Actueel Easy Income Plan – 31 december 2021

2021, hoe was het?

Het jaar 2021 zit er bijna op en het was weer een bijzonder jaar, ook v.w.b. “investeren voor inkomen”. Het begint er nu echt op te lijken dat inkomensgericht beleggen een eye-opener is voor velen.
2021 was een prima jaar voor beleggers in het algemeen, voor sommigen zelfs een absoluut top jaar. Dat geldt zeker ook voor (hoog)dividendbeleggers. De dividendstroom van de fondsen in onze voorbeeldportefeuille bleef onverminderd hoog en constant. Veel dividenden zijn zelfs verhoogd. Dat geeft een veilig gevoel ook voor 2022; dat is mede nodig om inflatie voor te blijven. Zoals je weet kun je namelijk als belegger ook op een andere manier gaan denken over beleggen, dan alleen maar te focussen op koerswinst.

Het alternatief is immers om te beleggen/investeren voor direct (passief) inkomen uit je investeringen en niet primair te streven naar koerswinst.

Daarmee kun je minstens dezelfde resultaten boeken maar het is wel veel rustiger en je slaapt er goed bij. En…je kunt inflatie de baas worden en dat lijkt steeds meer noodzakelijk. Het jaar 2021 heeft veel van onze abonnees zowel koerswinst als dividend opgeleverd. Dat zal niet elk jaar zo zijn v.w.b. koerswinst. We zien recent dat koersen al wat dalen, geheel volgens verwachting. Maar de continuïteit van dividend is blijvend; dat hebben we wel gezien in 2020 en 2021. En daar doen we het voor.

Bink-Saxo
Het jaar werd wel overschaduwd door de overname van Binck door Saxo-bank. Velen van ons werden geconfronteerd met alle negatieve aspecten hiervan. Saxo biedt helaas veel minder HD-fondsen, de afdracht van bronbelasting is voor talloze fondsen onvoordeliger geworden en de helpdesk maakt een amateuristisch indruk.
Gelukkig zijn er alternatieve brokers zoals Lynx, Mexem en IB; we zien dat veel van onze abonnees overstappen en hun portefeuille (geleidelijk) overhevelen. We hebben er niet om gevraagd maar ook geen keus.  Lynx heeft ons de mogelijkheid geboden om onze methodiek via een webinar te communiceren aan hun klanten; daar hebben we graag gebruik van gemaakt. Een en ander heeft ook voor “Team Beter beleggen dan de bank” (te) veel extra tijd gekost. Laten we hopen dat we in 2022 ons weer grotendeels kunnen concentreren op het beleggen zelf; daar gaat het immers om.

Beter beleggen dan de bank
BBddB heeft dit jaar opnieuw een forse groei doorgemaakt. Het aantal beleggers, dat onze methodiek ontdekt, blijft gestaag groeien. Wel merken wij dat veel (nieuwe)relaties in eerste instantie enigszins moeten omschakelen in hun denkwijze, waarbij “richten op dividend” op eerste plaats komt t.o.v. je richten op koerswinst. Dat is logisch omdat “Income -Investing” echt anders is. Maar we zien ook dat velen er inmiddels aan gewend zijn geraakt en zich steeds verder in de materie verdiepen door het lezen alle informatie op de website en het volgend van webinars. Ook de recente klassikale bijeenkomst was weer een succes. BBddB-Ambassadors hebben eveneens een ruime bijdrage geleverd en veel startende HD-beleggers op gang geholpen. Tot slot zijn we dit jaar nog verder betrokken geraakt bij “Beleggen.com”, met inmiddels bijna 80.000 leden.
Wij zijn voornemens om deze lijn zo veel mogelijk door te zetten in het komende jaar.
Wanneer je jouw kennis van HD-beleggen verder wilt vergroten dan kan in ruime mate, ook in 2022.
Tot slot bedanken wij al onze abonnees, ambassadors en overige relaties voor hun betrokkenheid bij BBddB. Wij wensen iedereen een gelukkig (beleggingsjaar) 2022.
En….hoort zegt het voort.

Team: “Beter beleggen dan de bank”
Fred & Ron Hendriks en Ambassadors

Bericht van een ambassador

Fred Groen is al jaren een van onze meest actieve ambassadors. Als financieel planner en beleggingsadviseur staat hij veel BBddB-relaties bij met als focus hoogdividend-beleggen voor inkomen. Het behalen van een realistisch rendement is zijn belangrijkste doel. Hier vind je zijn terugblik en visie voor de komende tijd. Wil je van zijn diensten gebruik maken kijk dan bij “Ambassadors ”op onze website.

Vervolg van mijn ontdekkingsreis Beter beleggen dan de bank
We zijn weer een jaar verder met (mijn) hoogdividend-investeringen in de VS en wat voor een jaar.
Na een aantal bijdragen te hebben geleverd aan de website van Beter beleggen dan de bank in de afgelopen jaren, werd het weer eens tijd om mijn ervaringen op schrift te zetten aan het einde van 2021. Het jaar van talloze onvoorziene verrassingen, maar gelukkig met ook veel positieve zaken. Ik noem er een aantal:

 • Beurzen, vooral in de VS, zijn aan een gigantisch herstel bezig gegaan na het moeizame 2020.
 • Alle dividenden zijn gewoon doorbetaald.
 • De US-dollar laat een sterk herstel zien ten opzichte van de Euro.
 • De inflatie rijst de pan uit en daardoor kiezen steeds meer beleggers voor hoogdividend-fondsen.
 • Als ambassadeur help ik BBddB-abonnees en steeds meer eigen klanten met het opbouwen van een HD-portefeuille.
 • Steeds meer afspraken geschieden via Zoom; dat werkt prima en bespaart ook reistijd en kosten.
 • De ellende met Binck/ SAXO heeft mij de ogen geopend voor veel betere partijen; mijn favoriet Interactive Brokers staat daarbij op de 1e plaats.
 • Veel extra werk om te vertrekken bij Binck en mijn portefeuille naar andere brokers over te zetten.

Als parttime pensionado heb ik meer tijd beschikbaar om mij te verdiepen en te specialiseren in hoogdividend-beleggen in de VS. Dit doe ik door het volgen van workshops, webinars, en via abonnementen in de VS bij diverse platforms. Ook sparren met Fred Hendriks, het bezoeken van beurzen en uiteraard eigen onderzoek naar de investeringsmogelijkheden in de VS horen daarbij.

Amerika is echt het land van de onbegrensde mogelijkheden. Geweldig om dit allemaal mee te mogen maken, niet alleen vanwege het rendement, maar ook de kennis en kunde verder vergroten en het ontmoeten van interessante mensen in binnen- en buitenland. Het is de mix die mij aantrekt, en bepaald niet alleen het rendement. Er gaat een compleet nieuwe wereld voor mij open en eigenlijk jammer dat ik er nu pas mee bezig ben. Mijn advies is om hier zo vroeg mogelijk mee te starten. Deze wijsheid heb ik niet van mijzelf, maar is wel waar.

Tevreden over het resultaat

In 2021 heb ik de portefeuilles zien groeien met tientallen procenten en hiermee zijn de eerdere jaarrendementen niet te vergelijken. Dat was ook al mooi, maar dit jaar slaat alles. In 2022 lijkt dit haast niet te evenaren maar je weet maar nooit. Inflatie, renteverhogingen, afbouw steunmaatregelen, “taperen” van de FED (Amerikaanse Centrale Bank), covid-19 en verdere politieke spanningen houden dat wel tegen denk ik.

De Conservative-portefeuille, met grotendeels Babybonds en Preferente aandelen, heeft het laagste risicoprofiel en daarmee ook het laagste jaarrendement gehaald. Maar toch wel een dikke 10%. Ik gebruik deze portefeuille om er inkomen uit te halen en mijn reizen met de camper te financieren. De hoofdsom is vrij stabiel en met de sterk gestegen koersen van Prefs en Babybonds richting of boven de 25$ is daar komend jaar niet zo veel meer van te verwachten dan alleen dividenden en rentes. Maar wel rond 7% op jaarbasis en ik ben daar dik tevreden mee. “Sleep well at night” is ook belangrijk.

De pensioenportefeuille die ik sinds eind 2017 aan het opbouwen ben, is meer gevuld met Closed-end Funds. Inmiddels is dit mijn favoriete beleggingsinstrument in de VS. Ik heb de REIT’s verder afgebouwd gezien de risico’s die ik vorig jaar hiermee heb ervaren en voel me daar minder blij mee. Heb ondervonden bij mijn REIT’s, dat bij stijgende rente de muziek er aardig is uit is geraakt en ook de dividendbetalingen aan de top zitten van wat ze kunnen doen. Voorbeeld: Omega Healthcare Investor (OHI) met een pay-out ratio van 89%. Dat lijkt me niet houdbaar en daardoor lopen de koersen van REIT’s sterk achter de markt aan. In BDC-investeringen wil ik me nog wat meer verdiepen; ik heb er een paar van in portefeuille met als topper Ares Capital. De Preferente aandelen in deze portefeuille wissel ik vaak in bij dips in bepaalde Closed-end Fondsen.

Ik heb me verdiept in deze materie met diverse belangrijke signalen om op te handelen of juist niet. Denk aan premium en discount (bij CEF’s), pay out ratio, Z score (een getal voor afwijken van gemiddelde) de onderliggende portefeuille, de leverage, trackrecord en meer. Hiervoor heb ik ook diverse bronnen rechtstreeks in de VS die ik kan raadplegen. Mijn favoriet is het CEFA-center.

Dan is er een portefeuille voor de kleinkinderen met wat risicovollere Closed-end Fondsen waar elke keer een bedrag in wordt gestort. Hier zitten met name de fondsen in als GGT en GAB en ook USA en ASG. De beleggingshorizon is veel langer en onttrekkingen zijn niet aan de orde.

Daarnaast heeft vooral de portefeuille van mijn bedrijf Fred Groen BV het heel goed gedaan. Daar heb ik wat meer risico mee genomen en dat is goed uitgepakt. Veelal opties verkocht rondom de REIT fondsen zoals Medical Property Trust, Omega Health Care en Iron Mountain en daarnaast wat actiever gehandeld in CEF’s.

Mijn “lessons learned” in de afgelopen jaren:

 • Heb geduld, het komt altijd weer goed.
 • Neem af en toe winst en herinvesteer het.
 • Spreiding is een absolute must, liever te veel fondsen met een klein bedrag als te weinig met groot bedrag.
 • Beoordeel 1 keer per jaar je risicoprofiel en stel jouw portefeuille daarop af.
 • Zorg voor cash achter de hand om kansen te benutten.
 • Investeer in jouw kennis en kunde; lukt dat niet door tijdgebrek of wil je sparren met een professional, neem eens contact op met Fred Hendriks of een ambassadeur.
 • Tot slot de algemene wijsheid die ook voor mij geldt gezien de hobbelige weg van de laatste jaren: beleggen is voor de lange termijn.

Ik wens ieder een goed beleggingsjaar 2022 en zorg dat je de portefeuille in de gaten houdt.

Met vriendelijke groet
Fred Groen
Ambassadeur van Beter beleggen dan de bank

Investeren in obligaties via CEF’s, de voordelen

Je weet inmiddels dat beleggen voor inkomen via continue stabiele dividendinkomsten jouw vermogen snel kan laten groeien zeker wanneer je ook het dividend herbelegt. Dat maakt het leven op termijn en stuk makkelijker. Bovendien slaap je en stuk rustiger omdat je niet elke dag de altijd bewegelijke koersen van jouw portefeuille hoeft te volgen.
Dat deze methodiek echt werkt na verloop van tijd bleek ook gedurende de eerste Covid-periode. De CEF’s in de Voorbeeldportefeuille hielden goed stand ook en lieten een grote veerkracht zien. Ook CEF’s, die beleggen in hoogrentende obligaties deden het goed.  Zoals je weet zijn obligaties (beursgenoteerde) leningen van bedrijven, instellingen overheden.

Slecht reputatie?
Closed-end fondsen, die beleggen in hoogrentende obligaties en ander vormen van leningen, zijn een belangrijke bron van hoge contante inkomsten. Veel van dergelijk leningen betalen namelijk een hoge rente. Obligatieleningen die een hoge rente betalen worden vaak gezien als onveilig. Ze worden daarom in de VS ook wel “Junkbonds” genoemd. Daarmee hebben ze een slechte reputatie, is dat terecht?

In de VS worden veel leningen beoordeeld door zogenaamde rating-bureaus; een bekende is Moody’s. Over het algemeen worden leningen met een (te) hoge rente (yield) beoordeeld met een lage score (rating) qua veiligheid en de mogelijk lagere kans dat de lening niet (op tijd) wordt terugbetaald. Dat is meestal niet terecht.
De realiteit is dat de overgrote meerderheid van alle leningen, ook van veel grote internationale bedrijven, onterecht een lage rating hebben of er zelfs helemaal geen hebben. Ook leningen van middelgrote en kleinen bedrijven worden veelal laag (of helemaal niet) gewaardeerd door de rating-bureaus. Zelfs de meeste leningen van Tech-bedrijven op de Amerikaanse Tech-beurs (Nasdaq) laten lage scores zien.
 
Weinig mensen realiseren zich echter dat het bezit van aandelen van kleine of middelgrote bedrijven, evenals vele Nasdaq-fondsen, risicovoller is dan het bezit van “high yield” bonds/obligaties, c.q. junkbonds.

Wanneer je de aandelen van een bedrijf koopt, neem je immers ook het risico dat het bedrijf dat zijn schulden/leningen/obligaties niet (tijdig) kan aflossen. Bovendien neem je het risico van een faillissementen op de koop toe.

Een bond-CEF maakt van rente dividend
Natuurlijk ga je er van uit dat een bedrijf waar je in belegt, zijn schulden op tijd aflost. Je kunt van een bedrijf vaak obligaties/babybonds etc. kopen die een hoge rente betalen van veelal 4-7%. Er zijn veel Closed end Funds die investeren in deze leningen en Junkbonds en daarmee de basis van hun dividendbetalingen dekken. Ze ontvangen immers gewoon een hoge rente.

Beleggen in obligaties via gespecialiseerde CEF’s biedt dus een manier om van de hoge rente van bonds te profiteren, maar dan wel in de vorm van dividend. Closed-end fondsen zetten daarmee veelal een kredietrendement van 5, 6 of 7% om in een aandelenrendement van 8, 9 of 10%.

Ze doen dat onder meer door extra mogelijkheden in te zetten zoals goedkoop (extra) geld lenen, gebruikmaken van hefboomwerking, etc. We hebben een aantal van deze CEF’s in de voorbeelportefeuille zoals:

 • AllianceBernstein Global High Income Fd (AWF)
 • Pimco Dynamic Income Opt Fund (PDO)
 • PGIM High Yield Bond Fund (IGD)

Het zijn merendeels laagrisico fondsen, misschien wel een beetje saai, maar wel degelijk met een langjarige dividendhistorie. Pimco is zelfs de grootste obligatiebelegger ter wereld.
Zoals gezegd, deze CEF’s ontvangen zelf “vaste” rente-inkomsten uit hun beleggingen in leningen en obligaties. Jij krijgt het resultaat in de vorm van een constante dividendstroom.
Wat willen we nog meer?

BESSER INVESTIEREN ALS DIE BANK

Duitsland kent een soortgelijk belastingverdrag met de VS als Nederland. Dat betekent in de praktijk dat de dividendbelasting voor de meeste hoogdividend-fondsen 15% bedraagt. Ook in Duitsland is het fenomeen hoogdividend-beleggen weinig bekend. Daarom leek het ons een goed idee om de in Nederland verzamelde kennis ook beschikbaar te maken voor onze Oosterburen. Ofwel om de website in het Duits te vertalen.

Wie Duitse relaties op weg wil helpen, kan dus nu verwijzen naar het vlaggetje rechtsboven op de websitepagina’s. Met een muisklik heb je daarmee de website volledig in het Duits ter beschikking. En ook daar geldt:

Zusätzliches Einkommen oder mehr Rente durch Investitionen in dividendenstarke US-Aktien!

Heb je het zo al eens bekeken?

Veel hoogdividend-fondsen zijn geschikt om lang in portefeuille te houden. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het fonds door de jaren heen en met de aard van het fonds. Wanneer je zo’n dividendfonds koopt en lang in portefeuille houdt, komt er een moment dat je je oorspronkelijke investering gedeeltelijk of geheel terug verdient.

Neem bijvoorbeeld het JHancock Dividend Fund (HTD), een mixfonds/CEF met een langjarige stabiele dividend historie, dat je lang zou kunnen vasthouden. Men belegt in aandelen van bedrijven die actief zijn in talloze sectoren, met focus op de nutssector.

Stel, je had vijf jaar geleden (december 2016) 10.000$ geïnvesteerd in HTD a 21,83$/aandeel. Je kreeg er toen 458 aandelen voor (10.000/21,83).
Je hebt in de afgelopen 5 jaar 9,53$ per aandeel aan dividend ontvangen (dividends collected/share); dat is 4.364$ (458 x 9,53$).
M.a.w. je hebt ruim 40 % van je oorspronkelijk investering terugverdient zonder iets te doen. Na ca. 7-8 jaar heb je de hele investering terugverdiend en nog steeds 496 aandelen HTD, die dividend uitkeren.

Opmerking:
Dit is het resultaat zonder herinvesteren van je dividend gedurende deze 5 jaar en exclusief koerswinst/verlies. Bij herinvesteren van je dividend heb je je oorspronkelijk inleg natuurlijk nog sneller terugverdiend. In dit geval zou je dan al 77% van je oorspronkelijk investering van 10K hebben terugverdiend in vijf jaar.
“Sleep well at night” dus.

Binck/Saxo, waar staan we?

De laatste tijd hebben wij onze abonnees met een Binck/Saxo brokeraccount geadviseerd om er een (tweede) broker bij te nemen, als je die nog niet hebt.

Een van de redenen was dat Closed end Funds (CEF) niet meer beschikbaar zijn bij Saxo. We hebben continu getracht om Saxo op andere gedachten brengen maar tevergeefs. Ook onze bijdrage aan de talloze artikelen over Binck/Saxo migratie, onder andere in het Financiële Dagblad, hebben niets aan de situatie veranderd. Wel hoef je, als abonnee van BBddB, geen transactiekosten te betalen wanneer je Saxo verlaat en de fondsen in jouw portefeuille verkoopt.

De meeste van onze relaties hebben dat inmiddels gedaan of zijn er mee bezig.

Elk nadeel heeft ook zijn voordeel.
Het goede nieuws is dat alle CEF’s bij Lynx of Mexem te koop zijn en dat daar zelfs meer keuze is. Dat stelt ons in staat om nog effectiever te selecteren en te spreiden.

Conclusie
Nu Saxo de beschikbaarheid van CEF’s niet meer ondersteunt is het voor EIP–abonnees noodzakelijk om een tweede/andere broker te nemen. Wanneer jouw portefeuille over is/gaat van Binck naar Saxo blijven jouw huidige CEF’s behouden.  De (CEF) fondsen in jouw Saxo-portefeuille kun je dus gewoon behouden en ook het dividend blijf je ontvangen. Je kunt niet bijkopen maar wel altijd verkopen.

Opmerking
Lynx geeft abonnees van bbddb de mogelijkheid om met voordeel een Lynx account te openen. Je ontvangt gratis 250 euro transactie- tegoed. Zie voor nadere informatie https://lynx.nl/bbddb. Ook via onze website (pagina actueel) vind je de link naar Lynx.

Overstappen van EIP naar AIP?

Zoals je weet bestaan er meer hoogdividend-fondstypen naast CEF’s. Deze vind je in de AIP-portefeuille met ca 5 fondstypen verdeeld over ca 50 fondsen. Zo vind je er ook Real Estate Investment Trusts (REIT), Business Development Corporation (BDC), Preferente aandelen (PREF) en Babybonds.
Dus, heb je als abonnee van het “Easy Income Plan” de smaak te pakken gekregen van hoogdividend beleggen dan zou je een overstap naar het AIP kunnen overwegen. Je ontvangt dan maandelijks de nieuwsbrief, en je krijgt toegang tot talrijke Webinars en een drukbezocht forum.

Met korting

Wanneer je als EIP-abonnee wilt overstappen naar het Active Income Plan (AIP) bieden we je deze mogelijkheid.
De procedure is als volgt:

1. Log in en meld je aan voor het AIP via deze pagina:
https://www.beterbeleggendandebank.nl/register/uitgebreid-abonnement-jaar/
Gebruik de couponcode EIPNAARAIP21.
Daarmee krijg je het eerste jaar €60,- korting op het AIP-abonnement.

2. Tot het einde van de looptijd van het EIP kun je dan ook nog het EIP blijven bekijken.
Waarschijnlijk wil je het EIP daarna niet meer automatisch verlengen. Meld je dan af via Account>Abonnement>Cancel EIP.

Herinnering “CEF White-Paper”

Zoals je weet bestaan er in de VS ca. 500 beursgenoteerde Closed end Funds (CEF). Deze fondsen worden bijna allemaal uitgegeven en beheerd door de grote Amerikaans financiële instellingen zoals Pimco, Blackrock, enz. Zulke beleggingsfondsen bestaan niet in Nederland/Europa.
CEF’s hebben als belangrijkste doelstelling om inkomsten te genereren voor haar aandeelhouders in de vorm van stabiel maandelijks of kwartaaldividend.
Er is veel (meer) te zeggen en (eventueel) te leren over CEF’s. Hoe opereren ze, wat zijn de (financiële) kenmerken zijn, wat zijn discounts of premies, waarin ze beleggen ze, en hoe kun je hun prestaties meten/beoordelen.
Mocht je daar meer over willen weten meldt het ons; dan sturen we je het BBddB CEF-Whitepaper.

Vragen van lezers en reacties op forum

Wij ontvangen regelmatig (lezers)vragen onder meer naar aanleiding van Webinars. Hierbij enige voorbeelden die mogelijk voor eenieder nuttig zijn.

Vraag van Leo
Ik krijg regelmatig onderstaand berichten via mijn broker, kunt u me zeggen wat ik hiermee moet?

Antwoord
In zo’n bericht geeft jouw broker een (ongevraagd) advies m.b.t. tot een alternatief voor CEF’s; in dit geval GGT en RA als je die in portefeuille hebt. Dit advies zegt dat je ook kunt beleggen in dezelfde markt als GGT en RA, maar dan via ETF’s (Index Trackers).
Financiële instellingen richten zich vrijwel altijd op ETF’s, niet op CEF’s. Dat geldt ook voor Interactive Brokers (IB), het belegginsplatform waar Lynx en Mexem gebruik van maken. Wij houden niet van ETF’s (nauwelijks dividend) dus wat ons betreft zijn deze berichten niet relevant.

Video’s

Voor veel van onze abonnees zal het inmiddels bekende kost zijn. Maar voor nieuwkomers, en als je aan een relatie wil uitleggen hoe jij belegt, zijn er video’s beschikbaar.

Zo werd Fred Hendriks tijdens een uitgebreide webinar van broker Lynx aan de tand gevoeld over alle ins- en outs van hoogdividend-beleggen in de VS.

De webinar is hier terug te kijken.

Beleggen.com

Fred Hendriks heeft een podcast gemaakt samen met Harm van Wijk, oprichter van Beleggen.com met inmiddels bijna 80.000 leden!
Je kunt deze podcast ook bekijken via YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=9S45q78HEyE

De Voorbeeldportefeuille

De EIP-Voorbeeldportefeuille blijft uiterst stabiel v.w.b. de dividenduitkeringen; we hebben op dit moment niet veel aanleiding om grote mutaties aan te brengen. Alle dividenden worden trouw betaald en bij tal van fondsen is het dividend zelfs verhoogt. Wel blijven de Amerikaanse beurzen op een hoog niveau. Ook de AEX sluit dit jaar rond de 800 puntengrens. Dat maakt instappen moeilijker om in te schatten, wel of niet nu?
We zien dat de inflatie fors toeneemt in de VS, maar ook bij ons worden veel producten en diensten duurder. Vooral de sterke stijging van de energieprijs is een oorzaak.  Alleen al daarom moet jouw portefeuille rendement blijven leveren. 

Opmerking:
Recent is bij beleggen.com ons artikel gepubliceerd genaamd
“Inflatie de baas, hoe doe je dat?”.
Mocht je dit artikel willen hebben laat het ons weten

Wij raden je daarom nog steeds aan om op dit moment niet te veel geld tegelijk te investeren. Doe het geleidelijk en neem de tijd. Toch hebben de koersen van talloze CEF recent gefluctueerd. Dat biedt kans op een hoger dividendrendement; bij sommige fondsen zelfs richting 8-10%, zoals bij GGT, USA en HQH. Ook het gemiddelde “Average Annual Total Return (AATR)” rendement over de laatste 10 jaar blijft rond de 12% liggen.

Ter herinnering:
AATR = dividend + herbeleggen van dividend + koerswinst over xx jaar.

We hebben weinig redenen om de portefeuille op dit moment te veranderen. Wel voegen we een fonds toe aan de portefeuille op een terrein waar we nog geen gespecialiseerde CEF” hebben.

Toegevoegd
Reaves Utility Income Fund (UTG)
UTG is een fonds van vermogensbeheerder W. H. Reaves & Company Inc. Het fonds investeert in Amerikaanse Infrastructuur bedrijven zoals water-, gas, elektra, datacenters en (5G) telecom.
We kunnen UTG nu toevoegen omdat de meeste van onze abonnees geleidelijk afscheid nemen van Saxo als broker en/of er een andere broker bij nemen. UTG was namelijk niet verkrijgbaar bij Binck.
Er is een aantal redenen waarom we kiezen voor UTG te weten:

 • UTG is een fonds dat sinds de oprichting in 2004 nooit het dividend heeft verlaagd of overgeslagen. Men heeft zelfs het dividend 12 keer verhoogd.
 • UTG heeft een 10-jaars AATR (gemiddelde jaarlijkse opbrengst) van bijna 10%.
 • UTG wordt door de meeste analisten gezien als de “beste” Infrastructuur-CEF.
 • Investeren in infrastructuur is een speerpunt van de Amerikaanse overheid.

UTG-profiel
UTG is een uiterst solide fonds. Men levert sinds de oprichting consistente rendementen voor aandeelhouders. De strategie van UTG is om te beleggen in gewone/preferente dividendaandelen en obligaties van nutsbedrijven. Het is een van de weinige CEF’s die het dividend nooit heeft verlaagd, ook niet tijdens financiële crisis van 2008/09. Dat is een forse prestatie. We beschouwen dit fonds als “laag risico”. Het dividendrendement schommelt meestal tussen 6,5 en 7%/jaar.


Overig Portefeuille nieuws

PIMCO Dynamic Income Opportunities (PDO) Fund extra dividend
PDO heeft besloten om de aandeelhouders een significant extra einde- jaars dividend te betalen van 0.49$ per aandeel. Inmiddels is dit betaald op 21 december.

Advent Convertible and Income Fund (AVK) extra dividend
Ook AVK heeft zich van zijn goede kant laten zien en een extra (einde jaar) dividend aangekondigd van 1,38$ per aandeel. Betaling vindt plaatst eind december.

Liberty All-Star Growth Fund (ASG) verhoogt dividend en betaalt extra dividend
ASG verhoogt het kwartaaldividend van 0,17$ naar 0,18$/aandeel, een stijging van 5,9%. Het reguliere dividendrendement komt dan op ongeveer 7,9%. Echter, gezien het feit dat ASG streeft naar een dividendrendement van 10% op jaarbasis is meer dividend nodig om daaraan te voldoen. Een spectaculair extra eindejaars-dividend is daarvoor nodig van 0,34 $/aandeel. In totaal komt het 4e kwartaaldividend daarmee eenmalig op 0,52 $/aandeel.

BlackRock Science & Technology Trust (BST) verhoogt dividend
BST heeft einde oktober het dividend verhoogt met 10.6% naar 0,25$/aandeel per maand. Vanaf 1 november start de maandelijkse betaling van het hogere dividend.

Gabelli Equity Trust (GAB) dividend push
GAB heeft het dividend verhoogt met ca 20%; dat wordt 0,18$ per kwartaal. Misschien kun je je nog herinneren dat GAB een “10% dividend policy” heeft. Mede daarom heeft men het dividend van 0.15$ naar 0.18$ gebracht om aan deze eis te voldoen in 2021. Niettemin is de verwachting dat het nieuwe dividend op dit peil blijft in 2022 en dat deze verhoging niet eenmalig is. Het dividendrendement komt hiermee op ca. 10%. Je betaalt wel een premie voor dit fonds bij aankoop, maar in dit geval te billijken gezien de kwaliteit van GAB.

NMAI, een nieuw Closed end Fund
NMAI is een nieuw Closed end Fund van vermogensbeheerder Nuveen. Het fonds is op 12 december 2021 op de markt gebracht en is tot stand gekomen uit een fusie van drie andere Nuveen CEF’s waaronder het Nuveen Dividend Growth Fund (JTD). JTD hadden we voorheen in portefeuille. Inmiddels zie je NMAI terug in jouw eigen portefeuille wanneer je voorheen JTD in portefeuille had. NMAI belegt in een mix van effecten waaronder ook veel vastrentende waarden zoals obligaties en preferente aandelen. Men heeft als doel om aandeelhouders een relatief voorspelbaar inkomen te bieden. Ook hanteert men een zogenaamde “managed distributiebon policy”. Dat betekent dat men uitgaat van ca 8% rendement per jaar. Men heeft een kwartaaldividend geannonceerd van 0.35$/aandeel. Het jaardividend is 1,40$ en het dividendrendement is ca 7,7%.

Webinar training, “Webinar-specials” en weer “de klas in”

Recent hebben we weer onze eerste klassikale workshop kunnen houden in Woerden sinds ruim anderhalf jaar. We plannen dan ook weer een nieuwe training (Corona voorbehouden).
 
Het gaat om de Workshop Hoogdividend-beleggen op zaterdag 22 januari 2022.
Deze workshop is vooral bedoeld voor diegenen die al enige ervaring hebben met hoogdividend-beleggen en die hun kennis verder willen verdiepen. Dit alles in een informele omgeving. Zonder uitzondering worden de bijeenkomsten dan ook hoog gewaardeerd.

Webinar-specials
Regelmatig ontvangen wij de vraag om eens dieper in te gaan op specifieke fondstypen die in de voorbeeldportefeuille voorkomen. Daarom hebben we besloten om zogenaamde Webinar-specials te introduceren.  Ook het Webinar-vragenuur op 1 februari 2022 is zo’n special.

In de Academy vind je alle workshops, trainingen, webinars, consult-mogelijkheden etc. en andere events in de komende tijd. Ook een coaching/consulting afspraak met een van onze ambassadors kun je hier aanvragen; de ervaring leert dat een dergelijk consult in korte tijd een sterke bijdrage levert aan jouw kennis.