Hoe kan ik overstappen naar een andere broker?

Overstappen naar een andere broker kan op verschillende manieren.

Je kunt je complete bestaande portefeuille laten overzetten van de ene broker naar de andere broker. Meestal kun je dat regelen via je nieuwe broker. De oude broker zal daarvoor vaak kosten in rekening brengen. Die kunnen flink oplopen, €25 per overgezet fonds is geen uitzondering. De nieuwe brokers zal meestal geen extra kosten in rekening brengen.

Een andere manier is om alle fondsen bij je oude broker te verkopen en bij de nieuwe broker de fondsen opnieuw aan te kopen. Daar zitten nadelen aan. Zo kun je bijvoorbeeld een gunstig dividendrendement – dat je in het verleden hebt vastgelegd – kwijtraken. En de nieuwe broker zal aankoopkosten in rekening brengen.

Ik zie geen dividend op mijn rekening verschijnen?

Dividend kan op twee manieren worden uitgekeerd. Als ‘stock’ of als ‘cash’. Als stock betekent dat het dividend direct wordt omgezet in nieuwe aandelen van hetzelfde fonds. Als cash betekent dat het dividend apart wordt bijgeschreven op je rekening.
Bij instellingen kun je dat wijzigen bij je broker.

Voordeel van cash is dat je zelf kunt besluiten wat je met het dividend doet. Bijvoorbeeld andere fondsen kopen, of terugboeken naar je privérekening.

Hoe weet ik dat mijn broker de bronbelasting goed berekent?

Als ontvanger van Amerikaans dividend betaal je bron/dividendbelasting. Dankzij het belastingverdrag tussen Nederland en de VS betaal je als Nederlandse belegger in Amerikaanse dividendaandelen gewoonlijk 0% of 15% bronbelasting, afhankelijk van het type aandeel.

Zo betaal je voor REITS, BDC’s en CEF’s altijd 15%. Bij Preferente aandelen (prefs) is dat meestal ook 15%. BIJ Babybonds is dit gwoonlijk 0%. Deze laatste is namelijk vrijgesteld van bronbelasting omdat het dividend wordt gezien als rente. Dat is ook logisch omdat men een vaste (rente/dividend) uitkering betaalt op basis van een vaste uitgiftewaarde van de bond (meestal 25$). In onze Voorbeeldportefeuille staat dat precies aangegeven per aandeel.

Normaal gesproken heb je daar geen omkijken naar, want dan houdt de broker het juiste bedrag bij je in. Maar dat gaat niet altijd goed. Met name zie je grote verschillen in de (initiële) afhandeling van bronbelasting bij preferente aandelen en babybonds. Je betaalt dan soms onterecht 15, 30 of zelfs 37%.

Feit is dat Babybonds met 0% moeten worden belast ongeacht van welk type bedrijf ze afkomstig zijn. Dit geldt dus ook voor bonds van bedrijven als (M)LP (Master) Limited partnerships, REIT’s, BDC’s etc. uit de voorbeeldportefeuille.

Wanneer een broker hogere tarieven toepast moet je daar direct bezwaar tegen maken. En laat je niet afschepen door iemand van een helpdesk die beweert dat het anders zit, want dat is pertinent onjuist.

Lynx zegt wel dat men eventueel te veel betaalde bron/dividendbelasting aan het eind van het jaar gecorrigeerd.
Citaat:
“Dit gaat automatisch en u hoeft er verder niets meer voor te doen”
Omdat het bij ……ook gaat om preferente aandelen zal dit dus ook gecompenseerd worden aan het eind van 2021.

Dat lijkt het standaardantwoord en betekent dat je het zelf goed in de gaten moeten houden. In principe geldt hetzelfde voor Mexem, aangezien beide van hetzelfde Amerikaans Broker-platform gebruik maken (Interactive Brokers).

Waar vind je betaalde bronbelasting?
Je kunt de ingehouden bronbelasting vinden via het dashboard van de broker. Dat gaat als volgt:

Saxo:
Inloggen, naar het persoon icoontje gaan, en dan “Overzichten” kiezen. Daar kan je dan “Dividendoverzicht” kiezen, waarna je eventueel een PDF of een Excelsheet kunt downloaden (de keuze voor Dividendoverzicht is kennelijk soms niet voorhanden).

Lynx:
Gewoon inloggen via lynx.nl. Je komt dan in accountmanagement. Klik vervolgens op Reports>Tax documents>Statements.
Hier zie je Activity en klikt dan op pijltje naar rechts. Vul de periode in. Je kan de resultaten dan bijvoorbeeld als pdf downloaden. Bijna onderaan vind je de Belasting en het totale Dividendbedrag.

Mexem:
Ongeveer zoals bij Lynx

Overigens kun je ingehouden bronbelasting vaak verrekenen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Welke broker (in Nederland, België en Duitsland)?

Wij werken voornamelijk met Lynx , Mexem en tot voor kort met Binck (Saxo), omdat daar de fondsen uit de Voorbeeldportefeuille voldoende beschikbaar zijn. Bij DeGiro is dat zeker niet het geval. Sterker nog, wie dergelijke fondsen in het verleden had gekocht, moest ze eind 2020 gedwongen weghalen bij DeGiro. DeGiro heeft ook problemen met het verrekenen van dividendbelasting.

Dus DeGiro in ieder geval niet nemen.

Van de andere brokers was Binck een goede keuze, maar die broker is nu verwikkeld in de overgang naar Saxo en dat gaat niet zonder problemen. Als je al een account daar hebt, kun je nog even afwachten of het goed komt. Als je nog moet beginnen, zou je voor Lynx of Mexem kunnen kiezen. Ze zijn ook wat goedkoper (maar met hoogdividend-beleggen voer je niet heel veel transacties uit).

Voor onze Belgische en Duitse abonnees gaat de voorkeur ook uit naar Lynx en Mexem.

Het is niet nodig om een account te nemen bij een Amerikaanse broker.

Update 2 november 2021:
De situatie m.b.t. Binck/Saxo is onveranderd. Het advies geldt nog steeds: als je nog moet beginnen, kies dan Lynx of Mexem. (Abonnees krijgen gratis €250,- transactietegoed bij Lynx).

Hanteren buitenlandse brokers ook de PRIPP-verordening?

Onze ervaring is dat Europese brokers (inclusief Zwitserland) één lijn trekken en de allemaal de PRIPP-verordening hanteren. Bij een enkele Amerikaanse broker kunt u op dit moment wel door de PRIPP-verordening getroffen fondsen kopen. In onze Voorbeeldportefeuilles vind je uitsluitend fondsen die je via Nederlandse brokers kunt aankopen.

Wat is een W-8BEN formulier?

Om in aanmerking te komen voor de 15% bronbelasting (i.p.v. 30%) moet soms een ingevuld W-8BEN (particulier) of een W-8BENE-formulier (zakelijk) naar uw broker worden gezonden. Zo’n formulier is nodig opdat de broker weet dat hij 15% bronbelasting kan inhouden in plaats van 30%. Soms regelt dat zichzelf automatisch. Maar het kan zeker geen kwaad in de gaten te houden of dat correct verloopt. U kunt zonodig het formulier downloaden en naar de broker mailen.