Actueel: 28 februari 2020 – extra

Hij is er; de lang verwachte correctie

Je hebt ongetwijfeld gezien dat de beurzen wereldwijd sterk rood kleuren als gevolg van de angst voor het Corona-virus. Dat is niet leuk maar tegelijkertijd willen we toch proberen een en ander te nuanceren.
In de nieuwsbrieven van de laatste tijd hebben we steeds geschreven over het feit dat een beurscorrectie dit jaar meer dan waarschijnlijk is.
Het kan/kon gewoon niet zo doorgaan met alleen maar groene cijfers op de beurzen. Toch voelt het niet fijn, zeker wanneer je nog niet zo lang aan het dividendbeleggen bent en je reeds ontvangen dividend het koersverlies nog niet (geheel) compenseert. In de nieuwsbrief van deze maand scheven wij letterlijk:

Volatiliteit kan onrust veroorzaken. Vooral als je je nog niet richt op “beleggen voor inkomen”. Wanneer jouw portefeuille rood kleurt, ondanks het feit dat het inkomen/dividend gewoon doodloopt, word je toch niet altijd gelukkig.

Maar voor hen die al langer dividendbeleggen compenseert het dividend veelal wel het (tijdelijke) koersverlies. De nieuwsbrief van januari 2020 begon zelfs mee met de kop:
Ben je klaar voor een correctie in 2020?
Met daarin het volgende citaat:
De eerste stap is dat je moet accepteren dat correcties een normaal beursverschijnsel zijn; een verschijnsel van alledag.
Aandelenkoersen gaan nooit in een rechte lijn omhoog. Op termijn gaan ze altijd omhoog maar gemiddeld zal er elk jaar wel een kleine of grote correctie plaatsvinden. Hou daarom een lange termijn “view” en raak niet onmiddellijk in paniek bij een correctie. Beurscorrecties worden gekenmerkt door een plotselinge daling van soms wel 10% tot 20%.

De markt vindt altijd wel een aanleiding voor een correctie, zoals nu het virus. Ze zijn van alle tijden en horen er gewoon bij.

Wat betekent een correctie voor dividend-beleggers?
Wij, als dividendbeleggers, kunnen meestal ook voordeel halen uit koersdalingen. Onze dividendinkomsten lopen immers gewoon door en instappen of bijkopen van fondsen geeft een hoger dividendrendement dan voorheen, soms zelfs aanzienlijk hoger. Deze hogere rendementen hou je vanzelfsprekend zolang je het fonds in bezit hebt. Sommige Amerikaanse dividend-analisten zijn zelfs in een jubelstemming hierover, maar dat gaat ons te ver.

Over het algemenen herstellen beurzen zich na enig maanden tot een jaar na een correctie. Dat zagen we ook eind 2018, toen we eveneens met een forse correctie te maken hadden, gevolgd door een enorme stijging van de beurzen in 2019. Ook Warren Buffet maakt zich er niet zo druk om; tijdens een recent CNBC-interview deze week waren zijn woorden “het komt altijd weer goed” en zo is het. Een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld (Pictet) verwacht dat het virus midden maart piekt en dat de wereldhandel in de tweede helft van dit jaar gewoon weer op gang komt Ook de ECB en de Amerikaanse Centrale bank kijken voorlopig de kat uit de boom.

Conclusie
Een correctie is nooit leuk te meer daar de meeste beleggers gewend zijn om naar “rood of groen” te kijken. Jij, als dividendbelegger, moet juist ook naar de voordelen willen zien. Instappen met hoger dividend dan voorheen is op termijn altijd de beste compensatie voor (tijdelijk) koersverlies. Dividend en herbeleggen ervan blijft immers de grootse bijdrage leveren aan beleggingsresultaten. Dus; doe er ook uw voordeel mee.