De belangrijkste redenen om te kiezen voor Income-investing

Wij krijgen nog steeds met grote regelmaat de vraag hoe het komt dat wij begonnen zijn met “Beter beleggen dan de bank (Bbddb)” en de introductie van deze methodiek in Nederland/België. Daarover hebben we in het verleden al veel gezegd en geschreven. Maar de belangrijkste reden blijft onze verbazing dat investeren voor passief inkomen o.b.v. (hoog) dividend absoluut onbekend is in ons land. Dat geldt weliswaar inmiddels in mindere mate, maar toch.
We werden destijds vooral getriggerd door het feit dat deze aanpak ook bij ons voor velen een uitkomst kan zijn om (op termijn) een regulier (extra) inkomen/pensioen te verkrijgen uit uit sparen/beleggen i.p.v. uitsluitend te hopen of gokken op koerswinst.
Maar daarnaast kunnen we aantal andere goede redenen noemen, om op deze wijze te gaan beleggen, zowel voor jongeren als ouderen. Laten we eens verder kijken.


Het inflatiespook, niet wachten op morgen

De belangrijkste reden waarom je investeert voor inkomen is omdat je jouw geld vandaag wilt laten renderen en niet wilt wachten tot morgen. Hoe vaak horen we niet in de media dat beleggen pas rendement biedt op de langere termijn. Maar is dat zo?
Denk dan eens aan de “tijdswaarde van geld”. Wat gebeurt er in de loop van de tijd met geld? Iedereen weet wat inflatie is vooral sinds Corona; de kranten en andere media staan er nog steeds vol van. In het verleden was de inflatie jarenlang betrekkelijk gering met slechts 2-3% per jaar. Daar merk je als belegger en consument niet zo veel van. Maar zodra inflatie echt de kop op steekt, merkt iedereen het effect onmiddellijk. Of je nu de supermarkt bezoekt of het tankstation, je loopt er direct tegenaan.

M.a.w. als je investeert voor de toekomst, dan hoop je dat op zijn minst ook de inflatie wordt gecompenseerd. Jouw spaar/beleggingsgeld moet liefst niet minder waard worden.
Wanneer je bijvoorbeeld vandaag een aandeel koopt, weet je niet wat over 8-10 jaar de (beurs)waarde of opbrengst zal zijn. Je weet echter wel dat, op basis van 7-10% dividendrendement, jouw inkomen elke 7-10 jaar verdubbelt. Natuurlijk weet je nooit helemaal zeker of dat tenminste de inflatie compenseert, maar je komt een heel eind.
Beleggers zijn meestal gefocust op de “reële waarde/koersstijging van hun investering” en vergeten dat min of meer gelijke tred houden met inflatie daarbij essentieel is.

Inflatie is een “stille ramp”, die de waarde van alles in onze economie uitholt, ook je beleggingen. Om de inflatie van beleggingen effectief te kunnen te kunnen bestrijden, moet je dividend ontvangen en liefst ook nog herbeleggen. Op deze manier kun je inflatie effectief “tackelen”. Dus niet wachten/hopen op koersstijgingen morgen of overmorgen. Die pakken we wel mee als het kan, als kers op de taart.

Eén vogel in de hand is beter dan tien in de lucht


Waar zou je voor kiezen als je nu 100 euro kunt krijgen of 200 euro over 10 jaar? De overgrote meerderheid van ons zou zeer waarschijnlijk kiezen voor 100 euro nu. Het spreekwoord luidt immers “één vogel in de hand is beter dan tien in de lucht”.
Als je iets gegarandeerd in handen hebt, is het beter om niet te gokken op het dubbele in de toekomst.
Zo werkt het ook met dividend.
Elke dividendbetaling die je ontvangt, geeft je een gegarandeerd rendement. Het kan zelfs zo zijn dat jouw oorspronkelijk investering van bijvoorbeeld 10 jaar geleden nu aanzienlijk minder waard is door inflatie. Maar, wanneer je blijft profiteren van dividend, (deels)herbeleggen, dividendgroei en mogelijk ook koerswinst dan is jouw risico laag en hou je je belegging minstens inflatie-proof.

Sterker: als je lang dividendbelegger bent, kun je verschillende fondsen in je portefeuille hebben waarvan je intussen meer aan dividenden hebt ontvangen dan de kosten van je initiële investering.

Sterkere bedrijven

We hebben het al vaak gezegd. Beleggen moet je bij voorkeur doen in sterke bedrijven.
Om dividend te kunnen betalen moet het bedrijf immers een “vrije kasstroom hebben”. D.w.z. er moet geld zijn uit winst. We zien vaak dat beleggers in populaire bedrijven investeren, die vervolgens dat geld (snel) verbranden. Vaak zelfs zonder jarenlang een cent winst te maken. Dergelijke bedrijven kunnen op de beurs hoog gewaardeerd zijn, omdat men hoopt dat zo’n cash-verbrander in de toekomst een superbelegging blijkt te zijn.
Dat loopt meestal minder goed af en intussen is er geen geld om dividend te betalen.
Door te beleggen in bedrijven die continu dividend uitkeren en dat dividend kunnen dekken uit hun cashflow, kun je veel zwakkere bedrijven vermijden.

Flexibiliteit

Een van de zekerheden in het leven is dat alles constant verandert. Het aanpassen aan “change” is niet altijd eenvoudig.

Een tegelwijsheid luidt:
‘Gezegend zijn de buigzamen, omdat ze nooit uit vorm zijn.’
Alleen al met het oog op veranderingen is het hebben van regulier (extra) inkomen plezierig.
Wanneer je een Income-portefeuille hebt opgebouwd, ontvang je een zekere inkomstenstroom; contant geld om te gebruiken in zekere en onzeker tijden. Je hoeft waarschijnlijk geen aandelen te verkopen om aan geld te komen.
Daarmee creëer je een hoge mate van flexibiliteit.

Conclusie

Inflatiebestrijding via dividend van sterke bedrijven is een van de pijlers bij Income-beleggen. Het biedt een grote mate van zekerheid en daarmee ook flexibiliteit bij veranderende omstandigheden. En die zullen er zeker zijn.