus zijn meestal goed herkenbaar.
Kortom, fondsen die regelmatig het dividend verhogen zijn zeker onze aandacht waard. In de huidige portefeuille vind je een aantal voorbeelden, zoals Arbor Realty Trust (ABR), VICI properties (VICI), W. P. Carey (WPC), Medical Property Trust (MPW) en in iets mindere mate Iron Mountain (IRM), Mainstreet Capital (MAIN), Capital Southwest (CSWC) en Ares Commercial Real Estate Corporation (ARCE).

Bij dividendgroei-fondsen, die al jaren bestaan, zie je veelal “Total Return percentages” van 10-14% per jaar en dat is prima. Maar het zou nog leuker zijn om een dividendgroei-fondsen te herkennen in de beginfase van haar ontwikkeling. Dan is de groei van het bedrijf gewoonlijk op zijn hoogst evenals de groei van het dividend. In het later stadium vlakt dit meestal af. We hebben al een dergelijk fonds in portefeuille te weten VICI. We voegen er nog zo een toe; een fonds dat, volgens veel analisten, forse verdere groeikansen laat zien.

Opmerking
Tips & tricks, ook v.w.b. dividend-groeifondsen, komen uitgebreid aan de orde tijdens onze workshops en Webinars. Op zaterdag 14 mei 2022 is er weer een workshop gevorderden in Woerden. Ook de inmiddels voor velen bekend bbddb-Ambassador Fred Groen zal aanwezig zijn en zijn ervaringen delen.

Op dinsdag 17 mei is er een bbddb-Webinar over groeidividend-fondsen. De meer actieve belegger kan er zijn voordeel mee doen.

Cashcow kiest zijn eigen Awards

Recent zat ik in een Amsterdams eetcafé te genieten van een biertje toen mijn oog viel op de Telegraaf van die dag. In de krant bevond zich een bijlage van maar liefst 12 pagina’s. De bijlage werd gepubliceerd door Cashcow en de publicatie was gericht op de (recente) beleggersfair 2022 in Amsterdam.

Misschien bent je er wel eens geweest. Het is een typische beurs van/voor de gevestigde orde. Alle grote bekende financiële instellingen/vermogensbeheerders etc. zijn present en proberen hun diensten aan de man te brengen. Dat is natuurlijk prima, maar wij als dividend-zelf-beleggers in de VS hebben er niets mee. De meeste financiële instellingen zien immers niet zo graag dat je zelf belegt, maar liever dat je deelneemt in hun programma’s/fondsen met jouw geld.
In de Telegraaf-bijlage wordt het woord dividend zelfs niet één keer genoemd. Alsof de redactie er nog nooit van heeft gehoord.
Maar goed, de bijlage heeft hoofdzakelijk betrekking op de uitreiking van Cashcow Awards tijdens de beleggersfair. Een gemaakt initiatief van de redactie.

Citaat website;
De Cashcow Awards, een initiatief van Cash magazine, Cashcow.nl en beleggersclub Bull Up, worden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Uit het jaarlijkse beleggersonderzoek van Cash komen de winnaars tevoorschijn voor één van de vier prijzen: de Publieksprijs, de Innovatieprijs, de ETF-prijs en Beste Vermogensbeheerder 2022. Het onderzoek is inmiddels afgerond.

Saxo een winnaar?
Wat schets onze verbazing dat Saxo is genomineerd als een van de winnaars. En dat nog wel in het segment van de innovatie-prijs. Hoe bestaat het na alle problemen die de transitie van Binck naar Saxo voor velen hebben opgeleverd en die zelfs nu nog niet voorbij zijn. We hebben op ons forum tientallen reacties gezien m.b.t de enorme problemen die deze transitie te weeg heeft gebracht. Een compleet vastgelopen migratie met een helpdesk die tot op de dag van vandaag weken nodig heeft om een vraag/klacht te beantwoorden. Een situatie waarvan velen zich zelfs afvragen of de financiële toezichthouder in Nederland niet zouden moet ingrijpen.
 
En juist Saxo is een van de genomineerden voor de Cashcow Awards….

Hoe bestaat het? En hoe kan de redactie van Cashcow voorbijgaan aan het feit dat Saxo uitermate slecht scoort in het overgrote deel van alle recente reviews.
Zo scoort Saxo bij Trustpilot in 2/3 van de reviews slecht tot zeer slecht.
Kortom; een innovatie-prijs voor Saxo is zeker van toepassing, maar dan wel een “gebrek aan Innovatie prijs”.

Het lijkt er sterk op dat Cashcow en zijn partners deze Cashcow Awards uitsluitend gebruiken als een marketingtool met weinig inhoud. Wij kunnen ons niet voorsteken dat Cashcow lezers zo’n broker de innovatieprijs toekennen. Daarnaast is Saxo ook nog eens veruit de duurste van allemaal. Maar misschien zien we het fout, dat kan. Mochten we een reactie van Cashcow ontvangen dan laten we je dat weten natuurlijk.

Vragen van lezers en reacties op forum

Wij ontvangen regelmatig (lezers)vragen onder meer naar aanleiding van Webinars. Ook veelforum-reacties zijn noemenswaardig. Hierbij enige voorbeelden die mogelijk voor eenieder nuttig zijn.

Vraag van Hilbert:
Tot nu toe ben ik gewend dat de dividenden constant zijn, met een incidentele kleine dividendverhoging. En ook dat bij 2 of 3 fondsen een extra eindejaarsuitkering heeft plaatsgevonden. Na een snelle kwartaalanalyse kom ik er nu voor het eerst achter dat (via Mexem) de uitbetaalde dividenden soms afwijken van de Voorbeeldportefeuille. Misschien zie ik het niet goed, maar ik dacht, laat ik het toch even melden. Het gaat over de volgende fondsen:

Fondsen inVoorbeeldportefeuille met (iets) lager daadwerkelijk ontvangen dividend:
NSS, CSWC, GAB, USA, ASG, NEWT                                          

Fondsen in Voorbeeldportefeuille met (iets) hoger daadwerkelijk ontvangen dividend
MPW, ARCC, VICI

Antwoord
Je zegt dat dividenden meestal constant zijn, maar dat is lang niet altijd zo.
Bij veel fondsen moeten we soms een inschatting maken omdat het dividend juist niet altijd hetzelfde is. Dit nog los van de extra dividenden, die soms aan het einde van het jaar worden toegekend. Daardoor ontvang je meestal (in goede tijden) juist meer dividend dan wanneer je alleen kijkt naar het jaardividend in de Voorbeeldprotefeuille. Toch kan het voorkomen dat ons inschatting niet altijd juist is, maar meestal wel in de buurt komt. Maar op hoofdlijnen zitten we redelijk goed denk ik.

NSS
Is als babybond in de floating-mode, d.w.z. dat de rente niet meer altijd elk kwartaal hetzelfde is. We proberen het zo veel mogelijk goed in te schatten tevoren. Zie ook de actueel van januari 2022:

De Babybond van NuStar (NSS) is sinds 2018 in de “Floating mode” v.w.b. de rentebetalingen. Men betaalt op dit moment een zogenaamde floating rate, d.w.z. een vast rentepercentage (6,734%) plus de (variabele) liborrente. Liborrente is de rente die banken elkaar onderling berekenen. Op dit moment is de liborrente laag, ca 0,25%. In totaal betaalt men in deze periode dus bijna 7%. Wanneer de rente weer zou gaan stijgen, wordt dit vanzelfsprekend hoger. Sinds 2018 heeft NSS altijd tussen en 6,85 en ca. 9% rente betaald.

CSWC, USA, ASG, NEWT
Ook hier hebben we het over een inschatting, omdat het dividend gemiddeld enigszins varieert per kwartaal. ASG en CSWC hebben bovendien een fors extra dividend betaald begin dit jaar.

GAB
Hier heb je gelijk. Het dividend was/leek verhoogd eind december 2021 van 15 naar 18 dollarcent maar dat was achteraf gezien eenmalig om aan de 10% distributie-policy te voldoen. Is inmiddels gecorrigeerd.

MPW en VICI
Beide dividenden zijn recent iets verhoogd, is inmiddels aangepast.

ARCC
Hier ook regelmatig extra dividend, maar we rekenen hier met het vaste kwartaaldividend van 42 dollarcent.

Videos

Er zijn inmiddels de nodige video’s in omloop van Beter beleggen dan de bank. Onder andere afkomstig van beleggen.com, waar Fred Hendriks regelmatig gastspreker is. Bijvoorbeeld:
De meest gestelde vragen over “Beleggen voor inkomen”
Waarom ETF’s ongeschikt zijn voor inkomens-beleggers 

De Voorbeeldportefeuille

Zoals gezegd, de markten zijn zeer bewegelijke als gevolg van de vele onzekerheden m.b.t. rente, inflatie, energie en oorlog. Toch zien we dat het dividend gewoon blijft stromen. Er zijn geen aanwijzingen dat de continuïteit van het dividend van fondsen in de Voorbeeldportefeuille in gevaar is.
We zitten nog steeds in een beurscorrectie in vergelijking met de hoogste stand eind 2021, maar je kunt ook zeggen dat we terug zijn op normalere koers-, en dividend-niveau’s. Dividendrendementen blijven daardoor gemiddeld wel aanzienlijk hoger dan voorheen. Hiervoor heb je kunnen lezen dat dividendgroei-fondsen en preferente aandelen op dit moment aantrekkelijk zijn. Op hoofdlijnen laten we de portefeuille ongewijzigd. Maar de waarschuwing in de vorige Actueel m.b.t de beide Gabelli-fondsen gaan we omzetten in daden. GGT wordt verwijderd (al of niet tijdelijk) en GAB verplaatst. We verplaatsen tevens een CEF van Advanced naar Conservative en we vroegen een dividendgroei-fonds toe.

Toegevoegd bij Advanced

Essential Properties Realty Trust (EPRT)
Bij dividendgroei-fondsen is het aantrekkelijk om er vroeg bij te zijn. Met name in de eerste jaren van hun bestaan kun je daarmee hoge rendementen behalen; het risico is dan natuurlijk ook hoger. In een latere fase wordt het gemiddelde jaarlijkse totaal-rendement meestal lager gemiddeld (10-14%) maar het risico ook. We kiezen deze keer voor een REIT die in de beginfase van haar ontwikkeling is á la VICI. Maar wel een met een bewezen ervaren en sterk management.

Essential Properties Realty Trust verwerft onroerend goed in de Verenigde Staten. Het gaat om zogenaamde “single-tenant” bezittingen. Dat zijn kleinere objecten/gebouwen die slechts door één/weinig huurder(s) worden gebruikt. Huurders zijn veelal middelgrote bedrijven, zoals restaurants, autowasstraten, garages, medische en tandheelkundige praktijken, kinderdagverblijven, apparatuur-verhuurfirma’s, supermarkten, gezondheid/fitnessruimten etc. Men werkt uitsluitend met lange-termijn-contracten. Op 31 december 2021 had men 1.451 panden in eigendom.


EPRT is opgericht in 2016 en heeft zijn hoofdkantoor in Princeton, New Jersey. EPRT groeit zo snel, omdat men bestaande panden koopt en veelal terugverhuurd aan de eigenaar. Ook de nog beperkte omvang van het bedrijf maakt het groeipercentage robuust. In 2021 groeide het bedrijf met 33% t.o.v. 2020. Bekende huurders zijn ondermeer restaurants van Taco Bell en McDonald’s.

EPRT-management is zeer optimistisch dat omzet en inkomsten zullen blijven groeien. Op dit moment stap je in met een dividendrendement van ca. 4%. Maar de Total return was al 23%/jaar over de afgelopen 3-4 jaar, een combinatie van dividendgroei en koersstijging. Dat vind je niet zo veel. We kunnen niet in de toekomst kijken maar de kans op verdere goede resultaten is aanzienlijk. Gezien het feit dat het fonds nog niet zo lang bestaat geven we het een H-rating v.w.b. risico. High risk is immers High reward.

Opmerking
Een vergelijkbare REIT is National Retail Properties (NNN).
NNN investeert ook hoofdzakelijk is “single tenant objecten”. We hebben NNN al in eerdere Actueels genoemd. Het grote verschil met EPRT is echter dat NNN al bijna 30 jaar bestaat en inmiddels een zogenaamde Dividend Aristocrate is. Je weet wel, een bedrijf dat al meer dan 25 jaar jaarlijks het dividend verhoogt. NNN is eveneens een buitengewoon stabiele REIT en heeft zich inmiddels ruim hersteld van de Coronacrisis. Echter, de Total Return van NNN over de afgelopen jaren ligt op 10—11% per jaar, prima natuurlijk. Bij EPRT ligt dat vooralsnog aanzienlijk hoger. Wanneer je een stabiel dividendgroei-fonds wilt met een lange (dividend) historie, dan is NNN een prima keuze. Kies je voor EPRT dan ligt het te verwachten rendement aanzienlijk hoger in de komende jaren. Je kunt ook voor beide gaan natuurlijk.

Newtek, waar staan we?
In de Actueel van november 2021 hebben we voor het laatst geschreven over de Business Development Corporation Newtek (NEWT). De reden was de plotselinge sterke koerdaling van het fonds in juni 2021 n.a.v. het bericht dat men een bank zou overnemen en de BDC-status zou omzetten naar een bankstatus. De markt reageerde geschrokken en zette het fonds acuut fors lager. Wij hebben om diverse redenen het fonds in portefeuille gehouden omdat NEWT op zichzelf een prachtige staat van dienst heeft als een van de beste BDC’s in de VS. Dat kan niet zomaar veranderen zou je zeggen.

Een citaat:

Topkwaliteit
Een van de belangrijkste redenen om NEWT te behouden is de bewezen kwaliteit van het fonds en het management. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is kwaliteit meestal een van de meest bepalende factoren voor succes en goede resultaten.

Intern bestuurd
Een ander selectiecriteria bij BDC’s en REIT’s kan zijn of het management van het bedrijf “binnenshuis” plaatvind of dat het is uitbesteed aan een andere financiële partij. Dat zie je veel in de VS. NEWT is een intern gemanagede BDC onder leiding van een zeer ervaren CEO, die het bedrijf naar grote hoogte heeft gebracht.

Internal buying
Een derde argument is dat talloze interne managers ruimschoots NEWT-aandelen hebben gekocht in 2020. Dat doen ze alleen wanneer ze een verdere mooie toekomst voor het bedrijf verwachten. In de VS moeten insiders de aankoop van eigen aandelen wettelijk publiek maken.

Conclusie:
Waarom zou het management van NEWT deze move maken, namelijk het kopen van een bank, als het ten koste zou gaan van de waarde van het bedrijf. Daarmee daalt de koers en worden de managers en aandeelhouders benadeeld. Niet logisch dus. Newtek is immers een van de best presterende BDC’s in de geschiedenis. We moeten een er een beetje doorheen kijken.

De BDC-activiteiten van NEWT gaan gewoon door terwijl het wachten is op de afronding van de aangekondigde overname van de National Bank of New York City. Er is nog veel onzekerheid rond die deal v.w.b. de goedkeuring en hoe het vervolg er dan uit zal zien. Intussen blijft NEWT uitstekend presteren. De winstverwachtingen voor 2022 en 2023 zijn fors gestegen.
Ondanks de koersdaling van juni 2021 heeft NEWT het ruim beter gedaan dan de Amerikaanse AEX (S&P 500) gedurende de afgelopen twee jaar. De val van het aandeel was grotendeels het gevolg van de schrikreactie van de markt en heeft niets te maken met bedrijfsprestaties. Het dividend(rendement) lijkt niet in gevaar en is op dit moment bijna 11%. Analisten in de VS beginnen het fonds weer fors aan te bevelen, ook als dividendgroei-fonds. De kernactiviteit van NEWT blijft het lenen van geld aan kleine bedrijven in opdracht van de Small Business Administration (SBA); een programma van de Amerikaanse overheid. De Total Return verwachtingen voor de komende jaren blijven in de dubbele cijfers. Intussen blijft het dividend stromen. We houden daarom NEWT in portefeuille.

Gabelli (GGT verwijderd en GAB verplaatst)


We hebben over beide Gabelli fondsen (Gabelli Equity Trust/GAB en Gabelli Multimedia Trust/GGT) al eerder geschreven. In de Actueel van maart 2022 hebben we over het dilemma gesproken m.b.t. deze fondsen. Beide zijn fantastische Closed end Funds (CEF) met een lange traditie van stabiel continu dividend. Ze bieden zelfs een jaarlijkse 10% “dividendrendement garantie”. (Voor ingewijden, dat is op basis van NAV en niet op basis van de actuele beurskoers).
Maar juist daarom lijken deze fondsen nu erg populair en dus (heel) duur geprijsd. Wanneer je Gabelli-fondsen wilt kopen, ben je op dit moment duur uit t.o.v. de waarde van de (effecten) bezittingen van beide fondsen (Net Asset Value/NAV).
De dividendrendementen van beide fondsen blijven intussen hoog.

We hebben er even mee gewacht, maar zien nog geen terugkeer van de hoge premies naar een normaler niveau. Op dit moment variëren de premies van beide tussen ca. 17% en 22%, fors uit balans dus. (De laagste GGT en GAB-premies waren ca. 2,2 % en 0% gedurende het laatste jaar). Dit kan leiden tot een koersdaling op weg naar normalere niveaus; de continuïteit van het huidige dividend loopt ook risico.

Het fenomeen van te hoge premies komt niet zo veel voor. De meeste CEF in de Voorbeeldportefeuille handelen met een discount of een kleine premie. Je hoeft niet altijd CEF’s te kopen met een discount, maar een te hoge premie betalen is ook onverstandig. Dan moeten we wachten op betere premie/discount tijden.
Wij hebben daarom toch besloten om het Tech-fund GGT voorlopig te verwijderen uit de Voorbeeldportefeuille. Dit tot dat de premie weer naar een acceptabel niveau gaat, lager wordt en misschien zelfs op termijn overgaat in een discount. GAB verplaatsen we om deze reden naar de Advanced Portefeuille met risico H.

GGT

Opmerking
GGT en GAB zijn is op zichzelf prima fondsen met een stabiele dividendhistorie. Wanneer je één of beide al in bezit hebt, is er geen reden om deze fondsen te verwijderen uit je eigen portefeuille. Fondsen in de Voorbeeldportefeuille moeten koopwaardig zijn op dit moment v.w.b. prijs/prestatie verhouding. Dat is nu niet het geval voor deze Gabelli-fondsen; ze zijn gewoon te duur geworden.

IGD naar Conservative
In het Conservative deel van de Voorbeeldportefeuille zien we graag de meest veilige fondsen v.w.b. de continuïteit van het dividend en het fonds zelf. Wanneer we een CEF in overweging nemen voor Conservative kiezen we zo veel mogelijk voor CEF’s met langjarig stabiel dividend en liefst te koop met een discount t.o.v. NAV (echte waarde van de bezettingen). Dat geldt ook voor CBRE Clarion Global Real Estate Income Fund.
We hebben dit fonds eind 2020 opgenomen in de porteuille en hebben sindsdien een constant maandelijks dividend ontvangen. Het fonds betaalt al vele jaren 0,05$ dividend/maand en heeft recent dit verhoogd met maar liefst 20% naar 0,06$/maand. Dit geeft aan dat het een financieel krachtig fonds is. Dat komt mede omdat het een onroerend goed fonds betreft. Onroerend goed heeft het extra voordeel dat het “echt” is en daarom waarschijnlijk in waarde zal stijgen en dus inflatie (deels) kan compenseren.


Citaat uit 2020:
Het CBRE Clarion Global Real Estate Income Fund (CBRE) is een fonds van de CBRE-groep. De CBRE-groep is een Amerikaans top 500 bedrijf gevestigd in Los Angeles. Het is ‘s-werelds grootste Real Estate/Onroerend-investeerder met meer dan 100.000 werknemers en ruim 500 vestigingen wereldwijd. Het Clarion Global Real Estate Income Fund is een van de succesvolle fondsen die het bedrijf op de markt brengt. Het heeft als primair doel het generen van inkomen en secundair koerswinst. Het grootste deel van de investeringen bevindt zich wereldwijd in onroerend goed. Het 10-jaars gemiddelde rendement (Annual Average Total Return) van IGR is momenteel 6,8%. Echter voor Corona was dit 8,4%. Dergelijke rendement verwachten we weer terug in de loop van 2021 om dat veel REIT’s nog ondergewaardeerd zijn.

Academy

Recent hebben we weer een goedbezochte klassikale workshop kunnen houden in Woerden; de tweede sinds ruim anderhalf jaar. Het gaat om de Workshop Hoogdividend-beleggen. Deze workshop is vooral bedoeld voor diegenen die al enige ervaring hebben met hoogdividend-beleggen en die hun kennis verder willen verdiepen. Dit alles in een informele omgeving. Zonder uitzondering worden de bijeenkomsten dan ook hoog gewaardeerd. De eerst volgende is op zaterdag 14 mei in Woerden.

En vergeet de driemaandelijkse update webinars niet, speciaal voor AIP-abonnees!

In de Academy vind je alle workshops, trainingen, webinars, consult-mogelijkheden etc. en andere events in de komende tijd. Ook een coaching/consulting afspraak met een van onze ambassadors kun je hier aanvragen; de ervaring leert dat een dergelijk consult in korte tijd een sterke bijdrage levert aan jouw kennis.