We streven op termijn met de Voorbeeldportefeuille naar een “gemiddelde jaarlijkse return” van 8 tot 10%, primair door middel van dividend en secundair via koerswinst. Dit betekent dat we nauwelijks afhankelijk zijn van “de markt”. Die kan behoorlijk wispelturig zijn, zoals we momenteel weer meemaken. Maar, ondanks dat, kunnen we ons doel, namelijk het verkrijgen van (steeds meer) inkomsten bereiken. Daarbij hebben we de mogelijkheid om (een deel van) onze uitkeringen te herinvesteren, afhankelijk van de levensfase waarin we ons bevinden.
En je weet dat zelfs de diepste beursdalingen slechts tijdelijk zijn. De gemiddelde bearmarkt is een stuk korter dan de gemiddelde bullmarkt. Vandaar dat het verkopen van aandelen in een bearmarkt onverstandig is; je zult de onvermijdelijke “rebound” missen. Zelfs de meest ervaren professionals kunnen de absolute bodem niet nauwkeurig voorspellen. Bovendien, bij de huidige inflatie, is het verkopen van aandelen voor contant geld contraproductief.
Ondanks dat we beleggen voor dividend in kwalitatief goede bedrijven, kun je ook in een bearmarkt extra kansen pakken. Dan kun je investeren in fondsen waarvan bewezen is dat ze nadien sterk(er) terugkomen.
Er is veel bekend over de “recovery” van fondsen na een bearmarkt of een periode van rentestijgingen; veel patronen zijn te herkennen.
Er zijn fondstypen/situaties herkennen die het goed doen na een renteverhoging-periode zoals de FED (Amerikaanse Centrale Bank) dit nu in gang heeft gezet in de VS.
Het verleden laat zien dat o.a. REITs en Technologie tot de sectoren behoren die het meestal goed doen tijdens de herstelfase. Ook sommige typen preferente aandelen doen het dan beter dan gemiddeld. Dat geldt ook voor Value “Small Caps”. Dat zijn kleinere bedrijven die al jaren winst maken en goed draaien. Je kunt hierop in te spelen door te beleggen in bepaalde Business Development Corporations.
Bij de selectie van fondsen voor de Voorbeeldportefeuilles houden we hier uiteraard ook rekening mee.