Welk rendement is te behalen met hoogdividend-beleggen?

Waar praten we over met hoogdividend-beleggen?
Over beursgenoteerde Amerikaanse fondsen die een hoog dividend uitkeren, per maand of per kwartaal. Veel Amerikanen bouwen daarmee hun pensioen op. Wij kunnen daar ook van profiteren. In de Voorbeeldportefeuille van het AIP zijn ca. 50 van dergelijke fondsen opgenomen. Het EIP-abonnement omvat ca. 12 fondsen.
Je ziet de gedetailleerde gegevens zoals type fondsen, welke sector ze omvatten, bij welke brokers dergelijke fondsen te koop zijn, wat het actuele dividendrendement is, hoe vaak de fondsen dividend uitkeren, enzovoort.

Wat levert het op?
Gemiddeld bedraagt het dividend op dit moment 7-12 procent per jaar voor de AIP portefeuille en ca. 8-9 procent voor de EIP-portefeuille.
Als je €10.000 belegt, levert dat dus zo’n €700 en €1200 per jaar op. Dat geld kun je opnemen, of je kunt het ‘sparen’ en er nieuwe/extra aandelen voor kopen (herinvesteren heet dat). Bij herinvesteren van dividend plus een gemiddelde koerswinst van zeg 5%, word je inleg in principe elke 7-8 jaar verdubbeld op basis van samengestelde interest. Dat is rente op rente/dividend op dividend.

Wat zie je hier precies?
Onderstaand overzicht geeft als (gemiddeld) voorbeeld het resultaat van drie fondsen, met als uitgangspunt dat je het fonds/aandeel 10 jaar geleden (of bij het begin van het fonds) zou hebben gekocht én dat je je dividend steeds weer had besteed om nieuwe aandelen te kopen om zo een kapitaal op de bouwen.

Je ziet het gemiddelde jaarrendement over die jaren (vergelijk het met rente). Daarbij zijn ook koersveranderingen in die periode meegenomen. Gemakshalve hebben we ook uitgerekend wat je nu zou hebben, als je aan het begin $10.000 zou hebben geïnvesteerd. Ook hier geldt: Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. En let wel, je belegt in dollars dus de inkomsten zijn ook in dollars.
Echter, deze werkwijze geeft zeker een solide basis voor toekomstige vergelijkbare rendementen.

De voorbeelden

Onderstaand vind je drie voorbeelden van fondsen uit de voorbeeldportefeuille. Het betreft fondsen met verschillende karakteristieken maar alle met hoog dividend. Deze fondstypen bestaan niet in Nederland/Europa.

Van drie de fondsen laten we zien:

  • De groei van een start- investering van 10.000 $ over de afgelopen 10 jaar (mei 2011 tot mei 2021
  • De huidige waarde van deze investering op dit moment  (mei 2021) (op basis van telkens herinvesteren van ontvangen dividend)
  • Het gemiddelde rendement per jaar over de afgelopen 10 jaar (%)

Fonds 1
Dit is een beleggingsfonds voor “gewone Amerikanen” dat op de markt wordt gebracht door een van de grootste vermogensbeheerders in de VS. De oprichter is een “collega” van Warren Buffet. Het betreft een zogenaamd Closed end Fund. Dergelijke fondsen bestaan niet in Europa. Het fonds investeert met name in (nieuwe) mediabedrijven waaronder Sony, Walt Disney, Google, Facebook etc. Men hanteert een 10% distributie policy wat betekent dat men een dividendrendement van 10% per jaar garandeert aan de aandeelhouders. Dit staat los van eventuele koerswinst. Een investering van 10.000 $ in mei 2011 is in 10 jaar gegroeid naar ca 38.000 $. Dit betekent een gemiddeld jaarlijks rendement van maar liefst 14,5 %.

Fonds 2
Dit is een van de grootse zogenaamde Business Development Corporation (BDC) van de VS.
Business Development Corporation zijn financiers en investeerders van kleinere en middelgrote ondernemingen in de VS. Ze worden daarom ook wel de nieuwe banken genoemd. Het bedrijf heeft een zeer solide historie van financiële prestaties in combinatie met een conservatieve investeringsstrategie. Het bedrijf bezit investeringen ter waarde van bijna 12 miljard dollar, verspreid over meer dan 300 ondernemingen. Men betaalt al vele jaren maandelijks een constant dividend van ca. 2,46 $ per jaar/aandeel. Een investering van 10.000 $ in mei 2011 zou nu ruim 50.000 $ zijn; een gemiddeld jaarlijks rendement van 17.5 %.

Fonds 3
Dit fonds is een zogenaamde Real Estate Investment Trust (REIT). REIT’s beleggen of bezitten allerlei soorten onroerend goed; een enorme markt in de VS. Deze REIT bezit uitsluitend medisch-onroerend goed waaronder ziekenhuizen en klinieken, bijna 1000 faciliteiten in totaal. Kenmerk is een uiterst stabiele dividend-historie ook in mindere tijden.
Men betaalt al vele jaren een groeiend kwartaaldividend van ca. 2,86 $ per jaar/aandeel. Een investering van 10.000 $ in mei  2011 zou nu ruim 32.600 $  zijn; een gemiddeld jaarlijks rendement van 12,5 %.