Een dividendportefeuille is niet te vergelijken met beleggen voor koerswinst of in een beursindex

Een realistisch doel stellen is belangrijk voor elke belegger. Ons doel bij Beter beleggen dan de bank is om een gemiddeld (dividend)rendement van 8-10% per jaar te realiseren. Dit betekent dat we onze portefeuille actief beheren om ervoor te zorgen dat we binnen deze bandbreedte blijven, weliswaar zo veel mogelijk o.b.v. Buy en Hold.

Daar kunnen ook fondsen tussen zitten die dat rendement pas in een latere fase bereiken zoals bij dividendgroeifondsen.
Fondsen die meestal een hoger dan gemiddeld (dividend)rendement opleveren, vallen over het algemeen in vier categorieën te weten:

Langzaam groeiende Cash Cows
Dat zijn meestal volwassen bedrijven waarvan de groei doorgaans vrij traag is. Het bedrijf genereert veel vrije kasstroom en richt zich op het uitkeren van die geldstroom. Veelal is men bereid om ongeveer 50% van hun kasstroom uit te keren als dividend. Als gevolg hiervan zijn de dividendrendementen doorgaans 3-4 keer hoger dan gemiddeld. (Het gemiddelde dividendrendement van de 500 grootste bedrijven in de VS is immers slechts ca 1,5%). Daar staat tegenover dat de kans op (forse) koersstijging beperkt is. Maar de combinatie (koerswinst + dividend) biedt op termijn een prima Totaalrendement.

RIC-Fondsen
Fondsen/bedrijven met de RIC-status (Regulated Investment Corporation) zijn wettelijk verplicht om het grootste deel van hun belastbaar inkomen uit te keren aan de investeerders/aandeelhouders. Hieronder vallen o.a. BDC’s (Business Development Companies) en REIT’s (Real Estate Investment Trusts). Deze bedrijven/fondsen hoeven geen inkomsten/winstbelasting te betalen als ze vrijwel al hun belastbare inkomsten (vrije cashflow) voor 90% uitkeren als dividend. Als gevolg hiervan zijn de uitkeringen van RIC-fondsen meestal relatief hoog; vele betalen zelfs meer dan strikt noodzakelijk.

Fixed Income fondsen
Fixed Income fondsen zijn fondsen die altijd een vast dividend of rente betalen (in dollars) vanaf het moment dat ze op de beurs komen. De uitkeringen zijn op voorhand bekend, zowel qua geld als qua timing. Bij sommige is er een vooraf bepaald tijdstip waarop de hoofdsom ook wordt terugbetaald, zoals bij (Baby)bonds. Als gevolg hiervan zal het grootste deel van het rendement van deze investeringen komen in de vorm van dividenden of rentebetalingen. Het gaat dan om dividend van Prefs en rente van Babybonds.

Koopjes!
Vaak zie je dat fondsen/bedrijven worden gestraft door de markt. De koers daalt, al of niet tijdelijk. In de VS worden bedrijven relatief snel gestraft door beleggers. Dan kan bijvoorbeeld wanneer men een of meer keren slechte cijfers publiceert, negatief in het nieuws komt, slachtoffer wordt van onverwachte marktomstandigheden etc. Dividendrendement is afhankelijk van de koers op moment van (bij)kopen. Hoe lager de koers, hoe hoger het dividendrendement. Er zijn vaak mooie kansen te vinden bij beleggingen/bedrijven die uit de gratie zijn en door de markt als een hoger risico worden beschouwd. Soms zelfs fantastische kansen met dividendrendement boven de 10%. Wel is het zaak dat de financiële situatie van zo’n bedrijf in de basis gezond is/blijft.

Conclusie
Een dividendportefeuille is veelal gebaseerd op bovengenoemde categorieën. Voor het stellen van reële verwachtingen van je portefeuille is het goed om je dat te realiseren. Daarmee is een dividendportefeuille niet te vergelijken met beleggen voor koerswinst of in een beursindex. Maar daarom niet minder lucratief; wel rustiger en met groeiende inkomsten.