Banken willen jouw spaargeld

Recent was in het nieuws dat spaarders gelukkiger worden, omdat de rente op hun spaargeld stijgt. Spaarders krijgen nu niet meer 0 of 1 % rente maar “zelfs” 2 procent.

Banken roepen om het hardst dat spaarders daarom hun geld bij hen moeten stallen. En veel spaarders lijken dat ook te doen. Maar de meeste spaarders zullen hier waarschijnlijk toch niet echt blij van worden. Natuurlijk kun je zeggen dat 2% rente het dubbele is van 1%, maar het zet nog steeds geen zoden aan de dijk.

Maar wie worden er echt beter van? Dat zijn de banken zelf.

Onlangs kwamen alle Nederlandse banken met de cijfers over de eerste helft van 2023. De winsten zijn met miljarden gegroeid; dat is logisch. Goedkoop geld van spaarders wordt uitgeleend tegen hoge rentemarges. Vandaar dat de meeste financiële instellingen nu aan de weg timmeren om jouw spaargeld te kunnen ontvangen.

Beleggers, zoals wij, hebben veelal wel profijt van rentestijging via de hoge winsten van bijvoorbeeld Business Development Corporation (BDC’s, de kleine banken) in de VS. Evenals onze banken draaien ze buitengewoon goed maar ze delen hun (forse) winsten consequent met de aandeelhouders via (hoog) dividend.

Niet alle Nederlanders en Belgen houden van beleggen; het wordt ons hier niet met de paplepel ingegoten zoals in de VS. En, als het over beleggen gaat, gaat het meestal over “gewoon beleggen voor koerswinst” en niet over dividendbeleggen.

Enorme bedragen vloeien nu naar de banken, omdat de rente wat hoger is gewonden. Wij weten dat dividendbeleggen in feite ook een alternatieve spaarvorm is t.o.v. sparen met “hoge” rente. Veel rente-spaarders beseffen dat (nog) niet; of misschien ook wel. Maar men durft het toch niet aan.

Juist dividendbeleggen is immers een hele mooie vorm van sparen en aanzienlijk lucratiever dan sparen met bankrente. Onbekend maakt onbemind, maar het is nooit te laat om er mee beginnen.