Eenvoudig beginnen met hoog-dividendbeleggen

Een bijdrage van een van onze Ambassadors: Michel Roth. Hij deelt graag zijn kennis over hoogdividendbeleggen met anderen. Vooral de beginnende hoog-dividendbelegger kan daarvan profiteren. Zo kan hij het hoogdividend-beleggen concept uitleggen en toelichten waar de benodigde informatie is te vinden. In deze blog geeft hij alvast een aanzet met een eenvoudig stappenplan.

Zoals je weet kan het beleggen in hoog-dividendaandelen een lucratieve manier zijn om een passief inkomen op te bouwen en tegelijkertijd (eventueel – mooi meegenomen) te profiteren van de groei van bedrijven. Hier is een eenvoudig stappenplan om te beginnen met hoog-dividendbeleggen, van het aanmaken van een broker account tot het aankopen van je eerste aandelen.

Stap 1: Kies een broker en maak een account aan

De eerste stap in je beleggingsreis is het kiezen van een betrouwbare broker. Voor ons concept kun je kiezen uit Lynx en Mexem. Beide hebben relatief lage transactiekosten (Lynx €5 per transactie), een gebruiksvriendelijk platform en geven toegang tot een breed scala aan aandelenmarkten – in ieder geval de Amerikaanse markten waar we in zijn geïnteresseerd.

Zodra je een broker hebt gekozen moet je een account aanmaken. Dit is redelijk eenvoudig. Volg de instructies op de website van de broker om een account aan te maken. Dit zal meestal het verstrekken van persoonlijke informatie en bankgegevens omvatten. Ga er niet van uit dat je direct aan de slag kunt – het kan één of een paar werkdagen duren in sommige gevallen. De “vertraging” komt ook omdat je een initiële som geld op je broker account moet storten om te starten. Bij mijn weten is dat €3000 voor Lynx. Hier kun je beginnen met Lynx – met deze link krijg je €100,- van de transactiekosten vergoed (dus 20 transacties) en doneert Lynx €50 aan het WNF – ikzelf krijg er niets voor en heb verder geen banden met Lynx. (Als je een abonnement neemt bij Beter beleggen dan de bank krijg je zelfs €250,- vergoed.)

Tip: zorg ervoor dat je vanaf het begin altijd tweestapsverificatie aanzet, zelfs al is het niet verplicht, neem nooit onnodige risico’s met je geld.

Stap 2: Onderzoek naar hoog-dividendaandelen

Nu je een brokeraccount hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar hoog-dividendaandelen die je interesse wekken. Een zeer goede start is natuurlijk de Voorbeeldportefeuille van Beter beleggen dan de bank (BBddB). Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar aandelen met een hoog dividendrendement. Dit is echter niet het uitgangspunt van deze blog – we gaan er dus van uit dat we de BBddB-Voorbeeldportefeuille hanteren.

Stap 3: Bepaal welke aandelen je wilt kopen

Met een lijst van hoog-dividendaandelen in handen, is het nu tijd om een simpel actieplan op te stellen voor je aankopen en dat is uiteindelijk het leukste om te doen. De webpagina van de BBddB-Voorbeeldportefeuille biedt veel informatie en kan voldoende zijn. Maar wil je bijvoorbeeld je bestaande aankopen verwerken en de Div-ex date meenemen dan zijn er ook andere tools. Zelf gebruik ik de app en website van SeekingAlpha. De gratis variant volstaat voor wat ik zal omschrijven.

Zodra je een account hebt, is het handig om een portfolio aan te maken waarbij je de opzet van de BBddB-Voorbeeldportefeuille volgt. Dan ziet er ongeveer zo uit aan de linkerkant van je scherm.

Als je de lijst van de BBddB-Voorbeeldportefeuille hebt gevolgd, heb je nu een lijst met tickers maar met de standaard informatie (in kolommen) van SeekingAlpha. Deze zijn echter niet altijd even relevant voor onze manier van beleggen. Je eigen “view” toevoegen met de juiste informatie doe je door helemaal rechts op “Add View” te klikken.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Nu kun je zelf de kolommen kiezen die je wilt zien. Persoonlijk vind ik het belangrijk om altijd minimaal het volgende te weten:

 • Over welke ticker hebben we het?
 • Heb ik het aandeel al? (Eventueel hoe veel).
 • Wat is de huidige prijs?
 • Hoe verhoudt je huidige prijs zich tot het 52 weeks gemiddelde? Het simpele basisidee hierachter is dat ik er persoonlijk de voorkeur aan geef om uitsluitend aankopen te doen als de huidige prijs onder de helft van het 52 weeks gemiddelde is. Collega ambassadeur Frank gaat er hier uitgebreid op in.
 • Wat is de ex-div date (dus voor welke datum moet ik het aandeel hebben om nog de dividendbetaling te krijgen)?
 • Wat is het huidige dividendrendement (in %)?
 • Wat was het dividendrendement de afgelopen 12 maanden (in %)?

Optionele andere informatie om toe te voegen:

 • Wat is het huidige dividend (in $)?
 • Wat was het dividend de afgelopen 12 maanden (in $)?
 • Hoeveel is het aandeel op de dag gedaald (met het prijsbereik van de dag)?

Om de bovenstaande vragen te beantwoorden, moet je de volgende kolommen aanmaken

 1. Symbol
 2. Shares
 3. Price
 4. 52W Range
 5. Ex-Div Date
 6. Yield FWD
 7. Yield TTM
 8. Div Rate TTM
 9. Div Rate FWD
 10. Day Range en Change %         

Kolom 2 is bijzonder, want daar kun je aangeven of je het aandeel al in bezit hebt en eventueel hoeveel. Let erop dat je dit consequent (manueel) doet na iedere aankoop je die doet. Dat ziet er zo uit:

In het begin is dit nog niet zo belangrijk, maar later wel omdat ik het persoonlijk erg belangrijk vind om een goede spreiding te hebben (we willen werken naar een lijst van minimaal 30-40 aandelen).

Als je dus al meerdere aandelen hebt, vind ik het persoonlijk fijn als ik dan kan zien welke aandelen ik al wel heb en welke niet, terwijl ik tegelijkertijd alle andere informatie kan bekijken die ik relevant vind voor een aankoopbesluit.

Stap 4: Koop je aandelen

Nu je weet welke aandelen je wilt kopen, kun je in Lynx de aankoop doen. Dat wijst zichzelf. Let goed op dat je het juiste aandeel kiest. Als je niet zeker bent, kopieer dan de ISIN code van de BBddB-Voorbeeldportefeuille:

Deze ISIN code invoeren rechtsboven in de Lynx interface:


Stap 5: Monitor en evalueer

Nu je je eerste aankopen hebt gedaan, is het een kwestie van wachten tot je het eerste dividend krijgt uitgekeerd want dat is natuurlijk allemaal waarom we het doen! Het is niet ingewikkeld om uit te zoeken wanneer je de betaling krijgt, dit is meestal goed beschreven. Je zou zelfs de kolom “Payout date” kunnen toevoegen bij stap 3:

In de Lynx interface is als je op het tabblad “portefeuille” zit ook makkelijk te zien hoeveel opgebouwd dividend je nu hebt (maar die nog niet is uitbetaald):


En als je wilt weten hoeveel dividend je in de afgelopen periode uitgekeerd hebt gekregen, vindt op hetzelfde tabblad “portefeuille” helemaal beneden die informatie. Je kunt ook verschillende perioden (bijvoorbeeld over het jaar tot nu toe) de dividenden zien:


Als je op het pijltje achter de dividenden klikt, zie je zelfs van welke aandelen je dividend ontving, hoeveel het was en op welke datum dat betaald werd. Leuk om de gaten te houden!

Hopelijk helpt dit om snel en gemakkelijk op een goede manier aan de slag te gaan. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met me op via de contactpagina: Ambassadors – Hoog dividend aandelen (beterbeleggendandebank.nl)