U heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van “Dividend Aristocrats”. Dit is een groep van ca. 40 grote (vrijwel uitsluitend Amerikaanse) ondernemingen, die al ruim 30-40 jaar hun dividend jaarlijks verhogen. De meeste van deze vaak bekende ondernemingen zoals UPS, Shell, Exxon, Pocter & Gamble etc. betalen jaarlijks gemiddeld ca 3-4% dividend.
Dat is niet veel zult u zeggen en het duurt ogenschijnlijk vele jaren voor dat u hiermee dividendrendementen van 8-12 % realiseert t.o.v. uw oorspronkelijke inleg.
Of niet?
Een feit is dat stijging van het dividend bijna altijd wordt gevolgd door stijging van de koers. Een jaarlijkse dividendstijging van bijvoorbeeld 10% leidt grosso modo ook tot een jaarlijkse evenredige dividendstijging van de koers. Zo blijven dergelijke aandelen altijd min of meer hetzelfde dividendrendement houden van ca 3-4%.
Ondertussen gaan de koers wel steeds omhoog. Wanneer het dividend stijgt hebben beleggers namelijk de neiging om (bij) te kopen.
Uw rendement bestaat dus op termijn uit jaarlijks oplopend dividend plus koerswinst.
Twee voorbeelden:
Het dividend van Pocter and Gamble is de laatste vijf jaar met 27% gestegen; in deze periode steeg de koers eveneens met ca 27%! UPS heeft zijn dividend in deze periode met 36 % verhoogd; de koers zelf steeg ruim 50%.
De vuistregel is dus dat dividendstijging wordt gevolg door koersstijging.
Op deze wijze kunt u, op termijn, ook toewerken naar een jaarlijks rendement van 10-12%, veelal rotsvast omdat het grote gerenommeerde ondernemingen betref. Op deze wijze heeft Warren Buffet zijn vermogen deels opgebouwd.
Bij hoogdividend-aandelen vindt u minder fondsen die periodiek hun dividend verhogen; het is immer al hoog. Herbelegging van het hoge dividend is dan de weg naar meer vermogen.
Wanneer u echter wat jonger bent, of bijvoorbeeld wilt beleggen voor uw kinderen, is het zeker het overwegen waard om enige “Dividend Aristocrats” op te nemen uw portefeuille. Vanuit “beter beleggen dan de bank” besteden we uitsluitend aandacht aan hoogdividend-aandelen; over “Aristocrats” kunt u zelf voldoende informatie te vinden. Misschien toch eens naar kijken?