Amerikaanse energiefondsen weer in het vizier

De gedaalde beurskoersen van eind vorig jaar zijn inmiddels voor een flink deel weer bijgetrokken. Ze boden zoals ik eerder opmerkte prima kansen om (extra) in te stappen met nog hogere dividendrendementen tot gevolg. Dat geldt nog steeds wel, met name voor de “echte” hoogdividendfondsen die onder de Amerikaanse RIC-wetgeving vallen zoal bijvoorbeeld REIT’s (Real Estate Investment Trusts). In mijn boek “Beter beleggen dan de bank” beschrijf ik alle typen hoogdividendfondsen. Er bestaan circa zeven soorten/typen HD-fondsen. Een van deze typen betreft Amerikaanse MLP’s. Daarover wat meer.

Wat zijn MLP’s?

MLP staat voor Master Limited Partnership. MLP’s zijn bedrijven in de Amerikaans energievoorziening. Ze houden zich vooral bezig met energiewinning en met infrastructuur activiteiten zoals gas/olieopslag, pijpleidingen etc. Amerika kent vele MLP’s, waaronder talloze miljarden-bedrijven.
De VS heeft zich ten doel gesteld binnen afzienbare tijd in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Er zijn op dit moment veel activiteiten gaande in de olie­ en gasindustrie. Naast de winning van olie is gastransport, verwerking en opslag van olie­ en gasproducten sterk in ontwikkeling. Veel MLP’s zijn daarom onderdeel van een groot energiebedrijf. MLPs betalen vrijwel geen belasting. Daarom wordt van ze verwacht dat ze het extra kapitaal gebruiken om aan beleggers een hoog dividend uit te keren. De interesse van beleggers levert flink wat geld op, dat weer kan worden gebruikt om de energie infrastructuur verder uit te breiden. MLP’s zijn daarmee wel gevoelig voor schommelingen in de olieprijs.
Van 2002 tot 2015 hebben de MLP’s een rendement van gemiddeld 16 procent per jaar opgeleverd (koerswinst en dividend). De laatste jaren hebben MLP’s fors onder druk gestaan. Zo werden ze in 2015 hard getroffen door de sterke daling van de prijs van ruwe olie. Vele MLP’s moesten dan ook hun financiële structuur herzien, sommige zijn zelfs verdwenen waardoor er nu minder MLP’s zijn.

Opveren in 2019?
Vrijwel alle analisten de VS zijn het erover eens dat de MLP’s in 2019 gaan opveren omdat:
• Al “het negatieve” van de laatste jaren al ruimschoots in de koersen is verwerkt.
• De meeste MLP’s op dit moment financieel veel sterker zijn dan voorheen.
• Er aanzienlijk minder MLP’s over zijn.
• Sommigen het dividend in 2018 hebben verlaagd en dus nu een prima instapmoment creëren voor (hoog) dividendbeleggers.
• En…omdat 40 procent van de MLP’s het dividend intussen alweer hebben verhoogd.
Een recent citaat van de beheerder van een van de belangrijkste MLP/ETF’s (Jay Hatfield) zegt veel:
The public midstream companies including MLPs are trading at stupid cheap prices. This is a sector that once it starts to move up and gain investor interest could easily double over a one to two-year period.
Een voorbeeld van een MLP is Golar LNG Partners (GMLP).
Golar is een energiebedrijf dat zich richt op alle facetten van LNG, vloeibaar gas. Men exploiteert LNG-schepen op lange termijncontracten. Daarnaast ontwikkelt men andere LNG-projecten zoals terminals, pijpleidingen en opslagfaciliteiten. Op dit moment is het dividendrendement ruim 12%.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat MLP’s weer in de schijnwerpers komen bij zowel particuliere als institutionele beleggers. MLP’s zijn daarom ook een interessante keus voor inkomensgerichte beleggers die een hoogdividend wensen en daarnaast een aanzienlijk kans op koerswinst willen meepakken. U ook?