Je ziet bij dividendgroepen op internet dat men veelal kiest voor fondsen met het hoogste dividendrendement. Men kijkt vervolgens niet verder naar andere belangrijke selectiecriteria van een fonds/bedrijf en dat zou wel moeten als “income-belegger”.
Essentieel is namelijk dat een bedrijf financieel gezond is en blijft, daarmee het dividend betaalbaar houdt en liefst ook nog periodiek laat groeien. De bron van het dividend dus moet bekend en betrouwbaar zijn. Een (te) hoog dividendrendement op zichzelf zegt weinig en kan zelfs (heel) gevaarlijk zijn. Daarnaast zijn er vele ander selectiecriteria om een robuuste portefeuille op te bouwen.
Een andere veelgemaakte fout is dat beleggers als de koersen dalen vaak angstig worden. Wel te begrijpen, maar niet verstandig. Ze maken dan de fout om aankopen/investeringen uit te stellen, of erger nog, hun fondsen te verkopen op een (te) lage koers. Men denkt te kunnen wachten tot aandelenkoersen de bodem hebben bereikt, voordat men weer gaat kopen.
Dat heet markttiming en is altijd een klassieke fout gebleken van minder ervaren (dividend) beleggers.
Vroeg of laat komt aan elke daling een eind; intussen is geduld een schone zaak.
Geïnvesteerd blijven is op de lange termijn altijd de moeite waard gebleken en dat geldt extra voor dividendbeleggers; dividenden lopen immers gewoon door. Dus ook in mindere tijden gespreid blijven investeren; dat is wat je zou moeten overwegen. Werk daarbij volgens het DCA -principe (Dollar-Cost Averaging), dat geeft rust. Dollar-Cost Averaging is een beleggingsstrategie waarbij een belegger toewerkt naar een spaarsom door zijn beleggingsbedragen periodiek te spreiden met als doel om de invloed van beurs-volatiliteit te beperken. Concreet betekent dat dus systematisch beleggen met gelijke bedragen, gespreid over regelmatige (bijvoorbeeld maandelijks) intervallen, ongeacht de prijs.
Door gespreid aan te kopen in de tijd middelen veel zaken op termijn uit zoals koers-, en dividendstijging/dalingen, euro/dollar ect. Dat maakt je behoorlijk onafhankelijk van economische malaise.
Het gaat bij dit alles ook om diversificatie. In plaats van kiezen voor een klein aantal bedrijven, kun je beter toewerken naar 30-50 fondsen in diverse sectoren en via verschillende fondstypen. Er kan immers altijd een fonds onderuitgaan v.w.b. het dividend en/of de koers.
En mocht je je dividend gebruiken voor andere dingen, dan blijft het toch verstandig om altijd een deel te blijven herinvesteren voor inflatie-compensatie. We hebben gezien dat in 2022 het herinvesteren van dividend extra lucratief was als gevolg van gedaalde aandelenkoersen. Groeiende inkomsten zijn het gevolg en in 2023 zal dat naar alle waarschijnlijkheid niet anders zijn, want dividenduitkeringen, dividendgroei en herbeleggen zijn de belangrijkste drijvende krachten achter het rendement op aandelen!
En dat onderscheidt “Income-beleggers van “koerswinst-beleggers”.