De meeste beleggers hebben beleggen voor koerswinst als enige doelstelling. Dat is ons immers altijd voorgehouden. Maar er is ook een alternatief. Je kunt namelijk ook beleggen/investeren om daar direct inkomen uit te halen i.p.v. naar koerswinst te streven.
Deze mogelijkheid heet dividend-beleggen/sparen. Dat is voor veel beleggers nieuw en onbekend. Het totaalrendement van dividend-beleggen is minstens zo groot als bij beleggen voor koerswinst. Maar het is wel veel stabieler, voorspelbaarder en je slaapt er aanzienlijk beter bij.

Er zijn verschillende typen zogenaamde hoog-dividendfondsen in de VS. Eén zo’n type zijn Closed end Funds (CEF). In de VS bestaan ca 500 beursgenoteerde beleggingsfondsen van dit type. Deze fondsen worden bijna allemaal uitgegeven en beheerd door de grote Amerikaans financiële instellingen zoals Pimco, Blackrock, etc. Zulke beleggingsfondsen bestaan niet in Nederland/Europa.

CEF’s hebben als belangrijkste doelstelling om inkomsten te genereren voor haar aandeelhouders in de vorm van stabiel maandelijks of kwartaaldividend.

Een CEF’s bezit aandelen/effecten van andere bedrijven/instellingen.
Je kunt een CEF’s dan ook zien als een beursgenoteerd bedrijf met maar één type bezitting (assets), namelijk effecten (aandelen en/of obligaties) van andere bedrijven.

CEF’s worden actief gemanaged, dus de kwaliteit van het management speelt een grote rol bij de selectie. Het businessmodel is om zo veel mogelijk rendement uit deze bezittingen te generen voor de aandeelhouders in de vorm van dividend. Dat gaat via koerswinsten, dividend en/of andere financiële gereedschappen. CEF’s vormen een alternatief voor passieve index trackers (ETF), maar zijn gemiddeld veel lucratiever v.w.b. het dividend. CEF’s zijn genoteerd op de Amerikaanse beurs en dagelijks verhandelbaar via Nederlandse brokers: Lynx of Mexem.

Closed end Funds beleggen in specifieke markten bijvoorbeeld “aandelen VS”, “aandelen wereldwijd”, “emerging markets”, “technologie”, obligaties, etc. Gemiddeld heeft een CEF’s zo’n 80-100 beleggingen. Wanneer je dus 10-12 CEF’s in je portefeuille opneemt, beleg je automatisch in ca. 1000 onderliggende aandelen/effecten. Je kunt dus met relatief weinig fondsen een enorme spreiding binnen jouw portefeuille realiseren en veel muteren is niet nodig.

Beleggen in CEF’s is daarom een van de veiligste manieren om je geld te laten groeien en je slaapt er rustig bij. En je hebt er weinig omkijken naar.

Mocht je er na verloop van tijd in willen steken, dan kun je altijd voordelig upgraden naar een Active income plan.

Lees ook de Faq: Hoe begin ik met hoogdividend-beleggen?

Neem een abonnement