Beurshypes, we hebben ze al zo vaak gezien.
Nieuwe ontwikkelingen komen en gaan en sommige leiden tot een Magnificat (beurs)hype.
Zo zitten we op dit moment in de AI-hype. Of is het toch geen hype?
In elk geval is het lastig om als dividendbelegger te profiteren van een hype.
Een hype betreft meestal (Tech)bedrijven die geen/nauwelijks dividend uitkeren.
Zo hebben we gezien dat de stijging van de S&P 500 voor het grootste deel afkomstig van de huidig beurshype Artificial Intelligence en de Magnificent Seven (Apple, Amazon, Alphabet, NVIDIA, Meta, Microsoft en Tesla). Zonder deze zeven fondsen zou de S&P slechts met 6% zijn gestegen.
Beurshypes vinden we veelal in het ICT-segment. Er zijn vele bekende en minder bekende beurshypes geweest. We kunnen er wel iets van leren, omdat alle hypes ongeveer hetzelfde patroon vertonen in heden en verleden. Een beurshype wordt gekenmerkt door euforie van beleggers. Sommigen zien ook een beurskrach als een (negatieve) hype.
Voorbeelden zijn o.a. de internetrevolutie (2000), de Bitcoin/crypto.
revolutie, de Coronapandemie (eerst een negatieve hype) en nu de AI-revolutie.
Elke beurshype heeft meestal hetzelfde patroon:
1. Allereerst stappen grote institutionele beleggers in de (beginnende) hype. Veel andere beleggers gaan hier kort daarna in mee.
2. Vervolgens gaan de media los en komen met enorm veel (niet) relevante informatie die de hype aanwakkert en de euforie verder stimuleert. Ook de social-media komen op gang.
3. Nu worden ook de reguliere beleggers wakker en worden onzeker. Wel of niet meedoen? FOMO (Fear of Missing Out) gaat een belangrijke rol spelen.
4. Tenslotte raken ook mensen, die normaal nooit beleggen, in extase en gaan meedoen.
We bevinden ons nu de laatste fase m.b.t. AI.
Iedereen praat erover. Bedrijven die weinig of niets met AI te maken hebben, laten weten dat ook zij AI-actief zijn/worden. Op Google is “AI” de meest gebruikte zoekterm sinds “ChatGPT” eind 2022 werd gelanceerd. Dit betekent natuurlijk niet dat alle AI-aandelen overgewaardeerd zijn, maar wel dat je erg moet opletten of en waar je instapt.
Zoals gezegd, als dividendbelegger kun je hier niet zo veel mee. Wel zijn talloze BDC’s betrokken bij AI-(door)startups, maar dat zie je niet direct. Natuurlijk kun je altijd in AI-fondsen stappen naast dividendbeleggen. Dan is het de kunst om de juiste belegging/timing te vinden, die ook op de langere termijn standhoudt en koerswinst oplevert.
Aan jou de keus, beide doen of gewoon rustig blijven dividendbeleggen?