Beleggen in Energie?

We krijgen regelmatig de vraag waarom we geen energiefondsen kiezen met hoogdividend-beleggen. Juist in deze tijd verdient de energiesector immers geld als water.

Natuurlijk kun je beleggen in aandelen van energiemaatschappijen zoals Shell, Exxon etc. Maar we hebben geleerd dat energiefondsen meestal zeer volatiel zijn en moeilijk voorspelbaar v.w.b. koersontwikkeling en dividendstabiliteit. Niet geschikt voor inkomen-beleggers dus.

Maar er zijn wel mogelijkheden om indirect in de energiemarkt te beleggen en die wel geschikt zijn voor inkomen-beleggers. Dat werkt via aandelen van aan energie gerelateerde bedrijven zoals zeescheepvaartbedrijven, die grondstoffen vervoeren en bedrijven die olie en gas opslaan.

Maar ook aandelen van zeescheepvaart-maatschappijen kunnen volatiel zijn. Daarom beleggen we nooit in “gewone aandelen” van dergelijk firma’s maar alleen in zogenaamde preferente aandelen. Die bieden aanzienlijk meer zekerheid en dividend-stabiliteit, zeker voor inkomensbeleggers.

Dat geldt ook voor zeescheepvaartbedrijven in de olie,- en gassector.

Preferente aandelen betalen altijd een vast dividend in cash. Het dividend op prefs moet altijd met voorrang worden betaald t.o.v. dividend op gewone aandelen.

Preferente aandelen kunnen, na de zogenaamde call-date, van de beurs worden gehaald (hoeft niet). Je krijgt dan 25 $ per aandeel retour.

Het is daarom altijd verstandig om een pref te kopen op of onder 25 $/aandeel.

Bovenstaande geldt ook voor babybonds; daar is de uitkering rente; daarom betaal je 0% bronbelasting (bij prefs 15%).

In de Voorbeeldportefeuille is een aantal van dergelijke fondsen terug te vinden. Een voorbeeld van zo’n fonds  is Tsakos Energy Navigation. Tsakos biedt maritieme transportdiensten aan oliemaatschappijen en raffinaderijen zoals Exxon, British Petroleum etc. De vloot omvat ca 60 conventionele tankers, drie LNG-schepen. Tsakos behoort tot de top 10 olie/gas tankermaatschappijen in de wereld. Het dividendpercentage ligt rond de 10%.

De Voorbeeldportefeuille heeft dus een behoorlijke energie-component. Weliswaar beleggen we niet rechtstreeks in energie (gerelateerde) bedrijven maar via prefs en/of babybonds. Een stuk rustiger met mooie cash-dividenden.