Begin op tijd met de opbouw van een pensioenportefeuille

Na de verkoop in 2018 van mijn assurantieportefeuille was er een som geld beschikbaar om iets mee te gaan doen. Ideeën genoeg en ik heb ook al tientallen jaren ervaring met beleggen. Maar nu was de bedoeling om uit het vermogen periodiek nog een soort inkomen te realiseren. Hoe doe je dat?

Als financieel adviseur en ook beleggingsadviseur heb ik wel zo’n beetje alles gezien de laatste 40 jaar en ook zelf de nodige ups en downs meegemaakt in beleggen.

De belangrijkste bondgenoot die je hebt in beleggingen is tijd. Ondanks alle ellende die beurscrashes opleveren, maakt de tijd het weer goed. Het is dan wel de kunst rustig te blijven en de emoties wat op een laag pitje te zetten. Dat valt natuurlijk niet altijd mee, zeker niet als je het geld nodig hebt om bijvoorbeeld een huis te kopen. Dus beleg met geld wat je niet op korte termijn nodig hebt.

Na mijn onderzoek in 2018 en mijn eerdere ervaring met beleggen geanalyseerd te hebben, kwam ik erachter dat dividend een aantrekkelijke vorm van inkomen zou zijn. Echter, de dividenden zijn vrij laag en zeker in Nederland of Europa.

Aangezien sparen uit de gratie is qua rendement van 0,0%, heb ik dus verder gekeken en kwam terecht in Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Maar hoe doe je dat en waar kun je vinden waar je naar op zoek bent? Ik hen toen diverse informatiebronnen onderzocht en kwam uit bij platform ‘Beter beleggen dan de bank’.

Mij sprak aan dat hier geen grote commerciële partij achter zit, maar iemand die zijn kennis en kunde graag deelt in een overzichtelijke manier, zowel praktisch als theoretisch.

Ik ben toen in najaar 2018 gestart met de opbouw van een portefeuille met het idee deze in ongeveer een jaar te vullen en daarna te beginnen met de onttrekkingen van deel van de dividenden per maand, als een soort pensioenaanvulling. Goed plan gemaakt en fondsen uitgezocht uit o.a. portefeuille van ‘Beter beleggen dan de bank’ en andere portefeuilles van platforms o.a. in Amerika.

En toen kwam de kerstperiode 2018, met een gesloten overheid in de VS vanwege liquiditeitsproblemen door gedoe tussen republikeinen en democraten in het Amerikaanse congres.

Hierdoor storten de beurskoersen fors in met ongeveer 20%, sommige fondsen met nog veel meer.

Daar ging mijn plan, maar wel rustig blijven zitten. Het heeft weinig zin verlies te nemen als het niet per sé nodig is, beurzen herstellen toch altijd weer. Dus een jaartje extra opbouwen en herinvesteren van dividend om de portefeuille meer in balans te brengen, ofwel meer verdelen over de categorieën die Fred in zijn boek beschrijft. Maar ook nadenken over de risico’s die toch wel veel hoger zijn dat vaak wordt gezegd of gedacht. Hoog dividend betekent toch hoog risico.

Je kunt daarover van mening verschillen, maar ervaring is dan de meest harde leermeester. Weliswaar zijn er veel gradaties in de risico’s, denk aan BDC enerzijds en Babybonds anderzijds, maar in beurscrises gaat alles in de uitverkoop. Belangrijke les is de liquiditeit in fondsen, is deze laag dan fluctueren de koersen nog veel heftiger.

Na dus weer opgekrabbeld te zijn, na het  herstel van de beurs begin 2019, ben ik verder gegaan met de opbouw van de portefeuille met het idee, dan een jaartje later te beginnen met de onttrekkingen van (deel van) de dividenden.

Een les is dus wel dat je op tijd moet beginnen met opbouw van een pensioenportefeuille.

Zo voorzichtig aan wat dividend overgemaakt van de dollarrekening naar de eurorekening en overgeboekt naar mijn privérekening. Best wel heel leuk om te zien dat het echt zo werkt als in het boek staat! Leuke dingen met je geld doen is eigenlijk de essentie van beleggen denk ik. Plannen smeden hoe dividenden een stabiel deel van pensioen uitmaken.

Fred Groen
Ambassador Beter beleggen dan de bank werkzaam in de Regio’s Apeldoorn, Deventer en Zutphen