Actueel 24 juni 2021

Beleggen in groeimarkten: de opties

Wanneer we willen investeren in aandelen of andere effecten zijn er talloze overwegingen te maken. Eén van die overweging kan zijn of je (deels) in een groeimarkt wilt beleggen. Investeren in groeimarkten biedt meestal een extra vorm van veiligheid. Natuurlijk is het dan van belang te onderkennen wat een echte groeimarkt is. Eerder hebben we onze Voorbeeldportefeuille al deels afgestemd op met name de Tech-groeimarkt. Daarbinnen heb je ook weer vele mogelijkheden. Zie ons artikelen herover in de ‘Actueels’ van onder meer november en december 2020 (Tech, we kunnen er niet meer omheen).
Een andere groeimarkt is de markt van de gezondheidszorg. Dat is voor ons niet nieuw, maar het blijft wel interessant om te zien hoe deze markt zich verder ontwikkelt en waar de aanstaande groei vandaan kan komen. En dan moet je nog bekijken hoe je er eventueel het beste van kunt profiteren. Daar gaan we het over hebben.

Beleggen in groeimarkten hoe doe je dat?
Zoals in de Actueel van vorige maand beschreven, kun je als dividendbelegger investeren in specifieke groeimarkten via ‘gewone’ hoogdividend-aandelen/fondstypen zoals Real Estate Funds (REIT), Closed end Funds (CEF) en Business Development Corporations (BDC). Op deze manier investeer je veiliger dan in individuele fondsen/bedrijven en ontvang je eveneens dividend. We doen dit al op deze wijze met name in de Tech-groei markt. Een andere methode is om te investeren in bedrijven met initieel een lager start-dividendrendement maar waarbij men wel een sterk historisch patroon laat zien van regelmatige dividendverhogingen; het zogenaamde ‘Dividend Growth Investing’. In dit verband verwijs ik naar het artikel Actueel van mei 2021, genaamd ‘Dividendgroei of hoog dividend’.

Een citaat:
Veel beleggers lijken het moeilijk te vinden om te kiezen tussen bedrijven die periodieke dividendgroei hoog in het vaandel hebben (Dividend Growth Investing) t.o.v. bedrijven die ‘gewoon’ (hoog)dividend uitkeren. Natuurlijk is de kans op dividendengroei minder, wanneer een fonds al een hoog dividend uitkeert. Maar er zijn wel degelijk veilige HD-fondsen te vinden waarbij ook dividendgroei te verwachten is.

Nog even het geheugen opfrissen.

Wat is een Dividendgroei-fonds?
Tijden het laatst Webinar, de kwartaal update, hebben we geconstateerd dat dividendrendementen gemiddeld lager zijn dan voorheen. Dit als gevolg van de sterk gestegen koersen. Dat laatste is op zich prima natuurlijk, maar stabiele hoge dividenden hebben onze voorkeur op de langere termijn. We zijn immers inkomsten-beleggers. Juist in deze fase van de markt ligt het daarom voor de hand om ook eens enige dividendgroei-fondsen op te nemen in de Voorbeeldportefeuille. Zoals al vaak gezegd:

Dividenduitkeringen, dividendgroei en herbeleggen zijn de belangrijkste drijvende krachten achter het rendement op aandelen

Veel beleggers houden van bedrijven die het dividend regelmatig verhogen. Veelal zitten dergelijke bedrijven dan in een groeimarkt. Als je deze aandelen in portefeuille hebt dan stijgt jouw dividendrendement automatisch. Echter, fondsen/bedrijven die al hoge dividenden betalen laten het dividend tussendoor meestal niet zo sterk stijgen, uitzonderingen daargelaten. Wanneer je kiest je voor bedrijven, waarbij je een patroon ziet van regelmatig dividendverhogingen kan ook de ‘dividend-magneet’ voor je gaan werken. Dit is een van de Warren Buffet methodieken.

De Dividend-magneet


Bij Dividend Growth Investing ben je ook op zoek naar zogenaamde dividend-magneten, wat zij dat?
Groeiend dividend leidt vaak tot koersstijging van het betreffende fonds en daarmee tot een hogere jaarlijks opbrengst (AATR, Annual Average Total Return). Immers, het fonds is populair door steeds het dividend te verhogen en wordt aantrekkelijker voor nieuwe investeerders. Dat wordt de dividend-magneet genoemd.

Inkomensbeleggers moeten zich altijd de vraag stellen: is het dividend duurzaam? Kan het bedrijf het zich veroorloven om ons deze inkomsten te betalen en zelfs periodiek te verhogen? Om die vraag te beantwoorden kijken we naar de dividendgroei-geschiedenis. Wanneer een bedrijf in het verleden het dividend steeds heeft verhoogd, blijkt dat een betrouwbare voorspelling voor toekomst te zijn.

Gezondheidszorg – een steady groeimarkt
Dat Healthcare in de VS een groeimarkt is, daar zijn vele analisten het over eens. Het is een zelfs een ‘steady’ groeimarkt. Cijfers en voorspellingen van het Amerikaans Ministerie van Gezondheid (Centers for Medicare & Medicaid Services, CMS) zeggen dat:

  • De nationale gezondheidsuitgaven naar verwachting jaarlijks zullen groeien met 5 – 6% tot aan 2028.
  • Tussen 2019 en 2028 het aandeel van de gezondheidszorg in Amerikaanse economie stijgt van 17,7% naar bijna 20%.

Een en ander betekent een financieel ‘gezonde’ zorgsector, die goed blijft presteren met minder dan gemiddelde volatiliteit.

De Voorbeeldportefeuille bevat al enige hoogdividend Healthcare fondsen. Ook in deze groeimarkt investeren we al deels indirect via op deze markt gerichte REIT’s en CEF’s zoals Omega Healthcare (OHI) en Tekla Healthcare Investors (HQH). Daarbij willen we tegelijk hoog dividend ontvangen en tevens kans maken op koerswinst.
In deze sector bevinden zich echter ook tal van dividendgroei-fondsen. Dat betekent instappen met een wat lager dividendrendement, maar wel met een reële kans op dividendgroei en daarmee ook koerswinst (dividend-magneet).
We voegen daarom dit keer een Healthcare/dividendgroei-fonds toe aan de Voorbeeldportefeuille met, naar verwachting, al deze eigenschappen.

DiviDragon: bijhouden van jouw dividendportefeuille

DiviDragon is een Nederlands initiatief voor het bijhouden van een dividend-portefeuille. Het is een software-applicatie die je helpt bij het opbouwen en inzichtelijk maken van (passief) inkomen uit jouw dividend-portefeuille.
Je hoeft slechts in te voeren welke aandelen je hebt gekocht/verkocht en wanneer. Dan kun je zien:

  • Hoeveel dividend je ontvangen zou moeten hebben
  • Hoeveel dividend er binnenkort betaald wordt en wanneer
  • Hoe jouw passieve inkomen is gegroeid in de tijd
  • Hoe jouw portefeuille op dit moment is opgebouwd v.w.b. fondstypen etc.

DiviDragon is ontwikkeld door twee zelfstandige softwareontwikkelaars genaamd Onno Scheffers en Richard Jaspers. Beiden hadden tot enige tijd geleden nog nooit van passief inkomen gehoord en zijn zich er in gaan verdiepen, met deze applicatie als resultaat. We laten ze aan het woord.

Onno:
Als zelfstandige realiseerde ik mij dat ik toch eens over mijn pensioen moest gaan nadenken. Immers; de pensioenleeftijd wordt steeds hoger, pensioenen worden bevroren of zelfs verlaagd en het hele AOW-stelsel lijkt onbetaalbaar te worden omdat steeds minder jongeren het geld moeten opbrengen voor een vergrijzende maatschappij.
Hoewel veel auteurs het in hun boeken m.b.t. passief inkomen vooral hebben over het aankopen van vastgoed met ‘goede schulden’, heeft dat mij nooit zo aangetrokken. Ik wilde me liever niet in de schulden steken en voelde mij veel meer aangetrokken tot aandelen en dan met name tot dividend-aandelen.
Mede aanleiding hiervoor was het lezen van het boek ‘Beter beleggen dan de bank’. Voor ons beiden was dit boek een openbaring. Het verwachte rendement op je investering van 8-12%, gecombineerd met herinvesteren en compounding (dividend op dividend) kan op langere termijn voor een aanzienlijk passief inkomen zorgen en daarmee een rustige oude dag.

Richard:
Daarnaast geldt voor mij ook nog dat de slapeloze nachten, die ik eerder had bij het handelen in aandelen, tot het verleden zouden gaan behoren omdat de focus vooral ligt op het opbouwen van maandelijks inkomen en niet op hogere koersen.

Opbouwen van Passief Inkomen

Onno:
Terwijl ik steeds meer beleggings-boeken ging lezen, kwam ik tot de conclusie dat het opbouwen van passief inkomen via een dividend-portefeuille voor mij de weg was om te gaan en kans te maken op een comfortabel pensioen.
Dat was voor mij een ware eye-opener in een tijd dat de bankrente nul of zelfs negatief is geworden. Dus abonneerde ik me op de Voorbeeldportefeuille van ‘Beter Beleggen dan de Bank’ en begon met investeren in aandelen die (continu) dividend betalen. Ik werd erdoor gegrepen en beleggen werd een nieuwe hobby en passie voor mij. Als snel begonnen mensen om mij heen ook te investeren in dividendaandelen.

Richard:
Ik was er hier één van en net als Onno abonneerde ik me op de Voorbeeldportefeuille van ‘Beter Beleggen dan de Bank’. Hiermee is mijn dividend-beleggen avontuur begonnen.

Wat we toen opmerkten was dat vrijwel iedereen probeert om zijn portfolio bij te houden via (zelfgemaakte) spreadsheets met wisselende complexiteit. Veel dividendbeleggers worstelen met de vraag hoe je accurate voorspellingen kunt doen en hoeveel geld er nu de komende week of maand binnen komt.
Brokers houden zich vooral bezig met de waarde van je portefeuille en bieden weinig inzicht in dividendinkomsten. En hoe nuttig is inkomen als je niet weet hoeveel je ontvangt en wanneer?

We besloten daarom een software-oplossing te ontwikkelen genaamd ‘DiviDragon’. De eerste versie van DiviDragon hebben we geschreven voor persoonlijk gebruik. Toen we die aan mensen in onze omgeving lieten zien werd dit zeer positief ontvangen. We besloten toen om DiviDragon uit te bouwen naar een product waar iedereen gebruik van kan maken.

Wat is DiviDragon?
DiviDragon helpt je bij het opbouwen van passief inkomen uit dividend, door jouw inkomensgroei inzichtelijk te maken in de tijd, door te laten zien hoeveel inkomen je in de toekomst tegemoet kunt zien, en door relevante gegevens uit de markt te tonen.
Als je in het verleden al in aandelen hebt geïnvesteerd, heb je ervaren hoe lastig het is om een goed beeld te krijgen van alle investeringen en de dividend-betalingen van jouw aandelen. Aandelenkoersen fluctueren altijd, dividenden kunnen verhoogd, verlaagd, stopgezet en weer hervat worden. Sommige dividenden worden per maand uitgekeerd, anderen per kwartaal, halfjaarlijks of zelf maar eens per jaar. Daarnaast zie je af en toe ook eenmalige dividenduitkeringen. Soms is je portfolio ook nog eens verdeeld over meer brokers, die focussen op vermogensgroei, niet op passief inkomen. Om handmatig al die aandelen en verwachte dividenduitkeringen te volgen, wordt snel een tijdrovend karwei.

DiviDragon vereenvoudigt dit proces door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over dividenden en hun historie. Dat gebeurt nu al voor alle fondsen op de NASDAQ en de New York Stock Exchange (NYSE). Je hoeft alleen maar in te voeren welke aandelen je wanneer gekocht of verkocht hebt en je ziet hoeveel dividend je ontvangen zou moeten hebben, hoeveel dividend er binnenkort betaald wordt en wanneer. Ook wordt getoond of/hoe jouw passieve inkomen is gegroeid in de tijd en hoe jouw portfolio op dit moment is verdeeld.

DiviDragon is live
DiviDragon is recent live gegaan. Er is een uitgebreide testfase aan vooraf gegaan waaraan ook relaties van ‘Beter beleggen dan de bank’ hebben bijgedragen. Ook via het forum van BBdB heeft DiviDragon al veel aandacht gekregen en positieve response ontvangen. Als je aan het investeren bent in aandelen die dividend uitbetalen, als je daarmee wilt beginnen, of als je gewoon op zoek bent naar een applicatie die de belangrijkste dividend-informatie op één plaats bij elkaar brengt, dan kan DiviDragon je daarbij helpen.

Je kunt DiviDragon eerst uitproberen. Schrijf je via deze link in. De eerste maand is gratis. Als je je inschrijft vóór 1 september 2021, val je automatisch onder het early adopter abonnement. De makers van DiviDragon beloven dat de abonnementsprijs van 10 euro per maand voor de early adopters nooit zal worden verhoogd.

Opmerking
BBddB heeft waardering voor het initiatief van DiviDragon. Deze oplossing kan voor dividendbeleggers een (extra) mogelijkheid bieden om hun portefeuille (nog) beter inzichtelijk te maken. BBddb neemt echter op geen enkel wijze verantwoordelijkheid voor het functioneren van DiviDragon en kan/zal daarom geen vragen beantwoorden c.q. reageren op reacties van abonnees en gebruikers. Als gebruiker van DiviDragon moet je je zo nodig, rechtstreeks wenden tot DiviDragon m.b.t. het functioneren van deze applicatie.

Bronbelasting terugvorderen

Het onderwerp bronbelasting blijft actueel. Vandaar dat we er nog eens over schrijven.Bronbelasting kan men in Nederland verrekenen met de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. Daartoe is een belastingverdrag nodig met het betreffende land, in ons geval dus met de VS. Dan kun je de betaalde bronbelasting voor maximaal 15% terugvragen, ook wanneer je meer dan 15% hebt betaald.Je kunt dit aangeven/invullen bij ‘Voorkoming dubbele belastingen’.De verrekening van bronbelasting is pas mogelijk wanneer je in box 3 belasting zou moeten betalen.Zoals verwacht, gaat het heffingsvrije vermogen, de algemene vrijstelling in box 3, per 2021 omhoog. Dit stijgt van € 30.846 naar € 50.000 per belastingbetaler. Voor fiscale partners samen gaat het om het dubbele bedrag, dat stijgt van € 61.692 naar € 100.000. Deze hogere vrijstelling heeft tot gevolg dat veel meer belastingbetalers in box 3 over 2021 geen inkomstenbelasting meer betalen in deze box.Het blijft echter wel nuttig om betaalde bronbelasting op te geven, want de verrekening kan doorgeschoven worden naar volgend jaar. Dit is natuurlijk alleen nuttig als er komend jaar wel verrekend zou kunnen worden.
 
Voor de goede orde: Wij van BBddB zijn geen belasting/accountancy-specialisten. Wij raden je aan om altijd je eigen specialist te raadplegen indien nodig.

Vragen van lezers en reacties op forum

Wij ontvangen regelmatig (lezers)vragen ondermeer naar aanleiding van Webinars. Ook de vele forum-reacties zijn noemenswaardig. Hierbij enige voorbeelden die mogelijk voor een ieder nuttig zijn.

Vraag van Peter:
Hoe weet ik dat mijn broker de bronbelasting goed berekent?

Antwoord:
Als ontvanger van Amerikaans dividend betaal je bron/dividendbelasting.
Dankzij het belastingverdrag tussen Nederland en de VS betaal je als Nederlandse belegger in Amerikaanse dividendaandelen gewoonlijk 0% of 15% bronbelasting, afhankelijk van het type aandeel. Zo betaal je voor REIT’S, BDC’s en CEF’s altijd 15%. Bij Preferente aandelen (prefs) en Babybonds is dit 0%. Deze zijn namelijk vrijgesteld van bronbelasting omdat het dividend wordt gezien als rente. Dat is ook logisch omdat beide een vaste (rente/dividend) uitkering betalen op basis van een vaste uitgiftewaarde van de pref of bond (meestal 25$). In onze VVoorbeeldportefeuille staat dat precies aangegeven per fonds.
Normaal gesproken heb je daar geen omkijken naar, want dan houdt de broker het juiste bedrag bij je in. Maar dat gaat niet altijd goed.
Met name zie je grote verschillen in de (initiële) afhandeling van bronbelasting bij Preferente aandelen en Babybonds. Je betaalt dan vaak onterecht 15, 30 of zelfs 37%. Feit is dat alle Pref’s en Babybonds met 0% moeten worden belast ongeacht van welk type bedrijf ze afkomstig zijn. Dit geldt dus ook voor Prefs/bonds die worden uitgegeven door bedrijven als (M)LP (Master) Limited partnerships, REIT’s, BDC’s etc. uit de Voorbeelportefeuille; alle prefs en babybonds dus.

Op het moment van dit schrijven (juni 2021) lijkt Binckbank de enige die de juiste bronbelasting van 0% onmiddellijk toepast bij de dividenduitkering zowel in Nederland als België. Onze ervaringen hiermee zijn prima.
Opmerking: We moeten afwachten op dit zo blijft na de overgang van Binck naar Saxo die momenteel gaande is. Uit reactie op het Forum blijkt dat dit nu nogal eens mis gaat.

Wanneer een broker hogere tarieven toepast moet je daar direct bezwaar tegen maken. En laat je niet afschepen door iemand van een helpdesk die beweert dat het anders zit, want dat is pertinent onjuist.

Lynx zegt wel dat men eventueel te veel betaalde bron/dividendbelasting aan het eind van het jaar gecorrigeerd.
Citaat:
‘Dit gaat automatisch en u hoeft er verder niets meer voor te doen’
Omdat het bij ……ook gaat om preferente aandelen zal dit dus ook gecompenseerd worden aan het eind van 2021.

Dat lijkt het standaardantwoord en betekent dat je het zelf goed in de gaten moeten houden. In principe geldt hetzelfde voor Mexem, aangezien beiden van hetzelfde Amerikaans Broker-platform gebruik maken (Interactive Brokers).

Vraag van Ester:
Waar kan ik terugvinden hoeveel bronbelasting ik betaal?

Antwoord:Je kunt de ingehouden bronbelasting vinden via het dashboard van de broker. Dat gaat als volgt:

Saxo:
Inloggen, naar het persoon icoontje gaan, en dan ‘Overzichten’ kiezen. Daar kan je dan ‘Dividendoverzicht’ kiezen, waarna je eventueel een PDF of een Excelsheet kunt downloaden (de keuze voor Dividendoverzicht is kennelijk soms niet voorhanden).

Lynx:
Gewoon inloggen via lynx.nl. Je komt dan in accountmanagement. Klik vervolgens op Reports>Tax documents>Statements.
Hier zie je Activity en klikt dan op pijltje naar rechts. Vul de periode in. Je kan de resultaten dan bijvoorbeeld als pdf downloaden. Bijna onderaan vind je de Belasting en het totale Dividendbedrag.

Mexem:
Ongeveer zoals bij Lynx

Binck:
Mijnrekening>Transactieoverzicht>Dividenduitkeringen>USD>[kolom]SOORT>
Dividenduitkering>Bronbelasting

Vraag van Henry
Ik wil bezwaar maken tegen een te hoge bronbelasting van mijn broker; hoe kan ik dat doen?

Antwoord:
Wanneer je bij jouw broker bezwaar wilt maken tegen onjuiste bronbelasting bij prefs en/of Babybonds kun je mogelijk de tekst gebruiken die te vinden is onder de Faqs op de website.

Webinar training vernieuwd – Webinar-specials toegevoegd

Al geruime tijd bieden wij de Webinar-training ‘HD-beleggen voor starters’, verdeeld over twee avonden. Wij hebben deze training recent inhoudelijk aangepast aan de laatste inzichten. De naam is veranderd in:
Income investing voor (door) starters
Deze naam sluit nog meer aan bij inhoud en doelstelling van de training. Mocht je je verder willen verdiepen in ‘Income Investing’ dan is dit een aanrader. De eerstvolgende is op 7 en 9 september 2021.

Regelmatig ontvangen wij de vraag om eens dieper in te gaan op specifieke fondstypen die in de Voorbeeldportefeuille voorkomen. Daarom hebben we besloten om zogenaamde Webinar-specials te introduceren. De eerstvolgende zal plaatsvinden in september 2021 (datum volgt) en heeft als onderwerp:
Webinar SPECIAL: Income investing via Amerikaanse Beleggingsfondsen (CEF)
Het Webinar is gratis voor AIP-abonnees

Forum blijft groeien

Sinds de start van ons forum zien we een groei van het gebruik. Inmiddels zijn al tientallen onderwerpen geopend waarover abonnees hun zegje kunnen doen. Recente onderwerpen gaan onder meer over: Wat zijn interessante beleggingsvloggers op Youtube, Wanneer winst nemen? Problemen met migratie van Binck naar Saxo, Wat kun je met Trading software?
En wanneer je zelf een onderwerp op de agenda wilt zetten dan is dit de plaats.

Video’s op YouTube

Voor veel van onze abonnees zal het inmiddels bekende kost zijn. Maar voor nieuwkomers, en als je aan een relatie wil uitleggen hoe jij belegt, zijn er video’s beschikbaar.

Deze video legt in het kort nog eens uit wat ‘beleggen voor (passief) inkomen’ inhoudt en hoe je dat moet doen.
https://youtu.be/dRxKztbmxQc

Fred Hendriks heeft recent een podcast gemaakt samen met Harm van Wijk, oprichter van Beleggen.com met inmiddels bijna 55.000 leden. Je kunt deze podcast ook bekijken via YouTube.
https://www.youtube.com/watch?v=9S45q78HEyE

En begin dit jaar nodigde Peter Siks van Binck Fred Hendriks uit om te vertellen over de mogelijkheden van hoogdividend-beleggen. Dit is de link naar de opname.

De Voorbeeldportefeuille

De Voorbeeldportefeuille blijft stabiel v.w.b. de dividenduitkeringen. Wel zijn veel koersen fors opgelopen waardoor dividendrendementen voor nieuwe aankopen lager zijn dan voorheen. Misschien willen sommige lezers daarom wel wachten op een correctie. Mocht die er komen, dan kun je lager instappen/bijkopen met een hoger dividendrendement. Intussen blijft gespreid aan/bijkopen in de tijd ook aan te bevelen. Wel gaan we, gezien de lagere dividendrendementen twee dividend-groeifondsen toevoegen, beide REIT’s. Ook een te dure pref voor instappers moeten we helaas verwijderen.

Opmerking:
Let wel op dat een aantal Prefs en Babybonds in de Voorbeeldportefeuille nog steeds boven de nominale waarde van 25$ noteren terwijl de call-date voorbij is. Deze fondsen kun je beter niet (ver) boven de 25$ aankopen onder de huidige marktomstandigheden, tenzij je het risico van aflossen/terugtrekking van het fonds wilt nemen.

PORTEFEUILLE WIJZIGINGEN

Toegevoegd bij Advanced

Medical Properties Trust (MPW)

Wanneer je wilt investeren in een groeimarkt tegen een acceptabele prijs dan is gezondheidszorg momenteel een goede mogelijkheid. MPW is een Real Estate Investment Trust. In tegenstelling tot Omega Healthcare (OHI) richt MPW zich vrijwel uitsluitend op ziekhuizen. Het bedrijf is jaarlijks 30% gegroeid in de afgelopen 10 jaar Sinds 2018 is de totale portefeuillewaarde van MPW gestegen van $10 miljard naar $21 miljard dollar nu.
Het bedrijf is de op een na grootste aanbieder van ziekenhuisbedden in de VS, ruim 40.000. En het bezit momenteel meer dan 400 medische faciliteiten, grotendeels ziekenhuizen verspreid over negen landen. De verwachting is, dat deze groei zich verder voortzet, mede als gevolg van de vergrijzende bevolking. MPW heeft nauwelijks concurrentie in de markt van ziekenhuizen. Men opereert steeds meer internationaal d.w.z. ook buiten de VS.

Conclusie: Medical Properties Trust is een snel groeiende REIT met een dividendrendement van 5,26% dat veilig en duurzaam is. Het dividend laat een mooie groeicurve zien waardoor je dit bedrijf kunt zien als een dividendgroei-fonds.

De gemiddelde jaarlijks opbrengst van het fonds (AATR) is 12,68% over de laatste 10 jaar. Double-digit dus en dat is precies wat we willen zien.


Toegevoegd bij Advanced

VICI properties (VICI)

Zoals we al vaak hebben laten zien waren REIT’s de beste beleggings-categorie van de laatste 20 jaar met een gemiddeld jaarlijks totaalrendement van ruim 15%. Eén van de redenen is dat REIT’s nu eenmaal veel onroerend goed bezittingen hebben, die veelal (huur) opbrengsten generen en waarvan de waarde ook toeneemt. Dat neemt niet weg dat je bij de keuze van REIT’s wel degelijk moet opletten v.w.b. het marktsegment, managementkwaliteiten, etc. Zo hebben we medische REIT’s in portefeuille maar ook datacenter- en appartement REIT’s.
We voegen dit keer een REIT toe aan de Advanced-portefeuille in een segment waar we nooit tevoren in hebben geïnvesteerd. En gok dus? Deels misschien maar toch niet helemaal. Wel kun je ook deze REIT beschouwen als een dividendgrowth-fonds met (deels) in Las Vegas in het vizier.

Las Vegas
Las Vegas is de grootse entertainmentstad ter wereld, gedomineerd door casino’s en superhotels. Las Vegas heef mij altijd aangesproken als een soort wereldwonder. Geef de mens brood en spelen zeiden de oude Romeinen en dat is nog steeds zo. Je kunt de stad natuurlijk mooi of lelijk vinden dat is persoonlijk. Zelf kwam ik er altijd graag tijdens de talrijke (ICT) congressen. De meest bekende boulevard in de VS (samen met Broadway in New York) is de Las Vegas Strip, of wel ‘De Strip’. Hier vind je de meeste megahotels en casino’s. (Voor eventuele bezoekers: ‘oud Las Vegas’, zoals het vroeger is begonnen, bestaat ook nog). Maar genoeg over de stad. We gaan investeren.


VICI Properties Inc. is een Real Estate Investment Trust (REIT) die nog geen vier jaar bestaat en is gespecialiseerd in casino- en entertainmentfaciliteiten. Op dit moment bezit men 28 van dergelijke faciliteiten inclusief 25.000 hotelkamers. De meest bekende eigendommen zijn Caesars Palace, Harrahs en Venecian, alle in Las Vegas. Ondanks de Corona-pandemie slaagde VICI erin om 100% van de huur te innen.
VICI Properties begon in 2018 met dividendbetaling. Sindsdien is er een patroon, waarbij het dividend elk jaar wordt verhoogd in september. De verwachting is dat 2021 het vierde jaar zal zijn waarin het dividend wordt verhoogd.

Het huidige jaardividend is $1,32 per aandeel, in ieder geval tot de te verwachten dividendverhoging in september. Het dividendrendement is ‘slechts’ 4%, maar dit is wel een groeifonds dat pas 3,5 jaar op de markt is. In deze periode heeft men gemiddeld bijna 20% opbrengst per jaar gerealiseerd (AATR) .
Natuurlijk is een investing in VICI niet zonder risico. Er is weinig historie om je op te baseren. Aan de ander kant is het duidelijk dat deze REIT reuzesprongen maakt in de entertainmentwereld, die weer helemaal open is in de VS. De dividend-magneet kan hier zijn werk doen. Een gecalculeerde gok dus?

Toegevoegd bij Conservative
Global Partners, 9,50% Serie B
Verwijderd bij Conservative
Global Partners, 9,75% Serie A

We kennen Global Partners als een grote distributeur van brandstof zoals benzine en olie met name aan particulieren of exploitanten van tankstations door heel Amerika. GLP is een zeer stabiel bedrijf en dat geldt ook voor het preferente aandeel GLP-A, dat we al enige tijd in de Voorbeeldportefeuille hebben. GLP zelf biedt ruim 8,5% dividendrendement; de pref (GLP-PA) biedt eveneens prima rendement voor inkomensbeleggers.
Global Partners heeft recent echter een nieuwe pref op de markt gebracht met nog betere voorwaarden. Het gaat om GLP-PB. Deze Pref heeft een call-datum in 2026 terwijl de GLP-PA een call-datum heeft in 2023.

Helaas ligt de aankoopkoers van GLP-PB momenteel op ca 27$; hoger dus dan gewenste 25$ die je terugkrijgt wanneer de pref in 2026 onverhoopt wordt afgelost. Maar toch betekent dit dat, wanneer je je GLP-PB nu koopt op een koers van ca 27$, het dividendrendement tot 2026 zeer aantrekkelijk is en rond 7-8 % bedraagt. Kopen boven de 27$ wordt minder lucratief.
GLP-PB is evenals GLP-PA cumulatief, dus eventueel achterstallig dividend moet altijd betaald worden. GLP-PB is nu aantrekkelijker dan GLP-PA omdat de call-date drie jaar verder ligt en het dividendrendement ongeveer gelijk is. Dit geldt met name voor instappers. Het jaardividend bedraagt 2.37$. We voegen daarom GLP-PB toe aan de portefeuille en verwijderen GLP-PA. 
Opmerking:
Of je zelf GLP-PA wil verkopen is jouw eigen beslissing natuurlijk. De meesten zullen op GLP-PA koerswinst hebben behaald. GLP-PB biedt meer langjarige zekerheid met hoog dividend, aangeboden door een solide bedrijf.

Verwijderd bij Conservative

Wesco International 10,625% Pref WCC- PA

Regeren is vooruitzien en dat geldt zeker ook voor beleggers.
We hebben in september van 2020 het preferent aandeel van Wesco toegevoegd aan de portefeuille. Dat hebben we mede gedaan omdat Wesco een buitengewoon stabiel bedrijf is en tevens een van de grotere in de VS.

Citaat:
Wesco International, een ‘Fortune 500-bedrijf’, d.w.z. een van de top-500 bedrijven in de VS. Het bedrijf bestaat al ruim 100 jaar. Men heeft onlangs een fusie afgerond met een even grote branchegenoot te weten Anixter International en is in omvang verdubbeld.

Bij opname in de Voorbeeldportefeuille was de koers van WCC-PA al ruim boven de nominale waarde van $25 te weten ca $28. Gezien het hoge dividendrendement en het feit dat deze pref pas in juni 2025 mag worden afgelost hebben we deze toen opgenomen in de portefeuille. Wanneer de pref onverhoopt zou worden afgelost kun je $25  terugontvangen, waardoor je toch een redelijk dividendrendement zou hebben gehad tot die tijd.

Inmiddels is de koers van WCC-A opgelopen naar bijna 32 dollar, ongekend hoog voor een pref. Veel beleggers kijken dan ook uitsluitend naar het huidige dividendrendement dat nog immer boven de 8% ligt wanneer je vandaag koopt. Maar schijn kan bedriegen wanneer een pref zo ver boven de 25$ koerst. Analisten in de VS gaan ervan uit dat de kans van aflossen van deze pref in juni 2025 bijna 100% is. De reden; WCC moet veel te veel dividend betalen en kan waarschijnlijk veel goedkoper terecht. Wanneer de aflossing dan plaatsvind heb je ‘slechts’ een dividendrendement gehad van ca 4%, hoe zit dat?

Stel je koopt 100 aandelen WCC-PA a 31,75$/aandeel; je betaalt 3.175$. Tot juni 2025 ontvang je vier jaar dividend te weten 1.060 $ (4 x het jaardividend a 2,65 $) Wanneer Wesco de pref aflost in juni 2025 ontvang je 2.500 $ (100 x 25$). Jouw koersverlies bedraagt 657$. Jouw winst is 385$ (ontvangen dividend 1.060$ – minus koersverlies à 657$). Dat komt neer op ca 4% dividendrendement (Yield to Call) i.p.v. 8,5% of meer.
Dan kunnen we beter terecht.


Nogmaals; dit scenario is alleen actueel wanneer Wesco de pref inderdaad aflost in juni 2025, maar de kans daarop lijkt zeer hoog onder de huidige marktomstandigheden. Daarom verwijderen we Wesco uit de portefeuille met frisse tegenzin. De meeste van ons kunnen nu winstnemen op dit fonds; dat lijkt de meest verstandige weg.

Opmerking
We verwijderen WCC-PA omdat het fonds aanzienlijk minder rendabel kan zijn voor instappers op een koers van 31-32$. We hebben helaas recent hetzelfde moeten doen bij de pref van Medical Transcription (MTBCP). Pref-koersen zijn nog nooit zo hoog geweest en dat geeft risico’s op termijn voor hen die nu willen (bij) kopen. Wanneer een pref rond de 27$ noteert en de call-date ver weg is kan men veelal nog een acceptabel rendement behalen (zie de toevoeging van GLP-PB). Maar de kansen daarop zijn aanzienlijk minder dan voorheen.