Als je gaat googelen op “FIRE” zul je veel hits krijgen.
Een van deze hits is het muzieknummer Fire; een echte wereldhit van de Pointersisters uit de zestiger jaren, misschien ken je het nummer nog. (Als gitarist in een coverband speel ik het nummer zelf ook graag, maar dat terzijde.)
Een andere Fire-hit die voorbijkomt betreft de zogenaamde Fire-beweging. Fire staat voor Financial Independence, Retire Early.
Deze beweging is overgewaaid uit de VS en heeft tot doel om je zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te maken. Je vindt talloze (weinig professionele) website/blogs van goedwillende “adviseurs”, die zelf ook “Fire zijn gegaan”. Ze leven kennelijk van weinig geld maar wel gelukkig, althans zo lijkt het.
Enige citaten:
De fire-beweging helpt je om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Ongeacht waar jij je bevindt in jouw reis naar fire, helpen we je weloverwogen beslissingen te nemen.
De fire-beweging biedt toegang tot een rijke bibliotheek van op maat gemaakte content, tools die jou helpen financiële doelen te stellen en te plannen, en het belangrijkste, een sterke community waarop u kunt rekenen.
Op zichzelf is het natuurlijk een goed idee om snel financieel onafhankelijk(er) te worden, zeker in deze tijd. Temeer daar ons huidige pensioensysteem opnieuw fors ter discussie staat en je daarvoor op kort termijn geen oplossing zal bieden (zie de blog Hoe indexeer je jouw pensioen).
Zelf kwam ik pas recent in contact met Fire en ben me eens gaan verdiepen in de websites/blogs en hun aanpak. Men vertelt hoe je kunt bezuinigen, goed en vrij kunt leven, wanneer je je baan kunt opzeggen, dat je niet leeft om te werken maar andersom etc.
Alle bekende, maar wel goedbedoelde, clichés dus.
Fire-beleggingsadvies
Sommige Fire-sites geven zelfs beleggingsadviezen/meestal op basis van beleggen in de AEX (de heen en weer beurs) of in ETF’s. Ook zien we dat commerciële/financiële bedrijven/instellingen zich profileren op dergelijk Fire-websites zoals verzekeraars en vermogensbeheerders. Als je ergens moet wegblijven om Fire te worden is het daar wel; zelf doen is de enige optie.
Zoals gezegd is de Fire-beweging op zichzelf niet verkeerd, maar in hun beleggingsadviezen valt het woord “dividend” nergens. Daarbij gaat men meestal uit van een gemiddeld Fire-rendement van 4%; vervolgens gaat men rekenen met rente op rente.
Ook hier zien we dus dat de Amerikaanse methodiek van (maandelijks/kwartaal) dividend/income-beleggen niet ter sprake komt en dat velen daardoor beperkt worden in hun Fire-mogelijkheden.
Met een Amerikaans hoog dividend fonds is je rendement gemiddeld veel hoger dan 4% en ben je dus veel sneller bij je Fire-doel. Bovendien, wanneer je steeds nieuwe dividendaandelen bijkoopt van je ontvangen dividend, “koop” je dus gewoon meer dividend/inkomen. En daardoor stijgt de waarde van je aandelenportefeuille ook nog eens op termijn. Je krijgt immers steeds meer aandelen.
Dit plaatje laat zien wat je hebt bereikt aan inkomen en waarde- vermeerdering wanneer je 10 jaar geleden (op 1 november 2012) zou zijn ingestapt in RVT met 10.000$
- Je zou toen 819 aandelen hebben ontvangen
- Door herbeleggen van jouw ontvangen (maand)dividend heb je nu 1899 aandelen.
- Het huidige actuele jaardividend is 1,40$.
Jouw inkomen is dus nu: 1899 x 1,40$ = 2.658$/jaar (huidige aantal aandelen x jaardividend) en groeit gewoon door. - Wanneer je het fonds nu toch zou willen verkopen ontvang je 26.491$
Zo eenvoudig is deze Amerikaanse Fire/pensioen-methodiek.
Conclusie
Met hoogdividend (her)beleggen in specifieke Amerikaanse fondsen bereik je veel sneller jouw Fire/pensioen-doel. Je hebt er geen AEX/ETF’s voor nodig (die geen dividend betalen). Gewoon een gespreide portefeuille opbouwen van beursgenoteerd veilige Amerikaanse hoogdividend-fondsen. Iedereen kan het en het is ook nog eens een heel rustige “sleep well at night” methodiek; dat is ook plezierig.