Hoeveel dividend heb je nodig?

Je wilt naar financiële vrijheid. Maar beleggen houdt risico’s in. Minimaliseer die rsico’s door eerst te kijken wat je – in de toekomst – nodig hebt aan inkomen.

De risico’s van beleggen in hoogdividendaandelen in de VS zijn niet al te groot. Dat neemt niet weg dat risico’s nooit helemaal zijn uit te sluiten. Koersen kunnen op en neer gaan. Wij speculeren met hoogdividendbeleggen niet op koerswinst, maar als koersen dalen is dat toch niet leuk. Meestal valt de schade ook dan nog mee. Immers, als je al een jaar lang 10 procent dividend hebt opgestreken en de koers zakt dan met 10 procent, heb je nog altijd geen verlies. Hoog dividend dempt koersfluctuaties.

Een ander risico vormt de koers van de euro/dollar. Dat kan natuurlijk twee kanten op. Maar als het de verkeerde kant op gaat, hoef je daar niet meteen heel erg van te schrikken.

In de laatste nieuwsbrief staat een rekenvoorbeeld van iemand die €100.000 investeert. Bij de huidige dollars koers van rond $1,13 en 8 procent dividendrendement kun je uitrekenen dat dit na vijf jaar gegroeid tot $158.200. Als de dollar in die tijd is gestegen tot $1,41 en je moet verkopen, krijg je nog €112.163 terug. M.a.w.: als de dollar in 5 jaar 20% zakt, heb je nog steeds een rendement van € 12.163, ofwel 2,4% per jaar. En dan hebben we het herinvesteren van dividend nog niet eens meegenomen.
Vanzelfsprekend hebben is het omgekeerde ook mogelijk en dan verdient u (extra) aan de valutakoers.

Maar wellicht nog belangrijker is om bij jezelf na te gaan hoeveel je wilt en kunt investeren. En vooral: wat heb ik nodig!

Het is heel verleidelijk om de dividend-geldmachine – zoals het Financieel Dagblad het noemde – te blijven voeden met spaargeld. Je kunt er hebberig van worden. Maar de hamvraag is natuurlijk: wat heb je nodig? Want voor een prettig leven volstaat een zeker bedrag, en meer geld maakt het leven niet automatisch nòg prettiger.

Daarom is het zo belangrijk om jezelf een doel te stellen. Wat wil ik bereiken met hoogdividendbeleggen? Je hebt bijvoorbeeld spaargeld en daar wil je een zeker inkomen uithalen. Of je bent jong, en je denkt aan later en je wilt op een bepaalde leeftijd een zeker bedrag beschikbaar hebben. Om dat dan om te zetten in inkomen, of voor een ander doel.

Je kunt dan gaan rekenen met een gemiddeld dividend van bijvoorbeeld 10 procent. Dat betekent wel dat je enkele dividendfondsen met een wat hoger risico moet meenemen in je portefeuille. Maar misschien kom je er ook met 8 procent? Dan kun je dividendfondsen met een wat lager risico kiezen, zoals de zogenaamde preferente aandelen of de zogenaamde babybonds.

Kortom: pas je beleggingsstrategie aan je behoeften aan. En daarvoor hoef je niet altijd persé het onderste uit de kan te halen.

Wilt u er meer van weten bezoek dan een van onze informatieavonden of workshops.