Wij krijgen met regelmaat de vraag waarom wij (kennelijk) niet in “Tech” beleggen,
zeker wanneer je constateert dat Tech-fondsen en met name de Magnificant 7 verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de beursstijgingen dit jaar. Zowel de Tech-beurs (Nasdaq) als de New York Stock Exchange (NYSE) hebben all-time highs laten zien.
Want voor veel mensen is beleggen in Tech hetzelfde als beleggen in ICT. Dat is absoluut niet het geval. Beleggen in ICT betekent veelal beleggen in software, halfgeleiders/microchips, etc. Beleggen in Tech is echter veel breder en omvat feitelijk alle bedrijven/organisaties die nieuwe technologieën ontwikkelen/gebruiken in toepassingen, producten en diensten. Veel bedrijven zijn afhankelijk nieuwe Tech-ontwikkelingen en innovaties. Het gaat alleen al in de VS om duizenden bedrijven in deze sector, waarvan de meeste genoteerd zijn op de Tech-beurs (Nasdaq).
Op dit moment brengen Tech/AI -fondsen de beurzen in een hosanna-stemming. Maar we hebben in het verleden ook het omgekeerde meegemaakt. De tech-markt is historisch gezien erg volatiel. Bovendien zijn voorspellingen m.b.t. welk Tech/AI bedrijf succesvol zal zijn/blijven nauwelijks te doen, misschien afgezien van de Magnificant 7. De huidige all-time high stand van de S&P-500 en de Nasdaq komt voor het grootste deel voor rekening van de M7. Natuurlijk had je, bij tijdig instappen, mooi kunnen meeliften op deze hausse. Op dit moment is instappen echter duur.
Maar het grootste probleem is dat Tech-bedrijven geen/nauwelijks dividend betalen.
Income-(her)beleggen is dan niet mogelijk. Je bent volledig afhankelijk van koerswinst.
Zoals gezegd, Tech is gemiddeld erg volatiel. Bedrijven komen en gaan en succes en falen zit in een kleine hoek. Zo is NVDIA binnen hele korte tijd het grootste bedrijf ter wereld geworden met de productie AI-componenten. Wie had dat kunnen voorspellen? Tech is dus geen rustige “asset class” als je er niet dagelijks mee bezig wilt zijn. En al helemaal niet voor dividend-beleggers. Wat is het alternatief?
Onze voorkeur, als dividend-belegger, is/blijft dan ook om indirect te investeren in Tech/AI/innovatie via (tussen)partijen, die bovendien dividend betalen. Dat zijn bijvoorbeeld Tech-REITs met Data/infrastructuur bezittingen. Voorbeelden zijn Crown Castle (datacenters) of American Tower (zendmasten).
We richten ons dan op investeringsmaatschappijen met veel kennis/focus op Tech/innovatie en de duizenden (groeiende) bedrijven in deze sector. Dan komen we onder meer uit bij de Business Development Corporation (BDC’s). BDC’s kennen we natuurlijk al lang maar velen realiseren zich niet dat ze voor ca. 30-50% investeren in Tech/Innovatieve bedrijven. De BDC-markt is bovendien snelgroeiend en ze betalen veelal een prima dividend, mede omdat ze de RIC-status hebben, wat betekent dat ze verplicht zijn om hun winst grotendeels om te zetten in dividend.