Deze uitdrukking hoor je tegenwoordig veel ook onder beleggers.
Met cash kun je al je uitgaven en rekeningen betalen met aandelen niet.
Moet je dan als belegger in mindere perioden, zoals nu, al je aandelen maar verkopen om cash te generen? Nee dus!
Dividendbeleggers zijn immers primair “beleggers voor inkomen”, koerswinst is secundair. Daarom verkopen dividendbeleggers niet graag hun aandelen ook niet in onzekere tijden zoals nu. Soms moet het deels, maar veelal is het niet nodig. Dividendaandelen genereren immers permanent cash; dat geldt zeker voor bepaald typen Amerikaanse hoogdividendfondsen, die dividend per maand of per kwartaal uitkeren.
Bij verkoop van aandelen stoppen je dividendinkomsten en je kunt ook niet meer “sparen” d.m.v. herinvesteren van je dividend. Van alle ontvangen dividenden koop je opnieuw aandelen, die op hun beurt ook weer dividend uitkeren etc. Dit is de rente op rente methodiek, door Albert Einstein ook wel het “8ste wereldwonder” genoemd. Dit principe is de leidraad voor veel dividendbeleggers. Wij hebben in onze portefeuille speciale fondsen die uitsluitend zijn ontworpen voor inkomen, cash dus.
Je kunt dus prima “beleggen voor inkomen” zonder dat jouw fonds in koers stijgt
Tot mijn verbazing hoor je beursgoeroes en specialisten nooit spreken over de kracht van dividend in deze onzekere tijden. Juist dan kan dividend het verschil maken. Beleggen voor koerswinst blijft de (onzekere) norm; beleggen voor (groeiend) inkomen m.b.v. dividend wordt niet serieus genomen en dat blijft vreemd (en de reden voor het schrijven van het boek).
Blijvend inkomen uit aandelen ook zonder koersstijging; een praktijkvoorbeeld
Het fonds GAB (Gabelli Equity Trust) maakt al jaren deel uit van onze portefeuille. Het dividendrendement is momenteel 13 %/jaar. GAB belegt voornamelijk in grote ondernemingen vooral in de VS.
De feiten op basis van de laatste 10 jaar
- De koers van dit fonds is nu (mei 2020) vrijwel gelijk aan de koers bij aankoop in 2010!
- Toch; een investering van 10.000$ in 2010 is inmiddels 25.000 $ waard
- Dat komt omdat het aantal aandelen, door herinvesteren van (maandelijks) dividend, is opgelopen van ca 2.000 in 2010 tot 5.600 stuks nu.
- Het rendement is gemiddeld 9.25% per jaar, behaald zonder koerswinst en in alle rust!
De praktijk leert dat dividend meestal grotendeels wordt doorbetaald ook tijdens een crisis en dat geldt zeker voor puur op inkomen gerichte fondsen zoals GAB. Het jaardividend van GAB is nu 0.60$ met als resultaat dat:
De huidige waarde a 25.000 $ een permanent (extra) inkomen genereert van ca. 3.300$/jaar (5.630 x 0.60$) ruim 280$ per maand zonder dat het fonds intussen in koers is gestegen!
Cash is dus King maar wel via dividend!