Daarom keren Amerikaanse bedrijven 8-12% dividend uit terwijl Nederlandse bedrijven meestal niet verder komen dan 1-3%

De lagere dividenduitkeringen bij Nederlandse/Europese bedrijven, in vergelijking met veel Amerikaanse bedrijven, kunnen te maken hebben met verschillende factoren, zoals het bedrijfsmodel, belastingstructuur, marktomstandigheden en de cultuur m.b.t. dividendbetalingen. Hierna gaan we in op enkele belangrijke redenen waarom Amerikaanse bedrijven vaak aanzienlijk meer dividend uitbetalen.

1. Bedrijfscultuur en Beleggersverwachtingen

  • In de Verenigde Staten bestaat een sterke cultuur m.b.t. dividendbetalingen. Veel Amerikaanse beleggers, vooral institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, geven de voorkeur aan reguliere dividendbetalingen omdat dit een stabiele inkomstenbron biedt. Stabiele dividendrendementen zijn zeer aantrekkelijk voor aandeelhouders.
  • In Nederland ligt de nadruk bij veel bedrijven meer op het herinvesteren van winsten in de groei van het bedrijf. Bijvoorbeeld door middel van investeringen in innovatie, fusies, overnames of uitbreiding. Dit kan resulteren in lagere dividendbetalingen.

2. Fiscale structuur en Belastingoverwegingen

  • De belastingstructuur in de VS biedt soms voordelen voor bedrijven die dividenden uitkeren. Dividenduitkeringen worden daar gezien als een manier om aandeelhouders tevreden te houden, en bedrijven kunnen bepaalde belastingvoordelen of -strategieën gebruiken om hogere dividenden te ondersteunen.
    Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde RIC-regeling, waarbij sommige bedrijven met de RIC-status wettelijk verplicht zijn om tot 90% van hun vrije cashflow uit te keren als dividend. In ruil betalen ze dan geen vennootschapsbelasting. Aandeelhouders kunnen vaak ook profiteren van lagere belastingtarieven op dividenden.
  • In Nederland kunnen bedrijven belastingverplichtingen hebben die ertoe kunnen leiden dat ze meer van hun winst herinvesteren in plaats van uit te keren. Ook hogere belastingtarieven voor bedrijven kunnen een reden zijn om winst te reserveren of te investeren in groei, in plaats van dividenden uit te keren.

3. Winstgroei en Herinvestering

  • Veel Amerikaanse bedrijven genereren enorme hoeveelheden cashflow en hebben relatief stabiele marktaandelen. Dit stelt hen in staat om ruime dividenden uit te keren, terwijl ze tegelijkertijd kunnen blijven investeren in groei. Anderen bedrijven (veelal in Tech) herinvesteren hun winst grotendeels en keren geen of nauwelijks dividend uit.
  • In Nederland zijn veel bedrijven (zoals in de energie- en telecomsector) die ook stabiele cashflows hebben, maar de nadruk ligt vaak meer op het handhaven van een gezonde balans. Dat betekent dat ze vaak minder hoge dividenden betalen.

4. Overige Verschillen

  • In de VS worden bedrijven vaker aangespoord om dividend uit te keren onder druk van aandeelhouders. In Nederland is het beleid rondom dividend vaak afhankelijk van de specifieke bedrijfsstrategie en de wensen van bestuursleden.
  • Veel Nederlandse bedrijven hebben in hun statuten opgenomen dat een bepaald percentage van de winst moet worden gereserveerd voor herinvesteringen, wat de ruimte voor dividenden vermindert.
  • De VS heeft een enorm aantal particuliere beleggers, die vaak op zoek zijn naar stabiele dividenduitkeringen. Daarnaast geven veel particulieren de voorkeur aan het volgen van een dividendgroei-strategie. Ze investeren in bedrijven die niet alleen hoge dividenden betalen, maar ook hun dividenden jaarlijks/periodiek verhogen. Dit met het oog van opbouwen van een spaar/pensioenpot.
  • Nederlanders investeren in verhouding veel minder t.o.v. institutionele/grote aandeelhouders. Ze zijn juist vaker geïnteresseerd in de lange termijn en groei van de onderneming, in plaats van dividenduitkeringen.
  • Amerikaanse bedrijven hebben over het algemeen een grotere interne markt en profiteren van een bredere schaal. Dat biedt meer financiële ruimte om hogere dividenden uit te keren. Ze hebben vaak een grotere klantenbasis in zowel binnen- als buitenland.
  • Nederlandse bedrijven, hoewel stabiel, opereren vaak in kleinere markten of hebben minder mondiale expansie. Dat betekent dat ze soms minder cashflow genereren, die geschikt is voor hoge dividenduitkeringen.

Conclusie

De hogere dividenduitkeringen van Amerikaanse bedrijven komen vaak door de bedrijfs- en beleggingscultuur en de belastingstructuur. Bovendien worden hogere dividenden gezien als een manier om aandeelhouders aan zich te binden. Nederlandse bedrijven richten zich meer op herinvestering van winsten en groei, hetgeen leidt tot lagere dividendbetalingen. Nederlandse beleggers lijken veelal te kiezen voor bedrijven die op lange termijn groeipotentieel bieden. Beleggers in de VS zien dividendbetalingen als een belangrijk onderdeel van hun beleggingsstrategie, om daarmee een regulier (extra) passief inkomen te verwerven (Income Investing).Bovenkant formulier En daar kunnen we dus als Nederlander ook gebruik van maken.