Ambassadeur Fred Groen: en toen kwam maart 2020


We vroegen ter afwisseling van deze blogrubriek aan Fred Groen, ambassadeur van ‘Beter beleggen dan de bank’, of hij iets wilde vertellen over zijn ervaringen met hoogdividendbeleggen. Hierna volgt deel 2 van zijn ervaringen.

Vorige maand heb ik u uitgelegd hoe ik ben begonnen met hoog-dividendbeleggen en wat ik zoal in de praktijk meemaak op mijn ontdekkingsreis door de onbegrensde mogelijkheden van beter beleggen dan de bank in de VS!

Na een, in mijn ogen, lange aanloop van de opbouw van een portefeuille met allerlei soorten hoog-dividendbeleggingen had ik het plan gesmeed om dan rond dit voorjaar structureel een bedrag te gaan onttrekken uit de pensioenportefeuille.  Daar is deze ook voor bedoeld tenslotte!

In maart 2020 ging alles nog goed en waren er geen grote schommelingen in de dagkoersen.
Eigenlijk is het beter niet meer zo te focussen op de dagkoersen, maar onwillekeurig doe je dat toch. Door het gemak van internet en apps is het Binck account overal te openen en zie je in één oogopslag hoe je ervoor staat. Mijn leermoment: niet dagelijks naar kijken.

Ook is het steeds raadzaam het doel van de beleggingen in de gaten te houden. Het gaat om inkomen uit vermogen en dan zal het vermogen blijven fluctueren met de waan van de dag. Zolang je niet hoeft te verkopen dus niet zo spannend eigenlijk als dat je denkt vanwege dagkoersen.

Toch moest ik in de tweede helft van maart jl. wel even slikken toen de dagkoersen dermate wegzakten dat ik tegen grote papieren verliezen zat aan te kijken. Sommige fondsen waren meer dan gehalveerd! Vooral REIT’s, BDC’s en de preferente aandelen waren fors in waarde gedaald. Extra reden hiervoor is de geringere liquiditeit van deze fondsen in vergelijking met de grote aandelen in VS.
Ik heb in al die jaren alles wel meegemaakt dacht ik, maar de klap van maart was zeer heftig en dan ga je je afvragen: wat nu te doen? Verkopen leek me geen optie, daar krijg je altijd spijt van later! Kopen is dan mogelijk te vroeg en je bent toch wel ongerust over hoe het verder gaat. Eerst maar eens kijken in de portefeuille waar je zwakke plekken zitten en waar de sterke fondsen zijn.

Ook ben ik meestal vol belegd, dus veel cash is er niet beschikbaar. Je kunt makkelijk een krediet regelen bij Binck, maar dat voelt toch niet zo lekker, althans bij mij.
Ik heb nog eens de nieuwsbrieven erbij gepakt die ik veelvuldig lees vanuit mijn diverse abonnementen op hoog-dividendplatforms in de VS en uiteraard ook Beter beleggen dan de bank.

Fred Hendriks gaf aan niet veel mutaties uit te gaan voeren en een beetje de kat uit de boom te kijken eind maart en in april. Ook zag hij de dividenduitkeringen gewoon doorgaan en dat was een belangrijke constatering. Ondanks alle Corona-ellende gaat dividend gewoon door, soms wat lager of incidenteel uitgesteld, maar dat was een beste meevaller en gaf mij weer vertrouwen.

De ver weggezakte fondsen in de REIT sector, vooral de mortgage REIT’s, hadden mijn belangstelling. Ik heb daar speculatief en gericht op de korte termijn wat fondsen van gekocht c.q bijgekocht. Fondsen als Arbor Realty Trust, NRZ en Ladder. Nu meer voor koerswinst. Ook Omega Healthcare was te ver gedaald naar mijn mening. Wel een koersdoel gesteld om mogelijk weer wat winst te nemen.
Ik besef dat dit voor de meeste beleggers eigenlijk niet te doen is, ik zit er dagelijks wat meer bovenop omdat ik het ook erg interessant vind en de kennis fors toeneemt met crisissituaties. Je ziet veel patronen die er altijd weer zijn na de crash en bij het herstel.

Nu we een paar maanden verder zijn, lijkt ook de markt van hoog-dividendfondsen wat rustiger te worden en herstellen ook dividendbetalingen. Ik lees zelfs al over dividend verhogingen. Je ziet het ook in de BBddB portefeuille. Nu we in een zogenaamde “Bear”markt zijn geraakt (duurt gemiddeld 12 tot 18 maanden) is wel verhoogde waakzaamheid nodig. Door goed te spreiden, af en toe een resultaat te boeken met een verkoop, de adviezen van Fred Hendriks rondom spreiden en gefaseerd instappen nog meer ter harte te nemen.

Fred Groen