Beter presteren dan de S&P

Opnieuw hebben we de afgelopen tijd de beurzen zien stijgen. Hoe lang kan dit nog doorgaan kun je je afvragen. Als je al over een aandelenportefeuille beschikt is de waarde waarschijnlijk aanzienlijk toegenomen na de dip van maart 2020 en dat mag ook wel. Het (bij)kopen van fondsen in de afgelopen tijd is lucratief gebleken, zeker omdat velen ook hoger dan gemiddelde dividenden hebben kunnen “vastzetten”.

De beurshausse wordt vanzelfsprekend gestimuleerd door het fors opendraaien van de geldkraan in de VS met ongekende stimuleringsmaatregelen. Toch zijn er ook andere aandachtspunten waar we niet omheen kunnen, zoals misschien de renteontwikkeling?

Maar eerst dit. Gaat het wel zo goed als het lijkt? Wanneer je in 2020 belegd zou zijn geweest in de Amerikaanse S&P 500, bijvoorbeeld via een indextracker, hoe is het je dan vergaan? De S&P is de Amerikaanse AEX zullen we maar zeggen. In 2020 zou je ogenschijnlijk ruim 18% rendement hebben behaald. Dat is vrijwel allemaal koerswinst. Dit plaatje is echter enorm vertekend door de zogenaamde FAAAM Fondsen. (Facebook, Amazon, Apple, Alphabet/Google, Microsoft) en Netflix. Deze zes fondsen stegen met bijna 50% en trekken de S&P mee omhoog.
Wanneer je deze 6 fondsen niet meerekent, is het rendement op de S&P 494 slecht 4%. Zou je dan opnieuw niet beter af zijn met cash uit gewone hoogdividend-fondsen? Wij denken van wel.

De 500 fondsen die deel uit maken van de S&P, keren gemiddeld slechts 1,5% dividend uit. Daaronder bevinden zich ook de zogenaamde “dividend aristocrats”, je weet wel, die bedrijven die elk jaar hun dividend verhogen, maar waarbij het dividendrendement ook altijd tussen 1 en 3% blijft steken. Van dividendbeleggen op basis van de 500 grootste Amerikaanse fondsen moet je het dus niet hebben, behalve wanneer je een (hele) lange adem hebt. Dan kun je veel beter op een ander manier gaan beleggen in S&P fondsen bijvoorbeeld via zogenaamde Closed end Funds (CEF). Dan is je dividendrendement al snel 3-4 keer hoger met daarnaast nog een kans op koerswinst van de CEF zelf. Vaak zul je dan op een totaal gemiddeld rendement uitkomen van 6-12 % per jaar en ook nog eens op een rustige manier. Het overwegen waard toch?