Babybonds, een belastingvrij alternatief voor deposito’s

Babybonds zijn fondsen die zich goed lenen voor de beginnende belegger.
De meeste Nederlanders houden niet zo van beleggen en dat is jammer.
Als je onze beleggingscultuur vergelijkt met die van de gemiddelde Amerikaan, zijn de verschillen groot. Amerikanen houden van beleggen en zijn er mee opgegroeid. Maar er zijn ook veel Amerikanen die noodgedwongen beleggen.

In de VS bestaan immers niet zulke mooie pensioenregelingen c.q. pensioenfondsen zoals bij ons. De meeste Amerikanen moeten zelf een vermogen opbouwen, bijvoorbeeld voor hun oude dag.
Daarom heeft de Amerikaanse overheid samen met veel Amerikaanse bedrijven in de loop der jaren een beleggingscultuur gecreëerd met unieke (dividend) regelingen. Diverse van deze beleggingsregelingen richten zich primair op het verkrijgen van inkomen uit (hoog)dividend en niet zo zeer op koerswinst. Hiermee kunnen Amerikanen zorgeloos sparen/beleggen om zo een kapitaal op te bouwen in eigen beheer. Een van die aantrekkelijke regelingen is gebaseerd op zogenaamde babybonds.  Dit is tevens een van de (veiligste) pijlers van onze voorbeeldportefeuille met dividendrendementen tot 6-8 % belastingvrij per jaar. Nederlanders/Belgen kunnen daar ook eenvoudig gebruik van maken, maar de meesten weten dat (nog) niet.

Wat zijn (25$) babybonds?
Babybonds vormen een van de meest veilige Amerikaans beleggingsmogelijkheden en zijn prima toegankelijk via Nederlandse brokers. Eerst willen we je graag vertellen wat een babybond precies is en waarom ze steeds populairder worden in de VS.
Allereerst de kenmerken; deze zijn:

• Lage bewegelijkheid
• Hoog belastingvrij dividend
• Veel veiliger dan dividend op “gewone” aandelen
• Koerswinst niet primair
• Mogelijk alternatief voor deposito

“Vijfentwintig dollar babybonds” zijn een typisch Amerikaans fenomeen. Je zult er in Nederland/Europa nauwelijks over horen; ook de meeste beleggingsexperts kennen dergelijke bonds niet. Ze worden ook wel “Senior Notes” genoemd.

Babybonds zijn obligaties, die als aandelen worden verhandeld op een gewone Amerikaanse aandelenbeurs en dus niet op de obligatiebeurs

Ze betalen meestal meer dividend t.o.v. “gewoon” dividend van hetzelfde bedrijf; tussen 5 en 8%, dat in feite rente is. Ze zijn veel veiliger; het zijn immers “schulden” die altijd moeten worden terugbetaald /afgelost.
Vrijwel alle babybonds hebben een nominale uitgifte waarde van 25$ en je koopt ze dus gewoon net als een aandeel. De meeste babybonds hebben een looptijd met een einddatum, vaak ver in de toekomst. Op deze einddatum moet de bond worden afgelost en ontvang je 25$ terug.
Om deze reden is het verstandig om een babybonds op of onder de 25$ te kopen, zeker als de call-date nadert of al voorbij is.

Babybonds, veilig alternatief voor deposito’s


Dividend op Babybonds is veel veiliger dan gewoon dividend wanneer een bedrijf in financiële problemen komt.

Babybonds betalen een vast dividend per per maand/kwartaal dat nooit verandert. Je kunt ze daarom ook vergelijken met een x-jaar deposito van een bank (zonder deposito garantiestelling natuurlijk). Je koopt een babybond en ontvangt een vaste rente zolang de bond loopt. Simpel toch!

Babybonds zijn afkomstig van bedrijven die vaak ook dividend uitkeren op “gewone” aandelen en/of preferente aandelen. Pas wanneer, in geval van nood, deze gewone dividenden onverhoopt niet meer betaald kunnen worden, komt de aflossing op de babybond in gevaar. Babybonds zijn dus het hoogste in de veiligheids-rangorde. Als je babybonds kunt kopen beneden de 25$ is je dividend vanzelfsprekend hoger dan nominaal.

De markt voor babybonds is beperkt. Zelfs veel Amerikanen zijn er niet zo bekend mee. Ze zijn met name bedoeld voor particuliere spaarders en “beleggers voor inkomen”. Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen zie je nauwelijks in deze markt.

Sommige babybonds hebben een zogenaamde “rating” van onderzoeksinstituut m.b.t. de kwaliteit/veiligheid. Men ziet dat aan een zogenaamde “BBB-of hogere “rating”. Dit is een maat voor hoe veilig men de bond inschat m.b.t. de aflossing.

Babybonds worden uitgeven door “gewone” bedrijven, vaak de grotere en zijn dus makkelijk te koop voor Nederlanders en Belgen. De verwachting is dat babybonds meer populair gaan worden de komende tijd; daar zal Corona zeker aan bijdragen. Als je een deposito-achtige oplossing zoekt voor (een deel van) je portefeuille overweg dan eens babybonds. Goed voor een “sleep well at night portefeuille”.
De meest kansrijke vind je in de voorbeeldportefeuille.