Actueel Easy Income Plan – extra 2 september 2021

Zoals je weet is Binckbank overgenomen door Saxo-bank. Alle Binck-gebruikers krijgen hier vroeg of laat (binnenkort) mee te maken. Saxo maakt gebruik van een andere ICT-omgeving dan Binck. Jouw portefeuille wordt overgezet naar dit nieuwe platform (of dit is misschien al gebeurd). Vooralsnog lijkt Saxo daarmee de beschikbaarheid van fondsen uit de EIP-Voorbeeldportefeuille niet meer te kunnen garanderen t.o.v. de ons vertrouwde Binck-omgeving.

Een van huidige problemen is de beschikbaarheid van CEF’s bij Saxo. Zoals je weet zijn vrijwel alle Closed end Funds uit de EIP-Voorbeeldportefeuille verkrijgbaar bij Binck. Dat lijkt helaas (deels) niet meer het geval wanneer je deze fondsen wilt (bij) kopen via Saxo. Abonnees, die de overgang naar Saxo al achter de rug hebben, melden ons dit.

Tijdens ons gesprek met de Saxo-directie van 16 augustus jl, heeft Saxo toegezegd om voor 1 september 2021 haar standpunt v.w.b. beschikbaarheid van CEF’s duidelijk te maken. Helaas hebben wij (nog) geen formele reactie van Saxo mogen ontvangen.

Daarom adviseren wij nu ook onze EIP-abonnees om een tweede broker er bij te nemen naast Binck/Saxo.

Onderstaand artikel over de Binck/Saxo migratie hebben wij recent gepubliceerd in de nieuwsbrief/actueel voor abonnees van het “Active Income Plan (AIP)”. Wij verzoeken je dit artikel ook te lezen, omdat hier eveneens wordt aangegeven welke andere/tweede broker je zou kunnen overwegen.

Voor de goede orde:
Na de overgang van jouw bestaande CEF-portefeuille naar Saxo kun je altijd je fondsen verkopen wanneer jij dat wilt. Ondertussen ontvang je gewoon dividend. Binck-abonnees worden geleidelijk gemigreerd naar Saxo, het kan zijn dat jij al over bent, maar het kan ook nog even duren.

Binck-Saxo migratie, de stand van zaken

Zoals je weet hebben we de laatste tijd te maken met de nodige broker-perikelen. Eén van zorgpunten is het feit dat ons vertrouwde en robuuste Binck-platform verdwijnt. Alle Binck-portefeuilles worden geleidelijk overgezet naar het Saxo-platform/applicatie; dit proces is al begonnen. Op zich zou dat geen probleem zijn als Binck-gebruikers op dezelfde wijze kunnen blijven handelen als bij Saxo en tegen dezelfde voorwaarden. Dat blijkt helaas (nog) niet het geval. De migratie verloopt uiterst moeizaam en heeft geleid tot een storm aan protesten richting Saxo. Ook op ons forum is dit (helaas) het meest besproken onderwerp. Vanuit BBddB hebben we situatie bij Saxo aangekaart via een uitgebreid schrijven aan de directie. Dit heeft geleid tot een gesprek dat op 13 augustus jl. plaats had bij Saxo-Amsterdam. Onderstaand vind je onze bevindingen.

Wat zij de belangrijkste verschillen en aandachtspunten?
Hieronder vind je de besproken punten almede de (voorlopige) reactie van Saxo.

Bronbelasting preferente aandelen
De standaard bronbelasting voor preferente aandelen bij Binck is/was altijd 0% voor alle preferente aandelen. Dit gaat verdwijnen wordt in de basis 15% bij Saxo, soms 0%.
Saxo heeft hiervoor KMPG ingeschakeld. Die rapporteert dat de (standaard) 0% bronbelasting op prefs discutabel is en mede afhangt van de interpretatie van de (nieuwe) Amerikaanse tegenpartij van Saxo. Daarbij speelt een rol of het pref-dividend is opgebouwd uit “echt” dividend, rente en/of teruggaaf van kapitaal, of een combinatie. Ingewikkeld dus.

De norm voor pref-bronbelasting wordt daarom bij Saxo 15%, zoals ook bij alle andere HD-fondstypen.
(Bij sommige prefs is/blijft het 0%, maar dat is tevoren niet te voorspellen)

Closed end Funds
De redelijke beschikbaarheid van Closed End Funds bij Binck wordt vooralsnog niet overgenomen door Saxo. Het (bij) kopen van CEF-fondsen uit de Voorbeelportefeuille lijkt dan niet meer mogelijk. Een definitief besluit hierover valt binnenkort. Saxo is voorlopig van mening dat CEF’s niet meer mogen worden aangeboden wanneer de zogenaamde “bijsluiter” niet beschikbaar is. Dit is een gevolg van de Europese Pripp-verordening. Het hoofdkantoor van Saxo in Denemarken heeft het laatste woord.

De verkrijgbaarheid van Closed End Funds bij Saxo is dus voor de komende tijd onzeker.

Babybonds
Hier is/blijft de bronbelasting volgens KPMG 0%, omdat hier sprake is van “echte” rente uitkering.

Beschikbaarheid van de overige HD-fondstypen
Preferente aandelen, babybonds, REITS, en BDC’s blijven beschikbaar, maar het blijft onzeker of dat voor allemaal blijft gelden in de nabije toekomst.

Wat betekent dit voor HD-beleggers bij Binck/Saxo?
In de afgelopen jaren hebben we ervaren dat er altijd wel broker-perikelen zijn en dat zal ook wel zo blijven. Interpretatie van wetgeving, verordeningen en overheidsmaatregelen blijft kennelijk altijd open voor discussie en daarom gaan brokers hier soms verschillend mee om. De meeste Nederlandse brokers hebben ook een buitenlandse/Amerikaanse backoffice die veelal niet identiek opereren. Veel van onze relaties hebben inmiddels om deze reden al twee verschillende brokers. Overigens is/blijft de grote lijn dat bronbelasting bij alle brokers 15% bedraagt op basis van het belastingverdrag Nederland -VS. Je moet dan wel het W-8 formulier invullen.

Niettemin is ons advies op basis van de reacties van Saxo om een tweede broker te nemen naast Binck/Saxo. Je kunt dan geleidelijk een tweede portefeuille opbouwen met nieuwe aankopen. Ook kun je bestaande fondsen in je Binck/Saxo portefeuille verkopen om daarmee eventueel nieuwe fondsen bij de andere broker aan te kopen. Bovendien betekent het hebben van twee brokers ook een vorm van risicospreiding.

Tot slot willen we je vragen elke klacht/afwijking t.o.v. Binck te blijven melden aan de Saxo-helpdesk.

Welke broker erbij?
Onderstaan vind je, als Binck/Saxo gebruiker, een aantal mogelijkheden voor het openen van een tweede broker-account. We noemen de (nu bekende) voor en nadelen.

Lynx (Lynx basic)
Dit is de webversie. Er is ook een uitgebreider en gecompliceerder platform beschikbaar, maar dat heb je voor HD-beleggen niet echt nodig.

Pluspunten:

 • Redelijk gebruikersvriendelijk.
 • Alle fondsen uit beide de Voorbeeldportefeuille’s zijn beschikbaar.
 • Actief; veel informatie beschikbaar ook via webinars .
 • Transactiekosten zijn ca. 4 euro (t.o.v. ca. 9 euro bij Binck/Saxo).
 • Lynx gebruikt het (wel bekende) platform van Interactieve Brokers (IB).
 • Staat onder toezicht van de Nederlandse AFM.
 • Redelijke helpdesk

Minpunten:

 • Aparte toegang tot het accountmanagement gedeelte van de website (voor persoonlijk gegevens en speciale overzichten).
 • Misschien zelf denken aan het invullen van het W8-formulier om in aanmerking te komen voor de 15% bronbelasting.

Mexem
Mexem is een internationale broker; het hoofdkantoor is gevestigd in Cyprus

Pluspunten:

 • Mexem maakt gebruik van het platform van IB.
 • Alle fondsen uit de Voorbeeldportefeuille’s zijn beschikbaar.
 • Gebruiksvriendelijk maar wel minder dan Lynx .
 • Redelijke helpdesk.
 • De transactiekosten zijn lager dan bij Lynx.

Minpunten:

 • Mexem staat niet onder toezicht van de Nederlandse AFM maar van de toezichthouder op Cyprus.

Interactive Brokers (IB)
Je kunt ook rechtstreeks een account nemen bij Interactive Brokers in Ierland.

Pluspunten:

 • Redelijk eenvoudig in gebruik.
 • Alle fondsen uit de Voorbeeldportefeuille’s zijn beschikbaar.
 • Zeer lage transactie kosten, ca 1 euro.
 • Openen gaat vrij eenvoudig.

Minpunten:

 • Engelstalig

Overgang van EIP naar AIP?

Vrijwel alle CEF’s in de EIP-Voorbeeldportefeuille maken ook deel uit van de portefeuille van het Actieve Income Plan (AIP). Daarnaast bevat de AIP -Voorbeeldportefeuille tal van andere fondstypen, in totaal ca 50 fondsen.
Zo omvat het “Conservative” deel van de AIP-portefeuille eveneens de veilige Preferente aandelen (Pref), Babybonds en (laag-risico) CEF’s. Het “Advanced” deel bevat ook fondstypen zoals REITS (Real Estate Investment Trusts), Business Development Corporations (BDC) en aandelen-CEF’s. Zonder uitzondering zijn alle fondsen beschikbaar bij Lynx en Mexem. En een deel blijft waarschijnlijk ook bij Saxo verkrijgbaar (uitgezonderd de CEF’s).

Je kunt dan ook overwegen om je EIP-abonnement om te zetten naar een AIP-abonnement.

Gezien de bijzondere omstandigheden bieden we daar tot 1 oktober 2021 extra korting op aan. Je betaalt het eerste jaar geen €14,95/maand maar €9,95/maand bij afsluiting van een jaarabonnement. Dat werkt als volgt.

 1. Login
 2. Volg deze link (of kies voor Abonnement>AIP)
 3. Vul in bij ‘Heb je een couponcode’: EIPNAARAIP
  De korting wordt dan automatisch verrekend)
 4. klik Abonneren

Je bent dan abonnee op het AIP. Tot het einde van de looptijd van het EIP kun je daarnaast ook nog het EIP blijven bekijken.

Nog vragen? Gebruik daarvoor het Contactformulier.