Actueel Easy Income Plan – extra 29 november 2021

Binck-Saxo, hoe verder?

Misschien heb je de laatste tijd niet alle berichtgeving  kunnen volgen m.b.t. de Binck-Saxo migratie. Deze migratie verloopt verre van soepel. Daarom hierbij een compacte update, zodat je kunt beslissen hoe je met de situatie wilt omgaan.

Ondanks alle kritiek van veel (Binck)klanten gaat Saxo gewoon door met het overzetten van Binck-portefeuilles naar het Saxo-platform.
Ook de pers zich inmiddels gestort op de Binck/Saxo situatie, waarbij BBddB één van de bronnen is. Met toestemming van diverse abonnees hebben wij ook hun ervaringen mogen doorgeven, met name aan het Financieel Dagblad.
Ook afgelopen weekend zijn weer veel Binck-portefeuilles verhuisd. Misschien jij ook?

Als abonnee van het Easy Income Plan (EIP) weet je inmiddels dat je geen Closed end Funds meer kunt (bij)kopen bij Saxo; dat geldt dus ook voor de CEF’s uit de Voorbeeldportefeuille. Je kunt wel je CEF-fondsen (voorlopig) aanhouden bij Saxo en je ontvangt ook gewoon je dividend. Bij brokers zoals LYNX en MEXEM kun je alle CEF’s gewoon kopen.

Broker erbij?
Wanneer je de EIP-portefeuille wilt blijven volgen of uitbreiden, zul je dus een broker erbij moeten nemen of helemaal moeten overstappen naar een andere broker.  Veel van onze relaties hebben inmiddels een overstap gemaakt naar bijvoorbeeld LYNX of MEXEM, of zijn er mee bezig.

Je kunt op drie manieren omgaan met de situatie te weten:

  1. Niets doen
    Je kunt Saxo-account houden en dividend blijven incasseren. Het bijkopen van CEFs kan dan niet meer.
  2. Een broker erbij nemen
    Verkoop (geleidelijk) jouw CEF’s bij Binck/Saxo en begin opnieuw met beleggen bij de andere broker. Je kunt in principe kosteloos jouw huidige CEF’s verkopen (zie hierna citaat bbddb-Flash 25 november 2021).
  3. Binck/Saxo-portefeuille in zijn geheel overzetten naar andere broker
    Je kunt een verzoek doen aan je nieuwe broker om je gehele Binck/Saxo-portefeuille in een keer over te nemen. Saxo heeft, op ons dringende verzoek, besloten hiervoor geen kosten in rekening te brengen.

Conclusie
Het is natuurlijk  aan jou voor welk optie je kiest. Vooralsnog lijkt optie 2 de meest gekozen oplossing omdat optie 3 de meeste kans op fouten biedt, gezien de huidige problemen bij Saxo. Je kunt immers ook je fondsen kosteloos apart verkopen.
Hierna vind je nog een aantal citaten uit eerdere berichten en het AIP-forum.


LYNX Transactie tegoed
Wanneer je besluit over te stappen naar Lynx als  broker dan ontvang je tevens een transactie tegoed van 250 euro. Je kunt dit doen via de  button op de pagina Actueel. Bovendien zijn zowel LYNX als MEXEM ca. 40-50% goedkoper dan Saxo.

Citaten
Onderstaat vind je nog enige citaten uit recente berichtgeving aan AIP- abonnees en uit het forum.

Citaat bbddb-Flash 25 november 2021:

Ron Hendriks schreef:

Zojuist kregen wij de bevestiging dat ook abonnees van Beter beleggen dan de bank kosteloos kunnen overstappen naar een andere broker.

Saxo:

Wij hebben daarom besloten om klanten de mogelijkheid te bieden om tot 6 maanden na de overgang naar het platform van Saxo Bank hun portefeuille gratis over te laten boeken naar een andere broker of kosteloos te verkopen. Uw abonnees die op deze wijze hun portefeuille wensen over te boeken, kunnen hiervoor gebruik maken van de overboekingsservice die meeste banken en brokers aanbieden. Mocht er onverhoopt toch overboekingskosten in rekening worden gebracht aan onze zijde, dan kan men zich hiervoor tot ons richten via overboekingen@saxobank.com of een support ticket op de Saxo Bank rekening.

Wel wijs ik u erop dat de verwerking van effectenoverboekingen meer tijd in beslag neemt dan gebruikelijk, normaal gesproken zo’n twee weken voor Nederlandse effecten en langer voor effecten op andere beurzen. Om uw abonnees tijd en moeite te besparen, is het daarom in bepaalde gevallen te overwegen om de posities in portefeuille kosteloos te verkopen en de opbrengst hiervan over te boeken. Wanneer uw abonnees van deze mogelijkheid gebruik wensen te maken, kan hiervoor contact opgenomen worden met onze Klantenservice zodat er een transactietegoed ingesteld kan worden om de kosten te dekken of de kosten achteraf te vergoeden.

Citaat AIP-Actueel 25 november 2021

Zakelijke rekening
Helaas biedt Lynx (nog) geen zakelijke accounts zoals bijvoorbeeld voor een BV. Dat is wel mogelijk bij Mexem. Eén van onze ambassadors heeft daar recent betrekkelijk eenvoudig een zakelijk account geopend. Hij heeft een voorbeeld van de aanvraagprocedure ter beschikking gesteld. Laat ons weten wanneer je die wilt ontvangen.

Portefeuille weetjes  (tussentijds)

Liberty All-Star Growth Fund (ASG) verhoogt dividend en extra dividend
ASG verhoogt het kwartaaldividend van 0,17$ naar 0,18$/aandeel, een stijging van 5,9%.  Het reguliere dividendrendement komt dan op ongeveer 8%. Gezien het feit dat ASG streeft naar een dividendrendement van 10% op jaarbasis is meer dividend nodig om daaraan te voldoen. Een spectaculair extra eindejaars-dividend is daarvoor nodig van 0,34 $/aandeel. In totaal komt het 4e kwartaal dividend daarmee eenmalig op 0,52 $/aandeel.

Gabelli Equity Trust (GAB) dividend push
GAB heeft het dividend verhoogt met ca. 20%; dat wordt 0,18$ per kwartaal. Misschien kun je nog herinneren dat GAB een “10% dividend policy” heeft. Mede daarom heeft men het dividend van 0,15$ naar 0,18$ gebracht om aan deze eis te voldoen in 2021. Niettemin is de verwachting dat het nieuwe dividend op dit peil blijft in 2022 en dat deze verhoging niet eenmalig is. Het dividendrendement komt hiermee op ca. 10%, Je betaalt wel een premie voor dit fonds bij aankoop, maar in dit geval te billijken gezien de kwaliteit van GAB.

BlackRock Science & Technology Trust (BST) verhoogt dividend
BST heeft het dividend verhoog met ruim 10%. Het dividend gaat van 0,226$ naar 0,25$/aandeel.

Pimco Dynamic Oppotunity Fund (PDO)
Dit nieuwe fonds van PIMCO is nu enige tijd op de markt waardoor we nu de actuele dividendsituatie/rapportage niet meer hoeven te baseren op zusterfonds PCI.