Beleggen in groeimarkten met een dividend-magneet

Wanneer we willen investeren in aandelen of andere effecten zijn er talloze overwegingen te maken. Eén van die overweging kan zijn of je (deels) in een groeimarkt wilt beleggen. Investeren in groeimarkten biedt meestal een extra vorm van veiligheid. Natuurlijk is het dan van belang te onderkennen wat een echte groeimarkt is. Eerder hebben we onze Voorbeeldportefeuille al deels afgestemd op met name de Tech-groeimarkt. Daarbinnen heb je ook weer vele mogelijkheden. Een andere groeimarkt is de markt van de gezondheidszorg. Dat is voor ons niet nieuw, maar het blijft wel interessant om te zien hoe deze markt zich verder ontwikkelt en waar de aanstaande groei vandaan kan komen. En dan moet je nog bekijken hoe je er eventueel het beste van kunt profiteren.

Je kunt als dividendbelegger investeren in specifieke groeimarkten via ‘gewone’ hoogdividend-aandelen/fondstypen zoals Real Estate Funds (REIT), Closed end Funds (CEF) en Business Development Corporations (BDC). Op deze manier investeer je veiliger dan in individuele fondsen/bedrijven en ontvang je eveneens dividend. We doen dit al op deze wijze met name in de Tech-groei markt. Een andere methode is om te investeren in bedrijven met initieel een lager start-dividendrendement maar waarbij men wel een sterk historisch patroon laat zien van regelmatige dividendverhogingen; het zogenaamde ‘Dividend Growth Investing’.

Door de gestegen koersen liggen dividendrendementen gemiddeld wat lager dan voorheen. Maar stabiele hoge dividenden hebben onze voorkeur op de langere termijn. We zijn immers inkomsten-beleggers. Juist in deze fase van de markt ligt het daarom voor de hand om ook eens te kijken naar die dividendgroei-fondsen.  Want als je kiest voor bedrijven waarbij je een patroon ziet van regelmatig dividendverhogingen, kan ook de ‘dividend-magneet’ voor je gaan werken. Dit is een van de Warren Buffet methodieken.

Wat is een dividend-magneet? Dat is het principe dat groeiend dividend vaak tot koersstijging van het betreffende fonds leidt en daarmee tot een hogere jaarlijks opbrengst. Immers, het fonds is populair door steeds het dividend te verhogen en wordt aantrekkelijker voor nieuwe investeerders.

Dat Healthcare in de VS een groeimarkt is, daar zijn vele analisten het over eens. Het is een zelfs een ‘steady’ groeimarkt. Cijfers en voorspellingen van het Amerikaans Ministerie van Gezondheid (Centers for Medicare & Medicaid Services, CMS) zeggen dat de nationale gezondheidsuitgaven naar verwachting jaarlijks zullen groeien met 5 – 6% tot aan 2028. Een en ander betekent een financieel ‘gezonde’ zorgsector, die goed blijft presteren met minder dan gemiddelde volatiliteit.

De Voorbeeldportefeuille bevat al enige hoogdividend Healthcare fondsen. Ook in deze groeimarkt investeren we al deels indirect via op deze markt gerichte REIT’s en CEF’s. Daarbij willen we tegelijk hoog dividend ontvangen en tevens kans maken op koerswinst. In deze sector bevinden zich echter ook tal van dividendgroei-fondsen. Dat betekent instappen met een wat lager dividendrendement, maar wel met een reële kans op dividendgroei en daarmee ook koerswinst (dividend-magneet). Daarom richten we ons bij Beter beleggen dan de bank ook op deze Healthcare/dividendgroei-fondsen.