Hoog dividend beleggen is een beleggingsstrategie waarbij investeerders zich richten op aandelen en fondsen die een relatief hoog dividend uitkeren. In plaats van te speculeren op koerswinsten, ontvangen beleggers hierbij periodieke uitkeringen uit de winst van bedrijven. Deze strategie biedt een stabiele inkomstenstroom, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar regelmatige passieve inkomsten. Beter beleggen dan de bank speelt in op deze strategie door beleggers te voorzien van kennis en tips over hoe je het meeste uit hoog dividend beleggen kunt halen.

Waarom hoog dividend beleggen?

Voor veel beleggers is hoog dividend beleggen aantrekkelijk omdat het naast potentieel koersrendement ook regelmatige inkomsten biedt. Dit type beleggen wordt vaak gekozen door mensen die een passieve inkomstenstroom willen opbouwen zonder afhankelijk te zijn van de grillen van de aandelenkoersen. Dividenduitkeringen kunnen worden herbelegd voor een sneeuwbaleffect in vermogensgroei of als aanvullende inkomsten dienen voor bijvoorbeeld pensionering. Bovendien zijn dividendbetalende bedrijven vaak stabiel en volwassen, waardoor de risico’s doorgaans lager zijn dan bij snelgroeiende, maar volatielere aandelen.

Waarom in de VS?

Allereerst beleggen we graag in de sterkste economie ter wereld, de VS. Verder zijn in Europa specifieke hoogdividend-fondstypen zoals we die in de VS kennen niet beschikbaar. Dan kom je uit bij individuele bedrijven. Ook worden de dividenden meestal niet per maand/kwartaal uitgekeerd. En de dividendbelasting is vaak hoger.
Belastingtechnisch is het ook interessant. Bij hoog-dividendbeleggen in Amerikaanse fondsen hebben we te maken met het fenomeen buitenlandse bronbelasting. Op basis van het belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten is de in te houden bronheffing meestal niet meer dan 15% op uit te keren dividenden. De inhouding heeft automatisch plaats bij het uitbetalen van het dividend.
Deze bronbelasting kun je terugkrijgen via je aangifte inkomstenbelasting (voor de particuliere beleggers) ofwel via de aangifte vennootschapsbelasting. Een voorwaarde daarbij is wel dat je belasting betaalt in box 3 dan wel dat jouw BV vennootschapsbelasting betaald. De 15% ingehouden bronbelasting wordt dan verrekend met de Nederlandse belasting. Vaak betaal je dus (vrijwel) geen belasting over de dividendinkomsten.

Voordelen van hoog dividend beleggen

Regelmatig inkomen – Het ontvangen van dividend biedt een betrouwbare inkomstenstroom, die onafhankelijk is van de koersontwikkeling. Zelfs als de markt daalt, kunnen bedrijven dividend blijven uitkeren.

Lager risico – Bedrijven die consistent dividend uitkeren, zijn vaak financieel stabiel en beschikken over een robuust bedrijfsmodel. Dit verlaagt het risico op verlies aanzienlijk, vooral in een volatiele markt.

Mogelijkheid tot herinvesteren – Door ontvangen dividend terug te investeren, kunnen beleggers profiteren van het rente-op-rente-effect, waardoor hun vermogen over tijd sneller kan groeien.

Inflatiebescherming – Omdat bedrijven hun dividenduitkeringen vaak verhogen om gelijke tred te houden met inflatie, kunnen beleggers door dividend een zekere inflatiebescherming realiseren.

Hoe werkt hoog dividend beleggen?
Bij hoog dividend beleggen zoeken beleggers naar aandelen met een bovengemiddeld dividendrendement. Dividendrendement wordt berekend door het jaarlijkse dividend per aandeel te delen door de huidige aandelenprijs en wordt uitgedrukt in een percentage. Een hoog dividendrendement kan aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk om te weten dat niet elk hoog dividend ook een goed signaal is. Wijzelf kijken onder meer naar de dividendhistorie en het uitkeringsbeleid van een bedrijf. Bedrijven die consistent hun dividend verhogen, bieden vaak een betrouwbaarder inkomstenstroom dan bedrijven die incidenteel hoge dividenden uitkeren.
Je hoeft het overigens niet allemaal zelf te bedenken. In de Voorbeeldportefeuille van Beter beleggen dan de bank met zo’n 50 fondsen houden we uiteraard rekening met deze aspecten.

Tips voor succesvol hoog dividend beleggen

Kies bedrijven met een stabiele dividendhistorie – Een bedrijf dat al jarenlang consistent dividend uitkeert, zelfs in economisch mindere tijden, geeft vertrouwen. Het laat zien dat het bedrijf financieel gezond is en zijn winst wil delen met aandeelhouders.

Diversificatie – Door je portefeuille te spreiden over verschillende sectoren en geografische regio’s, verlaag je het risico. Sectoren zoals nutsbedrijven, telecom en consumentengoederen staan bijvoorbeeld bekend om hun stabiele dividenduitkeringen.

Blijf op de hoogte van belastingregels – Dividendinkomsten kunnen belastingtechnisch anders behandeld worden. Bij Beter beleggen dan de bank krijg je inzicht in de belastingvoordelen en -regels van dividendinkomsten.

Waarom Beter beleggen dan de bank kiezen voor hoog dividend beleggen? – Beter beleggen dan de bank biedt uitgebreide informatie en tips voor hoog dividend beleggen. Het platform richt zich zowel op beginners als op ervaren beleggers. Daarnaast biedt het platform ook analyses van bedrijven en sectoren met hoog dividendpotentieel, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken.

Doe het vooral zelf – Dividendbeleggen is niet moeilijk. Je kunt het zelf, zeker aan de hand van ons boek en de Voorbeeldportefeuille. Laat je dus vooral niet verleiden door websites die gouden bergen beloven en aanbieden voor jou automatisch te gaan hoogdividend-beleggen. Je verliest namelijk alle controle over de keuze van fondsen, het herbeleggen van je dividend, enz. Geen goed idee dus.

Voorbeeld 1
U koopt voor 10.000  $ dividendaandelen
Dividendrendement 8% jaarlijks
Na 10 jaar: 21.589 $, na 20 jaar 46.610 $, na 30 jaar 110.627  $

Voorbeeld 2
U begint met 10.000 $ aandelen en investeert maandelijks 100 $ extra
Na 10
jaar: 39.718 $, na 20 jaar 103.876 $

Voorbeeld 3
U begint met 10.000 $ aandelen en investeert maandelijks 200 $ extra
Na 10
jaar: 60.000 $, na 15 jaar 102.000 $

100.000 $ geeft jaarlijks levenslang 8000$ passief inkomen/pensioen vrijwel
belastingvrij, zonder interen en beschikbaar wanneer jij dat wilt!

Klik hier om je eigen berekening te maken