Normaliter schrijf ik graag een blog/verhaal over actuele onderwerpen die met beleggen te maken hebben. In ons geval gaat het dan om beleggen voor (hoog) dividend waarmee je op termijn een passief inkomen verwerft. Dividendbeleggen is een rustige manier van beleggen; je hoeft niet dagelijks op de koersen te letten. Veel beleggers houden van zo’n rustige wijze van “beleggen voor inkomen”, waarbij je zelf “in control” blijft. Via Amerikaanse hoogdividend-fondsen is dit voor iedereen te eenvoudig te doen; mede daarom hebben we de afgelopen jaren vele nieuwe relaties mogen verwelkomen.
Bij rustig beleggen voor passief inkomen hoort een gedegen broker, die deze beleggingsmethodiek voldoende faciliteert. Het gaat dan om beschikbaarheid van HD-fondsen en de juiste (financiële) afhandeling van de dividendinkomsten. Veel van onze relaties hebben de laatste jaren zo’n broker gevonden in Binckbank. Binck was zelfs gastspreker bij de annoncering van het boek “Beter beleggen dan de bank”.
Maar je weet: de enige constante in het leven is verandering en dat is zeker van toepassing op het steeds wijzigende broker-landschap.
Binckbank is overgenomen door Saxo-bank uit Denemarken. Saxo heeft haar eigen ICT-omgeving voor beleggers, die anders werkt dan de voor velen vertrouwde Binck omgeving. Dat hoeft geen probleem zijn, ware het niet dat ICT-transities altijd ingewikkeld zijn en langer duren dan gepland; dat weet ik uit eigen ervaring.
Hoogdividend-beleggen in de VS is een “aparte” beleggingsvorm zeker in Nederland. Binck kon hier altijd prima mee overweg. Inmiddels zijn/worden alle Binck-gebruikers geleidelijk overgezet naar de Saxo-ICT omgeving; ook wij recent. De transitie verloopt voor ons, als dividendbeleggers, uiterst moeizaam. Talloze fondsen en fondstypen zijn niet meer beschikbaar, de dividend-afhandeling werkt onvoldoende en zelfs nadelig bij sommige typen aandelen. Saxo verschuilt zich daarbij achter een adviesrapport van KPMG. Kennelijk heeft Binck het al die jaren verkeerd gedaan.
Wij hebben Saxo herhaaldelijke aangeboden om mee te denken over de transitie op basis van onze kennis van hoogdividend-beleggen in de VS. Saxo is hier helaas nooit op ingegaan. Ook tijdens een ontmoeting deze zomer met de Saxo-directie zijn onze suggesties en klachten niet ter harte genomen, integendeel.
Conclusie
Op het forum op onze website vind je inmiddels een Saxofoni van honderden klachten en frustraties over de wijze waarop Saxo met Binck-relaties omgaat. Men gaat geheel zijn eigen weg en neemt “collateral damage” kennelijk op de koop toe. Zelfs het beschikbaar maken van een gratis transactie-tegoed is niet aan de orde. Intussen is Saxo ook nog eens veruit de duurste broker van Nederland.
Het resultaat is dat wij niet anders kunnen dan een tweede broker aan te bevelen voor dividendbeleggers die, tot op heden, uitsluitend een Binck-account hebben. Op zich kan het hebben van meerdere brokers ook een voordeel zijn, maar op deze aanleiding zat niemand te wachten.
Zoals gezegd; de enige constante is verandering; maar niet elke verandering is een verbetering.