Risicospreiden met beleggen

Ik ontmoet regelmatig mensen tegen die vol overgave zijn begonnen met hoogdividend-beleggen na het lezen van het boek.
Sommigen zijn zelfs dermate enthousiast dat zij in (te) korte tijd een aanzienlijk deel van hun te beleggen kapitaal in hoogdividend-fondsen investeren. Hoogdividend-beleggen in de VS kent natuurlijk ook zijn risico’s, niet in de laatste plaats omdat u in dollars belegt. Andere risico’s zijn:

  • Fondsen verlagen soms hun dividend.
  • Aandelenkoersen kunnen fluctueren.
  • De dollar/euro koers fluctueert.

Mogelijk heeft u in het boek gelezen dat, ter verlaging van deze risico’s, spreiding
enorm helpt. U kunt uw aankopen veel beter spreiden in de tijd en niet uw geheel beschikbare kapitaal onmiddellijk besteden aan de aankoop van fondsen. Zo werkt op dit moment de dollar/euro fluctuatie op korte termijn mogelijk in ons nadeel, maar de stijging van de Amerikaanse beurzen in ons voordeel. Dit zal morgen weer anders zijn.

Spreiding van aankopen wordt ook wel een “free-lunch” genoemd, omdat u daarmee de risico’s aanzienlijk verkleint. Bij spreiding krijgen alle “variabelen” namelijk de kans om uit te middelen in de tijd. Daarnaast is de voorbeeldportefeuille toch al gespreid opgebouwd met talloze typen fondsen.

Neem dus gerust enige maanden tot wel 1-2 jaar om uw portefeuille geheel op te bouwen. Ik begrijp dat u zo snel mogelijk rendement wilt maken, maar bedenk ook dat koersdalingen in de nabije toekomst toch waarschijnlijk zijn. Op zich prima voor dividendbeleggers; dat geeft immers weer mooi instap moment.