Dividend records in de VS

Bij spreekbeurten en presentaties heb ik het altijd over de Amerikaanse dividendcultuur. Het is daadwerkelijk een cultuur, volkomen onvergelijkbaar met die in Europa. Dividend in de VS is heilig en als aandeelhouder heb je gewoon recht op een “fair share” van de winst, logisch toch. Talloze overheids-stimuleringsregelingen maken dat ook “gewone beleggers” eenvoudige via (hoog) dividend kunnen sparen.

Het beste bewijs is het feit dat 2018 al een record dividend jaar was maar dat 2019 zelfs nog beter wordt. In de eerste drie maanden van 2019 is in totaal wereldwijd maar liefst 263 miljard dollar aan dividend uitgekeerd; ruim de helft door Amerikaanse en Canadese bedrijven. Dit jaar wordt wereldwijd maar liefst 1.43 triljoen dollar uitgekeerd, waarvan Amerikaanse bedrijven ca 750-800 miljard dollar voor hun rekening nemen. Recent publiceerde Janus Henderson, een grote financiële instelling in de VS, deze cijfers. Ongelooflijke getallen natuurlijk.

Het vreemde is wel dat het gemiddelde dividendrendement van de 500 grootste Amerikaanse fondsen slechts 1,9% is. Hoge dividenden komen dus nauwelijks voor bij de grote bedrijven in de VS. Je weet inmiddels dat je hoge Amerikaanse dividenden ergens anders moet zoeken. Negen van de tien dividendbetalers in de VS hebben overigens in het eerste kwartaal van dit jaar het dividend ook verhoogd. Dividendgroei is zeer belangrijk en is ook een maat voor de gezondheid van een bedrijf. Beleggen voor (hoog) stabiel dividend is eenvoudig en lucratief, doet u mee?