Groei-dividend in onzekere tijden

We leven de laatste jaren in een buitengewoon onrustige wereld met covid, oorlog, rentestijging en hoge inflatie. Het kiezen van de juiste beleggingsstrategie is dan ook voor velen geen eenvoudig opgaaf.

Dividendbeleggen in de VS blijft eigenlijk een van de meest stabiele beleggingsvormen. Juist in deze tijd is het ontvangen van continu stabiel dividend als (extra) inkomen prettig en nodig. Natuurlijk kun je in deze onrustige tijd ook proberen je slag te slaan op basis van fluctuerende prijzen van bijvoorbeeld grondstoffen, energie en crypto ’s. Je moet er dan wel flink mee bezig blijven en snelle beslissingen willen/durven nemen. Dat is niet onze stijl. Wij blijven liever goed slapen en een permanente inkomsten stroom genereren op basis van dividend.

In de huidig tijd kun je overwegen om een deel van je portefeuille verder te stabiliseren met enige dividendgroei-fondsen. Dat zijn immers degelijke bedrijven, omdat ze de financiële mogelijkheden hebben om het dividend periodiek te verhogen op basis van de groei van omzet en winst. Extra safety dus. Je ziet dat in de VS de belangstelling voor dividendgroei-fondsen sterk toeneemt, mede uit angst voor een recessie. Veel Amerikanen geven er zelfs de voorkeur aan, zeker als men wat jonger is. Wij bewandelen graag de middenweg en gaan voor een combinatie van gewone (hoog)dividend-fondsen en dividendgroei-fondsen.

Dividendgroei-fondsen bieden meestal namelijk nog een ander voordeel; de werking van de zogenaamde “dividend-magneet”. Bij fondsen, die regelmatig hun dividend verhogen, zie je meestal dat, vroeg of laat, de koers meestijgt, de dividend-magneet. Dat is ook de reden dat het dividendrendement bij aankoop altijd op ongeveer hetzelfde niveau blijft. Maar heb je zo’n fonds eenmaal in jouw eigen portefeuille, dan stijgt jouw dividend regelmatig.

Bij dividendgroei-fondsen is het dividendrendement bij aankoop meestal tussen 4 en 6%, soms hoger. Dat lijkt laag, maar door de groei van het dividend op de aandelen die je in bezit hebt, gaat dat steeds verder omhoog.

Dat leidt al met al op langere termijn tot een hoge gemiddelde “Total Annual Return”. Dat is de optelsom van dividend plus koerswinst en herbeleggen. Bij dividendgroei-fondsen, die al jaren bestaan, zie je veelal “Total Return percentages” van 10-14% per jaar en dat is prima.