Actueel 24 juli 2020

Is de crises nu voorbij (op de beurs)?

De Coronacrisis is nog niet bezworen en dat geldt zeker ook voor de VS. Toch zijn de beurzen, na de krach van eind maart, enorm opgeveerd en zijn veel fondsen uit de voorbeeldportefeuille weer op weg naar hun oude koersniveau of daar zelfs alweer aangeland. Ook ons heeft het verbaasd dat het herstel zo snel heeft plaatsgevonden; helaas geldt dat nog niet voor alle fondsen en fondstypen in onze portefeuille.

Wel is het de laatste tijd wederom duidelijk geworden dat dividend een essentiële rol speelt, ook in crisistijden. Zoals eerder gezegd; dividend fungeert als kussen onder je portefeuille. Je kunt selecteren op “veilige” fondsen zoals bijvoorbeeld de fondsen in het Conservative-deel van de portefeuille. Nog steeds heeft hier geen enkele dividendverlaging/uitstel plaatsgevonden. In normale tijden zul je met dergelijke fondsen slechts beperkt koerswinst kunnen verkrijgen. Het zijn immers “fondsen voor inkomen” waarbij continuïteit van dividend voorop staat. Echter, zij die de afgelopen tijd fondsen uit de Conservative-portefeuille hebben (bij)gekocht tegen een lagere koers dan voorheen, zullen veelal ook koerswinst hebben kunnen behalen. En daarnaast natuurlijk een blijvend hoger dividendrendement…

In de Advanced-portefeuille zie je dat sommige fondsen hun dividend alweer hebben verhoogd na een eerdere verlagingen (zie verder bij portefeuille-overzicht). Zijn alle zorgen dan nu voorbij?

Dat weten we niet. Zolang het virus blijft rondwaren blijven mensen en beurzen enerzijds afwachtend maar anderzijds ook weer niet. Veel beleggers geloven dat het ergste achter de rug is en lopen daarop vooruit. Dat verklaart mede de beursstijgingen van de laatste tijd. Ook de enorme investeringen van de Amerikaanse overheid helpen daarbij.
Wij geloven ook dat het ergste voorbij is, maar houden toch de vinger aan de pols. Eventuele portefeuille-wijzigingen zullen voorlopig in het teken staan van “voorzichtigheid”. Zoals gezegd, zowel de Conservative- als Advancedportefeuille bevatten grote gerenommeerde ondernemingen en fondsen en dat houden we zo. Geen avonturen dus voorlopig.

Kennis is macht

Als belegger moet je weten wat je doet en weten wat je doel is. Zo maar beleggen werkt niet. Dat is juist de reden waarom de meeste particuliere beleggers geld verliezen op de beurs. Daarnaast moet je soms een sterke maag hebben wanneer zich een beurscorrectie of -krach voordoet. Dat is niet altijd eenvoudig maar wel nodig wanneer je je realiseert dat een krach gemiddeld een keer in de 10-12 jaar voorkomt en een correctie gemiddeld 1-2 keer per twee jaar. Daarna gaat altijd alles weer terug naar het oude, maar dat kan soms even duren.

In het licht van bovenstaande is toch belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en wat je op jouw pad zou kunnen verwachten. Je hebt immers een plan/doel, toch …?
Als dividendbelegger kies je voor een totaal andere invalshoek dan als belegger voor koerswinst.
Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat een dividend beleggers geen koerswinst kunnen behalen.
Maar het uitgagnspunt is anders, namelijk beleggen voor continu stabiel maandelijks/kwartaal-dividend en (eventueel) vermogen opbouwen d.m.v. herbeleggen met het “8ste wereldwonder” als leidraad.

Om dit te doen kun je natuurlijk gewoon fondsen kopen uit de voorbeeldportefeuille en vervolgens afwachten. Dat is prima. Wij selecteren immers de fondsen op basis van allerlei (10-12) selectiecriteria en je kunt erop vertrouwen dat een en ander met zorg geschiedt. We krijgen regelmatig vragen over selectiecriteria maar dat is niet even snel op te schrijven.
(Voor diegene die daar meer over willen weten is de cursus “Hoogdividend beleggen voor voor gevorderden” op 3 oktober 2020 een aanrader).
Maar toch zouden we je willen aanmoedigen om meer kennis te vergaren over jouw manier van beleggen en specifiek Hoogdividend-beleggen. Meer kennis betekent meer vertrouwen in de haalbaarheid van je doelen en het voelt ook beter.

Op hoofdlijnen hebben dividendbeleggers twee doelen te weten:
– Sparen via dividend (bv. voor pensioen, studie van een kind, enz.).
– Meer rendement/inkomen halen uit je vermogen.

Wij krijgen dagelijks vragen van abonnees over de meest uiteenlopende onderwerpen of fondsen. Vanzelfsprekend proberen wij alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Toch is het daarnaast ook aan te raden om je verder te verdiepen in de methodiek van Hoogdividend-beleggen en je kennis te vergroten. Wij proberen je daarbij op allerlei manieren te helpen, enerzijds door een up-to-date website en anderzijds door het bieden van training en coaching.

In dit verband maken we je graag nog eens attent op een aantal mogelijkheden/functies van de website die je misschien nog niet hebt ontdekt, zodat je er nog optimaler gebruik van kunt maken en je kennis kunt vergroten.

Zoekfunctie
Abonnees hebben toegang tot de zoekfunctie/machine.
Onder “Actueel” kun je een zoekterm (search) vullen waardoor je veelal een actueel antwoord op je vraag kunt vinden in alle voorgaande maandelijkse nieuwsbrieven en/of blogs. Alle maandelijkse nieuwsbrieven (toelichting op portefeuille) van het laatste jaar e.v. vind je hier. Je kunt er informatie vinden over fondstypen, reden van opname/verwijding van fondsen uit portefeuille, algemene beschouwingen, enz.

Toelichting fondsen
Op de pagina “Voorbeeldportefeuille” zie je, als abonnee, ook “Toelichting fondsen”. Hier vind je een korte beschrijvingen van alle fondsen in de portefeuille. Bij aanklikken van een fonds word je automatisch doorgeleid naar de website van Yahoo voor actuele koersen en verdere informatie.

Blog
De blog op onze site is toegankelijk voor iedereen ook voor niet-abonnees. Je vindt er veel generieke informatie en artikelen.

Academy
Hier vind je alle workshops, trainingen, webinars etc. en andere events in de komende tijd. Ook een coaching/consulting afspraak met een van onze ambassadors kun je hier aanvragen; de ervaring leert dat een dergelijk consult in korte tijd een sterke bijdrage levert aan jouw kennis.

Onze missie is niet alleen om een actuele voorbeeldportefeuille te bieden, maar ook om zo veel mogelijk informatie en kennis daaromheen eenvoudig toegankelijk te maken. Dividend beleggen is immers in Nederland/Europa nauwelijks bekend als beleggingsvorm. Wanneer je belegt met een bepaalde doelstelling voor ogen, dan is het vergoten van je kennis om dat doel te bereiken belangrijk. Dat geeft je waarschijnlijk een beter maar vooral zekerder gevoel. Het gaat immers om jouw geld. In dit verband nog het volgende:

Je kunt steeds minder rekenen op voldoende AOW, pensioengelden en rente op spaargeld. Beleggen wordt steeds belangrijker om zelf in een gezonde financiële toekomst te voorzien. Tegelijkertijd is beleggen een complex proces.
We zien ook steeds meer dat ouders hun kinderen interesseren/leren om te gaan beleggen en dat verheugt ons. In Nederland is het opdoen van beleggingskennis immers een ondergeschoven kindje. Wij proberen daarbij te helpen met onze methodiek. Ook hier geldt het aloude spreekwoord: Kennis is macht.

Financiëel onafhankelijk met dividendbeleggen; wat zijn de voordelen?

Ook wij merken dat steeds meer mensen op termijn financieel onafhankelijk willen worden en zoeken naar manieren om dat te bereiken door beleggen. Via gewoon beleggen voor koerswinst lukt dat de meeste mensen niet. Immers zoals bekend; 90% van particuliere beleggers verliest op termijn op de beurs. Maar velen beginnen zich te realiseren dat er een andere weg is naar financiële onafhankelijkheid namelijk via dividendbeleggen. Weliswaar is dit een geleidelijke weg maar wel zeer begaanbaar voor iedereen, ook voor zelfstandigen en zelfs voor je kinderen/kleinkinderen. In de VS zijn veel mensen aanzienlijk succesvoller met dividendbeleggen dan met beleggen voor koerswinst. In Nederland wordt dit veelal niet geloofd. Onbekend maakt immers onbemind. Daarom hier nogmaals de voordelen waarmee je misschien ook anderen over de streep kunt trekken.

Voordeel 1: de regelmaat van inkomen
Iedereen wil genoeg vermogen opbouwen om comfortabel (eerder?) met pensioen te gaan of voor andere doelen. Maar dan wil je ook dat jouw portefeuille voor een (extra) inkomen zorgt. Als je aandelen bezit die geen dividend uitkeren, moet je elke maand een deel van je aandelen verkopen voor inkomen. Dat kan zeer onpraktisch zijn, aangezien aandelenkoersen altijd fluctueren. Dividenden daarentegen blijven veelal heel constant en nemen dus de stress van koersbewegingen grotendeels weg. Wel kun je last hebben van dividendverlagingen, al of niet tijdelijk, maar dat risico kan worden geminimaliseerd door te investeren in gerenommeerde bedrijven met een bewezen sterk dividendbeleid. En, dividendverhogingen zijn er natuurlijk ook.

Voordeel 2: koerswinst blijft ook mogelijk
Veel beleggers, die niet van dividendbeleggen houden, wijzen erop dat je met dividend beleggen de kans op koersstijgingen goeddeels opgeeft. Dit is absoluut niet het geval. Veel dividendfondsen kunnen ook in koers stijgen en tegelijk hoog dividend uitkeren. Juist bij aankoop van fondsen, na een beursdaling, eten dividendbeleggers zelfs van twee wallen te weten kans op koerswinst en een hoger dividend.

Voordeel 3: ruime keuzemogelijkheden van betrouwbare dividend fondsen/aandelen
Niet alle dividendaandelen zijn goede keuzes; er zijn ook hele slechte.
Maar door jezelf te dwingen het dividendbeleid van een bedrijf te evalueren, en je kennis te vergroten kun je aandelen van hoge kwaliteit selecteren.
En dat geldt zeker voor het dividendland bij uitstek, de VS. Zaken als “is het management aandeelhouders-minded” en “genereert de onderneming voldoende cash om haar dividend te dekken” zijn belangrijk.

Voordeel 4: een dividendbelegger leert koop/verkoop kansen te zien
Wanneer je je richt op aandelen die al heel lang dividend uitkeren, laten we zeggen 5-10 jaar of langer, krijg je een goed beeld van het “normale” dividendrendement en kun je er veelal ook in de toekomst op rekenen. Bij afwijking van het normale patroon kun je dan handelen m.b.t. koop en verkoop.

Argument 5: dividendbeleggers slapen rustiger
De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar belegginsgedrag en sentiment van particulieren. Door de slechte prestaties van de gemiddelde particuliere investeerder is deze toch maar gaan beleggen via ETF’s, je weet wel indexfondsen, onder het notto “ if you don’t beat them join them”.
Een veel betere aanpak voor particuliere beleggers zou zijn geweest om de focus te veranderen van “beleggen voor koerswinst” naar “beleggen voor inkomen”.
Wil ik beleggen om een spaardoel/pensioen/inkomen te realiseren?
Als het antwoord “ja” is, hoef je de markt niet te verslaan op basis van koerswinst-resultaten. Wanneer jouw succes niet afhangt van prijsstijgingen van aandelen, maar wel van het succes van bedrijven/fondsen van hoge kwaliteit, raak je emotioneel veel losser van het beleggingsproces. Je slaapt dus veel rustiger.

Conclusie:
Natuurlijk hoeft dividendbeleggen niet altijd tot betere resultaten te leiden dan beleggen voor koerswinst. Je kunt net zo gemakkelijk redenen bedenken waarom beleggen voor koerswinst beter is dan dividendbeleggen.
Wat we hiermee wel beogen is dat, wanneer je je concentreert op een robuuste dividendportefeuille met aandelen van hoge kwaliteit, je minder emotioneel betrokken bent bij de (beurs)waan van de dag en veel stress kunt voorkomen.

Ervaringen van een Ambassador

Een van onze Ambassadors is Fred Groen, financieel & beleggingsadviseur te Apeldoorn. Fred houdt zich ook al langer bezig met hoogdividend beleggen en heeft zijn ervaringen opgetekend. Het eerste deel van zijn verhaal vond je al op de blog van onze website. Het tweede deel staat er nu ook. Alvast enige citaten:

Vorige maand heb ik u uitgelegd hoe ik ben begonnen met hoog-dividendbeleggen en wat ik zoal in de praktijk meemaak op mijn ontdekkingsreis door de onbegrensde mogelijkheden van beter beleggen dan de bank in de VS!

Na een, in mijn ogen, lange aanloop van de opbouw van een portefeuille met allerlei soorten hoog-dividendbeleggingen, had ik het plan gesmeed om dan rond dit voorjaar structureel een bedrag te gaan onttrekken uit de pensioenportefeuille. Daar is deze ook voor bedoeld tenslotte!

In maart 2020 ging alles nog goed en waren er geen grote schommelingen in de dagkoersen. Eigenlijk is het beter niet meer zo te focussen op de dagkoersen, maar onwillekeurig doe je dat toch. Door het gemak van internet en apps is het Binck account overal te openen en zie je in één oogopslag hoe je ervoor staat. Mijn leermoment: niet dagelijks naar kijken.

De portefeuille

Zoal je hebt gezien zijn de dividenden van de fondsen in de Conservative-portefeuille nog steeds niet gewijzigd, ondanks Corona. Een prima zaak. Ook hier zijn nog niet alle fondsen terug op het oude koersniveau, maar daardoor zijn er wel mooie extra dividendrendementen te behalen met name met prefs en babybonds die nog nog onder het niveau van 25 dollar noteren. Ook in de Advanced-portefeuille hebben nog niet alle fondsen een volledig herstel laten zien v.w.b. koersontwikkeling in de richting van het niveau van voor de Corona-crises en dat is ook logisch. We hebben daar voorlopig mee te maken maar het biedt ook kansen. Wel kunnen we zeggen dat ook in de Advanced-portefeuille de continuïteit van het dividend zich bewijst. Wel iets minder natuurlijk dan bij de Conservative-portefeuille maar verder prima. Daarnaast biedt de Advanced-portefeuille juist nu kansen omdat ook deze fondsen allemaal grote gerenommeerde ondernemingen zijn zoals de Real Estate Investment Trusts (REIT) en Business Development Corporation (BDC).

Verdere koersstijgingen lijken waarschijnlijk in de komende tijd in combinatie met een hoog dividendrendement, maar koersverlies blijft eveneens mogelijk zeker wanneer het Corona- sentiment wederom negatief wordt. Maar ook hier blijft de continuïteit van dividend belangrijk. Op dit moment is er nog een beperkt aantal fondsen waar het dividend is verlaagd; verreweg het grootse deel van de fondsen heeft het dividend niet verlaagd of zelfs, na een initiële verlaging, alweer een verhoging aangekondigd. Zoals eerder gezegd; fondsen die het dividend hebben verlaagd doen dat meestal uit voorzorg.

De Advanced portefeuille

Hier is de situatie anders. Dit deel van de portefeuille omvat, naast Prefs en CEF’s ook Real Estate Investment Trust (REITS) en Business Development Corporation (BDC’s). Het is bekend dat dergelijke fondsen in crisistijd eerder geraakt worden en meer tijd nodig hebben om te herstellen; dat zag je ook bij de crisis in 2008/2009.

Kunnen we nu een algemene conclusie trekken m.b.t. de continuïteit van dividend per type fonds? Nee dat gaat niet. Dezelfde fondstypen kunnen heel andere markten bestrijken en de kwaliteit van het management blijft ook altijd cruciaal. Toch gaan we proberen wat algemene conclusie en tips te geven.
Bij fondsen, waar recent dividend-veranderingen hebben plaatsgevonden, hebben we die in “rood” aangegeven in de portefeuille Nu sommige fondsen hun dividend alweer naar boven hebben bijgesteld is voor die fondsen de “rood aanduiding” weer omgezet in “zwart”.

Voor meer avontuurlijke beleggers zijn veel fondsen in de Advanced- portefeuille nu mogelijk nog steeds koopjes. Vooral die fondsen die hun dividend niet hebben verlaagd blijken sterk en het is waarschijnlijks dat de koersen van deze fondsen weer naar een hoger niveau kunnen. Zoals bekend worden BDC’s en REITs meestal als eerste getroffen in mindere tijden, vaak onterecht. Daar staat tegenover dat diegene die dan durven instapen er meestal op termijn geen slechte keus aan hebben in de vorm van een hoger dividendrendement en kans op aanzienlijke koerswinst. Je zag dat patroon ook in in 2008/2009 na de financiële crisis. BDC’s en REITs blijven gewild bij Amerikaanse dividendbeleggers, waarbij REITs ook “assets” bezitten in de vorm van onroerend goed of leningen. Ook de meeste BDC’s zijn blijken goed opgewassen tegen een crisis op termijn. Laten we eens op hoofdlijnen kijken naar een de fondsen in Advanced-portefeuille.

Closed end Funds (CEF)

Liberty All-Star Equity Fund (USA)
Hier is het dividend alweer verhoogd na een eerdere daling.

Liberty All-Star Growth Fund (USG)
Ook hier een snelle dividendverhoging.

Guggenheim Enhanced Equity Income Fund (GPM)
GPM heeft het dividend gehalveerd en is het is nog onduidelijk of herstel in aantocht is; we blijven dit volgen.

Macquarie/First Trust Global Infrastructure/Utilities Fund (MFD)
MFD heeft een relatief beperkte dividendverlaging achter der rug van ca, 20%.

Tekla Healthcare Investors (HQH)
Hier ook een beperkte verlaging van slechts 12% maar daarnaast is het fonds ca. 50% in koers gestegen sinds de opname in de portefeuille in april 2020. Zo kan het dus ook gaan.

AllianzGI Convertible&Income (NCZ)
Hier ook naar omstandigheden een beperkt dividendverlaging van ca. 16%.De koers lijkt weer op weg naar het oude niveau

Business Development Corporation (BDC’s)
Hier zien we een aantal opvallende situaties te weten:

Saratoga Investment Corp. (SAR)
SAR was tot maart jl. een beurslieveling mede omdat het fonds al jaren het dividend heeft verhoogd; zoals je weet een goed teken. De plotselinge stop van het dividend eind maart was dan ook een verassing maar werd gezien als voorzorgsmaatregel. Dat klopt. Inmiddels heeft SAR het dividend weer hervat, weliswaar nog niet helemaal op het oude niveau maar verder prima. Analisten hebben SAR in het vizier en verwachtten dat een verder koersstijging in het vat zit richting 20$, d.w.z. potentieel 30% stijging.

ARCC Ares Capital (ARCC)
ARES wordt gezien als een van de beste BDC’s en is tevens de grootste. ARCC is al flink op weg naar koersherstel. Er is geen geen dividendverlaging en een nieuwe aandelenemissie is ruim geslaagd. Men heeft zelfs aangekondigd dat het dividend stabiel zal blijven in de nabije toekomst.

Horizon Technology Finance (HRZN)
HRZN is alweer bijna op oude niveau met een zeer stabiel dividend. Men richt zich uitsluitend op hightech startups, Zoals je weet is hightech de motor achter het generieke beursherstel en HRZN loopt daarin mee.

PennantPark Investment (PNNT)
Hier zien we een dividenddaling van 33% waarbij dividend en koersherstel nog niet in zicht is. Wel is de huidige waardering volgens analisten veel te laag dus de algemene verwachting is dat een en ander op termijn zal herstellen.

Capital Southwest (CSWC)
CSWC gaat eveneens weer de goede kant op. Ook hier zag je voor de crash en continue groei van het dividend. Men heeft aangekondigd het dividend voorlopige constant te houden waardoor een verder koersstijging ook waarschijnlijk is.

Real Estate Investment Trust (REITs)
Goede bedrijven worden niet van de ene op de andere dag minder waard. Tijdens een crisis reageert de markt veelal te abrupt en dat geld zeker voor REITs. REITs hebben immers veel waardevolle bezittingen zowel in onroerend goed zelf als m.b.t. financiering/hypotheken. Ook bij een aantal REITs hebben de laatste maanden dividendverlagingen plaatsgevonden, waarbij met name de zogenaamde non-agency REITs het hardst zijn geraakt. Dit zijn REITs die afhankelijk zijn van huurinkomsten en niet worden “gedekt” door de Amerikaanse overheid. Bovendien blijkt dat Amerikanen veel gebruik maken van de Corona-regeling in de VS, waarbij men betaling van huur enige maanden mag uitstellen. REITs zoals ARI, LADR, ABR hebben hier last van. Niettemin zeggen veel analisten “nu instappen” en daar zijn we het mee eens. Evenals in 2008/2009 kost REIT-herstel enig tijd maar het gaat ongetwijfeld plaatsvinden.

AGNC Investment Corp. (AGNC)
AGNC heeft het dividend verlaagd uit voorzorg. De koers is nog niet geheel terug op oude gemiddelde niveau maar lijkt wel op weg.

Apollo Commercial Real Estate Finance, (ARI)
ARI heeft slechts 13% dividendreductie en lijk momenteel stabiel. Wel is het dividendrendement op dit moment (te) hoog. Een verder koersstijging moet dit tot betere proporties terugbrengen.

Arbor Realty Trust (ABR)
Ook dit is een “huur-Reit” maar heeft het dividend niet verlaagd en lijkt weer de goede weg. ABR is ook een groei-dividendfonds.

Ladder Capital (LADR)
Ondanks de forse dividendverlaging van 40% blijft het bedrijf in de gratie van analisten. Men denkt hier ook aan een verlaging uit voorzorg.

Omega Healthcare Investors (OHI)
OHI is eveneens een REIT met een dividendgroei-historie en beweegt zich hoofdzakelijk in medisch onroerend goed. Ook hier lijkt (koers)herstel gaande.

Penny Mac Mortgage Investment Trust (PMT)
Een snel koersherstel en forse dividendstijging van 60%.

Individueel aandeel

SFL Corporation (SFL)
Het enige individuele aandeel binnen de portefeuille is SFL. SFL heeft een dividendverlaging van 25% geannonceerd, maar analiste blijven overtuigd van de hoge kwaliteit van dit bedrijf, al moet de koers wel weer wel omhoog.

Consult on-site
Mocht je toch liever een consult on site preferenen d.w.z. bij jou thuis/kantoor dan kan dat ook. Stuur een mail naar info@beterbeleggenddandebank.nl en je ontvangt nadere informatie en we komen tot een afspraak.