Beurscrashes worden veroorzaakt door paniek onder beleggers!
Economische factoren kunnen daarbij een rol spelen maar ook andere (onverwachte) wereldgebeurtenissen. Als beleggers het vertrouwen verliezen, kan dat leiden tot een massale verkoopgolf op de aandelenbeurzen en grote koersdalingen veroorzaken. Een massale verdere sell-off is het gevolg. Meestal starten dan ook automatische computer verkoopprogramma, die daarbij een eigen leven gaan leiden o.b.v. algoritmes. Hierdoor dalen de markten nog sneller, tot een rustpunt wordt bereikt. Dit alles speelt zich vaak af binnen enige uren tot een dag.
De kans op een beurscrash is aanzienlijk hoger na een lange periode van beursstijgingen waarbij aandelen overgewaardeerd zijn geraakt. De hoge koersen zijn dan niet duurzaam, waardoor een crash kan ontstaan. Overigens is een beurskrach niet hetzelfde als een beurscorrectie. Bij een beurscorrectie valt een beurs met ca 10-20% binnen een bepaalde periode. Dit komt aanzienlijk vaker voor dan een beurscrash. Beurscorrecties en krachs zijn echter van alle tijden. Met name beurscrashes zijn nauwelijks tijdig te voorspellen.
De ergste beurscrashes aller tijden
Hierna hebben we alle beurskrachs eens op een rij gezet. Niet om paniek te zaaien, maar wel om te laten zien dat ze allemaal weer gecorrigeerd zijn in een later stadium. Als lange- termijn-belegger heb je er dus weinig last van, maar soms moet je wel even slikken als het gebeurt.
De Wall Street-crash van 1929
De bekendste beurscrash van de twintigste eeuw vond plaats op 24 oktober 1929. De beurs van New York werd geraakt door een beurskrach. Het wordt gezien als de grootste beurscrash aller tijden in de Verenigde Staten.
Zwarte maandag, 1987
Zwarte maandag, ook wel de beurskrach van 1987 genoemd, trof aandelenmarkten over de gehele wereld. Het was de meest rampzalige handelsdag sinds de beurskrach van 1929.
De beurscrash van 2008
De beurscrash van 2008 vond plaats in september toen de Dow Jones binnen eén handelsdag bijna 800 punten verloor. Als trigger voor de crash wordt de afwijzing door het Amerikaanse congres van een reddingsplan voor banken gezien. Toch had de echte oorzaak voor deze crash een lange aanloop, wat uiteindelijk uitmondde in de ‘kredietcrisis’.
The Flash-crash: 2010
Op 6 mei 2010 deed zich een zogenaamde flash-crash voor, waarbij miljarden dollars aan beurswaarde van bedrijven werden weggevaagd. De beurscrash duurde slechts een half uur. De daling vond plaats met een ongekende snelheid, maar had desondanks een geringe impact op de Amerikaanse economie.
Corona-crash: 2020
De Covid uitbraak van 2019 zorgde ervoor dat beurzen in de eerste paar maanden kelderden. Het begon in China, maar de hele wereld volgde. Daarbij kwam ook de crash van de olieprijzen. De Covid-crash op 20 maart 2020 was de grootste beursdaling sinds 1991.
Nogmaals dit alles gaat niet over beurscorrecties maar over beurscrashes.
Wat kunnen we hiermee?
Met grote regelmaat krijgen we vragen over “voorspellingen” toegezonden door relaties die zich, om diverse redenen, zorgen maken over een mogelijk aanstaande crash.
Helaas zijn crashes niet voorspelbaar, zelfs niet voor s ’werelds grootste beleggers.
Ook super-beleggers als Warren Buffet en zijn (wijlen) onafscheidelijk zakenpartner Charley Munger hebben dit ervaren. Beiden zijn al bijna 40 jaar bestuurders van investering maatschappij Berkshire Hathaway (BRK).
In deze periode beleefde BRK twee beurschrashes van bijna 50% en enige andere van ca 20-30%. In 2000 daalde de koers van BRK zelf ook met bijna 45%. Het is dan lastig om het hoofd koel te houden; heel lastig.
Maar, Buffet en Munger gingen vervolgens niet alle “verliezers” in hun portefeuille verkopen; ze hielden hun posities. Een goed besluit, want in de daaropvolgende jaren herstelde de koersen zich ruim. Intussen bleven ze wel op langere termijn investeren in bedrijven, ongeacht de beursmalaise.
Een brede portefeuille biedt meer weerstand
Een aandelenportefeuille kan dus onverwachts met 50% of meer dalen. Individuele aandelen in jouw portefeuille kunnen nog volatieler zijn dan de portefeuille als geheel.
Als je t.z.t. (deels) afhankelijk bent van inkomen uit een beleggingsportefeuille heb je twee opties. Je kunt (een deel van) je aandelen verkopen of je kunt je dividend gebruiken. Een combinatie kan ook natuurlijk. Echter, het verkopen van aandelen na een beurscorrectie/crash is niet plezierig. Zeker als je weet dat alle beursdalingen vroeg of laat worden gecorrigeerd.
Dus als je zo’n periode kunt uitzitten op basis van dividend verdient dat verre de voorkeur.
Dat is immers een van de grootste voordelen van een Income-beleggen. En dividenden blijven vrijwel altijd grotendeels doorlopen ook tijdens een dip-periode. Dat is, omdat bedrijven nu eenmaal niet failliet gaan door een beurscrash.
De grafiek toont de Amerikaanse beurs (S&P 500) over de laatste 40 jaar. Je kunt de beurscrashes duidelijk zien in 1987, 2000, 2008/9, 2020/21. Ook de correctie in 2022 is goed te zien. Maar je ziet ook dat aan al deze crashes een einde komt en dat de beurs als geheel op termijn een stijgende lijn blijft vertonen.