Geld maakt niet gelukkig

Het klopt: geld maakt niet gelukkig. Dit is dan ook geen boek dat beschrijft hoe je snel rijk wordt. Maar een solide basis onder het huishoudboekje maakt het leven wel een stuk aangenamer.

Immers, geluk hangt af van je persoonlijk situatie. Wat ervaar je als geluk? Een leuke partner, fijne vrienden, een heerlijke maaltijd, leuk werk, een terrasje pakken in de zon of gewoon gezond zijn. Zo zijn er duizenden geluksfactoren, die voor iedereen gelukkig verschillend zijn.

“Rijk zijn” heeft dus lang niet altijd met geld of vermogen te maken maar ook met gevoel. Zo hebben talloze inwoners van Vrouwenpolder in Zeeland in 2013 de postcodeloterij gewonnen en een fors bedrag ontvangen. Uit een tv-rapportage bleek later dat verreweg de meeste winnaars hun levensstijl niet of nauwelijks hadden aangepast. Wel hadden vrijwel alle inwoners een deel van het bedrag besteed aan iets waar men al langere tijd van droomde, zoals een nieuwe auto of huis.
Feit dat mensen met een spaarpot minder zorgen hebben. Het geeft rust in onzekere tijden en bij onverwachte gebeurtenissen. Je kunt er (een deel) van je nieuwe huis mee financieren, de kinderen laten studeren, pensioen mee opbouwen of eerder stoppen met werken.
Maar de inhoud van een spaarpot verdampt tegenwoordig ook zonder dat je geld uitgeeft. De bankencrisis, pensioenfondsen die korten en lage spaarrentes hebben ons wel geleerd dat ook het beheren van uw vermogen aandacht nodig heeft. Ook (misschien vooral) wanneer u het uitbesteedt aan een financiële instelling.
Dit boek beschrijft een in Amerika veel gebruikte spaar/belegmethode die bedoeld is om vermogen op te bouwen, bestaande vermogens in stand te houden en te laten groeien zonder veel inspanning.

U kunt het zelf doen, het is niet moeilijk wel leerzaam. Iedereen van ZZP-er, tot CEO kan er mee starten en een solide basis leggen onder zijn eigen financiële toekomst.