Brokerervaringen

In december 2017 ben ik gestart met de opbouw van een portefeuille in hoog dividend fondsen in Amerika. Destijds heb ik mijn verzekeringsportefeuille verkocht om de opbrengsten te gebruiken als pensioenpotje en uitkeringen na een aantal jaren. Mijn doel was en is maandelijks inkomen hieruit halen.

Het was eind 2017 nog niet zo ingewikkeld om een rekening bij een broker te openen en wel bij Binck. Een overzichtelijke website met goede informatie. En ze deden niet al te ingewikkeld en daarnaast zorgde Binck voor een duidelijke administratie. De transactiekosten waren hoog, maar dat ontdekte ik pas later.
Mijn doel was om zoveel mogelijk te gaan voor de dividendinkomsten en kapitaalfluctuaties voor lief te nemen. Maar dat is best moeilijk als je het niet gewend bent.

De start ging best goed en na een tijdje stond de portefeuille al aardig in de steigers. Ik dacht ongeveer een jaar nodig te hebben hiervoor. Met de wijsheid van nu is het beter een langere aanloop te nemen.
Eind 2018 kwam de eerste crisis en dat was ook te zien in de portefeuille met forse koersdalingen. De Amerikaanse overheid had geen geld meer, dus alles viel stil. Ik ben wel blijven zitten, want het geld was over en voorlopig niet nodig. En uit mijn jarenlange ervaring als financieel en beleggingsadviseur wist ik dat het wel weer goed zou komen.

Dat gebeurde ook in 2019. En dat werd een prima beleggingsjaar. Ik heb steeds aandelen bijgekocht en niet zozeer op de kosten gelet, omdat de portefeuille over de hele linie meer waard werd. Ook het herbeleggen van de dividenden zette zoden aan de dijk.

Toen begonnen de perikelen met de verkoop van Binck aan Saxo en heel veel ergernis was het gevolg. Saxo kwam naar voren als en incompetente club, die ook nog eens duur was en ook veel fouten maakte, met name in de belastingheffing (bronbelasting). Proberen dit weer goed te krijgen lukte eigenlijk nauwelijks. Het vertrouwen in brokers kwam te voet door goede service bij Binck en ging te paard door wanprestatie van SAXO en de kosten begonnen zwaar te wegen. Alternatief was LYNX of MEXEM. Ik heb LYNX gekozen omdat dit een Nederlandse broker is, die je gewoon kan bellen.

Eerst maar een zakelijke rekening geopend aldaar en het kostte me veel moeite dit voor elkaar te krijgen. Wat wilde ze veel weten en ik moest overal bewijzen voor aanleveren. Uiteindelijk is het dus wel gelukt om een start te maken met LYNX. Goede website en mij viel op dat de kosten ongeveer de helft zijn van BINCK/ Saxo en er veel meer mogelijkheden zijn om in te handelen in de VS. Praktisch alles was te koop inclusief de bij mij geliefde closed end funds.
Na een tijdje gehandeld te hebben en steeds lastige besluiten te moeten nemen met overzetten van mijn beleggingen van Saxo naar LYNX, ben ik ook gestart met rekeningen te openen voor privévermogen. Uiteindelijk na lange tijd is de portefeuilles grotendeels overgeheveld. Maar nog steeds lopen er Saxo rekeningen met lastige investeringen zoals in Ladenburg Thalman pref.Maturity date in 2027! Geen mutaties meer in SAXO uiteraard vanwege de hoge kosten en onderwaterposities van diverse fondsen. Wachten op betere tijden.

Na de coronacrisis ben ik meer gaan focussen op dollar cost averaging, zoals Fred Hendrjks ook al eens heeft geschreven in Actueel. Hierbij liep ik toch weer tegen de hoge kosten aan van LYNX. Ik ben me toen eens gaan verdiepen in Interactive Brokers, de club waarbij LYNX is aangesloten.
Mij bleek dat een transactie die bij LYNX $5 kost, bij Interactive Brokers $ 0,35 kost als je gebruik maakt van Tiered pricing. Ik heb daarop besloten alles naar Interactive Brokers over te zetten en ben daarmee gestart aan het einde van 2021. Nog niet alles staat er nu, maar ben erg tevreden over deze stap. Nadeel van Interactive Brokers dat je behoorlijke kennis van Engels moet hebben en ook de weg weten in de beleggerswereld. Ik beleg sinds midden jaren 90 en heb ook gewerkt als beleggingsadviseur.
Ik pas nu dollar cost averaging veel meer toe, de closed end funds zijn eigenlijk dood kapitaal geworden sinds de enorme dalingen van vorig jaar.
Door dividend bij te storten, hoop ik wel eerder weer boven water te komen en dan posities af te bouwen ten gunste van babybonds en prefs. Per slot was en is mijn doel een constante dividendstroom en deze categorieën leveren dat toch wel het meest. Wel heel goed spreiden en per positie niet meer dan 2% van totale belegde bedrag.

Begin dit jaar opgeschrikt door berichten dat het voor EU retailcliënten niet meer mogelijk is om in closed end funds te handelen, wegens aangescherpte wetgeving uit Brussel.
Onderzoek wees uit dat je als professional wel mag blijven handelen in complexe producten als CEF’s zonder Nederlandse bijsluiter. Met veel pijn en moeite is me dat bij de derde poging uiteindelijk gelukt voor mijn zakelijke account. En ben er blij mee. Voor de andere accounts die ik inmiddels ook daar heb, moet deze procedure nog een keer.

Fred Groen
Ambassador Beter beleggen dan de bank werkzaam in de Regio’s Apeldoorn, Deventer en Zutphen