Zo kies je een broker

Voor het handelen in aandelen en andere effecten heb je een broker nodig. Vrijwel elke bank kan je deze dienst leveren, ook je eigen bank. Er zijn bedrijven/banken die helemaal gespecialiseerd zijn in deze vorm van dienstverlening zoals Saxo, Lynx of  Mexem.

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee kunt houden.

Om te beginnen moet je meestal zowel een eurorekening als een dollarrekening openen. Op de eurorekening stort je je beginkapitaal, vanaf bijvoorbeeld je gewone bankrekening. Dat geld maak je vervolgens over naar je dollarrekening. En vanaf de dollarrekening schaf je de hoogdividendaandelen aan. Het dividend wordt ook uitgekeerd in dollars, op je dollarrekening. Daar kun je vervolgens na verloop van tijd weer nieuwe aandelen van kopen. Of je kunt het bedrag bijvoorbeeld maandelijks terugboeken naar je eigen bankrekening. Zo werkt het bijvoorbeeld bij Saxo.

Bij wie ben je beter af: een bank of een gespecialiseerde broker? Banken zijn vaak wat duurder, maar niet altijd. Maar helaas is onze ervaring met de brokerfunctie van de meeste reguliere banken niet positief wanneer het gaat om Amerikaanse (hoog)dividendaandelen.

Je gaat immers je aandelenportefeuille opbouwen met specifieke, in Amerika genoteerde, dividendaandelen. En een reguliere Nederlandse bank heeft die vaak niet onmiddellijk standaard voor je beschikbaar. En wil meestal ook geen moeite doen om daar verandering in te brengen.
Het is belangrijk dat je een broker kiest die je eventuele wensen vlot kan en wil uitvoeren.

Daarnaast is het essentieel dat je het dividend op de juiste wijze krijgt uitgekeerd, inclusief de eventueel (automatisch) in te houden bronbelasting.

Daarom geef ik de voorkeur aan een specialist-broker. Je kunt heel eenvoudig via deze website een rekening bij zo’n gespecialiseerde brokerdienst aanvragen. Vaak met een aantrekkelijke bonus in de vorm van bijvoorbeeld een gratis transactietegoed om mee te starten!