Actueel 23 december 2021

2021, hoe was het?

Het jaar 2021 zit er bijna op en het was weer een bijzonder jaar, ook v.w.b. “investeren voor inkomen”. Het begint er nu echt op te lijken dat inkomensgericht beleggen een eye-opener is voor velen.
2021 was een prima jaar voor beleggers in het algemeen, voor sommigen zelfs een absoluut top jaar. Dat geldt zeker ook voor (hoog)dividendbeleggers. De dividendstroom van de fondsen in onze voorbeeldportefeuille bleef onverminderd hoog en constant. Veel dividenden zijn zelfs verhoogd. Dat geeft een veilig gevoel ook voor 2022; dat is mede nodig om inflatie voor te blijven. Zoals je weet kun je namelijk als belegger ook op een andere manier gaan denken over beleggen, dan alleen maar te focussen op koerswinst.

Het alternatief is immers om te beleggen/investeren voor direct (passief) inkomen uit je investeringen en niet primair te streven naar koerswinst.

Daarmee kun je minstens dezelfde resultaten boeken maar het is wel veel rustiger en je slaapt er goed bij. En…je kunt inflatie de baas worden en dat lijkt steeds meer noodzakelijk. Het jaar 2021 heeft veel van onze abonnees zowel koerswinst als dividend opgeleverd. Dat zal niet elk jaar zo zijn v.w.b. koerswinst. We zien recent dat koersen al wat dalen, geheel volgens verwachting. Maar de continuïteit van dividend is blijvend; dat hebben we wel gezien in 2020 en 2021. En daar doen we het voor.

Bink-Saxo
Het jaar werd wel overschaduwd door de overname van Binck door Saxo-bank. Velen van ons werden geconfronteerd met alle negatieve aspecten hiervan. Saxo biedt helaas veel minder HD-fondsen, de afdracht van bronbelasting is voor talloze fondsen onvoordeliger geworden en de helpdesk maakt een amateuristisch indruk.
Gelukkig zijn er alternatieve brokers zoals Lynx, Mexem en IB; we zien dat veel van onze abonnees overstappen en hun portefeuille (geleidelijk) overhevelen. We hebben er niet om gevraagd maar ook geen keus.  Lynx heeft ons de mogelijkheid geboden om onze methodiek via een webinar te communiceren aan hun klanten; daar hebben we graag gebruik van genaakt. Een en ander heeft ook voor “Team Beter beleggen dan de bank” (te) veel extra tijd gekost. Laten we hopen dat we in 2022 ons weer grotendeels kunnen concentreren op het beleggen zelf; daar gaat het immers om.

Beter beleggen dan de bank
BBddB heeft dit jaar opnieuw een forse groei doorgemaakt. Het aantal beleggers, dat onze methodiek ontdekt, blijft gestaag groeien. Wel merken wij dat veel (nieuwe)relaties in eerste instantie enigszins moeten omschakelen in hun denkwijze, waarbij “richten op dividend” op eerste plaats komt t.o.v. je richten op koerswinst. Dat is logisch omdat “Income -Investing” echt anders is. Maar we zien ook dat velen er inmiddels aan gewend zijn geraakt en zich steeds verder in de materie verdiepen door het lezen alle informatie op de website en het volgend van webinars. Ook de recente klassikale bijeenkomst was weer een succes. Veel interactie verliep dit jaar ook via het BBddB-Forum. BBddB-Ambassadors hebben eveneens een ruime bijdrage geleverd en veel startende HD-beleggers op gang geholpen. Tot slot zijn we dit jaar nog verder betrokken geraakt bij “Beleggen.com”, met inmiddels bijna 80.000 leden.
Wij zijn voornemens om deze lijn zo veel mogelijk door te zetten in het komende jaar.
Wanneer je jouw kennis van HD-beleggen verder wilt vergroten dan kan in ruime mate, ook in 2022.
Tot slot bedanken wij al onze abonnees, ambassadors en overige relaties voor hun betrokkenheid bij BBddB. Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig (beleggingsjaar) 2022.
En….hoort zegt het voort.

Team: “Beter beleggen dan de bank”
Fred & Ron Hendriks en Ambassadors

Het inflatiespook: 6 tips voor 2022

Al geruime tijd waarschuwen experts in de Verenigde Staten voor de dreiging van inflatie. Ook bij ons wordt alles duurder, boodschappen, vakanties, restaurants en vooral energie. In Nederland hebben de meeste pensionado’s al jarenlang geen inflatiecorrectie ontvangen op hun pensioenuitkering. Inflatie is een reëel probleem voor gepensioneerden en voor iedereen met een vast inkomen. In de Verenigde Staten zien we ook een forse toename van de inflatie, die recent maar liefst op 6,8% uitkwam.
Daarnaast wordt daardoor de kans groter dat de FED (Amerikaanse Centrale Bank) op termijn de rente zal gaan verhogen om de inflatie te bestrijden. Daarmee wordt ook de kans weer groter dat er meer hoger renderende prefs en babybonds op de markt komen. Nu wordt daar de spoeling steeds dunner. Daarentegen zijn met name REIT’s gevoeliger voor renteschommelingen op korte termijn (veel minder op langere termijn). 

Hoe kunnen we hierop inspelen als belegger?
We beleggen deels om inflatie voor te zijn.  Met de strategie “Beleggen voor inkomen” kun je inflatie de baas worden omdat je niet alleen afhankelijk bent van koerswinst.
Het bestrijden van inflatie als dividend-belegger is daarom in principe vrij eenvoudig. Je belegt in bedrijven/fondsen waarvan de winst sneller groeit dan de inflatie, of die direct profiteren van inflatie.

We hebben een aantal tips op en rij gezet:

1. Creëer je eigen hoogdividend-portefeuille
De meest van jullie weten het al. Een van de beste mogelijkheden om inflatie te compenseren blijft via een portefeuille van hoogdividend-aandelen. Je ontvangt namelijk elke maand/kwartaal inkomsten/cash uit je beleggingen die je kunt herbeleggen of kunt gebruiken als aanvulling op je inkomen met behoud van je portefeuille en de waarde hiervan. Daarbinnen kun je nog nuances aanbrengen

2. Inflatie compenseren met onroerend goed?
Een andere manier om inflatie te compenseren is investeren in onroerend goed. Natuurlijk kun je zelf investeren in fysiek onroerend goed zoals woningen/winkels etc. maar dat is voor de meeste mensen niet praktisch. Je kunt echter ook in onroerend goed investeren via Amerikaanse REITs (Real Estate Investment Trusts). Dat zijn grote beursgenoteerde vastgoedondernemingen waarvan er in de VS honderden bestaan. Daarmee zijn ze, historisch gezien, de beste beleggingscategorie in de VS met een jaarlijks “Gemiddeld Totaal Rendement” van ca. 15%/jaar over de afgelopen 20 jaar.
Aan te bevelen is om dan (deels) te investeren in REITs die fysieke activa/bezittingen hebben, zoals REIT’s met onroerend goed “assets”. Dat zijn vaak “NNN-REITs”, wat betekent dat huurders alle vaste kosten betalen en contractuele huurverhogingen standaard zijn opgenomen in het contract. NNN-REITs kunnen daarom ook regelmatig hun dividend verhogen, soms zelfs elk kwartaal.

Zie ook het artikel de actueel van september 2021 “Wat is een Triple Net Lease REIT?

Het zijn fondsen waar je altijd op kunt rekenen, zowel in goede als minder goede tijden en juist in tijden van toenemende inflatie. Je hoeft ze in feite “nooit” te verkopen. Bij de meeste NNN-REITs is het dividendrendement bij aankoop gemiddeld 5-6%/jaar, maar:

Regelmatige dividendverhogingen, met koersstijging als gevolg, leiden eveneens veelal tot een “Totale Gemiddelde Jaarlijkse Opbrengst (AATR)” van 10-14% per jaar.

Voorbeelden zijn:
– W. P. Carey (WPC): div.rend. 5,3%, 10-jaars AATR 14 %
– VICI Properties (VICI): div.rend. 4,8%, 4-jaars AATR 14 %
– Medical Property Trust (MPW): div.rend. 4,8%, 10-jaars AATR 16 %
– Arbor Realty Trust (ABR): div.rend. 8,2%, 10-jaars AATR 27 %
– National Retail Properties (NNN): div.rend. 4,6 %, 10-jaars AATR 10,7 % (NNN zit niet in de Voorbeeldportefeuille)

Staar je dus niet blind op het ogenschijnlijk lagere instap-dividend van 5 à 6% bij dergelijke REIT’s. Stijgend dividend leidt op termijn ook tot koerswinst (dividend-magneet).

3. Aandelen die profiteren van een groeiende economie
Sommige HD-fondstypen doen het beter in een sterke en groeiende economie met snel stijgende prijzen en een ruime geld markt, zoals BDC’s.
BDC’s (Business Development Companies) investeren in “kleine” en doorstartende bedrijven om verdere groei te stimuleren. BDC’s, zoals SAR, ARCC, MAIN en CSWC investeren in dat deel van de markt dat waarschijnlijk de grootste groei zal zien in een groeiende economie.

4. Hypotheek REIT’s
Ook veel REIT’s die beleggen in commerciële of (luxe) woninghypotheken zijn op dit moment een aantrekkelijke investering, zoals PMT en GOOD.

5. Closed end Funds
Kwalitatief goede CEF’s blijken vrijwel altijd een goede investering ongeachte de tijdgeest.
CEF’s geven de meeste van hun inkomsten door in de vorm van dividend. Daarom zijn dergelijk CEF’s prima inflatie-bestendig. Toch kun je ook hier, v.w.b. inflatie-bescherming, (extra) selecteren op basis van de markt waar men in belegt. Dan kom je vaak uit bij “vastrentende waarden CEF’s” of CEF’s die beleggen in nutsbedrijven of stabiel vastgoed. Voorbeelden zijn UTG, AVK, PDI, RQI, JHI, HTD.

6. Vastrentende waarden
Dit betekent rechtstreeks investeren in Preferente Aandelen en Babybonds, omdat hiervan de dividenduitkering altijd vast is zo lang het fonds op de beurs is genoteerd.

Conclusie
Bij Beter beleggen dan de bank concentreren we ons op onmiddellijke inkomsten uit effecten met een hoger dan gemiddeld dividendrendement in sectoren die het ook goed zouden moeten doen tijdens perioden van (hoge) inflatie.
Ben je bezorgd over de vermindering van jouw kapitaal/spaargeld, dan zul je iets moeten ondernemen. Het opbouwen van een portefeuille met hoogdividend-aandelen is één van de beste mogelijkheden om inflatie de baas te blijven. De waarde van jouw portefeuille blijft in stand en je ontvangt maandelijks cashinkomsten. Bovendien is “Beleggen voor inkomen” ook fiscaal heel aantrekkelijk voor Nederlanders (minder voor Belgen). Je betaalt slechtst 15% dividendbelasting en dit is aftrekbaar in box 3. Ook in 2022 kun je hiervan weer profiteren en het inflatiespook de baas worden.
De boodschap blijft:
Verzamel dividenden, herinvesteer wat je niet direct nodig hebt en je zult merken dat je inkomstenstroom veel sneller groeit dan de inflatie.

Bericht van een ambassador

Fred Groen is al jaren een van onze meest actieve ambassadors. Als financieel planner en beleggingsadviseur staat hij veel BBddB-relaties bij met als focus hoogdividend-beleggen voor inkomen. Het behalen van een realistisch rendement is zijn belangrijkste doel. Hier vind je zijn terugblik en visie voor de komende tijd. Wil je van zijn diensten gebruik maken kijk dan bij “Ambassadors ”op onze website.

Vervolg van mijn ontdekkingsreis Beter beleggen dan de bank
We zijn weer een jaar verder met (mijn) hoogdividend-investeringen in de VS en wat voor een jaar.
Na een aantal bijdragen te hebben geleverd aan de website van Beter beleggen dan de bank in de afgelopen jaren, werd het weer eens tijd om mijn ervaringen op schrift te zetten aan het einde van 2021. Het jaar van talloze onvoorziene verrassingen, maar gelukkig met ook veel positieve zaken. Ik noem er een aantal:

 • Beurzen, vooral in de VS, zijn aan een gigantisch herstel bezig gegaan na het moeizame 2020.
 • Alle dividenden zijn gewoon doorbetaald.
 • De US-dollar laat een sterk herstel zien ten opzichte van de Euro.
 • De inflatie rijst de pan uit en daardoor kiezen steeds meer beleggers voor hoogdividend-fondsen.
 • Als ambassadeur help ik BBddB-abonnees en steeds meer eigen klanten met het opbouwen van een HD-portefeuille.
 • Steeds meer afspraken geschieden via Zoom; dat werkt prima en bespaart ook reistijd en kosten.
 • De ellende met Binck/ SAXO heeft mij de ogen geopend voor veel betere partijen; mijn favoriet Interactive Brokers staat daarbij op de 1e plaats.
 • Veel extra werk om te vertrekken bij Binck en mijn portefeuille naar andere brokers over te zetten.

Als parttime pensionado heb ik meer tijd beschikbaar om mij te verdiepen en te specialiseren in hoogdividend-beleggen in de VS. Dit doe ik door het volgen van workshops, webinars, en via abonnementen in de VS bij diverse platforms. Ook sparren met Fred Hendriks, het bezoeken van beurzen en uiteraard eigen onderzoek naar de investeringsmogelijkheden in de VS horen daarbij.

Amerika is echt het land van de onbegrensde mogelijkheden. Geweldig om dit allemaal mee te mogen maken, niet alleen vanwege het rendement, maar ook de kennis en kunde verder vergroten en het ontmoeten van interessante mensen in binnen- en buitenland. Het is de mix die mij aantrekt, en bepaald niet alleen het rendement. Er gaat een compleet nieuwe wereld voor mij open en eigenlijk jammer dat ik er nu pas mee bezig ben. Mijn advies is om hier zo vroeg mogelijk mee te starten. Deze wijsheid heb ik niet van mijzelf, maar is wel waar.

Tevreden over het resultaat

In 2021 heb ik de portefeuilles zien groeien met tientallen procenten en hiermee zijn de eerdere jaarrendementen niet te vergelijken. Dat was ook al mooi, maar dit jaar slaat alles. In 2022 lijkt dit haast niet te evenaren maar je weet maar nooit. Inflatie, renteverhogingen, afbouw steunmaatregelen, “taperen” van de FED (Amerikaanse Centrale Bank), covid-19 en verdere politieke spanningen houden dat wel tegen denk ik.

De Conservative-portefeuille, met grotendeels Babybonds en Preferente aandelen, heeft het laagste risicoprofiel en daarmee ook het laagste jaarrendement gehaald. Maar toch wel een dikke 10%. Ik gebruik deze portefeuille om er inkomen uit te halen en mijn reizen met de camper te financieren. De hoofdsom is vrij stabiel en met de sterk gestegen koersen van Prefs en Babybonds richting of boven de 25$ is daar komend jaar niet zo veel meer van te verwachten dan alleen dividenden en rentes. Maar wel rond 7% op jaarbasis en ik ben daar dik tevreden mee. “Sleep well at night” is ook belangrijk.

De pensioenportefeuille die ik sinds eind 2017 aan het opbouwen ben, is meer gevuld met Closed-end Funds. Inmiddels is dit mijn favoriete beleggingsinstrument in de VS. Ik heb de REIT’s verder afgebouwd gezien de risico’s die ik vorig jaar hiermee heb ervaren en voel me daar minder blij mee. Heb ondervonden bij mijn REIT’s, dat bij stijgende rente de muziek er aardig is uit is geraakt en ook de dividendbetalingen aan de top zitten van wat ze kunnen doen. Voorbeeld: Omega Healthcare Investor (OHI) met een pay-out ratio van 89%. Dat lijkt me niet houdbaar en daardoor lopen de koersen van REIT’s sterk achter de markt aan. In BDC-investeringen wil ik me nog wat meer verdiepen; ik heb er een paar van in portefeuille met als topper Ares Capital. De Preferente aandelen in deze portefeuille wissel ik vaak in bij dips in bepaalde Closed-end Fondsen.

Ik heb me verdiept in deze materie met diverse belangrijke signalen om op te handelen of juist niet. Denk aan premium en discount (bij CEF’s), pay out ratio, Z score (een getal voor afwijken van gemiddelde) de onderliggende portefeuille, de leverage, trackrecord en meer. Hiervoor heb ik ook diverse bronnen rechtstreeks in de VS die ik kan raadplegen. Mijn favoriet is het CEFA-center.

Dan is er een portefeuille voor de kleinkinderen met wat risicovollere Closed-end Fondsen waar elke keer een bedrag in wordt gestort. Hier zitten met name de fondsen in als GGT en GAB en ook USA en ASG. De beleggingshorizon is veel langer en onttrekkingen zijn niet aan de orde.

Daarnaast heeft vooral de portefeuille van mijn bedrijf Fred Groen BV het heel goed gedaan. Daar heb ik wat meer risico mee genomen en dat is goed uitgepakt. Veelal opties verkocht rondom de REIT fondsen zoals Medical Property Trust, Omega Health Care en Iron Mountain en daarnaast wat actiever gehandeld in CEF’s.

Mijn “lessons learned” in de afgelopen jaren:

 • Heb geduld, het komt altijd weer goed.
 • Neem af en toe winst en herinvesteer het.
 • Spreiding is een absolute must, liever te veel fondsen met een klein bedrag als te weinig met groot bedrag.
 • Beoordeel 1 keer per jaar je risicoprofiel en stel jouw portefeuille daarop af.
 • Zorg voor cash achter de hand om kansen te benutten.
 • Investeer in jouw kennis en kunde; lukt dat niet door tijdgebrek of wil je sparren met een professional, neem eens contact op met Fred Hendriks of een ambassadeur.
 • Tot slot de algemene wijsheid die ook voor mij geldt gezien de hobbelige weg van de laatste jaren: beleggen is voor de lange termijn.

Ik wens ieder een goed beleggingsjaar 2022 en zorg dat je de portefeuille in de gaten houdt.

Met vriendelijke groet
Fred Groen
Ambassadeur van Beter beleggen dan de bank

Moet ik mijn fonds verkopen als het wordt verwijderd uit de Voorbeeldportefeuille?

Regelmatig krijgen wij de vraag of je een fonds uit jouw eigen portefeuille moet verkopen, wanneer wij het fonds uit de voorbeeldportefeuille verwijderen. Er kunnen talloze redenen zijn waarom wij en fonds uit de Voorbeeldportefeuille verwijderen.
(Zie ook bij FAQ Waarom is dat fonds uit de portefeuille gehaald?)

Maar dat bekent absoluut niet dat jij het fonds ook onmiddellijk zou moet verkopen.
De Voorbeeldportefeuille is primair bedoeld voor degenen die fondsen willen aan- of bijkopen.

Wanneer jij in het verleden een fonds hebt gekocht en wij zo’n fonds op een bepaald moment uit de portefeuille verwijderen, moet je voor jezelf beslissen of jij dat ook (onmiddellijk) wilt doen. Vaak is dat helemaal niet (acuut) nodig.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij het betreffende fonds in het verleden hebt gekocht met een mooi (hoog) dividendrendement en dat je het daarom graag wilt behouden.
Het kan ook zijn dat je het fonds wilt behouden omdat je je er goed bij voelt of omdat je er van overtuigd bent dat het fonds/bedrijf in een voor jou goede markt opereert. Kortom, je moet zelf beslissen wat je doet. Maar; wanneer wij een fonds verwijderen om redenen dat het fonds/bedrijf of het dividend “in gevaar lijkt”, dan ligt het voor de hand om ons voorbeeld te volgen. Maar ook dan geldt:
Niemand heeft de wijsheid in pacht en dat geld ook voor BBddB.

BESSER INVESTIEREN ALS DIE BANK

Duitsland kent een soortgelijk belastingverdrag met de VS als Nederland. Dat betekent in de praktijk dat de dividendbelasting voor de meeste hoogdividend-fondsen 15% bedraagt. Ook in Duitsland is het fenomeen hoogdividend-beleggen weinig bekend. Daarom leek het ons een goed idee om de in Nederland verzamelde kennis ook beschikbaar te maken voor onze Oosterburen. Ofwel om de website in het Duits te vertalen.

Wie Duitse relaties op weg wil helpen, kan dus nu verwijzen naar het vlaggetje rechtsboven op de websitepagina’s. Met een muisklik heb je daarmee de website volledig in het Duits ter beschikking. En ook daar geldt:

Zusätzliches Einkommen oder mehr Rente durch Investitionen in dividendenstarke US-Aktien!

Vragen van lezers en reacties op forum

Wij ontvangen regelmatig (lezers)vragen onder meer naar aanleiding van Webinars. Ook talloze forum-reacties zijn noemenswaardig. Hierbij enige voorbeelden die mogelijk voor eenieder nuttig zijn.

Vraag van Leo
Ik krijg regelmatig onderstaand berichten via mijn broker, kunt u me zeggen wat ik hiermee moet?

Antwoord
In zo’n bericht geeft jouw broker een (ongevraagd) advies m.b.t. tot een alternatief voor CEF’s; in dit geval GGT en RA als je die in portefeuille hebt. Dit advies zegt dat je ook kunt beleggen in dezelfde markt als GGT en RA, maar dan via ETF’s (Index Trackers).
Financiële instellingen richten zich vrijwel altijd op ETF’s, niet op CEF’s. Dat geldt ook voor Interactive Brokers (IB), het belegginsplatform waar Lynx en Mexem gebruik van maken.Wij houden niet van ETF’s (nauwelijks dividend) dus wat ons betreft zijn deze berichten niet relevant.
Zie ook het artikel hierover in de actueel van 24 oktober “ETF versus CEF

Het Forum als kennisbron

Sinds de start van ons forum zien we een groei van het gebruik. Inmiddels zijn er al tientallen onderwerpen geopend waarover abonnees hun zegje kunnen doen. Daarmee wordt het forum steeds belangrijker voor veel abonnees.
Onderwerpen zoals broker-zaken, nieuwe aankopen, VS-belastingen, bronbelasting etc. zijn hier voorbeelden van. Twee (of meer) weten altijd meer dan één. Ook de Binck-Saxo migratie blijft actueel. En wanneer je zelf een onderwerp op de agenda wilt zetten dan is dit de plaats.

Video’s

Voor veel van onze abonnees zal het inmiddels bekende kost zijn. Maar voor nieuwkomers, en als je aan een relatie wil uitleggen hoe jij belegt, zijn er video’s beschikbaar.

Zo werd Fred Hendriks tijdens een uitgebreide webinar van broker Lynx aan de tand gevoeld over alle ins- en outs van hoogdividend-beleggen in de VS.

De webinar is hier terug te kijken.

Beleggen.com

Fred Hendriks heeft een podcast gemaakt samen met Harm van Wijk, oprichter van Beleggen.com met inmiddels bijna 80.000 leden!
Je kunt deze podcast ook bekijken via YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=9S45q78HEyE

De Voorbeeldportefeuille

De meeste koersen hebben de laatst tijd een veer moet laten en dat is niet zo vreemd en misschien zelfs wel plezierig voor dividendbeleggers. De markt wordt wat onzekerder als gevolg van de stijgende inflatie, de verwachting van misschien een hogere rente en de intensivering van de pandemie. Maar met onzekerheden moeten wij als beleggers altijd leven. Juist bij inflatie en onzekerheden vluchten veel mensen naar dividend-aandelen en dat houdt meestal de koersen op termijn op peil. Je weet dat, wanneer koersen dalen, het dividendrendement stijgt; je ziet dat al enigszins terug in de Voorbeeldportefeuille. De dividenden zijn gemiddeld al ietwat gestegen; hier daar zelfs richting 9-10%. Dit biedt ook de mogelijkheid om in te stappen op een lager niveau.
Zie ook de Actueel van november 2021 “Wat is dan een goed instapmoment?”, citaat:
Vaak blijkt een goed instapmoment te zijn wanneer je kunt kopen op een koers die (aanzienlijk) lager is dan de hoogste koers van het laatste jaar. Daarvoor kun je altijd het 52-weeks koersgemiddelde opzoeken van het afgelopen jaar.
Zie ook de opmerking van Fred Groen hierover.

Prefs en Babybonds
Ook veel prefs en babybonds   zijn de afgelopen tijd enigszins in koers gedaald en bewegen zich tussen de 25 en 26$. Weliswaar zouden we de koers gemiddeld graag nog wat lager zien, zoals voorheen, maar toch biedt deze situatie goede instapmomenten, zelfs wanneer de call-date al voorbij is. Straks een voorbeeld.

In de Actueel van November 2021 schreven wij over de zogenaamde MLP-Prefs te weten CEOP.PR, GLP-B, LMRKP en TGP-A. Dit zijn Preferente aandelen van Amerikaanse energiebedrijven.
Bij Binck betaalden we altijd 0% bronbelasting zoals je weet. Het is/blijft echter onduidelijk welk percentage aan bronbelasting je nu betaalt bij de diverse brokers. Het kan variëren van 15-37% al of niet met terugwerkende kracht. Op zichzelf zijn al deze MLP-prefs prima fondsen maar het dilemma blijft of we daarom deze fondsen uit de Voorbeeldportefeuille moeten verwijderen, temeer daar ze nu alle een dividendrendement bieden van ca. 8% of hoger.

Vooralsnog zijn wij voornemens om alle MLP-prefs in de nabije toekomst uit de Voorbeeldportefeuille te verwijderen wanneer blijkt dat de bronbelasting percentages (te) hoog zijn/blijven bij de diverse brokers. We zullen ze dan geleidelijk vervangen door “non-MLP prefs”. Maar we kijken het nog even aan. Vanzelfsprekend kun je intussen zelf al besluiten of je deze prefs voorlopig aanhoudt of dat je kiest voor een ander fonds uit de voorbeeldportefeuille met de standaard bronbelasting van 15%.

Daarom blijven we geïnteresseerd in jouw (bronbelasting) ervaring m.b.t. deze MLP-prefs bij de diverse brokers. Laat het ons weten via mail of het forum.

Een gokje wagen?
In de afgelopen tijd hebben we regelmatig gezien dat Babybonds en Prefs werden afgelost (na de first call-date) en van de beurs verwijderd. De reden is de lage rente waardoor men nieuwe Prefs en Babybonds ziet verschijnen met lagere rentes of dividenden. De beschikbaarheid voor aantrekkelijke HD-prefs/babybonds wordt hierdoor minder. Toch zijn er nog mogelijkheden.

Een van de mogelijkheden is “gokken ”op het feit dat een bedrijf zijn Pref voorlopig niet aflost terwijl dat wel zou mogen/kunnen omdat de call-date voorbij is. Vaak wordt een pref niet (onmiddellijk) afgelost na de call-date, vanwege (financiële) bedrijfsomstandigheden met hogere prioriteit. Men heeft bijvoorbeeld het geld nodig voor andere investeringen. We kunnen daarop anticiperen met beperkt risico, zeker wanneer de pref onder de 26$ noteert.
We nemen zo’n “gokje” door het toevoegen van de pref van “Global Ship Lease” (GSL) aan de Conservative portefeuille.

Toegevoegd Advanced

PIMCO Dynamic Income Fund (PDI)
Zoals je weet hebben we enige weken geleden het PIMCO Dynamic Credit and Mortgage Income Fund (PCI) uit de portefeuille verwijderd vanwege de fusie met PDI. De redenen hiervoor waren de onzekere situatie Binck/Saxo. (Het was niet zeker dat dit proces door deze broker op de juiste wijze wordt afgehandeld onder de huidige omstandigheden). En een mogelijke dividendverlaging. (Hoewel de meeste analisten in de VS de fusie ondersteunen verwachten sommigen ook dat de kans bestaat dat PDI, na de fusie, het dividend verlaagt).

Intussen is de fusie achter de rug en kunnen we opnieuw instappen in een vergelijkbaar Pimco-fonds. We voegen PDI toe aan de voorbeeldportefeuille.

Vermogensbeheerder PIMCO bestaat ruim 60 jaar en heeft door de jaren heen gezorgd voor prima rendementen. Men heeft een uiterst betrouwbare reputatie als ‘s  werelds grootste obligatiebelegger met hooggekwalificeerd management. PDI is nu het grootste Closed end Fund (CEF) met bijna 10 miljard dollar aan belegd vermogen.
Evenals PCI heeft PDI heeft altijd prima gepresteerd als zogenaamd “vastrentende waarden fonds”. Dat betekent dat men investeert in obligaties, preferente aandelen en andere vormen van leningen via een beproefde strategie.
Iedereen wil rendement uit zijn investeringen, zeker in tijden van hoge inflatie en lage rente, zoals nu. PDI kan je dat bieden. Het is op dit moment niet voorspelbaar of het dividend zal worden verlaagd; er zijn (nog) geen tekenen. Maar zelfs als dat zou geschieden blijft het een mooi fonds. Het dividend wordt maandelijks betaald. Nu instappen betekent een dividendrendement van boven de 10%; dat vind je niet meer zo veel.

Toegevoegd Conservative

Reaves Utility Income Fund (UTG)
UTG is een fonds van vermogensbeheerder W. H. Reaves & Company Inc. Het fonds investeert in Amerikaanse Infrastructuur bedrijven zoals water-, gas, elektra, datacenters en (5G) telecom. Waarom zult u misschien zeggen wordt dit fonds toegevoegd aan de Voorbeeldportefeuille terwijl er al een infrastructuur CEF in portefeuille zit te weten
BlackRock Utility & Infrastructure Trust (BUI).
We kunnen UTG nu toevoegen om dat de meeste van onze abonnees geleidelijk afscheid nemen van Saxo als broker en/of er een andere broker bij nemen. UTG was namelijk niet verkrijgbaar bij Binck. Elk nadeel heeft soms zijn voordeel.
Er is een aantal redenen waarom we BUI vervangen door UTG te weten:

 • UTG is een fonds dat sinds de oprichting in 2004 nooit het dividend heeft verlaagd of overgeslagen. Men heeft zelfs het dividend 12 keer verhoogd. (Bij BUI is het dividend altijd constant gebleven sinds de oprichting in 2012).
 • UTG heeft een hoger dividendrendement en een iets hogere 10-jaars AATR (gemiddelde jaarlijkse opbrengst) van bijna 10%.
 • UTG wordt door de meeste analisten gezien als de beste Infrastructuur-CEF.
 • Investeren in infrastructuur is een speerpunt van de Amerikaanse overheid.

UTG-profiel
UTG is een uiterst solide fonds. Men levert sinds de oprichting consistente rendementen voor aandeelhouders. De strategie van UTG is om te beleggen in gewone en preferente dividendaandelen en obligaties van nutsbedrijven. Het is een van de weinige CEF’s die het dividend nooit heeft verlaagd, ook niet tijdens financiële crisis van 2008/09. Dat is een forse prestatie. We beschouwen dit fonds als “laag risicio” en voegen het daarom toe aan de Conservative-portefeuille. Het dividendrendement schommelt meestal tussen 6,5 en 7%/jaar.

Global Ship Lease Pref (GSL PRB)
(gebruik eventueel de ISIN-code om dit fonds te vinden bij jouw broker)

Global Ship Lease exploiteert containerschepen van verschillende groottes via containerrederijen. Men bezit ruim 40 middelgrote en kleinere containerschepen. Het bedrijf is gevestigd in Londen. Dit jaar heeft Global Ship Lease enige nieuwe schepen in de vaart gebracht. De markt voor containerschepen is booming en dat zie je terug in de resultaten van GSL. De call-date van de GSL-pref is voorbij( augustus 2019); GSL-PB is dus aflosbaar. De meeste analisten gaan er echter van uit dat dit voorlopig niet zal gebeuren. Het dividendrendement is bijna 8,5%.

Risico?
Wanneer GSL toch besluit om de pref af te lossen ontvangen je 25$ per aandeel terug. Wanneer dit niet geschiedt, ontvang je 0,55 $ per kwartaal per aandeel. GSL kost nu bijna 26$. Wanneer GSL de pref aflost binnen 5-6 maanden dan is jouw verlies 1 dollar/aandeel minus ontvangen dividend (0,55$/aandeel per kwartaal), dus beperkt. Zo niet, dan heb je daarna een blijvend rendement van 8,4%. Een gokje waard dus, mits je koopt rondom 26$. We voegen GSL-PB  toe aan de Conservative portefeuille, maar wel (nog even) met een “M” (midden risico).

Verwijderd
BlackRock Utility & Infrastructure Trust (BUI)
We verwijden BUI uit de (Advanced) Portefeuille. Niet omdat BUI een slecht fonds is, integendeel. We doen dit omdat we een beter alternatief hebben v.w.b. een CEF-infrastructuurfonds te weten UTG.
(Zie bij “Toegevoegd bij Conservative, Reaves Utility Income Fund”).
 
JMP Group (JPMNZ)
Recent is de Babybond van JMP-Group (JPMNZ) afgelost. Alle bezitters van het fonds ontvangen 25$ per bond plus achterstallige rente/dividend tot 13 december 2021.   Het fonds is per deze datum (automatisch) van de beurs verwijderd (delisted).

Landmark Infrastructure Partners (LMRKP)
Enige dagen geleden is (onverwachts) de Pref van Landmark Infrastructure Partners (LMRKP) afgelost. Alle bezitters van het fonds ontvangen een dezer dagen (automatisch) 25$ per aandeel plus resterend  dividend. Het fonds is daarom van de beurs verwijderd (delisted) en ook uit de voorbeeldportefeuille.


Overig Portefeuille nieuws

Advent Convertible and Income Fund (AVK) extra dividend
Ook AVK heeft zich van zijn goede kant laten zien en een extra (einde jaar) dividend aangekondigd van 1,38$ per aandeel. Betaling heeft plaatst eind december.

Saratoga Investment (SAR) verhoogt dividend
Saratoga Investment annonceerde een verhoging van het kwartaaldividend naar $0,53 /aandeel, een stijging van 2%. Het dividendrendement is ca 7,3%.

W.P. Carey (WPC) – wederom een dividendverhoging
WPC is een gerenommeerde “triple-netlease REIT”. Huurders zijn verantwoordelijk voor vrijwel alle kosten m.b.t. belasting, verzekering en onderhoud. Inflatie is voor WPC geen groot probleem. Het grootst deel van de huurcontracten van WPC heeft clausules waarbij de inflatie wordt gecompenseerd door (hogere) huuropbrengsten.
W. P. Carey wordt binnen afzienbare tijd een zogenaamde Dividend Aristocrat. Dividend Aristocrats vormen een selecte groep van bedrijven die hun dividend elk jaar, gedurende minimaal 25 jaar, hebben verhoogd. WPC heeft de afgelopen 10 jaar gemiddeld 12-14 % “Total Return” opgeleverd. Ondertussen heb je ook nog 5-6 %/jaar dividendrendement.
WPC verhoog het dividend zelfs meestal elk kwartaal. Men maakt dit opnieuw waar met een dividendverhoging van 0,3% te betalen in januari. Misschien een mooie start voor 2022?

Webinar training, “Webinar-specials” en weer “de klas in”

Recent hebben we weer onze eerste klassikale workshop kunnen houden in Woerden sinds ruim anderhalf jaar. We plannen dan ook weer een nieuwe training (Corona voorbehouden).
 
Het gaat om de Workshop Hoogdividend-beleggen op zaterdag 22 januari 2022.
Deze workshop is vooral bedoeld voor diegenen die al enige ervaring hebben met hoogdividend-beleggen en die hun kennis verder willen verdiepen. Dit alles in een informele omgeving. Zonder uitzondering worden de bijeenkomsten dan ook hoog gewaardeerd.

Webinar-specials
Regelmatig ontvangen wij de vraag om eens dieper in te gaan op specifieke fondstypen die in de voorbeeldportefeuille voorkomen. Daarom hebben we besloten om zogenaamde Webinar-specials te introduceren.  Ook het Webinar-vragenuur op 1 februari 2022 is zo’n special.

In de Academy vind je alle workshops, trainingen, webinars, consult-mogelijkheden etc. en andere events in de komende tijd. Ook een coaching/consulting afspraak met een van onze ambassadors kun je hier aanvragen; de ervaring leert dat een dergelijk consult in korte tijd een sterke bijdrage levert aan jouw kennis.