Flash – 1 februari 2023

Zoals we al melden in de mail-Flash van 26 januari, zijn recent de zogenaamde Closed End Funds (CEF) in de ban gedaan door een richtlijn vanuit Europa. Dat betekent dat deze fondsen niet meer verkrijgbaar zijn via Nederlandse/Europese brokers, zo lang de uitgevende partij geen “bijsluiter” beschikbaar heeft (het zogenaamde KID-document). De kans dat Amerikaanse CEF’s of brokers zo’n bijsluiter gaan leveren is klein, los van juridische issues.
Deze bizarre richtlijn is niet helemaal nieuw. Al jaren heerst er echter veel verwarring en onbegrip over in de markt, ook bij brokers.
Broker zijn hier dan ook verschillend mee is omgegaan. Zo hebben Lynx en Mexem CEF’s gewoon beschikbaar gehouden en pas recent abrupt hun beleid gewijzigd, verwijzend naar EU-regelementen. En Lynx heeft ons laten weten daar niets aan te kunnen veranderen. Helaas kunnen wij er dan ook niets aan veranderen.

Hoe verder v.w.b. CEF’s
Daarom willen we alvast anticiperen op het feit dat CEF’s (in ieder geval de komende tijd) niet meer beschikbaar zijn.

  • We gaan de CEF’s uit de Voorbeeldportefeuille halen.
  • Alle CEF’s (uit EIP én AIP) blijven voorlopige zichtbaar bij de (AIP) Voorbeeldportefeuille op een aparte pagina. We blijven ze de komende tijd ook nog volgen en indien nodig over berichten.
  • De AIP-Portefeuille zal in de komende maanden versneld worden uitgebreid naar opnieuw ca. 40 fondsen. In het Conservative deel worden met name nieuwe veilige Prefs en Babybonds toegevoegd; bij Advanced zijn dat REIT’s en BDC’s.

Wat betekent dit voor je portefeuille?
Het wegvallen van CEF’s is vervelend, maar hoeft absoluut geen invloed te hebben op de “Income-stream” van je portefeuille.
In de eerste plaats kun je CEF’s gewoon in portefeuille houden en het dividend loopt door.
En als je kiest voor Preferente aandelen (Prefs) en Babybonds verminder je zelfs de volatiliteit van je portefeuille als geheel. CEF-koersen zijn meestal bewegelijker. Ook veiligheid van de portefeuille als geheel neemt toe. Dividend van Prefs en Babybonds gaat immers altijd voor.