Ga je voor Tesla of liever voor betrouwbaar rendement?

Groeiaandelen zijn aandelen waarvan men verwacht dat de koers gaat stijgen. Ze krijgen veelal de meeste aandacht in de beleggingswereld, in de pers, etc. De laatste tijd zijn groeiaandelen populair onder particuliere beleggers, met name gedreven door de technologiesector. De vraag blijft echter of groeiaandelen hun sterke prestaties in de toekomst behouden. Ze bieden veelal geen/nauwelijks dividend.
Of is het toch verstandiger om het grootste deel van je kapitaal om te zetten in meer op waarde gerichte dividendaandelen? Het antwoord hangt misschien af van je eigen doelstelling. Maar wij geven de voorkeur aan consistente dividendaandelen met relatief hoge rendementen als kern van onze portefeuille. Laten we nog eens kijken waarom:

Prestaties
De geschiedenis leert dat dividendaandelen op termijn beter presteren dan aandelen die geen dividend betalen. Vooral bij aandelen waarbij het dividend regelmatig groeit is dat overduidelijk.

De rente
Het lijkt waarschijnlijk dat de rente de komende jaren laag blijft. Dit betekent dat dividendaandelen één van de weinige bronnen van voorspelbaar rendement bieden. In tegenstelling tot obligaties betalen veel dividendfondsen nog steeds aantrekkelijke rendementen. Vroeg of laat ziet de gemiddelde belegger dat ook en begint met meer te investeren in dividendaandelen.

Veiligheid
Bovendien blijft het nog steeds mogelijk om aantrekkelijke dividendaandelen te vinden ondanks de hoge beursstanden, mede omdat groeiaandelen nog steeds de meeste belangstelling genieten. Dividendaandelen hebben vaak een wat lagere waardering dan groeiaandelen en bieden ook cash-dividend. Mede hierom zijn dividendaandelen gemiddeld veiliger t.o.v. veel groeiaandelen.

Waardering
De waardering van een bedrijf is vaak een van de maatstaven om er al of niet in te investeren. Dividendaandelen zijn gemakkelijker te waarderen dan groeiaandelen. Groeiaandelen van snelgroeiende bedrijven zijn op voorhand moeilijk te waarderen en te selecteren. Bedrijven als Tesla, Airbnb en Uber hebben buitengewoon hoge waarderingen op de beurs, maar zullen naar verwachting pas in de toekomst grotere winsten gaan behalen. Dividendaandelen daarentegen zijn meestal veel eenvoudiger te waarderen. Dat komt omdat hun winsten en bedrijfsmodellen al bekend zijn en toekomstige prestaties beter zijn in te schatten. Het is dus veel moeilijker om snelgroeiende bedrijven op waarde te taxeren dan solide dividendbetalers.

Gemoedrust
Dividendbeleggen biedt gemoedsrust. Consistente en betrouwbare dividendinkomsten geven veel beleggers en rustiger gevoel. Het maakt minder uit wat er gaande is in de markt of in de wereld wanneer jouw portefeuille is gebaseerd op dividendaandelen van kwalitatief goede bedrijven. Dan weet je op zijn minst dat jouw inkomen blijft doorlopen.

Maar mocht je toch wat meer avontuur willen met groeifondsen, maar wel op een veilige manier, dan kun je ook kiezen voor gespecialiseerde zogenaamde Closed End Funds. Er zijn voldoende CEF’s die in groeifondsen beleggen zoals USA, ASG en GGT. Je belegt dan indirect in een groot aantal groei-bedrijven zoals Apple, Tesla, Netflix etc., maar je ontvangt toch een hoog dividend. En koerswinst is eveneens haalbaar door de koersstijging van de CEF zelf. Het beste van twee werelden.