We hebben het jaar 2018 bijna achter ons gelaten. Dit keer zagen we niet de vrij gebruikelijke positieve eindejaars- rally, maar een forse negatieve op vrijwel alle beurzen wereldwijd.
Veel fondsen zijn de laatste tijd op een overdreven wijze in koers gedaald, meer door het marktsentiment dan vanwege bedrijfseconomische redenen. Er zijn talloze aanleidingen voor de recente koersdalingen zoals de angst voor verdere rentestijgingen, handelsoorlogen, Brexit, olieprijzen en een “shut-down” van de Amerikaanse overheid. Geldt dan toch het spreekwoord “men lijdt het meest door het lijden dat men vreest”? Ik denk het wel.
Bedrijven en fondsen veranderen immers niet abrupt van aard wanneer het sentiment verandert. Maar we hebben er wel mee te maken.
(Hoog) Dividend compenseert in mindere tijden.
Langzamerhand lijkt dividendbeleggen ook in Nederland meer aandacht te krijgen. Logisch, omdat alle geleerden het er wel over eens zijn dat dividend een belangrijk aspect is bij beleggen, zo niet het belangrijkste.
Wanneer u (al vele jaren) belegt in Amerikaanse fondsen die onder de “RIC-wetgeving” vallen (zogenaamde RIC-Fondsen) dan heeft u altijd een hoog dividendrendement kunnen behalen van wel 8-12 % per jaar netto. RIC-fondsen zijn immers verplicht om 90% van hun winst aan de aandeelhouders te betalen in de vorm van (hoog) dividend. In ruil betalen deze fondsen in de VS geen winstbelasting. Let wel; het gaat hier om duizenden grote gerenommeerde fondsen en bedrijven die dagelijks op de Amerikaanse beurzen verhandelbaar zijn. Een voorbeeld van een type RIC-fonds is de zogenaamde Real Estate Investment Trust (REIT). REIT’s staan erom bekend dat ze hoog en veelal voorspelbaar inkomen produceren waarvan het meeste dividendinkomen is. Kwalitatief goede REIT’s (en andere typen RIC-fondsen) vormen dus een goede basis voor uw portefeuille in goede en slechte tijden.
Wanneer u belegt in Amerikaanse hoogdividend-fondsen wordt eventueel koersverlies dus ruimschoots beperkt of zelfs te niet gedaan. Het koersverlies, dat men in mindere tijden lijdt, wordt dan bijna volledig gecompenseerd door het ontvangen (netto) dividend. Wanneer u al meerdere jaren (hoog) dividend ontvangt vanuit uw portefeuille, dan is de huidige correctie op de beurzen niet plezierig maar financieel gezien minder een probleem. De afgelopen jaren hebben HD-beleggers immers kunnen genieten van koerswinsten + dividenden, die ruimschoots compenseren voor de daling in 2018. Gelukkig gaan correcties altijd voorbij en de aandelenprijzen zullen weer herstellen. Dat is sinds 1950 al bijna 40 keer zo gegaan.
Stabiel dividendjaar 2018
Voor beleggers in Amerikaanse Hoog Dividend fondsen was 2018 een uiterst stabiel dividendjaar. Van de fondsen in onze voorbeeldportefeuille zijn de meeste dividenden constant gebleven of zelfs gestegen. Een aantal fondsen heeft zelfs een extra eindejaars-dividenduitkering betaald. M.a.w. over de dividendinkomsten in 2018 hebben beleggers weinig te klagen.
Dalende beurskoersen dus (nog) hoger dividend?
Dalende beurskoers bieden prima kansen om in te stappen met nog hogere dividendrendementen. Dit geldt voor alle typen hoogdividendfondsen. Mocht u dus nog willen meeliften met hogere dividendrendementen en waarschijnlijk op termijn opverende koersen, dan is dit uw kans. U zult dan wel uw focus moeten verleggen van koersbewegingen naar stabiel (Amerikaans) dividend, het zogenaamde inkomensgericht-beleggen. De Amerikaanse dividendcultuur is immers volledig onvergelijkbaar met de onze maar kan op termijn veel lucratiever uitpakken. Omschakelen is voor velen wel even wennen maar op termijn slaapt u er veel beter van.