Inflatie de baas, hoe doe je dat?

Tijdens het grootste deel van ons werkzame leven concentreren we ons op ons inkomen. Hoeveel geld betaalt een baan, een uitkering of pensioen. We moeten immers allemaal onze rekeningen betalen en willen zonder zorgen voorbereid zijn op onvoorziene (financiële) omstandigheden.Waarom denken de meeste beleggers dan primair aan koerswinst i.p.v. het verkrijgen van een regelmatig inkomen uit hun beleggingen? Weet het weet mag het zeggen.

We zien dat de meeste beleggers zijn gefocust op de waarde van hun beleggingen. Gaat de waarde van je portefeuille omhoog of niet, dat is waar je op let. Maar dat is vaak een “bumpy-ride” met ups en downs op onverwachte momenten. Vervolgens moet je toch vroeg of laat (een deel van) je aandelen verkopen voor inkomen. En dat wil je niet doen op een laagtepunt.

Hoe dan wel?
Maar je kunt ook focussen op direct inkomen uit jouw investeringen.Dat doe je via (Amerikaanse) fondsen die een hoog constant maandelijks/kwartaaldividend betalen; inkomen dus. En als je ook nog in de gelegenheid bent om het dividend te herbeleggen, dan ben je helemaal op de goede weg.

Concreet betekent dit dat je een rendement op aandelen kunt behalen van 10% op basis van koerswinst. Of met een portefeuille die 0% koerswinst oplevert maar wel 10% dividend. De laatste methode levert aanzienlijk minder stress op.

Dat is ook het afgelopen jaar weer gebleken. 2021 was een superjaar was voor beleggers in het algemeen en zeker ook voor (hoog)dividendbeleggers. De dividendstroom van onze (voorbeeld)fondsen was onverminderd hoog en constant. Veel dividenden zijn zelfs verhoogd. Dat geeft een veilig gevoel ook voor 2022 en dat is mede nodig om inflatie voor te blijven.

Het inflatiespook
Al geruime tijd waarschuwen experts in de Verenigde Staten voor de dreiging van inflatie. Ook bij ons wordt alles duurder, boodschappen, vakanties, restaurants en vooral energie. In Nederland hebben vele pensionado’s al jarenlang geen inflatiecorrectie ontvangen op hun pensioenuitkering. Inflatie is een reëel probleem voor gepensioneerden en voor iedereen met een vast inkomen.
In de Verenigde Staten zien we ook een forse toename van de inflatie, die recent maar liefst op 6,8% uitkwam.
Inflatie is wel iets van alle tijden. Hoe kunnen we hierop inspelen als belegger? We beleggen immers deels om inflatie voor te zijn. Met de strategie “Beleggen voor inkomen” kun je inflatie de baas worden.

Een van de beste mogelijkheden om inflatie te compenseren is via een portefeuille van hoogdividend-aandelen. Je ontvangt namelijk elke maand/kwartaal inkomsten/cash uit je beleggingen die je kunt herbeleggen of kunt gebruiken als aanvulling op je inkomen. Denk daarbij aan 8-10% rendement per jaar, met behoud van je portefeuille en de waarde hiervan.

Inflatie compenseren met onroerend goed?
Een andere manier om inflatie te compenseren is investeren in onroerend goed. Natuurlijk kun je zelf investeren in fysiek onroerend goed zoals woningen/winkels etc. maar dat is voor de meeste mensen niet praktisch.
Je kunt echter ook in onroerend goed investeren via Amerikaanse REITs (Real Estate Investment Trusts). Dat zijn grote beursgenoteerde vastgoedondernemingen waarvan er in de VS honderden bestaan. REITs zijn wettelijk verplicht om 90% van hun winst af te dragen aan de aandeelhouder in de vorm van dividend. Daarmee zijn ze, historisch gezien, de beste beleggingscategorie in de VS met een jaarlijks “Gemiddeld Totaal Rendement” van ca. 15%/jaar over de afgelopen 20 jaar. Dat is ruim twee keer zo veel als de S&P-500 (de Amerikaanse AEX). Hoogdividend is één van de drijvende krachten achter dit rendement.
Om inflatie voor te blijven, kiezen veel Amerikanen er voor om in (een deel van) hun portefeuille REITs op te nemen. En dan kiezen ze ook vaak voor zogenaamde “Triple Net Lease REITs”.

Een Triple Net Lease REIT, ook wel NNN-REIT genoemd, is een huurovereenkomst op een onroerend goed, waarbij de huurder alle (huur)kosten van het onroerend betaalt, inclusief belastingen, verzekeringen, onderhoud en nutsvoorzieningen van het pand.
Ondertussen zorgt inflatie er wel voor dat de huur stijgt; daarom hebben vrijwel alle NNN-REIT’s contractuele huurverhogingen standaard opgenomen in het contract. NNN-REITs kunnen dan ook regelmatig hun dividend verhogen, soms zelf elk kwartaal.

Het zijn fondsen waar je altijd op kunt rekenen, zowel in goede als minder goede tijden en juist in tijden van toenemende inflatie. Je hoeft ze in feite “nooit” te verkopen. Bij de meeste NNN-REITs is het dividendrendement bij aankoop gemiddeld 5-6%/jaar.
Regelmatige dividendverhogingen, met koersstijging als gevolg, leiden tot een “Totale Gemiddelde Jaarlijkse Opbrengst” van 10-14%.

Conclusie
Ben je bezorgt over de vermindering van jouw kapitaal/spaargeld, dan zul je iets moeten ondernemen. Het opbouwen van een portefeuille met hoogdividend-aandelen is een van de beste mogelijkheden om inflatie de baas te blijven. De waarde van jouw portefeuille blijft in stand en je ontvangt maandelijks cashinkomsten. Bij “Beter beleggen dan de bank” maken we het je makkelijk aan hand van een voorbeeldportefeuille met ca. 50 hoogdividend-fondsen, verdeeld over vijf fondstypen. Bovendien is “Beleggen voor inkomen” ook fiscaal heel aantrekkelijk voor Nederlanders (minder voor Belgen). Je betaalt slechtst 15% dividendbelasting en dit is aftrekbaar in box 3.