Zo bescherm je een aandelenportefeuille

Iedereen weet dat beleggen risico met zich meebrengt, op langere termijn maar er zijn veel manieren om de veiligheid van je portefeuille te verbeteren. We noemen er een paar:

Wees Income-investor
Het overgrote deel van de beleggers in Nederland/België belegt in de hoop/verwachting om koerswinst te behalen. Dat is risicovol. Wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van (papieren) koerswinsten om jouw financiële onafhankelijkheid te bereiken, dan biedt een regulier rendement o.b.v. “inkomen via dividend” een solide basis. Koerswinst is dan de kers op de taart.

Focus op security
Wanneer je kiest om financiële onafhankelijkheid te bereiken via dividend en compounding (herbeleggen), is het van het grootste belang om dat te doen via veilige fondsen/bedrijven. Dat heeft alles te maken met de juiste selectiecriteria. Eén daarvan is een sterke financiële positie van de bedrijven waarin je belegt zodat ze, onder alle economische omstandigheden, het dividend kunnen blijven betalen.

Safe dividends
Veilige fondsen betekent voor Income-investeren veilig dividend. Het dividend moet betaalbaar zijn/blijven vanuit de huidige winst. Zo niet dan dreigt dividendverlaging en die willen we vermijden. Groeiend dividend is meestal een pré v.w.b. dividendveiligheid.

Kies niet voor gebaande paden en bekende namen
Hiermee bedoelen we dat je niet altijd hoeft te kiezen voor de (grote) bekende fondsen, zowel bij ons als in de VS. De meeste grote bekende fondsen betalen immers geen of weinig dividend. Zo betalen de 500 grootste bedrijven in de VS slechts 1-2% dividend. Dan moet je wel hopen op nog eens ca 8% koerswinst elk jaar, om te komen tot onze doelstelling van ca 10%/jaar. Dat bereik je veel rustiger/zekerder via uitsluitend HD-fondsen.
Bij dividend/value beleggen kom je dus snel uit bij minder bekende bedrijven in de VS, waarvan er overigens honderden zijn met omvang van meer dan 1 miljard dollar en die wel een redelijk (hoog) dividend betalen.

Veel fondsen is verstandig.
Bouw jouw portefeuille uit richting 30-50 fondsen. Je kunt er namelijk op rekenen dat er soms een fonds onderuitgaat in welk vorm dan ook. Bij veel fondsen in jouw portefeuille heeft dat weinig of geen effect op het totaal. Het omgekeerde geschiedt immers ook.

Sentiment en emoties
De meeste (grote) beursfluctuaties komen voort uit sentiment. Beleggers zijn ook mensen. Het controleren van emoties is dan essentieel. Als Income-belegger hebben we immers gezien dat onze dividenden vrijwel altijd gewoon doorlopen, mits je veilige fondsen hebt.